May 28 2013

Un Rose corect din toate punctele de vedere: Domeniul Coroanei Segarcea Roze 2012

 

Daca tot a venit vara si gradele au urcat vertiginos in mercurul termometrelor, este timpul sa ne orientam catre ceva licori roz si racoritoare. Bine, luna mai nu prea a fost de Rose-uri , mai degraba de stat acasa, feriti de ploaie si furtuni, eventual cu ceva vin rosu la indemana.

Dar cum caldurile de 35 de grade nu cred ca ne vor ocoli nici vara asta, nu strica sa ne pregatim din timp.

 

Vinul de fata l-am incercat acum vreo luna la o terasa, proaspat adus de la crama. Este Rose-ul de linie de la Segarcea,  de pe gama Elite, din 100% Cabernet Sauvignon anul acest. Este stiut faptul ca mai exista la ei si faimoasa Tamaioasa roz care face furori mai ales  prin publicul feminin de pe la noi. Cand se gaseste…

 

Pe acesta il gasiti insa mai usor prin marele retail de la noi si culmea (sic!) la un pret acceptabil, de vreo 25 de lei. Da, da, de cand cu faimoasa gama Minima Moralia, care reuneste, dupa umila mea parere, unele dintre cele mai overpriced vinuri de pe piata autohtona (iar asta e o realizare in sine) cred ca sufar de ceva fobie la etichetele de pret ale vinurilor de la Segarcea. Dar culmea, cele de linie, fara etichete “fancy” sau sentimente profunde, adica Prestige si Elite au preturi chiar ok pentru ceea ce ofera.

 

Despre vin:

 

Domeniul Coronei Segarcea RozeAspect (Culoare): foaie de ceapa cu ceva inflexiuni de cireasa de mai. Ca tot suntem in sezon…

 

Nas: Intensitate medie, cu fructe rosii de padure (celebrele zmeura, fragi, ceva capsuni) plus ceva tonuri dulcege care dau intregului ansamblu o nota de punga cu bomboane. Totusi nu are tenta aceea artificiala specifica rose-urilor “populare” fiind chiar destul de fresh si proaspat, cu ceva tuse usor mentolate in fundal.

 

Gust: Atac in note usor dulcege, de fructe coapte, urmat de un corp mediu care scoate in evidenta tusele olfactive de mai sus. Aciditatea este corecta, bine integrata (ca si alcoolul de altfel) si nu agreseaza papilele. Pentru gustul meu (apropo mie imi plac rose-urile lejere, acide si taioase de Provence, daca nu ati aflat pana acum) este usor plat pe mijlocul evolutiei, dar nimic deranjant. Finalul ridica insa nivelul aciditatii la cote care imprima senzatii racoritoare si usor tonice care se continua si in postgust alaturi de clasicele deja arome de fructe rosii coapte.

 

Per ansamblu un vin Bun, cam in jur de 80 de puncte asa. Echilibrat, cu un grad mare de abordabilitate din partea tuturor categoriilor de consumatori. Cum ar trebui sa fie un rose de linie…

Nu sare gardul nici la capitolul aciditate (cum mi-ar fi placut mie), dar nici nu este incarcat de arome si greoi (cum as fi urat sa fie). Asa cum spuneam la inceput, costa in jur de 25 de lei in magazine, iar la banii acestia RPC este unul Bun, calificandu-l pentru un rose de vara competent si la indemana oricui. Prin online vad ca sunt si oferte cu 23 de lei.

 

P.S. Intotdeauna cand scriu de Domeniul Coroanei Segarcea  ma minunez cat de bine arata site-ul lor. Mi se pare cel mai reusit site de producator de la  noi. Mai ales acum, cand e tradus si in romana…:)  Ar trebui facut totusi un efort sa fie mentinut la zi; vad ca deocamdata la vinul de fata apar informatiile din 2011.

 

5 responses so far

5 Responses to “Un Rose corect din toate punctele de vedere: Domeniul Coroanei Segarcea Roze 2012”

  1. newyorkescuon 30 May 2013 at 3:18 PM

    Segarcea in afara de un site bine facut (daca te uiti la multe din Franta sunt incredibil de simple), are si etichete bine facute si cateodata si vinuri bune. O sa incerc rozeul acesta sa vad daca la nas si gust arata la fel de bine ca la culoare.
    Nu cred ca am baut niciodata un roze din Provence, ramanand fidel celui din Tavel, dar am gasit unul intereseant in Spania, Rioja facut din garnacha si daca imi aduc aminte tempranillo…Bodegas Muga e producatorul.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @newyorkescu, Muga e un producator cu traditie si traditional in acelasi timp. Incearca rosiile de la ei, sunt excelente. Rose-ul nu il stiu dar Tavel si Rioja rose sunt mai grele, mai gourmet. Provence sunt usoare, jucause, fresh, de vara.

    [Raspunde]

  2. newyorkescuon 30 May 2013 at 3:58 PM

    PS Am observat ca “anul acesta” e facut din cs 100%. Asta ma face sa ma gandesc ca in anii precedenti a fost ori un cupaj ori din alt strugure ceea ce mi se pare gresit. Eu ca, consumator de vin cumpar o sticla fie in restaurant, fie in magazin si sa zicem ca-mi place. Anul urmator caut acelasi produs pentru faptul ca mi-a placut. De ce as vrea eu sa o iau cumva de la zero si sa incerc ceva nou sau partial nou?

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @newyorkescu, In anii trecuti parca a fost Pinot noir. Chestia asta este apanajul producaotilor noi care cauta combinatia castigatoare sau incearca sa mentina un nivel la vin. In Romania merge ca nu se uita lumea la soiul de struguri la rose. Si oricum calitatea unui rose-ul tine in primul rand de tehnica si priceperea oenologului si apoi de soiul strugure.

    [Raspunde]

  3. […] cam din aceeasi categorie de calitate si pret cu cel de la Segarcea de care am vorbit acum cateva saptamani, cu mentiunea ca cel de fata pare mai lejer, direct si […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply