Sep 04 2013

Gramma, de la Liric la Dramatic

 

Astazi o sa va povestesc pe scurt despre noua gama a producatorului moldav, de curand lansata  in cotidianul vinului autohton.

Pozitionata sub vinurile “clasice”, obtinute din varietaluri plus Cuvee Visan. Avem de a face cu trei vinuri, toate cupaje de trei soiuri, in proportii diferite insa. Cele trei soiuri sunt deja consacrate la Gramma: Feteasca Regala, Feteasca Alba si Aligote-ul. Doar ca proportiile de combinare ale acestora au dat nastere la trei stiluri de vin diferite. Care s-au vrut probabil sa fie in ton cu “brandingul” sticlelor. In treacat fie spus, acesta e foarte “curat” si inspirat. Bine, plus textele “zglobii” de pe contraeticheta cu care cei din Moldova ne-au obisnuit deja.

 

Vinurile pe care le-am primit din partea producatorului se numesc Liric, Dramatic si Epic, ultimul demisec, celelalte doua seci. Acum in functie de cat liric, epic sau dramatic se considera fiecare, va relationa in consecinta cu fiecare sticla. Mai mult ca sigur veti fi mai severi cu genul preferat si implicit cu vinul din spatele etichetei respective. Cel putin mie asa mi s-a intamplat. Dar sa vedem despre ce este vorba:

 

Gramma liricLiric: Vizual se prezinta in tente galben deschise, curat, cu evidente reflexii verzui Nas integrat, chiar elegant, cu impresii usoare de drojdii, briose. Aspecte verzi, proaspete si nuante usor de citrice dulci (portocale, mandarine). Impresii  usor lactice si minerale in fundal.

Atac usor rotunjit cu aciditate corecta, integrata si evolutie liniara, bine echilibrata. Notele gustative sunt vioaie, cu fructe necoapte si o puritate pe alocuri surprinzatoare. Finalul aduce in mod fericit o aciditate in crestere, fara a fi insa deranjanta si un postgust mineral, crocant care lasa o tusa de prospetime pe palatin. Remanenta scurta spre medie, amintind de nuante citrice si fructe dulci-acrisoare. Un vin Bun, zglobiu, verde, care ii va satisface pe cei ce prefera prospetimea, aciditatea si notele mineral-citrice.

 

gramma dramaticDramatic: Galben pai, clasicele reflexii verzui. Olfactiv aduce aminte de arome florale, intens parfumate (zambile, tuberose), initial cu ceva aspecte drojdioase si de doaga care se imprastie rapid la o aerare scurta. Adieri de fructe coapte (caise, piersici, pere) si o tusa de mineralitate completeaza tabloul. Care tablou lasa in ansamblu o impresie care tine de clasica guma Turbo din tinerete.

Gustativ debuteaza cu un atac rotund si o senzatie de corpolenta care se pastreaza si in evolutie, cu o usoara impresie de deficit de aciditate. Aceleasi note de fructe coapte si senzatii dulcege din nas.  Finalul ridica destul de brusc nivelul aciditatii, aceasta parand usor dura si imprimand aspecte amarui-tonice in postgustul scurt si citric, alaturi de impresii minerale, de cremene.

Un vin Acceptabil, cam prea putina actiune pe parcurs si multa drama pe final pentru gustul meu. Desi este posibil sa se mai integreze la sticla; din ce am inteles acesta are cea mai mare proportie de Aligote dintre cele trei.

 

gramma epicEpic: Galben verzui, stralucitor, corect. Nas  de intensitate medie cu tente dulcege, de fruct copt (pere, mere si ceva exotice), florale si aspecte minerale, usor afumate.  Pe palatin se simte echilibrat, proaspat, cu aciditate buna in tandem cu impresiile dulci inerente restului de zahar. Gustativ evolueaza in aceeasi parametrii, de fructe coapte si tente exotice. Final in note minerale, care se prelungesc in postgustul proaspat, usor citric. Bun, prietenos, crowd-pleaser.

 

 Una peste alta avem trei vinuri corecte, in jurul barierei de 80 de puncte, cu un branding coerent si elegant, pe principiul “less is more” si un plus de “popularitate” fata de gama superioara. Personal, ordinea preferintelor ar fi urmatoarea: Liric, Epic si Dramatic. La vinuri, pentru ca la “stiluri” este exact invers. Cred totusi ca Epic va placea mai mult pietei, datorita zaharului rezidual, dealtfel bine echilibrat de aciditate.

 

Singura sugestie, desi e usor “geeky”, ar fi specificarea proportiilor fiecarui soi in cupajul  final. Altfel de pe contraeticheta, unde se mentioneaza soiurile in aceeasi insiruire, majoritatea consumatorilor ar putea ramane cu impresia ca au in fata acelasi vin imbuteliat sub trei etichete diferite.

 

Acum nu stiu sa va spun despre RPC-uri, pentru ca nu stiu foarte exact cu ce preturi se vor instala in piata. Probabil ca sub gama clasica, in jur de 25-30 de lei, ceea ce este o pozitionare corecta pentru piata autohtona si tinand cont de ce ofera vinurile.

Cert este insa ca nu avem de-a face cu nimic patetic in cazul de fata, doar liric, epic si sa nu va speriati ca nu e foarte dramatic…:)

 Gramma Dramatic Liric Epic

 

4 responses so far

4 Responses to “Gramma, de la Liric la Dramatic”

  1. Cristian. E.on 05 Sep 2013 at 2:22 PM

    Interesant!! mai ales denumirile alese de genuri literare…
    de unde le-ai cumparat?

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Cristian. E., Mie mi le-au trimis cei de la Gramma. Cred ca am scris in articol.
    Au aparut deja pe la magazinele online. Nu stiu acum daca le gasesti si prin cele de specialitate, fizic.

    [Raspunde]

  2. vioon 31 Dec 2013 at 1:27 PM

    Acum se gasesc si in Kaufland. Lipsea doar cel Dramatic !

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @vio, Da, le-am vazut si eu. Ca RPC mai bun, pentru buget mai mic, se poate merge pe cele de la Averesti, in special Cuvee Faure. Tot din Kaufland…

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply