Jan 31 2013

Zestrea Murfatlar, episodul doi: Feteasca Regala Demisec 2011

 

In postarea de aici va spuneam ca o sa incerc si cateva vinuri albe din gama Zestrea de la Murfatlar. Asa ca m-am oprit la propriu si la figurat in fata unei sticle de Feteasca Regala Demisec cu 12,5 % alcool aflata pe raftul de la Auchan. Sper de putina vreme. Costa ceva pe la 12 lei, daca sunteti amatori (sau profesionisti) de asa ceva va anunt ca “la Metro e mai ieftin”, adica in jur de 9 lei. Cel mai bun pret din piata…”Cado”…

Am ales Feteasca Regala si din informatiile diseminate de catre Razvan Macici in cadrul vizitei din toamna de la Murfatlar  conform carora ar fi iesit ok si ar fi participat tangential la “fabricarea” produsului respectiv. Asa ca plin de curiozitate si mai putin de sperante (care s-au dovedit desarte in atatea alte ocazii), iata cum arata vinul caruia mult prea entuziastii editori de la Wine Enthusiast i-au acordat 87 de puncte:

 

Zestrea Murfatlar Feteasca RegalaCuloare (Aspect): galben pai cu ceva tente mai inchise, dar per ansamblu cam nespecific tinand cont de traditia “portocalie” si oxidata a gamei. Asta e de bine…

 

Nas: Corect, cu fructe exotice care imprima tente dulcege usor tipatoare si artificiale, aspecte floral -parfumate si note de caise si piersici coapte. Adie o usoara urma de alcool care aduce un caracter de lichior de fructe sau de tuica mai fructata, dar per ansamblu si tinand cont despre ce vorbim iar “e de bine”.

 

Gust: atac dulceag, pe fondul unui corp mediu, dar cu un nivel al zaharului bine dozat si care nu iese in evidenta ostentativ. Impresii de fructe exotice si ceva citrice dulcege pe palatin (de la aciditatea corespunzatoare). Este usor diluat, dar suprinde prin echilibrul corect dintre aciditate si zahar. Finalul este amarui si usor dezechilibrat spre partea aciditatii, dar nu deranjant. Probabil au exagerat putin cu corectorii de aciditate la lotul de fata. Postgust scurt, dulceag si nedemn de a fi mentionat.

 

Un vin Acceptabil, baubil, popular si repet inca o data: corect. Are asa o adiere si asemanare in nas cu notele din cupajul de pe Arezan de Feteasca Regala si Feteasca Alba, dar e vreo doua clase de calitate sub acesta. Probabil ca ceva drojdii comune “innoata” fericite prin cele doua sticle.

 

 La bani care se cer pe el in Metro (adica in jur de 9 lei) are un RPC Bun si nu cred ca are rival in segmental de pana in 10 lei. Pe la 12-13 lei insa, Feteasca Regala de pe Castel Huniade de la Recas care probabil si in mod justificat a beneficiat de mai multa atentie din partea vinificatorului, este peste el. Daca strambati din nas la chestii de astea populare si sunteti multumiti de “Zestrea” oenologica a poporului roman, apelati cu incredere la Arezan-ul de mai sus, care va satisface gusturile celor mai pretentiosi. Dar pregatiti-va sa dati de 4 ori mai mult pe el, daca vreti sa stati in fata.

 

In final va expun o idée care mi-a venit in timp ce trageam de dopul sticlei de mai sus care s-a facut praf la primul contact cu tirbusonul. Decat sa se chinuie Murfatlar cu dopuri de pluta de calitatea a 7 -a, pentru ca dupa cum bine stim de cand au declarat faliment “fiscal” si au dat teapa (printre altii) la Amorim (cel mai mare producator de dopuri de pluta din Portugalia si printre primii din lume) si-au luat probabil interzis la dopuri pe vreo 3 continente, nu ar fi mai bine sa pune ei screwcap pe gamele asta ieftine? S-ar putea sa iasa intr-adevar un piculet mai scump ca fata de doapele astea de pluta provenite probabil de la lipovenii de prin Delta Dunarii cred ca si cel mai ieftin screwcap e mai scump.

Si apoi ma gandesc ca ar face un mare bine si pietei autohtone, ei fiind printre putinii “granzi” care au capacitatea si volumul de vanzari necesare pentru a schimba mentalitatea consumatorului roman. Spre normalitate…

Probabil ca banii atuncati in procesul asta de rebranding cvasi-ratat al gamei Zestrea erau mai bine folositi daca se focusau (si) pe schimbarea modalitatii de  inchiderea sticlelor si o explicau corect publicului. In fine era o idée…

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply