Jan 07 2013

“Zestrea” de care nu scapam: Murfatlar Feteasca Neagra 2010

Published by at 8:08 AM under 2010,Demidulce,Feteasca Neagra,Murfatlar

 

Vin notat cu 88 de puncte de catre Wine Enthusiast in numarul de Decembrie anul trecut. Cumparat dinAuchan pentru aprox. 10 lei. Dopul scurt si de calitatea a 7-a care mai are putin si se faramiteaza in tirbuson, din sticla cu un scartait pitoresc:

 

Feteasca Neagra Zestrea DemidulceAspect(Culoare): rosu deschis, tern, de cireasa de mai, semitransparent si tern.

 

Nas: copt, cu fructe “gatite” si note gemoase din plin plus o aciditate volatila deranjanta la deschidere cu aspecte de acetona si otet. Usor alcolizat in pofida nivelului de doar 11,5%, cu tente de lichior de fructe si visinata “de casa”  plus ceva note lactice de cas proaspat.

 

Gust: Atac diluat urmat de un corp subtire si apos. Apar imediat notele dulcege si o aciditate dura, deranjanta, neintegrata. Tusele de fructe coapte din nas se pastreaza si pe palatin. Pe la mijlocul evolutiei, notele amare isi fac de cap si cresc in intensitate pe final, devenind deranjante. Postgustul este cald, pe fondul alcoolul care se simte ca la un rachiu ieftin. Postgustul este cvasinexistent, in note de magiunuri si marmelade. Din acelea de fructe nedefinite. Are as o nota de “spalatura” de vin de Porto subtire, dulce si alcolizat.

 

 

Un vin Slab spre Acceptabil. Concluzia este ca pe partea de rosii cel putin, Zestrea nu s-a schimbat cu nimic: acelasi vin vulgar, subtire, fara nimic care sa iasa in evidenta in afara de nivelul de zahar care de abia reuseste sa ii acopere defectele. La albe am auzit ca au mai evoluat. O sa ma dumiresc cand o sa gasesc vreo sticla de Muscat Ottonel de 750 ml, pentru ca in Auchan erau numai magnum-uri de 1,5 l si nu am bani de aruncat pe geam.

 

Ce este cert ca la ora actual singurele vinuri baubile din segmentul asta de pret si stil (rosii cu rest de zahar) de pe piata noastra sunt cele de pe gama Schwaben Wein de la Recas. Personal va sfatuiesc sa treceti pe sec si orizontul vi se va mai largi un pic cu Gama Castel Huniade sau ceva de pe la Vinarte, Castel Starmina.

Daca vreti neaparat Murfatlar luati vinurile facute de Razvan Macici pentru  Crama M1. Merita! Iar rosiile care vor aparea sunt din alta galaxie fata de cel de mai sus. Bine si preturile vor fi in consecinta…

 

In ceea ce priveste cele 88 de puncte de la Wine Enthusiast parerea mea e ca au trimis altceva la revista. La cum arata vinul de mai sus asistenta directorului de degustare de la WE care a notat vinurile respective, specialista in sake si fost avocat pana in 2010, nu cred ca ar fi dat 88 de puncte. Sau mai stii…daca entuziasmul este mare….

 

Iar chestia asta cu generozitatea de puncte si actiunile de PR si publicitate bine tintite e o arma cu doua taisuri. Un consumator american care citeste revista respectiva si incearca din curiozitate vinul de mai sus se va gandi: daca asta face Romania de 88 de puncte, o sa spun pas la ce vine de acolo in viitor. Si asa va fi judecata Romania, nu Murfatlar. Pentru ca americanul de rand habar nu are cine e Murfatlar neputand nici sa citeasca corect denumirea. Si probabil nu poate sa citeasca nici “Zestrea” scris mare pe eticheta. In concluzie, se va multumi sa asocieze vinul respectiv cu ceea ce poate intelege din toata prezentarea: Romania.

 

Desi se pare ca vinul rosu si cu rest de zahar a revenit (ajutat si intens promovat) la moda printre consumatorii “low” de pe ocean (a se vedea punctul 10 de aici), nu stiu daca e bine sa promovam Romania ca producator de asa ceva. Deja avem o imagine de toata rusinea prin Europa cu stilul de mai sus. Pana la urma daca americanilor le place asa ceva, eu ii invit sa ne faca un bine si sa ia toata productia de “Zestrea” Feteasca Neagra Demidulce si sa o consume cu placere.

 

P.S. Chestia aia de pe eticheta de Pinot Noir cu “innobilat cu Merlot” care s-a pastrat de la gama veche, rebranduita, este de-a dreptul jenanta. Daca s-a facut cupaj de Pinot Noir cu Merlot se putea trece pe sticla ca atare, asa cum a facut si Recas pe Schwaben Wein si Castel Huniade. Dar sa pretinzi, ca producator de vin, ca ai innobilat Pinot Noir-ul cu Merlot mi se pare efectiv de toata rusinea…

 

Zestrea Murfatlar Pinot Noir

 

8 responses so far

8 Responses to ““Zestrea” de care nu scapam: Murfatlar Feteasca Neagra 2010”

  1. Danielon 07 Jan 2013 at 10:58 PM

    un rosu demisec extrem de baubil, si bine integrat, este babeasca neagra casa panciu crama natura 2010, costa tot vreo 10 lei (in auchan l-am gasit). Este un bun exemplu ca se pot face si vinuri rosii bune, baubile, corecte, cu rest de zahar (sa-l consumi racit pe la 14 grade). La albe intr-adevar se gasesc mai multe exemple pozitive ale producatorilor romani in acest palier de pret.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Daniel, Mersi pentru pont! uite o sa il incerc daca il prind…
    Cica albele de pe Zestrea ar sta mai bine decat rosiile, mai ales Muscat Ottonel-ul si Feteasca Regala, dar nu bag mana in foc pentru ele ca nu le-am incercat inca personal.

    [Raspunde]

  2. […] postarea de aici va spuneam ca o sa incerc si cateva vinuri albe din gama Zestrea de la Murfatlar. Asa ca m-am oprit […]

  3. Calin Tofanon 20 Nov 2013 at 8:18 PM

    Atunci cand ma zgârcesc (in ultima vreme din ce in ce mai des) recurg la Zestrea Cabernet sau Feteasca, pentru ca este “safe”, adica cel putin pot sa il beau.

    In acea zona de pret (10 – 15 lei ) am degustat nenumarate vinuri dupa care am vomitat cu sange, enumar cramele Tohani, “Castel Starmina” de la Vinarte, si o patanie similara cu un vin alb entry level primit (atentie !) la o degustare la Crama Oprisor, (am acrit muraturile cu el pana la urma, nu l-am putut bea.)

    Nu ma indrumati catre “Sable Noble” sau “Leat Origin” a lui Macici, si nici catre gama colectie de la Vinarte, pentru ca in zona de peste 20 lei/sticla avem intr-adevar de unde alege.

    Exista insa ceva acceptabil (vinuri rosii) in zona aceasta de pret (10 – 15 lei) ?

    Am incercat Castel Huniade de la Recas, si mi-a mirosit a concentrat de zmeura, placut la gust, dar cu o senzatie de suc .. nenatural.

    Astept cu nerabdare recomandarea dumneavoastra.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Calin Tofan, Intrebarea este foare grea….din pacate, in acest interval de pret LA NOI nu puteti bea decat vin facut pentru consum curent.
    Care intr-adevar este conform descrierii de mai sus…
    Puteti incerca ceva din afara (Chile) dar deja va duceti in 20-25 de lei.
    Ca si axioma pentru un vin bun romanesc trebuie sa scoateti din buzunar peste 30 de lei…

    [Raspunde]

  4. Poseidonon 16 Aug 2015 at 6:52 PM

    Sa fim seriosi.. Murfatlar este cea mai veche si cea mai MARE podgorie din Romania. Cand exista colonia Tomis (Constanta), dacii locali faceau impreuna cu grecii vinuri de europeana, inca nestiute in Occident. Inainte sa existe vinuri in Franta, Spania ori Italia, grecii cultivau vita de vie in Dobrogea. Autorul acestui articol este un classic mioritic, cu gusturi clasice de badaran lipsit de finete si abilitate de a intelege calitatea adevarata. Pinot Noir-ul (cel inobilat cu Merlot) de la Murfatlar Zestrea este pe departe unul dintre cele mai rafinate gusturi de pe piata romaneasca. Faptul ca la concursurile de elita a primit 88 puncte demonstreaza ca toti cei ce clampane inutil sunt practice niste invidiosi frustrate, ofticati de lovitura pe care o primesc cand degusta un astfel de cupaj, obtinut din solurile nisipoase si prin soarele si seceta tipica Dobrogeana ce da un vin unic, cu aroma puternica si bob foarte copt si zaharos. Insa, pentru a accepta aceste lucruri, trebuie intai sa devenim din copii barbate si sa lasam frustrarea si oftica caracteristica copilariei deoparte.

    [Raspunde]

    Poseidon Reply:

    @Poseidon, ignorati autocorrect-ul setat pt lb. engleza; *vinuri de origine europeana

    Cu stima, un ardelean de la mare.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Poseidon, Aveti perfecta dreptate! Continuati sa beti cu bucurie vinul respectiv, ca un barbat adevarat ce sunteti.
    Vedeti ca daca se termina cumva exista si Macho de la Vincon, in acelasi stil si idee. Spor plus sanatate si virtute!

    http://www.provin.ro/2013/08/19/amor-ca-n-filme-la-vincon-pe-contraetichetele-de-vin/

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply