May 13 2013
Noutati de la M1.Crama Atelier
Inainte de Paste a fost organizata la Pitesti o degustare a celor de la Murfatlar fapt care mi-a prilejuit intalnirea cu noile vinuri de pe M1.Crama Atelier. Despre ei am mai scris aici si aici, impresia generala fiind ca dintre “cei mari” si-au facut cel mai bine si temeinic temele. Atat sub aspectul calitatii vinurilor (unde la toti s-a inregistrat un evident salt calitativ), cat mai ales al branding-ului si al preturilor cerute pentru acestea.
Oricum vinurile de la Murfatlar poarta la modul cel mai evident amprenta modernitatii si a Lumii Noi (cu bune si cu rele). Amprenta insuflata in primul rand de colaborarea cu Razvan Macici, oenologul roman de la Nederburg, cel care a creat si vinurile de mai jos, ultimele noutati in portofoliul celor de la M1.Crama Atelier.
Asadar, iata impresiile mele despre vinuri, cat mi-am dat seama din fuga degustarii:
Leat 6500 Sauvignon Blanc 2012 (14.2%)
Aspect galben pai, stralucitor, cu sclipiri verzui.
Nas intens, in tente dulci, dominat in primul rand de fructe exotice coapte, bine exprimate asociate in mod fericit unor tuse citrice (gref roz), de flori de soc si usor minerale.
Pe palatin dezvolta un corp mediu, prezent, usor cremos, dar bine balansat de aciditatea perfect integrata. Notele gustative sunt din acelasi spectru exotic, dulce, copt, plus o interesanta tusa citrica care le confera o impresie de prospetime. Finalul este usor cald, placut amarui, mineral invocand senzatii de Kinley. Postgustul continua in aceeasi parametri tonic-citrici, cu o nuanta usor verde, de menta tocmai rupta, aducand o binevenita adiere de prospetime.
Un Sauvignon Blanc Bun spre Foarte Bun, reusit, pe stilul New World, o realizare in sine mai ales tinand cont de conditiile zone si de cat de competent reuseste sa echilibreze nivelul alcoolului.
Leat 6500 Chardonnay 2011 (13.9 %)
Aspect: galben spic de grau, evident, concentrat, serios
Nas: nuante intense de baric cu arome de vanilie, migdale, alune prajite, toast si tuse picante, condimentate, de ghimbir si anason. Daca va incapatanati sa gasiti ceva fruct s-ar putea la un moment dat sa invocati ceva nuante de gutuie si pepene galben, dar tonul il da lemnul. E si normal, vinul fiind de abia imbuteliat si baricat prealabil 14 luni.
Gust: Prezent, consistent, cremos cu o onctuozitate balansata de o aciditate taioasa, ca o lama. Pe fondul unui structuri evidente, imbina gustativ notele citrice (lime, portocale) cu tusele de baric (vanilie, alune prajite, note usor afumate). Finalul este impunator, dur, tonic, intepator, grippy, urmat de un postgust in tuse calcaroase, minerale si picante.
Asa cum v-ati dat seama si de mai sus este un monstru baricat cum altul nu exista pe piata. Un vin Bun (Foarte Bun pentru amatorii genului), de gourmet care suporta asocieri culinare dintre cele mai indraznete, de genul gratare si fripturi de porc la cuptor&stuff fara sa para depasit de situatie. Datorita baricului, ca si constructie si seriozitate, pare peste multe vinuri rosii.
Este un Chardonnay tipic New World, corpolent, structurat, cu schelet de lemn. Asa cum stiti deja nu sunt chiar un fan al acestui gen de vin suprabaricat, dar sunt foarte curios cum va evolua, daca fructul va iesi de sub baric si daca acesta din urma se va mai integra in timp. Oricum vinul e la inceput de drum, are nevoie de ceva timp in sticla, dar ca stil este o premiera la noi pe piata.
Arezan Feteasca Neagra Roze 2012 (14.3 %)
Aspect: roze somon, spre cireasa de mai sau pomelo
Nas: proaspat, direct, parfumat, cu un cocktail de fructe de padure (zmeura, fragi, capsuni) si impresii dulcege, de cireasa de mai bine coapta.
Gustativ introduce un atac vioi, proaspat, in ton cu nasul, urmat de un corp mediu si note usor dulci. Alcoolul este bine echilibrat de aciditate pe tot parcursul evolutiei, finalul aducand note gurmande, picante. Postgust usor cald, cu un melanj de senzatii amarui, picant-dulcege.
Un vin Bun, in stilul mai corpolent, texturat si fructat al celor spaniole sau italiene, cu o nota personala data de folosirea soiului traditional atat de drag noua, FeteascaNeagra. Deci un rose numai bun de baut acum, in primul rand de catre patrioti..:D
Sable Noble Rosu 2011 (13%)
Cupajul consacrat in Dealu Mare: Feteasca Neagra 50%, Merlot 30% si Cabernet Sauvignon 20%) in varianta Murfatlar.
Aspect: Rosu rubiniu, concentrat, tanar, cu note in degrade, de cireasa coapta spre margini.
Nas: Fruct bine aspectat (prune, visine coapte, cirese amare, fructe negre) alaturi de impresii integrate de baric (vanilie, piper). Secundar apar tuse de smochine, stafide, nuca imprimand o senzatie de cozonac, briosa. Direct, fructat, tanar.
Gust: Atac rotund, catifelat, cu o corpolenta evidenta si aciditate prezenta. Gustativ aminteste de fructe coapte (prune, visine) si dulceturi. Finalul aduce tanini cremosi, prezenti, integrati pe fondul unei tuse picante. Final scurt-mediu, usor cald, cu gemuri de fructe si note usor condimentate. Un cupaj Bun, corect realizat, cu fruct bine exprimat in care se simt foarte bine aportul si proportiile fiecaruia dintre cele trei soiuri. De asemenea vinul beneficiaza de un RPC Bun costand in jur de 38 de lei in comertul online.
In concluzie, pot sa va spun ca proiectul celor de la Murfatlar merge foarte bine inainte. Noutatile de mai sus pastreaza stilul imprimat inca de la inceput primei recolte de catre de Razvan Macici: vinuri moderne, New World, bine realizate, cu mult fruct si frumos echilibrate. Sunt foarte curios sa vad cum vor arata vinurile rosii degustate in toamna la crama, despre care am auzit ca vor fi scoase pe finalul anului.
[…] completandu-si cu diligenta portofoliul. La capitolul albe au fost prezentate vinuri despre care am mai vorbit, respectiv Chardonnay-ul ultrabaricat, care asa cum preconizam face furori la public si Sauvignon […]
o mica intrebare de la un “profan”: are vreo intrebuintare anume eticheta marcata cu “rupe aici” intalnita pe sticlele Sable Noble?
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 29th, 2014 at 4:11 PM
@faust, Believe it or not e ca sa o pastrezi sa stii ce vin ai baut…si daca ti-a placut sa il mai cumperi.
Sau invers…:D
[Raspunde]