Apr 04 2013

Cum i-a luat Dacian Ciolos fata lui Robert Parker

Published by at 8:53 AM under Altele,Diverse

 

Si de fapt nu numai lui Robert Parker…Si lui Bernard Magrez, Bernard Arnault, Jean Moueix, Aubert de Villaine, Louis Latour, Philippine de Rothschild, Stephane Derenoncourt si enumerarea poate continua pana la vreo 200 de nume cu greutate din industria vinului francez.

 

Pe scurt, in numarul din aprilie al Revue de Vin du France Comisarul European pentru Agricultura, Dacian Ciolos ocupa un onorant loc 2 in topul celor 200 cei mai influenti (puternici) oameni din industria vinului din Franta. Pe primul loc este presedintele consiliului vinurilor din France Agrimer, Jerome Despay. Ar fi fost culmea daca ar fi fost pe primul loc. Oricum sa te puna francezii pe locul doi la cei mai importanti oameni din industria viticola authotona e o chestie mai mult de cat onorabila si in acelasi timp destul de ciudata.

 

Daca mai citesc o data titlul nici nu ma mir ca l-a trecut in fata lui Parker (care apropo e pe 5). La cat il iubesc francezii pe Parker, ma mir ca l-au inclus in top. Dar sa iei fata celor enumerati mai sus (si a multor altora) e o performanta.

Sa va mai spun ca in primele  30 de locuri ale topului sunt doar trei straini: Dacian Ciolos pe 2, Parker pe 5 si presedintele Amorim, Antonio Rios de Amorim, pe locul….30. Iar Ministrul Agriculturii din Franta pe 31.

  

dacian_ciolos

credit @www.livetradingnews.com

Orice roman cat de cat initiat in piata vinului francez si de fapt cunoscator al spiritului francez isi da seama de la posta ca e o chestie iesita din comun pozitia de mai sus. In scurta prezentare a lui Dacian Ciolos, in afara de faptul ca este tehnocrat se mai spune ca a dezvoltat (in Romania?) pe cand era ministrul agriculturii  “un plan indraznet de conservare a viilor”. Eu nu imi aduc aminte de niciunul? A existat asa ceva?

In plus se argumenteaza si alegerea lui pe locul respectiv, citez: “Fiind raspunzator de dosarul delicat al reformei PAC (Politica Agricola Comuna) a contribuit la blocarea reformei liberalizarii drepturilor de plantare, cu sprijinul Frantei” Acum mai venim de acasa si ne dam seama ce i-a apucat pe francezi…

  

Pe scurt: eliminarea drepturilor de plantare in UE (un mecanism UE de a limita supraproductia de vin) da voie tuturor sa planteze ce soiuri doresc, cat doresc si sa faca vin, ceea ce inseamna o mai mare flexibilitate in lupta cu concurenta tarilor New World, mai ales pe segmentele de vin ieftin, de volum.

  

Dar ea va duce la scaderea costurilor de productie si la cresterea ofertei de vin pe piata (inclusiv a celui de calitate) deci implicit la scaderea preturilor, ceea ce ar afecta cel mai mult Franta. De altfel ar afecta monopolul celor trei mari tari producatoare de vin Franta, Italia si Spania care au au zone plantate imense si cauta sa isi mentina influenta prin impedicarea altora sa faca plantari. Mai multe detalii puteti citi aici intr-un articol scris de Otilia Chirita pentru Vinul.ro pe la inceputul anului trecut. Pentru o imagine de ansamblu privind avantajele si dezavantajele puteti studia tabelul de la pagina 128 din interesantul raport de aici.

   

Cum scrie si in articolul de mai sus liberalizarea trebuia sa se produca din ianuarie 2016, dar, din cate am inteles, la sfarsitul anului trecut Comisarul pentru Agricultura, romanul Dacian Ciolos, cu sprijinul Frantei, cum spune si RVF, a anuntat ca ele vor fi mentinute sub o anumita forma. Bine, ca sa punem informatia in context, a spune ca un roman ajunge Comisar pentru Agricultura fara spriinul Frantei e ca si cum ai spune ca Germania nu are nici o cunostinta de Comisarul pentru Energie sau pentru Transport…:D

 

Cat ajuta chestia asta Romania?  Nu cred ca si-a pus problema nimeni, cu atat mai putin Comisia Europeana. De ce? Pentru simplul motiv ca nu contam si oricum eram de partea Frantei in tot acest demers. Teoretic oricum noi avem o rezerva de drepturi de plantare destul de mare (de vreo 10.000 Ha, din ce stiu eu) fara sa luam in calcul ca  putem face si defrisari. Deci avem ce planta ani buni de acum incolo. Sa avem cu ce, asta e problema…Si oricum o sa punem Chardonnay, Carbernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, adica doar chestii cu care nu vom fi competitivi “ever” la export.

Baiul este la nivelul UE unde rezervele sunt mai mici si exista o lupta surda intre cei care sprijna sau nu liberalizarea drepturilor de plantare. Se pare totusi ca francezii si-au impus punctul de vedere cu ajutorul lui Ciolos.

  

Si cum “La France n’oublie pas ses amis” (chiar scrie la inceput ca acest clasament este un omagiu celor care au contribuit la cresterea vanzarilor vinului francez in lume), cred ca niciunul dintre cei carora D-nul Dacian Ciolos le-a luat fata in clasamentul de mai sus nu este suparat de acest fapt. Nici macar Bernanrd Arnault, proprietarul LVMH, care este in spatele lui, pe locul 3..:D Poate doar Robert Parker, dar pe cine (mai) intereseaza ?

 

Sa ne bucuram deci de inca o victorie a Romaniei pe piata vinului din Franta. Pana la victorii ale vinurilor romanesti mai avem probabil de asteptat cateva decenii…in scenariul optimist.

 

  

6 responses so far

6 Responses to “Cum i-a luat Dacian Ciolos fata lui Robert Parker”

  1. caoon 04 Apr 2013 at 12:07 PM

    si in plus, dl ciolos e casatorit cu o frantuzoaica… iar dumneaei, daca nu ma insel, lucreza in industria vinului.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @cao, E..nu am mai scris si asta ca sigur se gaseau niste ofensati sa imi spuna ca m-am luat de Comisarul Romaniei pe Agricultura….
    D-nul Ciolos este intr-adevar un francofil, ceea ce nu inseamna neaparat un lucru rau. Daca am avea mai multi ca D-lui probabil ca am fi vazuti altfel in UE.
    Atat in general cat si in materie de vin…

    [Raspunde]

  2. Danielon 04 Apr 2013 at 12:09 PM

    Felicitari pentru articol! Problema drepturilor de plantare de vita de vie e aceeasi ca cea a tuturor “drepturilor” (din zootehnie, spre exemplu): subventiile. Eu am intrebat la biroul oficiului pentru agricultura a prefecturii din Tenerife (Consejería de Agricultura del Cabildo de Tenerife) daca pot sa plantez vie pe terenul pe care il am aici si mi-au zis ca pot sa plantez orice, doar e terenul meu… Numai ca nu exista “drepturi” (cupos) de la UE pentru infiintarea de noi plantatii, asa ca nu voi primi nicio subventie pentru asta, adica plante cu pret redus (pret subventionat), deducerea unei parti din costul lucrarilor de preparare a solului si de plantare. Mi-au zis ca poate as putea primi ceva pentru dotarea mini-cramei in care voi face vinul, dar nu acum ci in momentul in care incep sa produc vin. Dar m-au avertizat ca daca o sa fac vin “pe banii mei” si o sa-l comercializez, va trebui sa concurez pe aceeasi piata cu vinurile “subventionate”. Alegerea e a mea… Asa ca am plantat (si inca mai plantez, cate putin, an de an) diverse varietati de struguri din care o sa fac cantitati “casnice” de vin, o sa experimentez cu “coupages” traznite, in fine, viticultura ca hobby.

    Salutari,

    Daniel Stan

    P.S. Si cum “lo prometido es deuda” (promisiunea e datorie) va trimit link-ul unui scurt video in care puteti aprecia caracteristicile terenului pe care se planteaza via aici. Vinurile nu sunt exactamente competitive, dar asta facem, cu asta defilam…

    http://www.youtube.com/watch?v=RNjrvktqiaI

    O zi buna!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Daniel, Foarte interesant, cred ca nu as fi auzit prea curand de DO-ul respectiv.
    In alta ordine de idei in UE totul se invarte in jurul subventiilor de la buget.
    Nu cred ca micii “entuziasti” ca D-voastra vor avea probleme cu drepturile de plantare. Acolo discutiile sunt de obicei intre “granzii” din industrie..:D
    Oricum nu cred ca va apucati sa faceti vin sa il vindeti pe piata. Cu sau fara subventii nu aveti nici o sansa fata de o firma cu traditie din piata.

    [Raspunde]

    Daniel Reply:

    Aveti dreptate, nici nu-mi trece prin cap sa ma gandesc ca intr-o buna zi as renunta sa-mi cumpar Protos-ul meu sau vreun Ribera del duero “tinerel” la “pana in 3€”. Stiti cum se zice: placerea e mare, mai ales pentru cineva ca mine care s-a nascut pe asfalt. E doar o experienta pe care vreau s-o traiesc, asa cum a fost cea de acum cativa ani cand am avut vreo 20 de capre si oi africane (Pelibuey) si faceam branzeturi. Cred ca daca ceva o sa ne urmeze la groapa, or sa fie aceste lucruri.

    Daniel Stan

    P.S. Ah! Am facut si chestia aia cu “sa plantezi un pom” – am plantat (pana acum cam 40 de pomi fructiferi, intre citrici si pomi de clima temperata). Asta cred ca e, daca nu fericirea, macar o viata cat mai aproape de ce ti-ai fi dorit sa fie…

    [Raspunde]

    cao Reply:

    @Daniel, Felicitari pentru vie si pentru pomi! Si pentru atitudine mai ales!

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply