Nov 23 2012

De lasat: Delas Saint Esprit 2010

Published by at 4:54 AM under 2010,Bun,Franta,Grenache,Syrah

 

Avem de a face cu un Cotes du Rhone (Meridionale nu Septentrionale) fara mari pretentii, de “linie”. Vine de la un producator cu traditie, care nu face “avioane” si vinul de fata mai are si 91 de puncte Parker. Nu stiu daca sunt date chiar de Parker, dar din ce stiam el se ocupa direct de zona asta geografica. Nu stiu daca si de zona asta de pret..:)

In fine vinul este un cupaj din Syrah si Grenache, primul dominand. Deschis, aerat o ora la decantor (la prima impresie din sticla e cam inchis in arome si usor alcolizat).

Avem asa:

 

Delas Saint EspritAspect (Culoare): Rosu rubiniu, in nuante mai deschise si terne; usor opac si lipsit de stralucire, fapt datorat unei filtrari usoare. Nimic inchis, tenebros, concentrat, etc. Lipseste Mourvedre..:)

 

Nas: Fructe rosii in prim plan (zmeura, capsuni) cu arome usor vanilate si nuante de piper alb. In fundal apare si ceva de la Syrah, adica fructe negre, violete si o usoara si iluzorie nuanta afumata.

 

Gust: Atac vioi, neasteptat de proaspat si acid, urmat de un corp lejer, suplu, usor catifelat. Se simt note fructate (preponderent rosii) secondate de tuse piperate si de fruct negru in fundal (ceva mure si coacaze negre). Aciditatea deseneaza un crescendo in evolutie reusind spre final sa domine palatinul. Tot in partea a doua a evolutiei isi fac intrarea in scena si taninii, usori duri, dar structurati si in limitele conceptului de integrare.  Postgustul este scurt, in aceeasi zona usor taninoasa aducand note vag dulcege si calde, pe fondul  alcoolui de 14% care isi face de abia acum simtita prezenta.

 

Delas Saint Esprit BackPe scurt, un vin Bun, cu prospetime si puritate de fruct rosu, care merge mai bine incercat ca “food wine” sau mai bine lasat cativa ani sa se mai integreze. Este ciudat de mult influentat de Grenache, desi soiul (zicese) ar avea un rol secundar in cupaj. In evolutie sar in evidenta in primul rand aciditatea plus taninii usor duri de pe final si desi la un moment dat afirmam ca ma plictisisem de eternul GSM, acum imi dau seama ca are si Mourvedre rolul sau in cupajele astea.

Un RPC Acceptabil, la cei 6.5 € (aprox. 30 de lei) cat am dat pe el de pe Vinatis, dar sincer din tot “lotul” parca l-as trece mai la coada in capitolul preferinte personale.

 

Desi stiu ca este un fan al zonei (mai ales CNP), nu inteleg de unde o fi scos “Maestrul Yoda” cele 91 de puncte…

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply