Oct 07 2013

Critica de vin in Romania are EURO 5 si filtru de particule

Published by at 8:00 AM under Diverse,Opinii

 

Eu sunt (inca) nelamurit in ceea ce priveste subiectul “critic de vin” de pe la noi. Stiu in mare parte ce presupune critica literara, critica de teatru, de film, etc. Pentru ca am mai citit niste critici de acest gen si intr-adevar aratau a critici. Dar critica de vin autohtona nu am citit. Cel putin nu din partea criticilor de vin. Citesc critica de vin din partea consumatorilor, a concurentei, a unor blogeri, dar nu din partea criticilor de vin.

 

Daca nu as fi la curent cu evolutiile de pe mapamond as putea crede ca acest gen de critica, critica de vin este o specie mai aparte. Una in care autorul incearca sa acopere in cuvinte mestesugite neajunsurile licorii pe care tocmai a incercat-o. Pe principiul “e imposibil sa nu ai nimic de bine de spus despre un vin. Indiferent cat de prost e!”  Sau daca ai ghinion, ca si critic de vin zic, sa te intalnesti cu exemplare chiar nereusite, poti afirma din postura si statutul pe care ti le dau titlul de critic de vin ca: “Acest vin are un defect genial!”. Si te-ai scos! Ai mai evitat cu eleganta unui triplu axel gratios ocazia unei critici sanatoase si pertinente. Pentru ca rolul unui ciritc de vin in Romania este exact pe invers: sa gaseasca cuvinte si contexte alese ca sa acopere defectele vinurilor pe care le prezinta. Un fel de contra-critica, daca vreti.

 

Bag seama asadar ca in materie de vin, critica de pe la noi este cumva antagonica definitiei data de DEX:

 

“CRITICÁ, crític, vb. I. Tranz. A dezvalui lipsurile, gre?elile, defectele unor persoane, ale unei opere, ale unor stari de lucruri (aratand cauzele si indicand mijloacele de indreptare).”

 

Este ca si cum te-ai duce la o piesa de teatru groaznica si pentru ca esti prieten cu regizorul si actorii, iesi de acolo si  spui ca decorurile au fost superbe, cladirea este perfect restaurata, acustica este excelenta, scaunele confortabile si doamna de la casa de bilete fermecatoare. Dar nimic despre piesa…eventual poti aminti numele, ca sa stie publicul la ce sa cumpere bilete.

 

In conditiile acestea sa te definesti ca si critic de vin este cumva peiorativ si un pic desuet. Cand mai degraba s-ar aplica temenul “apologet de vin”.

 

AlcoholLa noi critica de vin traieste timpuri de impliniri marete. Sub toate aspectele: nu avem vinuri care lasa de dorit, toate sunt bune, corecte, cu potential; patronii de crame isi fac datoria, dau vin ieftin si bun consumatorilor; comerciantii si distribuitorii sunt altrusti si il duc spre acestia la preturi minime si in conditii perfecte; restaurantele il servesc cu adaosuri omenesti si cu un serviciu ireprosabil. Totul este o poezie!

 Vrem cumva sa evoluam, sa fim recunoscuti in afara, sa contam pe plan mondial, bla, bla, dar toate astea daca le-am putea face in acorduri de ode inchinate tuturor incercarilor oenologice autohtone care se numesc vinuri ar fi perfect. Critica de vin de la noi aduce cumva aminte de Cantarea Romaniei de pe vremuri. La propriu si la figurat.

 

Majoritatea “industriei”  crede probabil ca ii este mai bine asa. Fara critica de vin. Si are grija sa nu apara si sa nu se dezvolte. Pe principiul “sa fie bine, sa nu fie rau”. Nu va inselati singuri domnilor si doamnelor! Traiti intr-o iluzie. La fel de bine ne era si inainte de 1989 cand traiam intr-o tara-puscarie. Ca acolo a ramas critica de vin de la noi. In mentalitatile si practicile de atunci. Degeaba ne complacem in caldurica de acasa, dintre granite, pana la urma va trebui sa decontam factura lipsei de competitivitate. Globalizarea, piata mondiala, nu va va ierta, asa cum va iarta critica de vin autohotona. Pe ea nu o puteti cumpara, nu are nevoie de banii D-voastra. Are nevoie de business-urile D-voastra. Caci cu ele se hraneste.

 

 Domnilor, ne plangem cu totii (intre noi, cand ne vedem) ca vinurile romanesti sunt asa si pe dincolo si ca suntem la mare distanta de ceea ce este in afara. Dam (si dau si eu) vina pe producatori, pe comercianti, pe presa de specialitate, etc.

Dar va intreb: cum putem progresa cand la noi nu exista critica de vin vie, prezenta si obiectiva? Ca mai strambam din nas 2-3 bloggeri (ca astia am mai ramas) si mai apare cate o aluzie in Vinul.ro asta nu e critica. Nu bloggerii trebuie sa reprezinte critica de vin intr-o piata normala. Asta este o alta aberatie a pietei autohtone.

Si apoi cine sunt eu ca sa indeplinesc in piata functia de critic de vin?  De ce trebuie sa fiu eu Rica Venturiano? “Bagabontul, moftangiul, coate-goale, mate-fripte” care “combate” pe internet…

 

critics-31

Credit @www.donelanwines.com

In plus de cate ori o fac, cel mai adesea involuntar, mi se arunca repede in fata, pe langa “injuraturile” aferente rostite printre dinti, faptul ca nu am pregatire de specialitate, viziune, etc si ca ar trebui sa imi tin gura. De catre cine? Uneori chiar de catre cei care ar trebui sa indeplineasca aceasta functie. Va intreb eu acum: cati dintre cei cu pregatire de specialitate de la noi fac critica de vin? Ca ei ar trebui sa fie cei care sa o faca. Nu eu. Eu practic le suplinesc rolul, le fac meseria, asa cum ma pricep mai bine.

 

Zic pregatire de specialitate? Pregatirea de specialitate in Romania are scopul unic de a te inrola in cohorta de aplaudaci ai industriei. Sa iti arate ca “lucrurile sunt mai complicate decat par” si ca ai avea mai mult de castigat daca iti tii gura. Ce? De la o sticla de vin cand si cand, de sarbatori, pana la bani incasati pe concursuri, prezentari, manifestari, ode si serenade cantate pe la crame si castele. De aceea refuz genul asta de pregatire. Si probabil ca si ea ma refuza pe mine. Ne toleram elegant sa zicem.

 

Deci va intreb: ce fel de critica de vin avem noi in Romania? Eu zic ca nu avem critica…

 

Ce rost are un critic de vin care nu poate sau nu vrea sa critice? In afara de acela de a induce consumatorul in eroare si a-i prezenta o imagine idilica. Despre care el este constient ca nu exista. Dar o fabrica mestesugit. Pentru ca arta lui nu este critica, este fabricarea unei imagini. Este ca un Lamborghini limitat electronic (voluntar, involuntar sau fortat) la 80 km/ora ca sa nu deranjeze linistea “contribuabililor”. Si cu EURO 5 ca sa nu polueze aerul si sa nu strice feng-shui-ul celor care cotizeaza…impozite, taxe si onorarii.

 

Noroc ca mai trece cate o Dacie non-euro din 1900 toamna cu tablele zanganind pe ea, cu toba sparta si care urla si scoate fum in draci de deranjeaza tot cartierul (industria)..:D

Oricum in ultima vreme sunt din ce in ce mai putine. Polueaza. Si noua ne trebuie masini care sa polueaza cat mai putin. Si critici care sa critice cat mai putin. Preferabil deloc.

Ca si la masini ideal este criticul de vin electric, pe baterii, pe care il incarci la priza si apoi critica fara sa polueze un gram, in sensul dorit (sau deloc), lin, fara zgomot un anumit numar de ore. Probabil ca viitorul ne va aduce criticul pe hidrogen, in care bagi vin si iese apa chioara…sper insa sa nu apuc timpurile alea.

 

In concluzie, bag seama ca pe la noi critica de vin este intr-o situatie… critica. Am zis!

 

moneywine

Credit @winetimes.com

 

7 responses so far

7 Responses to “Critica de vin in Romania are EURO 5 si filtru de particule”

  1. amaroneon 07 Oct 2013 at 2:36 PM

    …mai mult decat la obiect articolul. As completa cu cateva observatii:

    – n-are cum sa faca vinul.ro critica de vin deoarece veniturile si le realizeaza in mare parte de la producatori; daca ar incepe sa fie cu adevarat critic, ar fi o mare problema pentru ei….asa o “scalda” cu epitetele clasice cand face critica: “un vin interesant”, “un vin de urmarit in timp”, “un vin promitator”, etc

    – concurenta pe care o fac vinurile de import este deocamdata nesemnificativa pe palierul de pret 15-25 lei. Inca nu au existat promovari agresive pe aceasta zona de pret (au inceput cei de la Lidl ceva pe zona asta si vor incepe si alte retele de magazine). In conditiile in care vinurile din acest segment bat tot ce este romanesc, va aparea in cativa ani o problema pentru producatori care vor fi obligati sa vanda vinuri la preturi normale (cand spun normale, ma gandesc la vinuri ale producatorilor romani care se vand azi cu 60-70 lei, desi valoarea lor este in segmentul 15-25 lei).

    – n-am inteles si n-o sa inteleg niciodata de ce se face o diferentiere intre vinul romanesc si vinul de import (chiar si pe bloguri). De ce vinurile romanesti pornesc direct de la nota 5 si vinurile de import de la 0. Falsul patriotism in acest domeniu chiar nu ajuta pe nimeni. O critica mai serioasa i-ar ajuta inclusiv pe producatori care ar face eforturi mai serioase sa faca un vin mai bun, sa iasa cu el la export,sa obtina cu adevarat medalii acolo unde conteaza, etc. Asa, n-au nici o treaba, avand inca o cota de piata de peste 90%.

    – asa-zisul concurs de la Bucuresti patronat de ADAR si marele critic de vin Paduraru este absolut jalnic. Aici s-ar impune o dezbatere serioasa (chiar si pe bloguri) si sunt convins ca multi din industrie ar avea ceva de spus

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @amarone,
    1. nu pot pretinde presei sa fie critica cu vinul romanesc. Mai mult decat poate la un moment dat. Atata vreme cat la noi nu exista consumatori care sa sustina prin abonamente si cumparat o revista de vin si sunt nevoiti sa se finanteze din publicitatea de la producatori nu putem avea presa cu aplomb. Si asta nu este vina lor.
    2. corect este neseminificativa pentru ca “cei mari” de afara nu au bagat in seama piata de vin autohtona. Momentan concurenta ne vor face fratii de peste Prut…vad ca au dat drumul la campanii si merg exact pe filonul patriotismului. Multa inghesuiala pe patriotismul asta romanesc. Si Lidl pe noul catalog de vinuri frantuzesti s-a dus mai jos cu preturile…majoritatea sunt in jur de 15-20 de lei.
    3. pentru ca de la cei de la noi mai pica o maslina, un mic, o sticla de vin.
    4. De acord cu tine. Lumea sa mai chinuie pe acolo sa schimbe ceva pe acolo, sa mai dea o mana de spoiala, dar in limitele tiparului prestabilit cu industria. Ceva de genul: e concursul nostru si facem ce vrem cu el, publicul sa se mai duca si naibii…
    Noi traim inca vremurile lui Caragiale, de fapt ne-am intors la ele. Din categoria “sa se revizuiasca primesc dar sa nu se schimbe nimic”

    [Raspunde]

  2. amaroneon 07 Oct 2013 at 3:13 PM

    🙂 🙂 🙂 … exact ce spuneam – tocmai s-a incheiat “Concursul National de Vinuri Bachus” (ce denumire pomponistica) prezidat de ADAR. Cine are cele mai multe medalii? Vincon, Jidvei si Murfatlar!!! Cei 3 cavaleri ai apocalipsei ( nu pot fi 4 deoarece pentru al patrulea loc batalia e mare de tot). Mare-i impostura. Vai,vai,vai.

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @amarone, Acela este concursul de casa al Vincon. Presedintele juriului este oenologul lor…:D

    [Raspunde]

  3. amaroneon 08 Oct 2013 at 1:46 PM

    1. Abordarea si strategia de la revistele de specialitate, in speta, vinul.ro, este complet gresita. Am certitudinea ca este asa, dar nu vreau sa dezvolt, deoarece chiar nu vreau sa le dau idei pe gratis. Poate o sa avem odata ocazia sa degustam/bem un vin si voi argumenta.
    2. In 2007 cota de piata la importuri era practic “zero”. Azi e undeva pe la 10%,(fara a lua in considerare importurile vrac care apar in sticlele de vin romanesc) dar cred ca ritmul se schimba rapid: sunt tot mai multi importatori in piata, care aduc vinuri mai mult sau mai putin corecte dar presiunea (benefica, cred eu) pe vinurile romanesti vine din zona supermarketurilor. Lidl, azi, e un bun exemplu, care ca fi urmat si de altii.
    3. Nu cred ca ai nevoie de “o maslina, un mic, o sticla de vin”. Sigur ca in momentul in care primesti o sticla de vin gratis pentru evaluare, exista o anumita “jena” sa spui cinstit ceea ce crezi. Nu trebuie sa existe aceasta jena deoarece cine-ti trimite acea sticla de vin isi asuma expertiza ta (buna sau rea).Iti trimite acea sticla de vin pentru ca te considera un reper si crede ca rezultatul pe care il dai, poate sa-l ajute in vanzari. Ca vrei, ca nu vrei, participi la procesul de vanzare/nevanzare a unui vin in momentul in care scrii despre el. Cat conteaza asta, chiar nu stiu.
    4. N-am stiut ca acest concurs este concursul de casa al Vincon. Am vazut ca este patronat de ADAR, aceeasi asociatie care este implicata in concursul international de la Bucuresti. Pai, consumatorul ce sa mai inteleaga de aici? ADAR patroneaza si una si alta cu unitati de masura diferite? Un Vincon care a luat Mare Medalie de Aur la Bachus, logic ca ar trebui sa ia aceeasi Mare Medalie de Aur si la Bucuresti, nu? Doar primeste peste 90 de puncte in ambele concursuri. Sau este posibil ca eu sa fiu limitat si sa nu pricep logica ADAR? Tind sa cred ca sunt limitat…

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @amarone, La pct. trei asa ar fi idealul…dar majoritatea se asteapta sa ridici vinul in slavi. Eventual daca nu o faci te mai si apostrofeaza.

    Cu concursurile de vin e complicat rau..:D Mai ales in Romania…Poate ne vedem odata la un pahar de vin si povestim..:D

    [Raspunde]

  4. […] mult vinul romanesc criticand decat ridicand ode producatorilor. La momentul actual tinand cont de deficitul de critica din piata,  vinul romanesc nu cred ca are nevoie de ode. […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply