Jun 11 2013

Hai la medalii cu 15 lei din Carrefour neamule! L’Aiguebrun Rose 2012

Published by at 8:00 AM under 2012,Acceptabil,Franta,Grenache,Rose,Sec,Syrah

 

Revenind la misiunea de baza a blogului de fata, aceea de a informa cititorii cu privire la vinurile care imi trec prin fata si bineinteles la care pot si ei accede facil prin intermediul marelui comert capitalist, va supun astazi atentiei un vin rose frantuzesc de 15 lei din Carrefour care a castigat Medalia de Argint la Mondial de Rose anul acesta:  L’Aiguebrun Rose, AOC Luberon.

 

La capitolul rose, eu recunosc sincer ca am considerat acest gen de vin la periferia conceptului de produs oenologic. Adica nu are nici un scop precis in afara de a produce placere imediata si facila prin prospetime si mai ales prin culoarea gen “pitzi”. Rose-ul e mai mult un produs de marketing, decat un vin in adevaratul sens al cuvantului.

 

Exista desigur si exceptii, dar in cazul rose-ului vorbim de procente de 1-2% de vinuri “serioase” si cu adevarat interesante. Cu care oricum muritorul de rand nu are sansa sa se intalneasca prin magazine.

De aceea trendul asta de Rose-uri scumpe de pe la noi imi ridica spranceana ori de cate ori vad vreo licoare de un “roz bon-bon tehnicizat” la preturi de 30-40-50-60 de lei. Au ajuns unele sa sara de milion. La banii astia prefer un alb bine facut, fara clasicul miros de acetona. Sau “camera de fata vineri seara” cum plastic punea problema un coleg.

 

Pentru mine pragul psihologic si financiar superior de achizitie de rose-uri este de 20-25 de lei. Ce trece peste prefer sa dau banii pe un alb de calitate. Oricum pana in 20 de lei nu prea conteaza culoarea, alb sau rose, ca sunt cam toate la fel dpdv calitativ..:D

 

Asadar sa revenim. Zilele trecute am targuit din numitul hypermarket Carrefour una bucata Rose pe numele sau L’Aiguebrun, AOC  Luberon, adica pe undeva pe langa Ron (raul nu moneda noastra nationala). Offcourse fiind de pe Ron este compus din Syrah(80%) si Grenache (20%); produs de catre Cave Amedee prin metoda saignee pentru marele retail.

Am aflat acasa cu surprindere, la o documentare amanuntita, ca are medalie de argint la Mondial de Rose 2013. Probabil ca nu apucat sa puna bulina pe el si si cei + 25 % minim regulamentari la pret. Eu recunosc sincer ca anul de productie (2012) mi-a insuflat increderea necesara achizitiei, atlfel nu m-as fi apropiat neam de el.

 

Asadar:

 

Luberon l'aiguebrunAspect (culoare): roz bon-bon spre tente de cupru, asa cum sade bine un rose de raft.

 

Nas: Clasic al genului, cu fructe rosii (capsuni), izuri dulcege de bomboane si ceva tuse vegetal-condimentate in fundal. Intensitate medie, se aplatizeaza rapid daca lancezesti cu el in pahar.

 

Gust: Atac plin, cu impresii de corpolenta medie, in tuse dulcege, similare aromelor olfactive de mai sus. Pe palatin descrie o evolutie relativ plata, cu aciditate medie care pare sa creasca usor pe final. Final care aduce tuse usor codimentate, picante, urmate de un posgust zaharisit, de bomboane cu capsuni si guma turbo de pe vremuri.

  

Un vin Acceptabil, direct, popular, care nu te da pe spate (ar fi fost o surpriza la banii astia), dar nici nu te lasa cu mana la ficat. Sa-i spunem rose si sa ii dam drumul. Pe gat.

Oricum la noi multe vinuri de genul asta le gasim in plaja de pret 25-50 de lei, asa ca cel de fata care a costat 15 lei are un RPC chiar Bun, pentru ce stie sa faca.

Si la final un sfat prietenesc pentru toti fanii genului: lasati-o mai moale cu rose-urile si treceti pe albe, ca nici nu stiti ce pierdeti.

 

P.S. Apropo de rose-uri si medalii: pentru vinurile autohtone medaliile de argint la amintitul concurs incep de la 30 de lei si ajung pana pe la 60 lei. Iar Gold Medal egal minim 100 lei. Pai sa nu zici ca maestrul Constantin Tanase: ”Cu bani mei stransi cu dichis/ S-o stearga altii la Paris? Eh, ma rog, de ce?”:

 

 

One response so far

One Response to “Hai la medalii cu 15 lei din Carrefour neamule! L’Aiguebrun Rose 2012”

  1. […] mai ales cu si despre cei care il produc. Si este concluzia articolelor de acum doua saptamani (de aici, aici, aici si aici) cand va prezentam 4 vinuri straine care fac de rusine majoritatea vinurilor […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply