Aug 21 2013
Nu aruncati Castel Bolovanu 2008 spre ospatar. Nu are nici o vina. Consumati-l cu incredere…
Din ciclul povestiri la (de) carciuma:
Restaurant. Pe malul apei. De fapt pe malul raului. De fapt al barajului. Nu conteaza. Atmosfera de semintuneric, cat sa nu iti vezi paianjenul de deasupra capului.
Porcul e cea mai “safe” alegere din meniu. Toata lumea mananca porc, deci nu are cum sa nu fie proaspat. Se “roteste” repede. Si cartofii taranesti. Romanian Cult Food. Porcul cu cartofi. Si la desert papanasi…se stieeeee. Nu mananci practic nimic deosebit, dar macar nu intri in spital.
Dar vinul? Pai avem la pahar. Val Duna BiB. Au Val Duna si la sticla. Priceless. Sa mergem tot pe clasici. Care sa mearga si ei bine cu porcul. Sub forma de “Muschiulet impanat” de data asta. Adica pulpa taiata pe lung, impletita cu cabanos calitatea a treia. Totul inecat in ulei, la tigaie. Sau in untura porcului. Sau uleiul o fi de la cartofii taranesti cu parizer prajit prin ei? In fine. Vinul ne poate oferi scaparea. Deci vinul…
Ceva rosu. Cat de cat onorabil. Cu personalitate. Un Merlot catifelat, gros si moale plus grasimea aia din farfurie o sa ma trimita direct la Urgente. Sau mai rau dupa raposatul rege. Ca si el saracu manca porc in exces. Se vedea de la TV, de la “conferintele de presa” si consfatuirile de vara tinute cu domnul Presedinte. De la Costesti.
In fine divaghez. Si acusi, acusi vine ospataru…Pun pariu ca ma pazeste de undeva din umbra sa imi dea in cap cu citatul clasic: “V-ati hotarat? Va aducem ceva de baut?”
Deci mai bine un Cabernet. Si nu de pe vremea cand inca se mai imbutelia Val Duna la sticla. Sa vedem: Domeniile Samburesti? Mai bine nu. De ce sa stricam o seara care deja a inceput prost? Oprisor Eticheta Rosie? Cand o sa castig la loto. Atunci o sa fie probabil si tocmai bun de baut. Segarcea? Nu…probabil au pus tot ce e mai bun pe Minima Moralia (Respect, parca?), deci asta de linie cine stie cum e. Beciul Domnesc? Da, ce gluma buna. Nu ma faceti sa rad ca am buzele crapate. Poate daca aveau Macho…
Stai sa vezi ca nu gasesc un CS onorabil si usor de intuit si ajung la Val Duna la pahar. Sau la carafa. Ca au si la carafa, nu v-am zis. De fapt e un fel de stacana.
Ahhh..evrica: Vinarte! Sunt salvat. Au Castel Bolovanu. La 50 lei sticla. In magazine e vreo 32-35 lei…50 in carciuma e pret ok. Uite ca a aparut si chelnerul. M-a vazut pisicherul ca m-am hotarat. Si incepe “tarantela” clasica a comenzii de vin in restaurantele romanesti (de provincie?) :
Eu: Aveti Castel Bolovanu?
El: …. (pauza, se uita prin mine ca si cand nu as fi acolo. Nu e problema, asa fac mai toti. Data trecuta cand am intrebat: “Aveti creier?” tot asa s-a uitat. Si culmea aveau creier. Taranesc.)
Eu (insist): De la Vinarte?
El (repeta dupa mine): Da…da…de la Vinarte…
Eu: Aveti?
El: Ce?
Eu: Castel Bolovanu?
El: Avem Jidvei si Cotnari.
Eu: Nu…nu…ceva rosu.
El (vesel): Avem Beciul Domnesc (Hait! Stai sa vezi ca doar asta au pe stoc. Deja ma gandeam ca m-a blestemat “careva” pentru postarea de luni)
Eu: Scrie aici: Vinarte Castel Bolovanu. Aveti?
El: Unde scrie?
Eu: Aici, in meniu
El (vioi, usor ofensat): Da, cum sa nu. Avem. Daca scrie in meniu, normal ca avem. (lipseste ”ce esti prost?”)
Eu: Din ce an e?
El: Ultimul an.
Eu: Adica 2010?
El: Ahhh….da 2010 daca ziceti D-voastra (aici mi-a placut: clientul are intotdeauna dreptate). E ultimul, a venit acum o saptamana.
Eu: Sa fie 2010, nu 2009.
El: Sigur e 2010.
Eu: Sa il puneti putin la rece.
El (pe un ton superior): Toate vinurile noastre sunt pastrate la 15 grade. (iarasi lipseste “Ce esti prost?”)
Pauza 15 minute. Nu v-am spus? E un chelner la 10 mese. Se intoarce in fuga cu sticla de gat:
El (triumfator): Gata, l-am gasit! Uitati vinul!
Eu: Ce an e?
El: Pai m-am uitat, dar nu scrie pe el.
Eu: Scrie pe spate.
El(se uita si apoi sovaielnic): E 2008.
Eu: Mda. E bine si asa…bine ca l-ati gasit…
El (incantat de sine): Era ultimul.
Eu: Imi inchipui…
Rabdator baiat zic, asa, ca pentru mine. Nu mi-a dat cu sticla in cap. In fine.
El nu stie ca e bine si 2008. Sa nu imi fi adus 2009. Bine, era bine si 2009. Dar il stiam.
Rad in sinea mea cu o multumire sufleteasca absurda si fara de motiv. Ma simt ca savantul idiot. Acela care calculeaza in 5 secunde radical din orice cu 15 cifre dupa virgula, dar nu e in stare sa isi lege sireturile la pantofi. Din categoria “Stii, si ce conteaza ca stii!” Totusi zeita Fortuna (reincarnata in baiatul care alearga acum cu doua pahare Pasabahce spre mine) a fost blanda in seara aceasta. Mi-a scos un 2008 din palarie. E bine si asa. Te duci dupa 2010 si dai de 2008.
Despre vin, din fericire (ca cine stie cum o fi fost pastrat), numai de bine: Proaspat, tanar, cu un nas initial inchis in note de pielarie, ciuperci si “forest floor”. Ceva mure si pruna uscata. Usor alcolizat. Hait zic! Cine stie cum l-au tinut si nu a tinut. Aerarea scoate insa la iveala un fruct surprinzator de proaspat de sub carapacea baricului si imi inlatura gandurile negre de la tample. Nu insa si tantarii. V-am zis ca sunt langa apa? Deci: visine, coacaze negre, cirese amarui pe fondul unor note vanilate si cu impresii usoare de ciocolata.
Gustativ a fost exact ce trebuie pentru a compensa baia de ulei din farfurie. Atac proaspat, in note de fructe negre si rosii. Ceva izuri de baric: vanilie, cacao, ciocolata neagra, un strop de piper. Nimic excesiv. Aciditate de invidiat, demna de vinuri mai “mari” si o impresie generala de lejeritate si echilibru proprie dealtfel unor vinuri din clase de pret superioare. Ah si un strop de structura cu aciditatea aia. Dar nu multa, exact cat sa nu strice placerea simpla a trivialei asocieri culinare. Tanini moi, integrati, dar prezenti pe final. Exact cat trebuie sa curete uleiul de pe palatin si sa lase loc unui postgust in note usor calde, de visinata si dulceturi de fructe, din care porcul si uleiul au disparut in mod fericit. Acum e bine!
Un vin Bun spre Foarte Bun care si-a pastrat excelent fructul si prospetimea si mai are ceva rezerve consistente de evolutie. Vorba prietenului de peste masa: “Asta e de cursa lunga. Intra lejer 2-3 sticle.” Sa crezi tu. La 14% alcool, (care e drept nu se vede pe niciunde) cursa o sa fie scurta. Si cu girofar. Ca Salvarea are prioritate.
O surpriza placuta, la care de altfel ma asteptam, tinand cont de faptul ca in 2008 (si in 2010) fratele mai mare (Soare) nu s-a produs, vinul de la Samburesti al celor de la Vinarte fiind trecut tot pe Castel Bolovanu. Iar chestia asta se vede. Fata de 2009 e mai fresh, mai cu personalitate si zvac, nu doar un vin extrem de corect, fructat si “food friendly”. De aia tot ceream eu 2010.
In concluzie, daca se intampla sa il intalniti prin restaurante (prin alte parti nu stiu daca il mai gasiti), nu aruncati cu el dupa ospatar. E pacat. De vin. Si de ospatar. Ca e baiat tanar si se straduieste. I-am lasat si bacsis. Ce face un vin bun din om…Te face din om, neom. In cazul meu probabil invers.
P.S. I: Dupa cum v-am mai spus si 2010 o sa fie innorat. Adica nu o sa iasa “Soare”-le. Probabil Castel Bolovanu va bifa inca un success in palmares pe seama nenorocirii fratelui mai mare. Si spre bucuria consumatorilor.
Sincer, la ora actuala, eu nu stiu dintre vinurile autohtone vreun Cabernet Sauvignon cu un raport pret-calitate mai bun decat Castel Bolovanu. Parol!
P.S. II: Recunosc, nu sunt atat de original in stil. Ma las involuntar influentat de clasici. “Daca trebuieeee”…:D
Foarte misto scris articolul! Ma regasesc adesea in ipostaza de a intreba un chelner daca au anumit vin si acesta habar sa nu aiba. Ce sa mai zic cand il intreb de an, ala deja e un subiect tabu.
Foarte bun acest Castel Bolovanu de la Vinarte, sunt un mare fan al acestei crame. Vinuri serioase, preturi corecte, etichete conservatoare si foarte multa constanta.
Dan, imi place f mult blogul tau si modul foarte obiectiv prin care evaluezi vinul si lumea vinului.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
August 22nd, 2013 at 10:33 PM
@I George, Multumesc pentru aprecieri!
Intr-adevar la noi personalul din restaurante are carente foarte mari la subiectul “vin”. Si o sa mai dureze pana o sa iesim la “lumina”…
Vinarte este una din cramele serioase si cu traditie de la noi. Fara bling-bling si alte artificii de marketing si imagine. Dar vinuri corecte, constante si mult respect pentru consumator. Nu multi pot asta la noi in piata…
[Raspunde]
Dan Micuda, ai reusit perfect sa prezinti ceea ce se-ntampla in “unele” restaurante din Romania! Aceasta este realitatea, acestia sunt ospatarii, super scoliti pe banda rulanta, acestia sunt proprietarii de restaurante care nu inteleg ca trebuie sa-si instruiasca angajatii ( cand am incercat eu sa fac asta cu ei, impreuna cu Achim Laurentiu, imi ziceau ca ei stiu totul si nu mai avem ce sa-i invatam noi ), acelea sunt vinurile recomandate, acesta este vinul care ti-a facut seara frumoasa!!! Din pacate, de vinurile Vinarte beneficiezi doar in urma insistentelor, uneori si agresive ( am patit-o eu in Poiana Brasov tot cu un Castel Bolovanu!!! ). Multumesc pentru cuvintele frumoase la adresa Vinarte, tie si tuturor consumatorilor de vinuri corecte ( multumesc si tie @I George ). Din pacate, sunteti putini cei ce stiti sa apreciati un vin corect si un producator serios! Vinul este cultura, cum spune bunul meu prieten Achim. Sanatate!
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
August 23rd, 2013 at 11:56 AM
@Costel Cainamisir, Asa este din pacate si este trist. Trebuie efectiv sa te bati cu ospatarul pentru un vin bun. Altfel ti se vor baga pe gat de catre “colectionarii de dopuri” fel de fel de licori indoielnice.
Mentalitatea patronilor de restaurant de la noi vine din faptul ca pur si simplu nu ii intereseaza ce consuma clientul la ei in locatie. Doar cat le-ar putea iesi din partea producatorilor. Vinul, calitatea lui si implicit clientul trec pe planul doi..sau trei..sau nu conteaza.
Toti speram ca pe viitor sa se indrepte lucrurile, dar nu cred ca “impulsul” va veni din partea celor din HORECA, a patronilor de restaurante. Ei se multumesc sa se complaca intr-o situatie calduta si sa se vaite de preturi, clienti, lipsa banilor si cum nu le merge business-ul…
Cand vor fi suficienti clienti care stiu ce vor, atunci s-ar putea sa se mai schimbe cate ceva. Dar suntem inca departe de momentul acela…
Toate bune!
[Raspunde]
Daca ar fi sa sintetizez intr-un cuvant, aceasta ar fi “trist”, desi daca stai prea mult prin Romania oamenii iti spun “sa te adaptezi”.
Se intampla si la case mai mari, in Manhattan, ca ospatarii sa nu aiba habar de vinuri si mai ales din ce an sunt ele. Diferenta vine atunci cand ai de unde alege. Te duci la o pizzerie detinuta de greci care se dau italieni cu acte in regula si ospatarita nu o sa stie cu siguranta din ce an este, pentru ca au vreo 3 vinuri rosii si poate tot atatea albe. Dar daca te duci 10m mai incolo dai de un restaurant care are sau nu somelier, dar unde ospatarul stie tot despre vin, si mai mult decat atat, vei plati mai putin decat in Romania, dar o idee mai mult decat la pizzerie.
Atata timp cat nu sunt indeajuns de multe restaurante, ca sa-i doara pe patroni la buzunar, nimic nu se va schimba.
In sejurul meu in patria mama, am fost la o cantitate decenta de restaurante, iar serviciul, indiferent de profilul restaurantului a fost execrabil.
Asa imi trebuie daca stau printre “imperialisti”, vin cu pretentii, iar dezamagirea e crunta.
Ce sa mai spun de prietenii mei americani, de la mama lor, care ramaneau interzisi de cum era serviciul…..sa se adapteze domne’, sa se adapteze….
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
August 26th, 2013 at 11:59 AM
@newyorkescu, Eu zic ca te-a “stricat” capitalismul 😀
Corect, concurenta regleaza automat asemenea metehne…
[Raspunde]
burebista Reply:
June 11th, 2016 at 11:13 AM
@Dan Micuda, a aparut si castel bolovanu din 2012 . alcool 12.5 % .lotul cred ca este 81/16 . cred ca a mai cazut un mit . alcoolul domina si e extrem de deranjant .l-am cumparat mai demult , cand a aparut in raft cu 25 de lei .am lasat sa mai treaca timpul , m-am gandit ca poate gresesc eu , dar am luat unul din 2011 si era bun , in nota obisnuita . pe asta l-am luat din mega , mai aveau cateva sticle . probabil unii imi vor sari in cap . sper sa il deguste mai intai .hm, daca au curaj sa il ia .
[Raspunde]
burebista Reply:
June 11th, 2016 at 11:25 AM
@burebista, nasul este slab pentru un cabernet ,gustativ are ceva tente de cabernet dar nu are substanta , ca sa zic asa . asta ar fi o completare .
[Raspunde]
Dan Reply:
June 13th, 2016 at 2:45 AM
@burebista, E posibil sa fie si un an mai slab.
[Raspunde]
burebista Reply:
June 19th, 2016 at 2:15 PM
@Dan, posibil , desi eu imi amintesc de o vara secetoasa si vinuri bune de la alti producatori . totusi daca vinul nu corespunde asteptarilor , iar ei ca producatori si-au dat seama de asta cu siguranta , singura concluzie este ca e ” crima” cu premeditare .sau sinucidere daca va sta in raft mult timp .ala din 2011 inca mai e prin unele magazine si ala era mult mai bun . si a fost imbuteliat in decembrie 2013 , deci a stat 2 ani si jumatate prin rafturi si disparea mai repede din raft doar le reducere de pret -25 de lei . chestia e ca de ziua mea as fi vrut sa am pe masa un merlot prince mircea insa nu am mai riscat , mai ales ca e tot din 2012 si e si mai scump . asta e ca o lovitura de bumerang intoarsa spre Vinarte . am mai luat o data la reducere prince mircea si mi-a placut .era un 2011 si mi-a placut pentru ca era genul merlot clasic bine echilibrat .in fine asta e .
[Raspunde]
Dan Reply:
June 19th, 2016 at 4:41 PM
@burebista, Prince Mircea ca si calitate e pozitionat peste Bolovanu. Pe Bolovanu intra ce “cade” de pe Soare. Daca vor mai mult “Soare” sau daca anul e ai slab, automat partizii de Bolovanu vor fi afectati calitativ mai mult.
Ca si producator nu prea iti permiti financiar sa nu scoti un vin intr-un anumit an. Mai ales in Romania unde putini fac diferente de finete intre vintage-uri dar se sesizeaza imediat daca vinul dispare un an de la raft. Practic o iei de la inceput…
[Raspunde]
burebista Reply:
June 25th, 2016 at 5:55 PM
@Dan, si daca scoti castel bolovanu mult mai slab callitativ decat ar trebui sa fie , te sinucizi . eu unul nu o sa mai cumpar niciodata acest vin . chiar presupunand ca ala din 2013 va fi bun nu stiu daca voi risca sa dau 30 de lei pe el . o sa cumpar altul la acelasi pret dar mult mai bun decat ce am gasit eu in acea sticla de bolovanu din 2012 . de exemplu pe un merlot menestrel , care , daca e proaspat imbuteliat nu te dezamageste. a propos a aparut menestrel 2013 care bineinteles este altfel decat celelalte pe care le-am baut , adica 2008, 2009 , 2010 , 2011 si 2012 .nu stiu cum reuseste m. rotenberg , dar ne surprinde in fiecare an cu un vin bun pe gama asta chiar daca e diferit .despre Soare nu stiu ce sa zic nu am baut din recolta 2012 . trebuie sa ma asociez cu 2-3 amici sa vedem cum e .totusi raman la parerea ca nu e bine sa pui un vin slab calitativ sub o eticheta care era garantia calitatii . pentru ca acum a devenit acolo , un vin oarecare . nu mai e vinul cu care puteai chiar merge in vizita la cineva , daca nu era vreo fatza prea simandicoasa .
[Raspunde]
@Dan: Tu ai incercat Castel Bolovanu 2012? Mie mi s-a parut bun. Cel din 2011 nu prea mi-a placut pentru ca era cam compot, prea aromat (ceea ce nu inseamna ca nu era bun, dar nu era pe gustul meu). Eu nu ma prea pricep la vin, ce stiu e daca imi place sau nu, de aia ma intereseaza daca ai luat vinul din 2012 si cum ti s-a parut.
[Raspunde]
burebista Reply:
June 25th, 2016 at 5:28 PM
@adr_0001, da , am luat castel bolovanu din 2012 . din punctul meu de vedere e slab , e ca un vin de 10-12 lei , in care se simte doar alcoolul . ca sa vorbim despre acelasi vin , pe eticheta spate ( principala ) scrie alcool 12.5 % si lot 81/16 daca am retinut corect .adica imbuteliat in 2016 . si e posibil sa fie singurul lot imbuteliat pana acum pe acest brand . adica sub denumirea de castel bolovanu . iar ala din 2011 nu era prea aromat , era un cabernet clasic . tot din punctul meu de vedere . si , desi si mie mi s-a parut aiurea cand am baut prima data unul din 2009 , pe urma , prin comparatie cu altele la acelasi pret -30 de lei am invatat sa il apreciez .
[Raspunde]