Dec 16 2013
Lumea Veche, Lumea Noua si…lumea noastra
Desi se apropie cu viteza sarbatorile de iarna, eu probabil mai am ceva pana sa fiu patruns de spiritul festiv.
Asa ca o sa discutam astazi despre o problem destul de spinoasa: Care este locul Romaniei pe scena mondiala a vinului? Sau cum ne place noua sa fim priviti in afara, „in context international”.
„The Basics”: Se stie ca la nivel mondial, lumea vinului se imparte in doua mari „filozofii”, nu neaparat antagonice ca binele si raul, dar cu siguranta diferite: Lumea Veche si Lumea Noua. Lumea Veche face vinuri plecand de la „terroir” si traditie locala dobandita pe parcursul generatiilor, Lumea Noua face vinuri pornind de la piata, de la ce vrea consumatorul. Pe scurt: primii pleaca de la traditie, ultimii de la marketing.
Ca sa va faceti o impresie generala mai exacta despre diferentele dintre “cele doua Lumi” am adaptat mai jos o paralela sugestiva prezentata de Melanie Wagner in cartea “Hello Wine”. Asadar:
OLD WORLD (Lumea Veche) |
NEW WORLD (Lumea Noua) |
|
LOCALIZARE |
In special Europa si bazinul Mediteranei (Franta, Italia, Germania, Spania, etc.) | Oriunde in alta parte (SUA, Australia, Chile, Africa de Sud, etc.) |
REGULI |
Legate de traditie, reglementare mai stricta din partea autoritatilor. | Foarte putine reguli si restrictii, mai multa libertate pentru inovare si experimentare. |
ETICHETA |
In general se specifica zona in care vinul a fost produs si nu soiurile din care acesta provine. Provenienta si terroir-ul sunt puse pe primul loc. | Se trec pe eticheta soiul/soiurile de struguri din care vinul a fost obtinut. |
STIL |
Arome si senzatii gustative mai subtile, in general mai rafinate. Vinuri mai elegante, retinute, cu potential de invechire. | Mult mai direct si intens, culoare mai pronuntata, arome mai bombastice si fructate, vinuri pretabile in general consumului rapid. |
Bine lucrurile nu sunt perfect delimitate: exista vinuri in stil Lumea Veche facute in tarile apartinand Lumii Noi (nu foarte multe), asa cum exista din ce in ce mai multe vinuri gen Lume Noua, facute pentru piata si consumatori, in zona Veche.
Dar haideti sa lasam deocamdata nuantele si delimitarile deoparte si uitandu-ne la tabelul de mai sus sa bifam unde este Romania:
- Localizare: Da, suntem in Europa. Deci pur geografic am fi Lumea Veche.
- Reguli: Avem reguli cam de Lumea Veche, la traditie stam insa foarte prost. Regulile si legislatia de la noi sunt in general preluate si adaptate dupa cele din afara si mai putin bazate pe traditie, experienta si informatii locale. Legile noastre nu sunt construite impreuna cu producatorii sau bazate pe istorie si cunoasterea terroir-ului. La noi, ca producator, poti sa iti tragi un soi “exotic” pe DOC fara probleme daca ai destula “putere de negociere. Iar experienta noastra de pe vremea comunismului e in “cantitate”, nu in calitate si “terroir”.
- Etichetele noastre sunt de Lume Noua. De ce? In principal pentru ca nu suntem recunoscuti nici macar ca tara producatoare de vin, mai ales sa avem zone cu asemenea notorietate internationala (sau chiar locala) care sa permita etichetare in stil Bordeaux, Burgundy, Rioja sau Chianti.
- Stil: majoritatea vinurilor de la noi sunt in stil Lumea Noua. Lipsiti de experienta, traditie, cu vii de calitate plantate doar de cativa ani si in marea majoritate cu soiuri internationale, se pare ca aici ne-am condamnat singuri la un anumit stil de vin. Care nu prea are legatura cu Lumea Veche. Si nici nu are cum sa aiba mult timp de acum incolo. Chiar si producatorii cu “traditie” de pe la noi nu fac vin de mai mult de 10-20 de ani. Asta in termeni de Lumea Veche inseamna e o clipa efemera, un moment in timp…
Pe scurt, suntem undeva intre cele doua Lumi, fara o identiate clar definita si asumata. Asa cum am fost de nenumarate ori in istorie. Si de aici se pare ca unii vehiculeaza cu usurinta o idee nastrusnica si extrem de periculoasa. Aceea ca am fi “Lumea Noua din Lumea Veche.”
Pozitionarea asta calduta, nici cu unii nici cu altii si intotdeauna la mijloc vine si din istoria noastra zbuciumata. Noi intotdeauna am fost intre imperii, cu toti si cu niciunii. Si cam intotdeauna am cazut prost. Si nici de data asta ma tem ca nu o sa ne mearga…
Chiar asa? Chiar vreti sa ne comparam cu Lumea Noua si sa transmitem consumatorului occidental care stie cu ce se “mananca” Lumea Noua chestia asta? Poate ca la noi, la intern, unde 99.9% dintre consumatori habar nu au ce inseamna Lumea Noua si nu au fost expusi la preturile si calitatea pe care aceasta o poate oferi, chestia asta merge. La extern, pe pietele dezvoltate, e sinucidere curata sa compari Romania cu Lumea Noua.
Noi nu avem constanta, consistenta si legislatia super-permisiva specifica acesteia. Chile, de exemplu, are consistenta de invidiat chiar si de francezi. Chile este Raiul vitei de vie pe pamant. Asa cum specifica si suportul de curs al WSET, poate face cam orice stil de vin, din orice soi cunoscut, iar oenologul are deplina libertate in alegeri. Iar asta in mod constant, la costuri minime si preturi in consecinta, an, dupa an, dupa an…
Romania nu poate decat visa la asemenea conditii climaterice si asta in anii excelenti din punct de vedere viticol. “Marele” Dealul Mare, Bordeaux-ul Romaniei (o alta elucubratie autohtona lansata din foamea de bani si imagine a unora plus probabil lipsa de cunostinte) face vinuri deosebite doar in anii favorabili din punct de vedere climatic. Cam 2-3 pe deceniu. Si asta cu conditia ca oenologii sa nu isi bata joc de struguri cu baricuri si tehnici elucrubrante de vinificare. In rest, avem doar ani “de vinificator”, cand numai o mana de producatori cu experienta, traditie si vii cat de cat vechi reusesc sa faca vinuri palatabile.
Noi la ora actuala pe plan mondial suntem o struto-camila care inainteaza sovaind, fara o directie clara. Suntem in plina criza de identitate: nici noi nu stim ce suntem, dar vrem sa fim luati in serios.
Si asta nu are neaparat legatura cu vinurile in sine, cat cu faptul ca nu suntem in stare sa ne punem de acord intre noi pentru a transmite un mesaj clar si unitar in afara. Suntem niste balbaiti care o dam in balbaiala de fiecare data cand ne intreaba cineva din strainatate sa ii spunem, in cateva cuvinte, cu ce este asa deosebit vinul romanesc fata de altele.
Deci, va intreb: Unde se pozitioneaza pana la urma Romania fata cele doua Lumi ale vinului?
Depinde cine intreaba, sefu’…
Am sorbit micul articol !
Doar prin promovarea soiurilor autohtone putem capata individualitate pe piata internationala. Iar asta doar cand investitiile vor fi ” amortizate ” si preturile vor fi competitive la RPC.
Unii producatori de calitate isi epuizeaza rapid stocul, însa altii nu. Interesant!
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
December 16th, 2013 at 4:42 PM
@tudor balan, Si acesta este un subiect sensibil…l-am atins tangential cand am spus ca noi am replantat in general vii cu soiuri internationale.
E greu sa iti faci o imagine de tara la nivel international daca nu te poti baza pe ceva deosebit, un avantaj competitiv care sa te diferentieze de ceilalti, cum sunt de exemplu soiurile locale.
Cu Ch, CS si Merlot nu o sa putem niciodata concura Lumea Noua.
[Raspunde]
Soiuri romanesti “exportabile”, dupa mine :
DA
I. Feteasca Neagra in primul rand, Cramposie, FR, FA, soiuri aromatice, ca Busuioaca de Bohotin, TR, Grasa de Cotnari;
II. Negru de Dragasani, Novac – mai ales in cupaje
NU
= Sarba, Plavaie, Francusa, Zghihara de Husi ( au viata prea scurta, desi sunt excelente pentru aplicatia corecta ).
[Raspunde]
Am numarat 9 soiuri de struguri enumerate de Tudor, soiuri cu care sunt de acord in ceea ce priveste promovarea vinului romanesc pe plan extern. As mai adauga (toti o uita!) si Babeasca Neagra, care desi nu prea are potential de invechire, este un vin cu wow factor, daca este vinificat cum trebuie.
Personal ce mi se pare mie foarte reusit, este cupajul consacrat in Dealu Mare si nu numai si anume CS + M + FN. Eu chiar am mare incredere in acest cupaj, deoarece ar putea fi ceva ce ne-ar diferentia de restul.
Cred ca tocmai aici este problema, ca nu avem cu ce sa iesim in evidenta cum o fac unele tari: Portugalia cu vinurile de Porto, Germania cu un Rieslieng exceptional si celebrul IceWine sau Ungaria cu celebrul Tokaj. Acesta din urma, mi se pare extraordinar ca si mod de vinificare, un gust deosebit pentru un vin dulce, deci succesul este garantat. De ce nu am inventa si noi ceva cu Tamaioasa noastra sau cu Busuoaiaca de Bohotin, care din cate stiu e cam singurul strugure la care vinul iese doar Roze.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
December 16th, 2013 at 9:51 PM
@I George, Daca cei de la Cotnari se tineau sa faca vinuri dulci cum trebuie si nu posirici pentru mase paote aveam si noi acum vinuri dulci facute ok.
Apoi cu asamblajul ala de Dealu Mare e o prob. Pentru ca FN nu e indeajuns studiata induce multa variabilitate si da batai mari de cap in asamblajul respectiv. Chiar si la cantitati mici.
Problema e ca nici nu poti sa o scoti pentru ca atunci esti pe aceeasi linie cu Bordeaux sau altii care faca CS+M si ti se duce atractivitatea catre zero. Sa nu crezi ca cei din Dealul Mare nu au incercat sa scape de FN din asamblaj si sa stea linistiti cu CS+M, dar din pacate piata nu ii lasa.
In rest degeaba ne chinuim noi sa gasim acum un vinreprezentativ, chestia asta nu se face peste noapte. Nici macar FN nu o stapanim cum trebuie si nu o intelegem la nivel de vinificatie si viticultura. Uite-te numai cate feluri de FN diferite avem. Si atunci daca nu ai constanta, consistenta si istorie pe soi, cum sa il promvoezi la extern? Pe sistemul ca “am gasit ceva prin curte” si uite cate stiluri de vin putem face din el? 🙂
[Raspunde]
I George Reply:
December 16th, 2013 at 11:03 PM
@Dan Micuda, Cred ca am fost putin cam prea entuziast 🙂 Sigur ca este usor sa venim cu idei, dar cum bine stim, cu practica e mai greu. Probabil cea mai buna strategie este sa se investeasca ceva mai mult in cercetarea soiurilor. de ce nu si a terroir-ului, dar in plan secund, deoarece cramele mari din Romania trebuie sa produca bani (multi investitori straini), deci vor insista in continuare cu soiurile internationale.
Eu zi ca si asa e bine, am vazut o gramada de crame retehnologizate, vii plantate care au pe rod 10-15 ani, oenologi celebri care lucreaza pentru cramele noastre, lucrurile se misa… incet, incet!
Poate peste 15-20 de ani, putem sa iesim in evidenta cu ceva, dar cercetarea trebuie sa inceapa de acum.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
December 17th, 2013 at 12:16 AM
@I George, noi suntem pe drumul cel bun intr-adevar…problema este ca ne miscam prea incet si fiecare e cu drumul lui. Mergem in directia corecta, dar fiecare pe cararea lui…eu zic ca a venit vremea sa lasam orgoliile deoparte, atat la nivelul promovarii internationale cat si al cercetarii.
Nu e mai simplu si eficient sa facem cercetare la comun decat fiecare sa ascunda ce stie de vecinul de peste gard?
[Raspunde]
Cristian. E. Reply:
December 17th, 2013 at 9:48 AM
@I George,
si ar mai fi unul Galbena de Odobesti….ce cred ca este disparut cu totul, doar Vincon il mai face si ala cred ca este ceva demisec/demidulce…
Si totusi ce este de facut? De ce nu avem la ministerul agriculturii un secretar de stat pe probleme de vin ? de ce in departamentul penrtru viticultura de acolo sunt tot soiul de indivizi ce habar nu au de vin atat ca pregatire cat si ca experienta? Stiu, sunt pusi politic, dar situatia trebuie remediata rapid. Ma uit la modoveni ce iisi promoveaza vinul prin toate canalele desi sunt vinuri submediocre, iar la consum beau jumatate cat noi, restul fiind autoconsum…Va amintiti ce tam-tam iese in presa internationala cand Rusia blocheaza importurile de vin moldovenbesc…asta duce la o reclama gratuita..
Daca o sa stam in continuare cu programe turistice gen “drumul vinului” nu o sa ajungem departe si o sa fim in continuare perceputa ca tara ce nu are nimic in comun cu vinul desi suntem in top 10 mondial la productie si consum ca volum…
Spunea Dan intr-un articol trecut ca la o reunune internationala din Franta a specialistilor in vin, nimeni nu stia nimic de romania. Le-a dat apoi o sticla de Davino, ceva gen purpura valahia si l-au catalogat un vin de sub 10 euro desi costa mult mai mult…Asta e realitatea si daca nu facem nimic vom vedea in viitorul apropriat cum tari gen muntenegru, croatia, etc ne vor lua inainte bine…
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
December 17th, 2013 at 10:09 AM
@Cristian. E., Sunt o groaza de motive si factori responsabili pentru situtia de mai sus, plecand de la autoritati pana la producatori. Cred ca o sa scriu un post separat pe tema aceasta, cel de fata fiind mai mult de “tras un semnal de alarma”.
Da, se pare ca si moldovenii stiu sa isi promoveze mai bine vinul decat noi. Dovada ultima “lovitura” la UE care le permite de acum sa exporte vin in UE fara accize. Si aici o sa ne concureze direct si asta o sa doara:
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16222235-decizii-europene-vinul-din-republica-moldova-putea-vandut-lber-piata-1-ianuarie-2014-lovitura-asupra-rusiei-dar-pentru-producatorii-din-romania.htm
Despre Purpura ziceam ca am dus-o celor de la cursul WSET care mi-au zis ca ar da pe ea 15-17 €; care e pretul si in Romania. Deci ar avea un pret corect. De fapt aici e un paradox: vinurile scumpe de la noi sunt competitive in afara, la salariile lor, oferind un RPC ok. Noi nu ni le permitem si ni se par scumpe pentur ca nu avem putere de cumparare. Bine, nu toate, vorbesc aici de cele ale producatorilor consacrati cu ceva traditie (SERVE, Davino, Vinarte, Stirbey, etc.)
Vinurile medii si low romanesti in schimb sunt in general, cu putine exceptii,foarte scumpe fata de ce ofera si aici apare o ruptura. E o discutie lunga…
[Raspunde]
Babeasca neagra e langa FN, sunt lideri, mai ales dupa regalul oferit de Razvan Macici, prin Crama Atelier.
Dar PENTRU EXPORT nu avem cantitate. Nu ajunge nici pe departe nici pentru noi. De aia nu am enumerat-o. Iar Babeasca frumos vinificata este foarte rara.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
December 16th, 2013 at 9:55 PM
@tudor balan, Nu avem cantitate pentru ca acum cativa ani niste…ahhh…nu stiu cum sa ma exprim mai frumos…sa zicem oameni ingenui au scos viile batrane de Babeasca ca sa replanteze cu CS, Ch si M. Buna miscare!
Apoi la Babeasca e ca la Feteasca nu o cunoastem indeajuns, nu avem consistenta si stil clar.
Razvan a facut un vin in stil prietenos si abordabil care in afara mai mult de 3-4 € nu face. Languedoc, Chile sau Portugalia fac stilul ala de vin in cantitati uriase an de an si la preturi derizorii.
Bine, nu din Babeasca, dar ce conteaza pentru consumatorul de afara?
[Raspunde]
Eu am si acum amintiri placute (vechi de peste 25 de ani) cu Tamaioasa de Pietroasele. Din pacate atunci nu prea eram pasionat de vin. Intre timp despre Pietroasele am citit numai de rau…
Prin studentie lucram pe litoral (in vremea impuscatului). Numai eu stiu cate nemtoaice se faceau praf cu Ottonel de Murfatlar si cantau languroase si hlizite “Totonel, Totonel” prin hoteluri, baruri…
Potential exista. Ma repet, surprizele vor apare doar individual nicidecum socialist/la mod general. Nici un producator nu va face reclama altui producator. Nici la intern nici la export.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
December 17th, 2013 at 12:12 AM
@lucian, Nu e vorba sa ii faci reclama altuia…e vorba ca nu poti sa iti faci reclama de unul singur. E pur si simplu contraproductiv…
Pur si simplu nu are nimeni de la noi bani sa o faca pe cont propriu in conditiile in care Romania nu prea exista pe piata externa.
[Raspunde]
Ma refeream la efortul concertat al producatorilor, gen “romanian-winegrowers” care are valoare pur statistica din punctul meu de vedere. Nu vad alianta asta sau orice asociatie a producatorilor de natura sa faca ceva pentru pozitionarea noastra la export. Orice producator are interese proprii. Sunt doar concurenti pe aceeasi piata de nisa. Pe fata vor vorbi frumos unul despre celalalt dar politica firmei va fi complet diferita. E si pacat sa vorbesti de rau un vin bun.
Targetul principal al producatorului roman e vanzarea nu calitatea, nici nivelul constant sau crescator al calitatii in timp, nici expansiunea pe verticala si/sau orizontala. Si nu intotdeauna din lipsa de capitalizare. Producatorul care se limiteaza doar la productie va avea sincope in viitor. Cel care va integra turismul, agricultura (ca sa dau doar doua exemple) va avea de castigat. Cel care va trece la distributie clasica si online va avansa mai repede. Trecerea de la cantitate la calitate este punctul de inflexiune. Orice producator trebuie sa realizeze ca un vin excelent are nevoie de foarte putin marketing pe cand un vin prost are nevoie de multa promovare. Iar un vin prost ramane pe raft. Vinul mediocru, vinul bunicel are alta hiba. E mai usor de vandut dar are concurenta mare pe segment.
Cea mai buna metoda de marketing e sa faci vin bun. Te lipseste de dureri de cap si de cheltuieli ulterioare. Plus ca te poti concentra pe alte planuri, la alte obiective.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
December 17th, 2013 at 11:41 AM
@lucian, Foarte corect! Bine, trebui sa ai si resurse financiare sa stai in piata suficient de mult cat aceasta sa recunoasca ca faci vin bun. Asta va dura ceva daca nu faci marketing si PR cum trebuie.
Ahhh..si sa nu fii lacom…la vin nu e ca la comert sau imobiliare..:)
[Raspunde]
Buna ziua. Puteti sa imi recomandati niste vinuri rosii de la noi facute in stilul Lumea Veche? Niste Caberneturi si Merloturi, dar merg si alte tipuri (Feteasca Neagra, etc) daca sunt facute in stilul Lumea Veche.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
January 12th, 2014 at 4:46 PM
@adr_0001, Nu sunt foarte multe pentru ca la noi prinde mai mult stilul Lume Noua, mai fructat, greu si machiat cu “lemn”. Si nici macar acesta nu este “executat” cum trebuie.
Se apropie de Lumea Veche: Soare de la Vinarte, Cuvee Charlotte de la SERVE, cele de pe la Stirbey, DAVINO (cu Flamboyant si Domaine Ceptura Rouge) e cumva la mijloc intre Lumea Noua si Lumea Veche…si cam astea imi vin acum in minte.
V-am dat doar exemple de vinuri scumpe, peste 70 de lei.
La preturi mai mici la noi nu prea conteaza stilul si nici nu prea se discerne un stil anume…puteti incerca Castel Bolovanu de la Vinarte (e fratele mai mic al lui Soare) sau ceva din gama Terra Romana de la SERVE. Acestea in jur de 30-40 de lei.
[Raspunde]
Terra Romana Milenium nu e tot un vin facut in stil Old World? Mi s-a parut un vin auster, in care fructul nu iese asa mult in evidenta si scrie si pe eticheta ceva de terroir. Dar gama inferioara de la Serve, Vinul Cavalerului? E mai mult facuta in stil european sau american? Vinul Cavalerului se gaseste in multe locuri dar Terra Romana am gasit cu greutate doar Milenium la Carrefour (nu sunt din Bucuresti si nu am magazine Serve in orasul meu).
[Raspunde]
Dan Reply:
February 9th, 2014 at 6:42 PM
@adr_0001, Terra sunt facute in stil frantuzesc, Old World. Cel putin asta este parerea mea. Mai are Vinarte Soare de exemplu facut tot in stil Lumea Veche, Bordeaux old School…
Vinul Cavalerului este prea ieftin ca sa fi intr-un stil anume. E o combinatie. Este un vin de volum, de supermarket, de consum curent, fara a avea neaparat o linie si o personalitate identificabila de la an la an.
[Raspunde]