May 07 2013

1 Mai la Stirbey, in cuvinte si mai ales in imagini…

Published by at 12:15 AM under 2006,Agricola Stirbey,Altele,Dragasani,Dulce,Romania,Sec

 

Dupa cum probabil stiti de anul trecut, de 1 Mai ma gasiti de obicei la Dragasani, profitand de ospitalitatea minunatei echipe de la Agricola Stirbey. Ca si anul trecut m-am simtit excelent.

Nici nu aveam cum: gazde primitoare,  fete cunoscute si prietenoase peste tot  (Razvan, Cosmin, Nicusor, Mona, Vestik, sper sa nu fi uitat pe cineva) si vinuri carora greu le poti reprosa ceva. Cele din oferta actuala sunt la inaltimea asteptarilor, iar cele care nu mai sunt in oferta (din pacate) sunt, ca intotdeauna, peste asteptari.  Probabil si datorita indisponibilitatii sau pur si simplu a efectului maturarii acestora. Surprinzator in cazul unora dupa cum veti vedea mai jos.

Oricum Oliver ne tot repeta de fiecare data ca vinurile lor se beau prea devreme, dar pana la urma ce suntem noi de vina daca sunt asa bune de la inceput? Este exact ca un cofetar care le spune unor copii de gradinita sa nu bage degetul in crema de tort si sa astepte tortul ca va fi mai bun. Cu siguranta o sa asteptam…:D

Daca nu v-ati dat seama inca despre ce va vorbesc, este supriza pe care ne-a pregatit-o Oliver: o orizontala de Stirbey din anul 2006.

 

Ca sa nu va mai plictisesc cu descrieri inutile si conform principiului: „o fotografie face cat o mie de cuvinte” va prezint mai jos fotoreportajul evenimentelor din ziua respectiva.

Plus comentariile personale si notele de degustare in cazul vinurilor.

 

Viile de la Dragasani coboara incet spre Olt...

Cand am ajuns noi, in jurul pranzului, viile  Dragasaniului coborau incet sa se scalde in Olt, odihnindu-se in lumina soarelui de mai…

 

Crama Stirbey se animase deja cu mult inainte sa ajung eu la fata locului...

Crama Stirbey prinsese viata cu mult inainte sa ajungem la fata locului…

 

 

Oliver isi sustine personal creatiile...ca intotdeauna

Oliver isi sustinea ca intotdeauna personal creatiile de la adapostul racoros al cramei…

 

Raluca la capitolul PR. Dupa o saptamana de la lansarea noii crame, "coafura" inca rezista..

Raluca, tot timpul prezenta la capitolul PR si intretinut invitatii, alaturi de gazde, familia Kripp.
Dupa doar o saptamana de la agitatia cu lansarea cramei Bauer, “coafura” Ralucai inca rezista. Sper sa fi avut intre timp, timp sa se odihneasca..:D

 


Business as usual...

Me, business as usual…Here with some white wines…


Cartea de oaspeti...mana mi-a tremura la plecare. Si anul acesta... La anul promit ca vin cu postarea imprimata si o pun la locul ei...

Cartea de oaspeti…mana mi-a tremurat la plecare. Si anul acesta…
La anul promit ca vin cu postarea de pe blog trasa la imprimanta si o pun la locul ei.
Sau scriu direct: “Pentru impresii accesati: www.provin.ro/…..etc”

 

Tamaioasa Dulce si Dessert-ul heads on. Verdict: doua chestii diferite si fiecare are locul ei.

Tamaioasa Dulce si Dessert-ul fata in fata (cu un mar). Verdict: doua chestii diferite si fiecare cu locul si rostul ei.

 

Orizontala care ne-a lasat lati: Stirbey  2006

Orizontala care ne-a lasat la orizontala (la figurat): Stirbey 2006

 

Sauvignonasse 2006, vii vechi, baricat in stejar doar aburit. Nas evoluat, cu fruct copt si usoare note oxidative, picante.  Gust cremos, corpolent, cu un usor deficit de aciditate (care se simte mai ales pe final). Baricul inca se simte si ii da ceva structura.

Sauvignonasse 2006, vii vechi, baricat in stejar doar aburit. Nas evoluat, cu fruct copt si usoare note oxidative si vag condimentate.
Gust cremos, corpolent, cu un usor deficit de aciditate (ce a ramas din aceasta apare pe final). Baricul inca se simte si ii confera ceva structura. Picant pe final.

 

Sauvignon Blanc Vitis Vetus Stirbey 2006

Nas inca proaspat, pastrand impresii verzi, de ardei, tulpina de rosii plus ceva “stone fruits” coapte, uscate.  Complex, elaborat. Gust in care timpul a pus doar o usoara nota cremoasa, corpolenta si ceva tuse dulcege de fructe coapte.
In rest aciditatea este inca la cote ridicate (crocanta chiar pe final) sustinand fara probleme o coloana vertebrala de invidiat. Postgust lung, proaspat si mineral.
Inca mai are multi ani in fata. Nu a “miscat” mare lucru din matrita initiala, desi este usor mai deschis si prietenos decat varianta actuala, 2010. Impresionant!

 

Nas evoluat, in stil riesling de Rin, cu note de hidrocarburi, frcute dulci, confiate. Pe palatin se simte inca aciditatea, bine integrata. Evolutie liniara, usor austera. Final usor crocant, cu impresii picante si alluzii taninoase, astringente. Postgust cu impresii usor afumate, de paine prajita si note dulcege. Structurat, serios, complex. Surprinzator!

Nas evoluat, in stil Riesling de Rin, cu note de hidrocarburi, fructe dulci, confiate. Pe palatin se simte inca aciditatea, bine integrata. Evolutie liniara, usor austera. Final grippy, cu impresii picante si aluzii taninoase, astringente. Postgust cu tuse usor afumate, de paine prajita si note dulcege.
Structurat, serios, complex.  Surprinzator!

 

Oau! Nas de Pinot Noir vechi. Impresii de bureti albi iuti proaspat rupti, un fruct rosu expresiv si inca proaspat (zmeura,capsuni,coacaze) si note usor vegetale, de ierburi uscate (garrigue, leustean ucat, tarhon).  Pe palatin se simte elegant, diafan, usor dar cu o precizie de invidiat. Fruct pur, bine pus in evidenta de aciditatea inca prezenta. Tanini curati si prezenti pe final. Inca are potential evident de evolutie...O surpriza de proportii din partea unui soi romanesc cvasinecunoscut. Uau!!!

Uau! Nas de Pinot Noir vechi. Impresii de bureti albi iuti proaspat culesi din padure si rupti in doua, un fruct rosu expresiv si inca proaspat (zmeura,capsuni,coacaze) plus note de ierburi uscate (garrigue, leustean ucat, tarhon).
Pe palatin se simte elegant, diafan, usor, dar cu o precizie de invidiat. Fruct pur, bine pus in evidenta de aciditatea inca prezenta. Tanini curati si structurati pe final. Inca are potential evident de evolutie…
Frumoasa evolutie. O surpriza de proportii din partea unui soi romanesc cvasinecunoscut. Uau!!!

 

Inca un Uau! Nas cu un excelent buchet evoluat, note de cutie de trabuc, tabac, piele si toata cromatica de piper posibila, de la alb la negru, trecand prin verde si rosu.  Gust plin, corpolenta medie, cu un echilibru foarte bun intre componente (aciditate, tanini, alcool) care ii imprina o nota de soliditate subtila si eleganta.  Intrebarea pe care am auzit-o de cele mai multe ori in jur: De ce nu mai face  Oliver Feteasca Neagra?  Chiar asa...:D

Inca un Uau! Nas cu un excelent buchet de evoluatie la sticla, note de cutie de trabuc, tabac, piele si toata cromatica si aromatica de piper posibila, de la alb la negru, trecand prin verde si rosu.
Gust plin, corpolenta medie, cu un echilibru foarte bun intre componente (aciditate, tanini, alcool) care ii imprina o nota de soliditate subtila si eleganta.
Intrebarea pe care am auzit-o destul de des in jur: De ce nu mai face
Oliver Feteasca Neagra? Chiar asa…:D

 

Al treilea din dreapta, alta poza mai elocventa cu Negrul nu am...fiind sub farmecele Novacului si  al Fetestii Negre. Nas cu impresii de carne maturata, gemuri de fructe, note verzi de frunze de leustean si telina uscate si o suoara adiere de doaga, de butoi cu varza in fundal.  Pe palatin se simte surprinzator de lejer, chiar diluat, dulceag, direct si efemer in comparatie cu precedentele, cu o nota picanta pe final. Ii lipseste structura, precizia si probabil ca soiul nu se preteaza asa bine la invechire

Al treilea din dreapta, alta poza mai elocventa cu Negrul nu am…fiind sub farmecele Novacului si ale Fetestii Negre de mai sus.
Nas cu impresii de carne maturata, gemuri de fructe, note verzi de frunze de leustean si telina uscate si o usoara adiere de doaga, de butoi cu varza, in fundal.
Pe palatin se simte surprinzator de lejer, chiar diluat, dulceag, direct si efemer in comparatie cu precedentele, cu o nota picanta pe final. Ii lipseste structura, precizia si probabil ca soiul nu se preteaza atat bine la invechire.

 

Nas eteric, elegant, fin cu impresii de menta, cedru, eucalipt. Corpolent pe palatin, cu aciditate suficienta pentru a echilibra corpul si structura evidenta marcata si de taninii din final. Final cald si usor picant, de dropsuri cu menta (din acelea verzi de pe vremea lui Ceausescu). A evoluat foarte frumos si inca mai are potential.

Nas eteric, elegant, fin cu impresii de menta, cedru, eucalipt. Corpolent pe palatin, cu aciditate suficienta pentru a echilibra corpul si structura evidenta marcata si de taninii din final. Final cald si usor picant, de dropsuri cu menta (din acelea verzi de pe vremea lui Ceausescu) care evolueaza spre note de dulceturi de fructe.
A evoluat foarte frumos si inca mai are potential.

 

Cabernet Sauvignon Stirbey 2006

Nas cu violete, grafit si fruct negru evident si inca proaspat. In gust de simte concentrat, barbatesc, puternic, impetuos, in stilul clasic al soiului. Evolutie structurata, complexa, cu fruct inca pur si prezent plus tanini polisati, dar evidenti pe final,accentuand ideea de structura.
Pare inca la inceput de drum si probabil ar fi iesit mai mult in evidenta daca nu ar existat surprinzele din partea celor doua soiuri romanesti din deschiderea liniei de rosii (Feteasca si Novacul).

 

Cam asta a fost orizontalad e Stirbey 2006. La final ne-am uns papilele obosite cu o Tamaioasa Romeansca Dulce  din acelasi an, cu un elegant buchet de evolutie, dar care pastreaza in acelasi timp o aciditate remarcanta.

Cam asta a fost orizontala de Stirbey 2006. Pentru mine, pe scurt a fost asa:
Novac >= Feteasca Neagra> Cabernet Sauvignon >= Merlot > Negru de DragasaniLa final ne-am uns papilele obosite cu o Tamaioasa Romeansca Dulce din acelasi an, cu un elegant buchet de evolutie, dar care pastreaza in acelasi timp o aciditate remarcanta.
La albe: SB Vitis Vetus > Feteasca Regala Genius Loci > Tamaioasa Romaneasca > Sauvignonasse 

 

O portie de H2O pe final...

O portie de H2O la ceasca de cafea pe final…

 

Si cum soare deja apusese peste vie...

Si cum soare deja apusese peste vie…

 

Mi-am luat la revedere de la prieteni...

Mi-am luat la revedere de la prieteni…

de la vie...

de la vie…

...cu parere de rau si o usoara umbra de invidie pentru cei care porneau la drum a doua zi...:D

…si cu parere de rau si o usoara umbra de invidie de la prietenii care porneau la drum a doua zi…:D

...si dupa o ultima poza, m-am indreptat spre locul de domicliu cu promisiunea si angajamentul ferm de a reveni si la anul. Parca asa am promis si anul trecut si m-am tinut de cuvant. Nu vad de ce nu m-as tine si acum..:D

…si dupa o ultima poza, m-am indreptat spre locul de domicliu cu promisiunea si angajamentul ferm de a reveni si la anul.
Parca asa am promis si anul trecut si m-am tinut de cuvant.
Nu vad de ce nu m-as tine si acum..:D

One response so far

One Response to “1 Mai la Stirbey, in cuvinte si mai ales in imagini…”

  1. […] partea de introducere, prezentare si putin istoric puteti lectura cele doua relatari anterioare, aici si aici. Cea de astazi va fi destul de scurta si se va referi in special la noutatile prezentate si […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply