Oct 02 2013

Codul portocaliu face vinul purpuriu…

Published by at 8:00 AM under Opinii

 

Stau de vreo 3 zile si ma uit pe geam cum ploua. Si cam asa face tot sudul Romaniei. Ba de luni avem si cod portocaliu de ploi in Dobrogea si galben in tot sudul tarii. Adica o sa ploua. Cam non-stop.

Ploaie inseamna ca nu e soare, conform celebrului dicton: “iarna nu e ca vara”. In schimb daca dai drumul al televizor, te uiti prin presa sau dai un browsing la noutatile de pe Facebook realitatea este alta. Peste tot auzi: “avem un an excelent in materie de vinuri: recolta mare, de calitate, o sa iasa si o sa dreaga supervinuri.” Mai trebui cineva sa ii creada. Si sa le cumpere. Bine unii dintre cei care dau astfel de declaratii, care se ocupa in general cu PR-ul, nu ar fi exclus chiar sa creada in ele…

 

Daca e sa o luam logic eu nu mai stiu un septembrie asa ploios de cativa ani incoace. E in totala antiteza cu ce avem anul trecut pe vremea asta cand strugurii erau deja demult culesi datorita caldurii excesive din august. Dar si atunci a fost un an exceptional. Dupa principiul: “Fie ploaie, fie soare/ Facem premium fratioare.” Bine avem si oameni cumpatati care se uita ingrijorati pe prognoze si spre dealurile cu vie.  Dar ca intotdeauna la noi, ei sunt mai degraba exceptia la  sarbatoarea nationala cu mici, must, bere (sic!) si declaratii optimiste…

 

wine_rain

Credit @http://drinknectar.com/

Si apoi, fie vorba intre noi, toata vara a fost cam racoroasa si cu ceva ploi. Cel putin eu nu am mai prins de cativa ani un iunie asa de ploios ca anul acesta. Iar toamna se pare ca e din categoria cosmar. Cel putin pana acum. Daca o mai tine asa cateva saptamani putem sa punem cruce pe la rosii. Iar prognozele meteo nu suna deloc bine…

Sunt foarte insa curios cum vor iesi anul acesta albele si Pinot-ul. Mai ales in Dealu Mare. Ca de rosii cam am o idee. E un an clasic “de oenolog”. Adica cine are oenolog bun si exprimentat o sa scoata vinuri comestibile, chiar bune pe alocuri. Apropo are cineva la noi echipament de “reverse osmosis”? Sau ceva distilare in vacuum…

Cine ii arde in schimb aiurea cu baricul pe medium +, conform retetei autohtone clasice, o sa dea vinul la BiB. Sau la chinezi. Ca tare imi e frica ca vinul de anul acesta nu prea o sa suporte asa bine baricul.

 

Dar asta nu conteaza. Eu am o predictie personala: indiferent cum va fi anul, daca afara ploua cu galeata ca anul acesta sau daca e vipie de 40 de grade cum a fost in 2012, vinul romanesc va fi tot premium. Si pe cale de consecinta scump. Pentru ca noi nu stim sa facem altfel de vin. Si oricum putem face “premium” indiferent de varsta viilor sau de vremea de afara.  La un moment dat ma intreb ce ar trebui sa se intample ca sa aud si eu o data de la podgorenii nostri: “Da dom’le, a fost anul cam prost, nu prea o sa iasa ce trebuie”. Probabil atunci cand vom avea alunecari de teren. Cu tot cu vie.

Dar vin se va face si atunci. Ca de aia exista Spania, Italia, Franta. Sa ne “sara in ajutor” cu vinuri vrac de mana a treia, pe care le putem vinde  la noi pe post de premium. O sa ziceti ca ne apara DOC-urile de asta. Aha…sigur…DOC-urile si cei care le controleaza cu “strictete” implementarea. Ce gluma buna…

 

Asa ca stau si ma uit afara la diluviul care tine de trei zile. Si ma incearca tot felul de ganduri bacoviene. Pana la urma cat de idiot (fraier, fazan, muflon, etc) sa te considere cineva, in conditiile in care tu vezi ce vreme este afara, sa iti spuna senin ca este un an foarte bun. Foarte bun pentru ce? Pentru varza de murat?

 

P.S. Haideti ca a inceput intre timp si ceva grindina…dar stati calmi, grindina face bine la struguri, nu?

 

7 responses so far

7 Responses to “Codul portocaliu face vinul purpuriu…”

  1. amaroneon 02 Oct 2013 at 10:07 AM

    :):):) Esto masochist? Cine te pune sa bei asa ceva, cand, totusi pe piata sunt vinuri bune din Italia, Franta sau Chile?

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @amarone, stiu…si nu sunt masochist…:D Sa zicem nostalgic cu usoare urme de nationalism.
    Chiar dau exemple destul de des de ce vinuri putem lua din afara la banii care se cer pe ale noastre. In speranta, probabil desarta, ca lucrurile in piata noastra (adica importatori, comercianti, distribuitori, producatori) s-ar putea indrepta…

    [Raspunde]

  2. amaroneon 02 Oct 2013 at 11:07 AM

    :):):) speranta moare ultima….sau am putea spune si ca uneori patriotismul dauneaza grav sanatatii 🙂

    [Raspunde]

  3. I Georgeon 02 Oct 2013 at 6:20 PM

    Foarte bun articolul!
    Chiar ma intrebam si eu daca o sa spuna cineva ca vremea asta va dauna foarte mult calitatea strugurilor, deoarece pana acum am auzit numai de bine (poate la productie?).
    Dupa ce ma ghidez eu? … Vinarte, Davino, Serve, Stirbey fac vinuri premium (Soare,Flamboyant,Cuvee Charllote sau Genius Loci)? Daca da si mai toti o fac, e de bine, daca fac doar putin e asa si asa (sa zicem ca depinde de podgorie si de strugure), daca nu fac mai deloc … e de rau, inseamna ca nu prea a fost un bun.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @I George, Multumesc…deh daca nu eu atunci cine..:D Glumesc.
    E un rationament foarte logic sa te iei dupa cei patru de mai sus. Sunt producatori seriosi care trebuie sa respecte un blazon si nu isi permit sa stearga cu el pe jos de dragul profitului. Pacat ca nu avem mai multi ca ei.
    Cine nu are in schimb blazon ai sa vezi ca scoate premium pe banda rulanta, indiferent de an…

    [Raspunde]

  4. newyorkescuon 13 Oct 2013 at 10:57 AM

    Trist…amuzant, cine mai stie? Apropo de ploaie, am vazut pe pagina de facebook al unui producator mai mare, sa zicem de prin SV-ul Romaniei, care este si pe piata de peste ocean, ceva de genul “ploaia s-a terminat/mergem la recoltat”.
    Asa ce pretentii sa mai am de la altii?

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @newyorkescu, Asta este din categoria: Dupa ce ca ai o problema, mai si semnalizezi”
    Cam asta e mentalitatea: la struguri e ca la melci, se culeg cel mai bine imediat dupa ploaie..:D

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply