Mar 27 2013
Despre cocori si vin portughez: Herdade dos Grous 2009
Gata, astazi ma opresc…. De fapt m-as fi oprit demult, daca nu as fi rasfoit carnetul cu notite de degustari si nu as fi dat peste vinul de fata. De care am uitat sa va relatez la momentul oportun. Si ar fi pacat sa nu va spun, doar si pentru simplul motiv ca era cel mai scump vin existent prin supermarketurile din Porto (Pingo Doce parca le spunea?). Deci astazi ma oprescdin a va povesti despre vinurile baute in Portugalia. Ce credeati? 😀
Am dat pe el fix 8.67 € euro. Si asta mai mult din curiozitate si nu din lipsa de vinuri ieftine si bune. Vroiam sa vad cum arata un vin de supermarket “scump” pe la ei…
Este produs in regiunea Alentejo, un fel de New World pentru Portugalia viticola. Aceasta a cunoscut investitii importante in ultimii ani si asta se vede in calitatea simtitor in crestere a vinurilor din zona. Mai multe detalii despre zona gasiti in descrierea mea initiala de aici unde va si “amenintam” ca o sa va povestesc de un vin din Alentejo. A durat ceva..:D
Producatorul (Conacul Cocorilor, in traducere libera si aproximativa) este de fapt o investitie agricola care produce pe langa vin si carne de vita, masline, legume si chiar cai. Nu pentru carne, offhorse…:D In plus ofera turism rural si oenoturism pentru doritori. Adica o investitie completa de la A la Z, cum rar se vad pe la noi. De fapt cum nu se vad pe la noi…
Suprafata viticola exploatata este de aprox. 70 de hectare, cultivate in majoritate cu soiuri traditionale (Alicante Bouschet, Tinta Cao, Touriga Nacional, Tinta Caiada, etc.) dar si varietati internationale, dintre cel care mi-a atras atentia (in afara de clasicele Cabernet Sauvignon si Syrah) este Nebbiolo (?!?!?). Despre el stiam ca este destul de pretentios fata de conditiile climatice… in fine.
Vinul de fata este un cupaj din nu mai putin de 4 soiuri, din care trei traditionale (Aragonez – adica Tempranillo, Alicante Bouschet si Touriga Nacional) plus Syrah pe post de vioara a doua. Maceratie prelungita si maturat 9 luni in baricuri frantuzesti..deci cam tot tacamul pentru un vin serios. Alcool din plin, ca e soare in zona: 14.5 %.
Deja cred ca sunteti curiosi cum arata:
Aspect (Culoare): rosu-violet intens, opac, cernelos, compact cromatic pana in borduri
Nas: Initial inchis, nuantele de baric (vanilie, scortisoara, piele, ciocolata) acoperind to spectrul olfactiv. Treptat evolueaza de la tuse de smochine si curmale uscate spre note de fructe de padure, mure, cirese amare, visine coapte in tonuri ce devin surprinzator de proaspete. La senzatia de prospetime si fruct se adauga o nota rustica, de ierburi provensale uscate, garrigue, menta si piper negru. Un nas incarcat, complex, evolutiv, cu o diversitate uluitoare de arome care se succed intr-o ordine seducatoare si aparent bine calculata.
Gust: Evolutia pe palatin confirma senzatiile olfactive atat sub aspect gustativ, cat si ca evolutie. Initial inchis, corpolent, amorf, cu puternice impresii de lemn (piper, vanilie, scortisoara) asezate pe senzatii dulcege (fructe confiate, ciocolata, vanilie), vinul se deschide treptat in note fructate a caror prospetime este sprijinita de o aciditate surprinzatoare care reuseste sa echilibreze corpul pronuntat, cremos (datorat nivelului alcoolic si extractiei). Evolutia in progresie geometrica a aciditatii imprima vinului o nota de suplete si eleganta, culminand intr-un final dominat de fruct proaspat, alaturi de un strop de tanini bine integrati, pentru o tusa de structura. Postgustul este lung, in linia constructiei evolutive a intregului vin, initial fresh, fructat, pentru ca mai apoi sa exprime nuante de dulceturi, magiunuri si tarte de prune.
Un vin Foarte Bun de care te poti bucura inca de pe acum, dar caruia cu siguranta ii vor prinde bine inca 4-5 ani de evolutie.
Este o bomba de fruct copt si concentrat in stil New World? Este…si nu este. Are o aciditate si un „twist” specific si autohton care ii confera personalitate, farmec si il departajeaza de plutonul vinurilor New World, corecte si bune. La banii care i-am dat pe el (aproape 38 de lei) mi-a oferit mult mai mult decat ma asteptam. RPC Foarte Bun.
Si cum nu imi place sa va las cu ochii in soare va spun si de unde il puteti cumpara. De aici cu 14.50 euro. Varianta 2010. La suma respectiva RPC-ul devine Acceptabil, vinul isi merita banii. La el acasa e mai ieftin, ca asa se intampla intr-o lume normala.
Deci sa recapitulam: investitie noua si diversificata, vin foarte bun, pret normal, prezentare corecta, site bine pus la punct. In concluzie: la noi de ce nu se poate?
Daca tot am spus in deschidere ca am inchis (deocamdata) subiectul cu vinurile portugheze, am doua concluzii la final:
- faima vinului de Porto aduce deservicii uriase si nedreptateste vinurile normale ale Portugaliei
- acum imi dau seama cat de bine m-am simtit intr-o tara cu vinuri normale la preturi normale. Mult mai mici in tara de origine, decat in in afara, dupa cum puteti constata si din linkurile de mai sus. Probabil ca ei stau mai bine cu distributia, costurile, investitiile, comerciantii si cam tot ce este necesar pentru a avea pe piata vinuri de calitate la preturi decente. Sau poate doar cu simtul normalului…
P.S. O alta chestie care mi-a placut este mentiunea scrisa mare, in partea de jos a contraetichetei: Product of Portugal. Nice touch!
Felicitari Dan Micuda!
Cunosc foarte bine “Herdade dos Grous” – http://www.herdade-dos-grous.com – vinurile lor si serviciile turistice oferite. Este locul unde imi petrec cateva zile in fiecare an. Investitia agricola a fost facuta de Anneliese si Reinfried Pohl (doamna a decedat acum cativa ani). Pe langa aceasta investitie, familia Pohl detine si unul dintre cele mai exclusiviste si interesante destinatii turistice din Algarve – Vila Vita Parc – http://www.vilavitaparc.com – In memoriam, strada si faleza spre malul oceanului ii poarta numele: Rua Anneliese Pohl, Alporchinhos, 8400-450 Porches.
Vinurile “Herdade dos Grous” le gasiti si in Romania – http://www.premiumdrinks.ro/ro/224-herdade-dos-grous-tinto-2011.html
Din pacate ceva mai scumpe decat le cumparati in Portugalia si in Germania, dar sa nu uitam ca in tarile respective TVA-ul este 13% respectiv 19%.
Doamne Ajuta!
[Raspunde]
@Premium Drinks, Multumim pentru precizari!
[Raspunde]
[…] se dezmint, stilul este unul modern, perfect polisate si lucrate. Dealtfel, unul din vinurilor lor m-a surprins placut si cand am fost la Porto, cumparat fiind din supermarket. La Prowein m-am intretinut cu […]