Jun 04 2013

Gramma + Mega Image = Love, episodul doi: Synon

Published by at 8:07 AM under 2012,Alb,Bun,Demisec,Feteasca Regala,Gramma,Romania

 

Continuam astazi cu episodul doi din povestea de dragoste dintre un mic producator moldav (Casa Olteanu, cunoscuta ca detinatoarea brandului Gramma) si lantul de supermarket-uri Mega Image care nu va mai spun cine este pentru ca fiinteaza omniprezent la orice colt de strada eliberat de vreun faliment de agentie bancara sau magazin de cartier cazut victima comertului capitalist..:D

Astazi va vorbesc despre Synon, care este o Feteasca Regala Demisec vinificata de producatorul de mai sus pentru supermarketurile amintite.

 

Asadar:

 

Casa Olteanu SynonAspect (Culoare): Galben deschis, stralucitor, cu reflexii verzui, specifice unui vin proaspat, tanar (apropo este recolta 2012)

 

Nas: de la deschidere arunca arome de fructe coapte (pere parguite, fructe exotice, pepene galben) si ceva tuse florale specifice perioadei (tei infloriti adica). Plus o clasica nota de strugure copt, de Muscat, des intalnita la vinurile cu rest de zahar.  O usoara adiere calcaroasa in fundal ii imprima un aer de complexitate, seriozitate si eleganta, dar per ansamblu nasul este direct, fructat, fara derapaje stridente si artificiale.

 

Gust: Atac rotund, plin, in note dulcege si suculente care invoca fructele enumerate mai sus, plus o impresie usor citrica, binevenita pentru a contrabalansa zaharul rezidual destul de prezent in debut. Aciditatea este dozata exact cat trebuie pentru a sustine o evolutie lejera pe  palatin, imbinata in acelasi timp cu un strop de structura specifica soiului. Sincer, chiar imi place cum este “altoit” zaharul pe “coloana” vinului. Finalul ridica aciditatea deasupra senzatiilor dulcege, invocand aspecte de citrice,  mere verzi si nuante usor minerale. Postgust mediu, fresh, chiar “grippy” in debut, placut si tonic care ulterior evolueaza in note de limonada si fresh-uri de citrice dulci.

 

Un vin Bun curat, sincer, care mie personal mi-a placut mai ales prin prisma abordabilitatii, prospetimii, vinozitatii si a integrarii zaharului rezidual. Singura problema ar fi ca dezvoltand un indice ridicat de placere, (pe fondul unui alcool de 12.5 %, care apropo nu se vede pe niciunde) te fura si nu iti dai seama cand ai consumat sticla.

 

in plus, are si un pic de structura, exact cat trebuie ca sa nu para neserios si pueril. Imi aduc aminte de Feteasca Regala in sec de pe Gramma  care mi-a placut foarte mult. Cea de fata e un fel de verisoara tanara si rumena de la tara, fata de o domnisoara de oras, cu maniere deprinse la pension,  intepata si rigida..:D

Prin Mega Image o gasiti pe la 30 de lei (Feteasca, nu domnisoara, offcourse).  RPC Acceptabil spre Bun. Am zis!

 

 

One response so far

One Response to “Gramma + Mega Image = Love, episodul doi: Synon”

  1. […] fiecare avand ceva diferit de oferit. Din punctul meu de vedere, ordinea preferintelor ar fi: Synon, Metaph (la un milimetru in urma) si […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply