Apr 05 2013

O ultima sampanie uitata intr-un colt pe etajera: Pommery Brut Rose NV

Published by at 8:12 AM under Champagne,Foarte Bun,Franta,Rose,Sec

 

NV vine de la Non Vintage. Presupun ca majoritatea deja stiti chestia asta, dar nu strica sa o reamintesc unora. NV-urile sunt asamblaje de vinuri din ani diferiti menite sa pastreze stilul casei si destinate, in general, consumului imediat si curent. Adica mai putin pentru pastrat.  Pana la urma asta este o preconceptie, pentru ca eu nu cred ca un NV nu are potential de invechire. Poate nu va evolua la fel ca un ‘vintage”, dar luand in calcul aciditatea si structura are ingredientele principale.

Bine, tinand cont ca avem de a face cu un Rose ideea de consum imediat este cumva potentata. Intamplarea face insa ca exemplarul de fata sa fi fost uitat pe un raft de pivnita vreo 5-6 ani. Pana si eticheta s-a schimbat intre timp, cea pe albastru ramanand doar pe varianta clasica.

 

 Despre Pommery si istoria lor zbuciumata puteti citi mai multe aici. Pe scurt, dupa ce a trecut meteoric prin portofoliul LVMH care a pastrat doar suprafetele viticole situate in zone mult ravnite, brandul a fost vandut mai departe catre Vraken.

 

Dar sa vedem cum arata o sampanie NV  Rose usor “invechita”:

 Pommery Rose NV

Aspect (Culoare): Foaie de ceapa, deschis cu nuante usor sterse, dar cu un perlaj fin si persistent, ca o perdea de perle

 

Nas: Retinut, evoluat cu frunze vestede, ceva note drojdioase si vagi impresii fructate (fragi, capsuni), dar mai mult orientat pe o nota austera, rece.

 

Gust: Atac plin, corpolent si o evolutie prezenta, apasata pe palatin. Aciditate usor brusca si bruta, care apare dur in spatele perlajul initial, usor picant. Nu are tenta aceea cremoasa si usoara specifica sampaniilor rose NV proaspete. Finalul aduce nuante tonice, de Kinley, potentate de o aciditate in crestere. Postgust usor astringent, crocant cu impresii austere si vag fructate.

 

Pe scurt, o sampanie Buna (spre Foarte Buna), de o rigiditate si severitate neobisnuita pentru un rose si din care a disparut nota sagalnica si fructata din “tinerete” lasand loc unei tuse serioase, imprimata de coloana de aciditate si aromele usor evoluate. Mie chestia asta mi-a placut. Unora s-ar putea sa nu le cadreze cu ideea de rose. De gustibus…

 

Ca si o nota de final citeam in ultimul numar din RVF ca principalul furnizor de sampanie low-cost pentru marile hypermaketuri din Franta tocmai a intrat in insolventa. Este vorba de Nicolas Dubois producatorul celebrei (in Franta) sampanii “Laurance D”, sau “sampania de 10 €” cum era cunoscuta.

 Ceea ce arata inca o data ca este greu sa oferi sampanie ieftina (si corecta)…mai ales la volume mari. Multumiti (si) marketing-ului pentru asta..:D

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply