Dec 23 2013

Mic periplu cu tenta oenologica prin folclorul romanesc …

Published by at 8:00 AM under Diverse

 

Lunea aceasta ochiul lui Sauron se odihneste, asa ca regatele viticulturii romanesti pot sta linistite lunea aceasta. De la gnomii de la Cotnari si Murfatlar (comparatia este de bine, chiar magulitoare), piratii Olteniei profunde sau soldatii Regelui  de la Segarcea pana la elfii de la SERVE, Davino, Vinarte si Stirbey sau orcii si goblinii de prin pivnitele si catacombele producatorilor de posirci.

 

Bine, fie vorba intre noi, mi-ar placea sa fiu Gandalf the Grey (ulterior „The White” dupa ce ma intorc cu examenul WSET luat) dar probabil la ora actuala contextul nu este tocmai favorabil unei asemenea „branduiri” personale. Asa ca o sa trebuiasca sa ma mai suportati o perioada in rol de Sauron pentru piata romaneasca de vin pana ajungem si noi intr-o stare de normalitate. Dar vreau sa se consemneze ca vreau sa imi fie pastrat locul de Gandalf in posteritate.

Pentru cei care nu stiu despre ce vorbesc, nu luati in seama introducerea; tocmai am vazut partea a doua din Hobbitul. La 3D.

 

Cum va spuneam saptamana aceasta blogerul intunericului (adica „moi”) se odihneste spiritual si (in sfarsit) se simte patruns de spiritul sarbatorilor. Asa ca m-am gandit sa va aduc in atentie chestii pozitive si deconectante.

Cum ar spune unii „clasici” in viata: „Domnilor sa fim pozitivi!”

 festival-folclor_91376633

In acest context optimist o sa facem astazi un mic studiu despre folclorul muzical, legat bineinteles de subiectul vin. Am ales pentru acest demers una bucata melodie pe care probabil toti cei cu inclinatii bahico-oenologice sau care au participat la vreo nunta in viata lor o cunosc.

 

Ceea ce probabil nu cunosc este ca aceasta melodie este prezenta intr-o forma sau alta in toate regiunile istorice ale Romaniei. Ceea ce mie imi demonstreaza cu suficienta certitudine ceea ce istoricii se chinuie sa demonstreze de sute de ani: unitatea si continuitatea neamului romanesc pe aceste meleaguri. Unitatea si continuitatea in bautura desigur.

 

Asadar o sa o luam metodic, fara multa vorbarie , lasand linia melodica sa vorbeasca de la sine. Avem asa:

 

In primul rand, ca sa ii dam Cezarului ce este al Cezarului o sa incepem cu Moldova, acolo unde pasiunea pentru vin (sau orice implica grade alcoolice) este dusa adesea pana la profesionism.

 

Eugen Ungureanu – De La Crama-acuma Vin

Bineinteles ca si fratii nostri de peste Prut (care ocupa un onorant loc intai la consumul de alcool pe cap de locuitor la nivel mondial), au variantele lor, cumva mai “hardcore”:

 

vasile ciocan – de la crama acuma vin

Sau ceva mai “soft”, destinate  “sarbatorilor vinului de la Sangerei” unde crama se confunda cu “hram” (adevarul e ca tot pe acolo e):

 

 

Apoi trecem diametral opus, direct peste Carpatii Orientali in Ardeal, unde intalnim aceeasi piesa, bineinteles orchestrata mai lent, ca sa inteleaga si localnicii despre ce este vorba in versurile alea:

 

Marcel Seraz – De la crama acuma vin

La granita cu “sudul” insa, ritmul este ceva mai rapid, dar nu foarte ca sa nu sperie “consumatorii”:

 

Formatia Favorit Brasov – De la crama acuma vin

Apoi daca trecem Meridionalii observam si schimbarea de ritm si orchestratie.

 

Deci sa o luam metodic de la Tulcea:

 

De la crama acuma vin

Apoi Ploiesti, de unde incepe Dealu Mare, in stil Irina Loghin:

 

BICA – DE LA CRAM ACUMA VIN

Sa trecem de solista de la Targoviste, unde deja “beat”-ul si “inaltele” se apropie de “normalul” de prin sud:

 

Mihaela & Ovidiu din Targoviste – De la crama acuma vin

Sa luam o lautareasca de nunta la cort, cu ecou si solo de tambal (orga):

 

eu si atat – De la crama acuma vin

Apoi ceva oltenesc, de traditie, cu Maestrul Ion Dolanescu:

 

Ion Dolanescu – De la crama acuma vin

Apoi ajungem prin Banat, care poate fi cu influente moderne, tehno-pop, mai de tineret:

 

Marina-De la crama acuma vin

 

Sau traditional, unde crama deja se transforma in “Kafana”  si se duce spre sarbi:

 

 

Bineinteles avem si versiuni fara pedigree definit, pentru tineret:

 

TOTAL CANTEA PUSA-DE LA CRAMA ACUMA VIN

Sau, ca si la vinuri,  stiluri de “autor” in gen Florin Piersic, cu videoclip de slagar si montaj de Razboiul Stelelor ( nu, nu e Darth Vader):

 

 

Si bineinteles nici o melodie nu poate fi cu adevarat considerata “de succes” daca nu a primit si o adaptare in “folclorul” minoritatilor (a se citi manele):

 

 

In concluzie, chiar as vrea sa vad o alta melodie atat de preluata si interpretata in atatea stiluri. Eu sincer dupa ce am auzit-o in vreo trei varinte diferite mi-a picat fisa ca am gasit un element comun etosului popular de pe tot teritoriul Romaniei. Adica vinul, crama, mandra, etc…

 

Sa mai zica cineva ca romanul nu iubeste vinul si nu avem istorie si traditie in materie. Sic!

 

P.S. Cu ocazia aceasta am realizat si playlist-ul “pasionatului de vin” pentru sarbatori..:D

Sarbatori Fericite, sa beti vinurile si sa ascultati muzica care va merita!

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply