Mar 08 2013

Din categoria “best-buy” autohton: Vinarte Castel Bolovanu 2009

 

Vinul de fata l-am prins la oferta in Carrefour. Cred ca era in aceesi perioada cand erau Sfintii de la Oprisor 15 lei. Cat am dat pe el? Tot 15 lei. Si inca ma simt vinovat.

Cu Sfintii nu ma simt vinovat. Nu din motive religioase, pur si simplu cam atata cred eu ca fac daca dai la o parte brandingul care include toate onomasticele romanesti cu popularitate.

In schimb la Castel Bolovanu recunosc ca am remuscari. La asta se ajunge in cand vezi preturile care se cer pe alte vinuri de pe la noi. Vinul merita mai mult de 15 lei. De asta am si luat doua sticle..:D Una din ele am baut-o prin ianuarie si desi cred ca mai gasiti relatari despre vinul de fata prin online-ul romanesc, mi-a placut atat de mult incat nu m-am putut abtine sa nu ii ridic si eu o mica oda.

Este un Cabernet Sauvignon 100% care vine din Oltenia (mai precis Samburesti) de pe un terroir care se preteaza excelent vinurilor obtinute din acest soi.  Din ce stiu si Soare tot acolo isi are originile. Asadar, “oda” suna cam asa:

 

Vinarte Castel BolovanuAspect (Culoare): rosu intens, visiniu, opac si concentrat

 

Nas: intensitate medie spre ridicata, in tonuri primare de fructe negre de padure, visine coapte, violete si zambile, frumos asezate pe ceva note vanilate. Nu lipsesc nuantele de baric (piper negru, piele si ceva cacao), bine integrat si strunit pentru a nu impieta asupra  prospetimii si expresiei fructului.

  

Gust: Atacul debuteaza alert, vioi, cu un cocktail de fructe negre, ceva prune uscate, visine si nuante piperate si de ciocolata neagra. Evolutia este liniara, marcata de o aciditate care ii confera prospetime si impinge fructul in prim plan, echilibrand in acelasi timp excelent corpul si nelasand deloc sa se vada nivelul alcolic deloc de neglijat (14 %). Finalul continua notele fructate, insotite de tanini integrati, copti, dar sesizabili printr-o usoara astringenta placuta care ii aduce o tusa de seriozitate si structura. Postgustul este mediu spre lung, debutand in note amarui, de samburi de migdale si aflat initial sub influenta astrigentei din final. Ulterior isi fac simtita prezenta fructele coapte din evolutie, alaturi de  tuse dulcege, usor vanilate.

 

In concluzie, un vin la bariera dintre Bun si Foarte Bun. Prea ieftin ca sa fie Foarte Bun? Hai sa nu dau idei… Cred ca pretul acela de 15 lei imi joaca feste.  Are potential evident de evolutie pentru inca vreo cativa ani. Bine lucrat, savuros, fara lemn excesiv si cu fructul bine exprimat. Este exact ceea ce numesc eu un vin corect. Chestie greu de gasit pe la noi.

 

Corectitudinea asta merge pana la capat si in privinta pretului: in jur de 30 de lei (parca 33 in Auchan in urma ultimelor “alinieri” la trendul international). Acum vreo luna il gaseati inca pe la 27 de lei in acelasi magazin. Best-buy la raft, cu un RPC Bun in amandoua ipostazele de pret de mai sus. E posibil sa fi aparut deja varianta 2010, pe care ca nu am incercat-o inca, dar  daca mai gasiti 2009 prin stocurile retailerilor luati cu incredere.

 

La ora actuala cel de fata, la capitolul Cabernet si cu Merlot 2007 de la Wine Princess sunt cele mai corecte vinuri autohtone incercate de mine in ultimul timp. Din toate punctele de vedere!

 

14 responses so far

14 Responses to “Din categoria “best-buy” autohton: Vinarte Castel Bolovanu 2009”

  1. Daniel Baditoiuon 18 Mar 2013 at 3:16 PM

    Am luat si eu cateva sticle dupa o degustare unde s-a “batut” pe linia Cabernet cu fratele sau mai mare: Soare. Bineinteles ca a pierdut insa nici nu poti spune ca e de 3 ori mai slab. Totusi, pretul este de 3 ori mai mic ceea ce m-a determinat sa cumpar Bolovanu in detrimentul Soare. Bineinteles ca sintagma: “mai bine un oahar de vin bun decat doua prost” functioneaza si aici, insa nu imi permit inca sa am invitati si sa scot pe masa 2-3 sticle de 80+ lei fiecare. Asadar, Bolovanu devine in ochii mei un fel de frate mai mic, pentru cei cu buget redus pe linia Cabernet Sauvignon, la fel cum e Prince Mircea pentru Prince Matei (desi comparatia imi asum ca e un pic fortata).

    Legat de pret insa, nu il gasesc nicaieri mai jos de 30 lei (exceptand ofertele care le astepti cu lunile si atunci ele sunt destul de mici, 5-10% discount) ceea ce ma face destul de invidios sa aud ca l-ati luat cu 15 lei din hypermarket. Daca stiam, va rugam sa luati mai multe sticle in plus si pentru prieteni :).

    Numai bine.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Daniel Baditoiu, Daca stiam sa stiti ca luam..:D La pretul acesta sigur nu il mai gasiti. De curand a crescut usor pretul cu cativa lei si de aici faptul ca nu se mai gaseste sub 28 decat ce a fost pe stoc prin magazine. si oricum cred ca gasiti deja 2010, cel de susu este 2009. Sper sa fie la fel de bun..:D
    L-am vazut parca in ultima vreme in Mega Image pe la 28 de lei, la mine la Pitesti. Nu stiu daca e valabil si in alte parti. Puteti verifica…

    In cealalta privinta, va dau perfecta dreptate…nici pe mine nu ma scot banii afara din casa si strict vorbind din perspectiva RPC-ului (raport pret/calitate) Bolovanu este peste Soare.
    Desi si mie mi-ar placea sa beau Soare, acela nu este un vinde consum curent…nici ca pret si nici ca profil.

    [Raspunde]

  2. […] El nu stie ca e bine si 2008. Sa nu imi fi adus 2009. Bine, era bine si 2009. Dar il stiam. […]

  3. burebistaon 16 Sep 2013 at 5:36 PM

    cat ai dat pe el , atata face . eu am dat 23 de lei , si am regretat . l-am cumparat la reducere de la cora . l-am lasat sa se aeriseasca , apoi l-am si decantat .degeaba . este , dupa parerea mea un “gem”.de fapt e mai rau , e ca marmelada pe care o consumam in armata in “iepoca de aur ” , prin anii 80″ .e acelasi vin , din 2009 ,lot 334/11 . adica imbuteliat la sfarsitul anului 2011 . nu are defect , e bine pastrat . are culoare frumoasa , dar textura nu este a unui vin de 32-35 de lei cu cat se vinde atunci cand nu e la reducere . nasul este mediu , cu tonuri de fructe negre si vanilie . gustul e , cum spuneam , prea gemos .mai mult nu zic .postgustul e dulce apoi un pic amarui . taninii intr-adevar nu se simt , dar alcoolul e deranjant . seamana usor cu negru de dragasani castel starmina .adica nu prea respecta tipicitatea soiului , asta vreau sa spun . si spun asta pentru ca tot la reducere la cora -cu 20 de lei , am luat un CS princiar special reserve 2008 de la domeniile tohani , ala in cutie neagra , care e mult mai bun , adica respecta tipicitatea soiului .asta e exemplul avut la indemana , de acum 2 zile . eu am mai baut de la vinarte un merlot care avea gust de motorina , din gama low cost . am crezut despre acest CS castel bolovanu ca pretul prea mare -37 de lei la un moment dat , apoi 34 , il face sa fie ocolit , insa acum vad ca nici calitativ nu e grozav . si voi ocoli in continuare vinurile de la vinarte . amintirea gustului de motorina de la merlot assolatto inca nu a disparut .si apoi mai e si alcoolul care se simte mai ciudat decat la alte vinuri , ca gust dar si ca miros .probabil o fi de la drojdiile folosite .cred ca ieseam mai bine cu un CS castel huniade 2012 la 11.50 lei sticla .tot la reducere . asta e parerea mea . si inca ceva ciudat .nici vinurile lui VALVIS , facute tot la SAMBURESTI (o fi vreo coincidenta ) , nu ma atrag . doar asa , rar , un burgund demisec , dar sa nu mai spuneti la nimeni 🙂 . poate ca Soare o fi bun . dar la 70 -80 de lei , doar daca il primesc cadou .

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @burebista, Hmmm…sa nu fi fost vreun lot tinut prin soare sau stat prin magazine ca pe astea le scot la promotie de obicei. Nu stiu pe nimeni sa se fi plans de el. Acum depinde si de gusturi. Intr-adevar e mai jammy si mai plush pentur un CS.
    Cele de la Valvis nu ma atrag nici pe mine….dar Vinarte are vinuri bune. Dupa gustul meu…
    Oricum diferite total ca stil de Recas, probabil de aia nici nu te impaci cu ele prea bine….

    [Raspunde]

  4. burebistaon 17 Sep 2013 at 3:58 PM

    da , nu e chiar asa de rau pana la urma , dar eu , dupa ce l-am lasat inca o zi in frigider cam tot aia zic : seamana cu negru de dragasani . unul mai bunicel decat negru de dragasani castel starmina . si e gemos . adica daca mi-ar fi dat cineva un pahar din acest vin fara sa imi spuna ca e cabernet sauvignon castel bolovanu , sigur nu as fi spus ca e cabernet . asta m-a deranjat atat de tare . vroiam cabernet , dar am gasit in sticla ce au pus ei .parca si culoarea e altfel . nu cred ca a stat in soare , pentru ca l-am luat de la cora . dar oricum , nu avea defect de dop sau de depozitare , sticla era curata , se vedea ca nu fusese stearsa de praf niciodata -asa cum fac astia de la cora . acuma , asta e vinul , ce sa facem . eu m-am mirat de alea de la tohani , gama princiar special reserve , pentru ca inainte de castel bolovanu am luat un CS din gama asta ala cu cutie neagra si era in regula , nu ma asteptam . iar castel huniade la 11.50 lei e best-buy .pentru cine vrea sa incerce acest vin -castel bolovanu din 2009 , pretul trebuie sa nu depaseasca 20 de lei . daca apare ala din 2010 si e mai mult de calitatea fratelui mai mare Soare decat de calitatea Castel Bolovanu , mai vedem . oricum vinarte continua sa planteze cabernet sauvignon . ceea ce e bine , din punctul meu de vedere , fiindca e vinul meu preferat .si daca o sa fie mai mult CS pe piata , o sa fie concurenta .

    [Raspunde]

  5. burebistaon 12 Oct 2013 at 4:29 PM

    intre timp a aparut si CS castel bolovanu 2010 , la mega image . magazinul s-a deschis acum cateva zile exact langa blocul meu , la 50 de metri . e bine pentru ca o sa fie concurenta intre cora si mega image . si acest CS castel bolovanu costa 30 de lei la mega image , fata de 35 la cora .si mai sunt si altele mai ieftine decat la cora . de-abia astept prima runda de reduceri de pret la mega image , ca sa ma aprovizionez ( mai ales ca iarna poti sa il tii si in sufragerie , pentru ca e frig , la ce caldura ne da radet bucuresti ) .deh , avantajele economiei de piata .nu au asa oferta variata , dar cele care sunt , au pret mai mic dacat la cora . doar notorius 2007 m-a speriat , e peste 60 de lei .ca sa revin la vin ca asta e de fapt subiectul , e imbuteliat prin 2012 , mai spre sfarsitul anului , deci nu e mai proaspat imbuteliat .

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @burebista, Au preturi bune la Mega la unele vinuri. Si unele vinuri interesante, facute de producatori mici special pentru ei (Gramma, Corcova, Basilescu, etc.).
    Vezi rosiile de la Corcova ca au vinuri bune la preturi ok. CS cu M de exemplu. Daca gasesti 2008 e de luat. Mie imi place; am scris vineri de el. si 2009 e ok la banii aia.
    Rotenberg-urile intr-adevar s-au dus nejustificat de mult in sus la unele vinuri.

    [Raspunde]

  6. burebistaon 12 Oct 2013 at 4:31 PM

    am vrut sa spun e destul de proaspat imbuteliat :)) .

    [Raspunde]

  7. burebistaon 22 Oct 2013 at 12:30 PM

    am vazut la mega image vinuri de la corcova . JIROV , la vreo 24 de lei . cabernet , merlot si cupaj cabernet-merlot . costa aproximativ 25 de lei .de la basilescu , doar o feteasca neagra demisec si restul albe .la 22- 23 de lei – EPOQUE se numeste .cred ca o sa incerc un CS jirov de la corcova .puteam sa il iau de aseara , dar nefiind sigur de el , am luat un shiraz , pentru ca nu mai luasem de mult . nu stiu de ce , dar nu mai gasesc shiraz prin zona unde locuiesc eu .

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @burebista, Incearca asamblajul Jirov CS/M 2009 (2008 daca gasesti). Eu il stiu si e chiar ok la banii respectivi.
    Daca iei CS-ul din 2010 sunt curios cum a fost..

    [Raspunde]

  8. burebistaon 25 Oct 2013 at 1:51 PM

    o raceala rebela imi cam pune bete in roate . nu am racit acum 3 saptamani cand era frig si nu aveam strop de caldura in casa , si am racit acum , cand sunt afara 25 de grade celsius . e un vin mai tinerel asa , adica via e mai tanara , cred eu . nivelul de alcool e mai redus , vreo 12.9 % si nu se simte aproape deloc . culoare visiniu -inchis , aproape dark – red cum spun englezii . taninii sunt potoliti , ca sa ma exprim olteneste . cred ca baricul isi spune cuvantul : vanilie , ciocolata neagra . dupa o aerisire mai lunga , apar note de menta si lemn . e si un pic piperat . nu cred ca s-a facut vreun artificiu , ceva , la acest vin , asa cum mai au unii obicei . mie imi aduce aminte de oltenia , provincia in care s-au nascut parintii mei .are o usoara astringenta si te tot indeamna sa -l bei . la 24 de lei , pare interesant . pentru viitor , daca via va fi mai in varsta , cred ca va avea un raport pret-calitate foarte bun .urasc sa tot spun asta , dar competitia e absolut necesara .CS/M din 2008 cred ca nu mai exista , cel putin in Bucuresti . dar o sa il iau pe cel din 2009 .

    [Raspunde]

  9. burebistaon 26 Oct 2013 at 6:07 PM

    nu am luat CS/M 2009 ci am luat tot un cabernet .de ce ?pentru ca mi s-s parut a avea ceva aparte . dupa ce mirosul si gustul mi-au mai revenit , am descoperit si niste fructe negre , destul de pronuntate . o oarecare matizare a culorii vinului -semnul ca e vechi , mi-a atras iarasi atentia . este genul de vin mai catifelat , mai domol , chiar daca e cabernet sauvignon .are si ceva arome de samburi de migdale , care ii confera un caracter aparte . acum urmeaza proba timpului . daca in timp vinul va creste calitativ , pe masura ce via se maturizeaza ,toti vom avea de castigat , atat producatorul cat si consumatorii .ramane vesnica problema a pretului , specifica romaniei .adica vreau sa spun ca in cateva zile preturile au crescut la magazinul mega image nou construit langa blocul meu . un CS jirov e acum 25 de lei ,la fel ca un merlot jirov 2010 , iar cupajul CS/M costa acum 28 de lei .probabil asa sunt in toate magazinele lor . iar shirazul sunrise luat de mine luni cu 25 de lei acum costa 31.50 lei .probabil s-au gandit ca e sarbatoare religioasa . si asta in ciuda faptului ca anul acesta productia de struguri a fost mai mare cu 30 % decat in mod obisnuit .cine sa ii mai inteleaga ?

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @burebista, Aceleasi preturi sunt si la mine la Pitesti…CS Jirov la 25 de lei si CS/M la 28.
    Din ce citesc vinul e ok la cei 25 de lei…ma gandeam eu ca Serban nu se scoate vinuri sa se faca de ras..:D

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply