Oct 11 2013

Ce bine e fara lemn: Corcova Cabernet Sauvignon / Merlot 2008

 

Acum vreo doua luni am avut ocazia sa fac o scurta vizita la crama Corcova (Roy&Damboviceanu). Nu mai fusesem niciodata si imi doream sa ajung. “Intamplarea” a facut ca am nimerit exact in mijlocul unui concurs de alergat: Corcova Trail Race pe numele lui.

Cum eu insa nu impartasesc  pasiuni comune cu biciclistii si maratonistii (sau alergatori cum se numesc ei), desi le respect pasiunile, nu va pot oferi prea multe detalii despre cursa respectiva.

Afon in domeniu fiind, am putut totusi sa imi dau seama ca oamenii s-au distrat de minune, organizarea a fost la inaltime, au participat doua vedete din domeniu si totul a iesit foarte fain pentru ei. De fapt si pentru noi. Pentru ca am uitat sa va spun nu am picat in mijlocul alergatorilor singur cuc, ci insotit de Ciprian si de Ionut.

 

Chestie de laudat, desi noi nu aveam nici o treaba cu ce se intampla pe acolo si ocupat pana peste cap cu toata desfasurarea de forte, Serban Damboviceanu si-a facut timp sa ne faca un tur extins de crama. Probabil ca altii, daca picam asa in mijlocul vreunui eveniment, ne-ar fi aratat politicos poarta…:D

 

IMAG2382Asa am aflat cu incantarea pe care doar un “wine-geek” o poate avea ca vinurile sunt fermentate in incinte de ciment, restaurate in vechea crama (regula prin Bordeaux), ca in vechea pivnita inca supravietuieste mozaicul original de pe vremea Bibestilor sau  ca placutele producatorului care a construit initial “zacatorile de ciment” au fost descoperite la locul lor, cand crama a fost restaurata, sub straturile de var dat cu insufletire proletara de catre comunisti. That’s a piece of history!  Fiecare cu bucuriile lui…

Ah si am mai avut o bucurie: ca mai sunt si producatori cu bun simt pe la noi care nu au pretentii de “premium” peste noapte  din vii tinere si recunosc cu franchete ca planul este de a construi incet, pe termen lung, lasand viei si vinurilor timpul necesar sa se exprime. Un aer de prospetime in peisajul autohton incarcat doar cu vinuri premium, trebuie sa recunoasteti…

 

La plecare am primit de la Serban, gazda perfecta, careia ii multumesc si pe aceasta cale ca a stat dupa noi trei cand avea curtea plina de oameni, doua sticle din vinul de mai sus. De ce doua? Iar moment de sinceritate rar intalnit pe la noi: la 2008 a avut un lot de dopuri cu probleme si e posibil sa mai fie cate una “corked”. Sa auzi si sa nu crezi: producator roman care sa recunoasca ca a avut probleme cu dopurile. Deh, la noi normalitatea pare ciudata…

 

Vinul de fata, in comparatie cu varianta 2009 nu a vazut deloc “lemn”.  Si se prezinta asa:

 

cabernet_sauvignon_merlot Corcova 2008Aspect (Culoare): Visiniu inchis, opac, tanar, in tente cvasiconcentrate.

 

Nas: Intensitate medie cu aspecte fructate, proaspete, savuroase: preponderent visine, prune si fructe de padure. Usoare tente dulcege, la granita dintre vanilie si dulceturi din fructele amintite mai sus. Putin condimentat, din categoria piper rosu,  scortisoara si ceva note florale, de violete. Direct, tanar, fructat, “Bordeaux like”.

 

Gust: pe aceeasi filozofie ca si nasul, debuteaza cu un atac rotunjit, pe fondul unei corpolente medii si a  unei usoare senzatii de densitate care ii imprima o tenta zemoasa, vinoasa. Aciditate corecta, ce insufla prospetime fructului, din aceleasi categorii ca cele din nas. Echilibru foarte bun, alcool excelent ascuns. Final cu fruct proaspat si tanini medii, moi, integrati. Postgust cu remanenta medie pe palatin, in note usor amarui in debut urmate de impresii gurmande de tarte de fructe.

 

Un vin Bun spre Foarte Bun, pe la granita celor 85 p. Nu impresioneaza prin complexitati nebanuite (adesea fortate la vinurile autohtone), ci mai ales pentru ca demonstreaza excelent filozofia “less is more”. Din viile pe care le avem noi majoritar in Romania, aflate la inceput de drum, genul asta de vinuri nu sunt foarte greu de obtinut si merg direct la suflet. Simple, nemachiate, corecte, gurmande si foarte versatile pentru o groaza de asocieri culinare “normale”.

Decat sa ne chinuim cu 10 feluri de baricuri in cate 4 variante de ardere doar pentru a obtine in final ceva fortat si artificial, eu zic mai bine sa ne abtinem, sa producem ceva corect si sa avem rabdare.  Nu stiu de ce producatorii nostri nu inteleg ca de pe vii cu varste de 4-5 ani nu poti obtine vinuri capabile sa “tina” foarte bine lemnul. Dar probabil ca profita si de ignoranta consumatorilor si fac si experimente. Sa vada ce ar merge mai bine in viitor.

 

Nu stiu daca il mai gasiti la vanzare, exista 2009 pe piata acum pe care il puteti cumpara din online sau din Megaimage, pe gama Jirov, pe la 27 de lei. La un moment dat vazusem si 2008-ul parca (L.E. Se pare ca m-am inselat, dar am aflat ca nu este exclus sa apara; va tin la curent…:D). La banii astia RPC-ul este Foarte Bun pentru un vin romanesc. Valabil si pentru 2009.

 

Pe scurt, pentru mine este vinul reprezentativ pentru filozofia si stadiul de dezvoltare din 2008 al cramei Corcova. Asta nu inseamna ca acolo nu se poate mai mult. Din contra, se prea poate. Si sunt sigur ca Serban o va demonstra in viitor…

 

P.S. Ia uitati aici ce fisa tehnica frumasa si informativa. De fapt tot brandingul lor, de la eticheta la site, este coerent si bine realizat.

 

6 responses so far

6 Responses to “Ce bine e fara lemn: Corcova Cabernet Sauvignon / Merlot 2008”

  1. EugenFon 12 Oct 2013 at 8:08 PM

    Felicitari pentru postare. O asteptam demult. Eram curios care este parea dvs pe acest vin, Sunt din Bucuresti dar merg odata pe luna la o ruda in apropiere de Corcova. Sunt un entuziast legat de ceea ce fec oamenii la Corcova. De cate ori am ocazia mai trec pe acolo si mai cumpar ceva vin de la ei. Mi se pare ca fac vinuri de calitate acolo. Stiam ca CB&M 2008 nu se mai gaseste pe piata. Probabil este din rezerva speciala. Eu mai pastrez doar o sticla din acest minunat vin.

    P.S. Am vizitat si eu crama anul trecut chiar la momentul producerii mustului pentru rozeul 2012. Roze care este / a fost foarte apreciat (la un concurs a luat locul 1 din 12).

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @EugenF, am auzit ca ar mai exista ceva CS/M 2008 si urmeaza sa fie imbuteliat pe Jirov pentru Megaimage…asa ca urmariti prin magazin sa va improspatati stocul…:) Intrebati de el si la crama daca treceti, nu cred ca va vor refuza.
    Oricum nici 2009 nu dezamageste, dar depinde de gusturi…
    Si rose-ul a fost reusit intr-adevar….asa cum spuneam in final ma astept la surprize placute de la ei in viitor.

    [Raspunde]

    EugenF Reply:

    @Dan, Multumesc de informatie. Am sa intreb data viitoare. Chiar astazi, pe la pranz, am trecut pe acolo si am luat cateva sticle de Syrah Racoveanu 2010.

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @EugenF, Oh da, Syrah de pe Racoveanu este iar un vin bun…si Pinot din ce imi aduc aminte era bine facut.
    Bine cat de bine poate iesi un Pinot in Romania…:D

    [Raspunde]

    EugenF Reply:

    @Dan, Am gustat si eu Pinot Racoveanu si dupa parerea mea (de nespecialist) e un vin foarte bun (si scump). Stiu ca este muncit acest vin. In filmul Wild Carpathia II este prezentata si crama/podgoria Corcova/Jirov. Acolo apareau niste femei care separau boabele manual. Pot sa confirm ca am vazut si eu anul trecut ceva asemanator la crama dar nu stiu ce vin se plamadea acolo. Pe Syrah 2010 se bat prietenii mei (mai ales ca e luat direct din crama si nu a mai stat prin magazine).
    Si totusi …imi aduc aminte ca CB/M 2008 m-a impresionat in mod placut(cred ca in anul 2008 a aparut prima productie oficiala la Corcova). Parca vad ca o sa devina vin de colectie.

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @EugenF, Nu ma luati in seama…eu am o nebunie cu PN-ul frantuzesc de Burgundia. Care oricum este aproape imposibil de replicat la noi.
    Cel de la Corcova e foarte bine lucrat, dar intr-adevar scump. Dar pe alta parte nu o sa gasiti PN ieftin si bun pt. ca este foarte greu de facut. Dupa cum ati vazut…
    CS/M 2008 o sa evolueze frumos, nu stiu putem vorbi chiar de un vin colectie, mai degraba cele de la Dealu Racoveanu…

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply