Apr 19 2013
Cea mai buna Feteasca Neagra? Davino Purpura Valahica 2009
Hotarat lucru asta e saptamana superlativelor. M-am gandit ca daca tot sunt patruns de spiritul primaverii, cu ciripitul pasarelelor, inverzitul copacilor, coltul ierbii, etc..etc..macar sa termin mai repede cu insiruirea de „cel mai..”, “cea mai” ca sa pot reveni la atitudinea saturniana obisnuita..:D
Despre Feteasca Neagra cred ca am mai divagat si in in alte dati. Pe scurt, e un soi in mare parte neinteles si stilul in care se prezinta in fata consumatorului tine foarte mult de oenolog. Nefiind Cabernet Sauvginon sau Merlot probabil ca nici nu exista pretentii de gen „Fa-l mai de Lume Noua sau mai de Franta”. La Feteasca Neagra suntem la capitolul „Fa-l cum te taie capul”. Si de aici rezulta 1001 de interpretari.
Pana sa facem noi din Feteasca Neagra soiul reprezentativ al Romaniei pe piata mondiala probabil ca vom avem varietaluri chinezesti mai cunoscute…Deocamdata suntem in stadiul de experimente. Ceea ce nu e rau, tinand cont ca acum vreo 4-5 ani majoritatea productiei de Feteasca Neagra este demidulce sau demisec. Si colac peste pupaza mai lua si drumul Germaniei ca sa ne faca „imagine”. Schwarze Madchentraube, Lieblich, etc.…:D
Varianta de fata este Feteasca Neagra care mi-a placut cel mai mult dintre cele incercate pana acum. Davino Purpura Valahica 2009. Bine mai sunt Fetesti bune in piata: Bacanta de la Garboiu, Ingerii de la Basilescu ( fostul Ancestral 2008 a fost parca mai reusita), Terra Romana de la SERVE (cu un RPC de invidiat), etc. Asta din ce am mai incercat eu. Doar ca cea de fata mi s-a parut cea mai buna. Are ceva in plus fata de fiecare dintre cele de mai sus. Dar sa vedem cum este:
Aspect (Culoare): Rosu rubiniu, cu tente inchise spre visina si accente tinere
Nas: Initial inchis cu tente carnoase, de sange si pamant (ciuperci). Lasat la aerat etaleaza note elegante cu o tipicitate de invidiat de prune uscata, visina coapta si fructe negre asociate cu usoare tente dulci – vanilate. Tusele de ciocolata neagra, piper si ceva ierburi provensale uscate aduc un plus de complexitate in exprimarea olfactiva. Un nas elegant, evolutiv, construit parca in jurul unei tipicitati evidente si focusate, cu multa puritate de fruct.
Gust: pe palatin este destul de prezenta, cu un corp mediu, dar supla, usor picanta si condimentata. Eleganta in evolutie, ajutata fiind si de aciditate, dezvaluie tuse care confirma nasul: fruct proaspat (pruna uscata, fructe negre, visine), alaturi de note vanilate care evolueaza spre aspecte condimentate picante cu ciocolata neagra si piper. Taninurile din final, coapte, usor atletice, fara a fi deranjante, ajuta din plin la structura de invidiat a vinului. Complexa, prezenta si in acelasi timp eleganta.
Cu un echilibru excelent, la cote inalte, intre extract, aciditate si alcool, realizat constant pe tot parcursul evolutiei. Nefiltrat, extractiv, lasa depuneri pe sticla si pahar. Postgustul este mediu spre lung, usor picant si condimentat in debut, pentru ca mai apoi sa dezvolte note fructate, usor dulci de visine parguite si gem de prune.
Un vin Excelent, mai ales tinand cont de soiul din care este vinificat. Eu personal il consider cea mai buna Feteasca Neagra din cele existente la ora actuala pe piata. Focusata, vibranta, cu fruct bine exprimat si lemn excelent integrat. Abordabil inca de pe acum (cu o aerare prealabila), dar cu multi ani inainte pentru evolutie la sticla.
Daca pana acum la alte Fetesti de pe la noi faceam ca si Coana Chiva din reclama cu iaurtul (prea coapta, prea Merlot, prea baricata, prea subtire, prea fara structura, prea acida, prea tanara, etc.) la asta nu prea am ce sa comentez.
Bineinteles ca daca vrei sa stai in fata, te costa. In jur de 75-80 lei. E mult, e putin? Well..daca ma intrebati acum vreo 2-3 ani v-as fi zis ca e scandalos de mult.
Daca ma intrebati acum, cand vad ce preturi cer unii pe exemplare “nu atat de reusite” (ca sa ma exprim elegant), va spun ca se justifica. RPC Acceptabil.
De unde trag concluzia ca ceea ce au reusit respectivii sa realizeze cu preturile acelea mari puse la vinuri aparute peste noapte de pe vii tinere, este sa cautioneze preturile Davino.
Pentru ca in comparatie cu cea de mai sus, Feteasca Neagra mai au ceva pana sa faca…
In cazul in care nu ati incercat, va recomand Feteasca Neagra de la Corcova. In momentul de fata nu este cea mai buna FN, dar reprezinta un stil aparte si pe masura ce imbatranesc viile, devine din ce in ce mai complex.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
April 19th, 2013 at 10:20 AM
@Kormos Zoltán, Am incercat varianta 2011 si nu m-a impresionat.
Cam devreme scoasa pe piata. Desi corect, e un stil diferit, usor mai frantuzit decat ce avem pe piata. Sa fie de la oenolog sa fie de la zona? 😀
Oricum are potential…
http://www.provin.ro/2012/09/20/new-kid-on-the-same-block-feteasca-neagra-corcova-2011/
[Raspunde]