Nov 19 2012
ANCHETA: “Clef du Vin”, ce este si mai ales ce NU este…si de ce nu este?
De ceva timp fac “research” sa scriu articolul de fata. Este cam lung, dar cititi-l pana la urma ca veti afla chestii interesante (zic eu). Sa pornim cu inceputul:
Ce este Clef du Vin?
Daca nu ati vazut cum arata si cum functioneaza asa ceva pana cum, este un instrument in forma de lingurita (mai exista si o varianta la scara redusa, ca un breloc) cu o tija lunga si o pastila dintr-un aliaj secret ( de fapt este o pastila din cupru argint si aur, fiecare in proportii secrete) care se scufunda in vin cu scopul de a indica cum imbatraneste acesta. Patentul acestuia chiar afirma, nici mai mult nici mai putin, ca vinul poate fi invechit pe loc si degustat cu instrumentul in cauza:
On réalise ainsi une opération d’oxydoréduction parfaitement calibrée, maîtrisée assurant un traitement organoleptique approprié, très proche d’un vieillissement en cave. Cette opération est susceptible de nombreuses applications, dont la détermination de l’aptitude au vieillissement d’un vin prédéterminé ou, tout simplement, la dégustation dans les meilleures conditions d’un vin à fort potentiel.
Pentru fiecare secunda de contact cu vinul se considera ca acesta ‘imbatraneste’ cu un an. Calculat pentru o cantitate de 100 ml. Practic daca o tinem o secunda, inseamna un an de invechire, doua secunde, doi ani si asa mai departe. Teoretic cu ajutorul acestui “device” putem surprinde potentialul de invechiere a unui vin si cum va arata acesta peste n ani. Sau daca avem o sticla de Soare 2007 putem face o verticala in viitor, cum va rata acesta in 2015, 2016, 2025…nu trebuie decat sa numaram, mai scoatem gadget-ul din pahar, mai gustam, mai bagam o secunda, mai gustam. Ce sa mai astepti cu sticla in pivnita si in gand atata amar de ani….Yeah Right!! Americanii au o vorba: “If it sounds too good to be true, it probably isn’t”
Cum functioneaza (daca presupunem prin abstract ca functioneaza)?
Practic pastila din aliajul mentionat mai sus accelereaza exponential procesul de oxidare reductiva (oxyreduction) a vinului, cu o rata determinata de ponderea fiecarui metal din aliaj, pana se ajunge la celebrul raport o secunda egal un an, pentru o cantitate de vin de 100 ml. Si exista variante calibrate si pentru o sticla de 750 ml. Daca sunteti pasionati de chimie si aveti rabdare sa cititi brevete in franceza uitati-l aici pe cel de fata cu explicatii pe larg.
Functioneaza???
Da si Nu:
Da pentru ca oxideaza vinul si poate sa ofere ceva informatii asupra potentialului acestuia de invechire. Efectele asupra vinului sunt evidente (cel putin pentru mine), desi se pare ca nu au fost asa in cateva studii efectuate de catre publicatii din Franta.
Nu, pentru ca vinul tratat cu asa ceva nu va arata niciodata ca unul invechit in mod traditional. Intr-adevar reduce aciditatea si rotunjeste taninii, dar confera in acelasi timp un gust metalic si nu ajuta la dezvoltarea niciuneia dintre componentele aromatice specifice unui vin vechi.
La invechire pot contribui o mie de factori care pot afecta evolutia unui vin in sticla in “viata reala”: porozitatea dopului de pluta (rata transferului de oxigen), temperatura de pastrare, socurile mecanice la care el este supus, umiditatea mediului ambiant, conditiile de depozitare, etc, etc. De fapt s-a constat ca nici macar doua sticle de vin invechite una langa alta, in exact aceleasi conditii nu evolueaza identic. Ce sa mai vorbesc ca vinul aflat in pivnita la intrare invecheste mai repede decat cel aflat mai in spate datorita temperaturilor mai ridicate si fluctuante datorate, sa zicem, deschiderii usilor?
Asadar pretentia unora (uneori someliri dornici de rating, alteori producatori incantati de efectul device-ului asupra vinurilor proprii sau, mai putin, colectionari de vin) ca putem cu ajutorul “clef du vin” sa bem vin invechit “instant” este absolut nefondata si aberanta. Nici macar faptul ca vinul pe care il ai acum in fata si il testezi cu clef du vin “tine” sa zicem 20 -30 de secunde de experiment nu iti garanteaza ca acesta va fi baubil peste 20 ani. Daca il pui ca pe un ghiveci in fereastra, in pozitie verticala si il agiti ca pe o sticla de cola in fiecare zi, s-ar putea in cateva luni sa reusesti sa il aduci intr-o stare deplorabila.
Daca e sa ne referim strict la comercianti luati un exemplu de citat de pe site-ul Vinexpert, unde gasiti (la preturi apropiate de cele afara) chestia de mai sus si unde puteti citi, tradus in romana, tot PR-ul producatorului:
“Important:
Clef du Vin va dezvalui potentialul unui vin bun, dar nu va intensifica calitatile unui vin mediocru (a nu se intelege ca se poate imbatrani un vin cu ajutorul Clef du Vin).
Clef du Vin va permite sa va bucurati azi de intregul potential al unui vin care ar trebui asezat spre pastrare, care altfel ar avea nevoie de ani de maturare.”
Deci nu poate imbatrani, dar iti permite sa te bucuri de potentialul unui vin care ar trebui maturat…Este ca se bat cap in cap din punct de vedere logic pasajele de mai sus? Ce iubesc eu ambiguitatea asta menita sa acopere comerciantul in toate cazurile… El saracul nu are nici o vina sau responsabilitate relativ la produs sau la client, doar incaseaza un adaos comercial acolo, intre 0 si 200 % (ghiciti cam unde bate tendinta la adaosurile din Romania?). In fine!
De fapt asta este problema: Clef du Vin iti spune (daca vrei sa il crezi) ca vinul poate fi invechit, nu ca acesta va evolua in sensul respectiv sau ca va arata la fel in 5, 10 sau 15 ani. De fapt iti spune cat “tine” la oxidare. Dupa mine asta masoara device-ul de mai sus: rezistenta la oxidare accelerata a vinului si cum se comporta el in cazul acesteia. Potentialul de invechire e o chestie care tine de mult mai multi factori si la un moment dat de bun simt. Orice cunoscator care se apuca sa colectioneze vinuri (pentru a le bea, nu pentru a face specula cu ele) as trebui sa stie, din experienta macar, cum arata un vin de garde si care este profilul sau “tehnic” (de obicei, dar nu numai, nivelul taninilor si al aciditatii) pentru a intui potentialul de pastrare si invechire al acestuia. Daca nu stie, atunci ar trebui sa nu se apuce de colectionat…
Daca nu ma credeti pe cuvant, exista numeroase teste facute de publicatii din afara care nu arata tocmai bine pentru instrumentul in cauza. Nu cautati insa prin reviste de vin ca astea iau bani pe reclama la Clef du Vin si nu ne asteptam sa fie obiective, nu? Mult marketing si PR… Ceva exemple de teste obiective aveti aici, aici si aici. In ultimul studiu (care este mai mult o ancheta), autorii pun la indoiala si capacitatea profesionala a „creatorilor’ Clef du Vin, neexistand se pare dovezi clare ca, de exemplu, Lorenzo Zanon ar fi “un reputat chimist, oenolog, profesor de chimie si biochimie” asa cum se afirma prin pliantele produsului. Chiar se pare ca omul nu prea are legatura cu chimia si la ora actuala este viticultor si director la casa de sampanie Charles Collin a Fontettes. Bineinteles, contactat de autorii anchetei nu a dorit sa raspunda la nici o intrebare.
Nici pe site-ul colegului Franck Thomas nu se mentioneaza nimic despre Clef du Vin, desi este Thomas este celalalt inventator si castigator al distinctiei de “Cel mai bun sommelier din Europa in 2000”. La sapaturile mele descopar o prezentare cu poza din Februarie 2012 a lui Lorenzo Zanon pe blogul asociat site-ului de mai sus ca facand parte din echipa de consultanti a lui Thomas:
« Lorenzo ZANON :
Ingénierie technique, juridique et financière
MISSIONS de conseils, d’accompagnement de restructuration et développement de sociétés dans l’univers du vin”
Din ce citesc mai sus omul se ocupa mai mult cu partea de consultanta de business-ul si restructurari de societati decat cu chimia si cercetarea. Desi scrie acolo mai pe jos ca e chimist, oenolog si co-inventator de Clef du Vin. Ca sa vezi… Daca va uitati cu atentie la poza vedeti si reclama de la Charles Collin in stanga sus. Deci omul este specialist in “inginerie tehnica, juridica si financiara” asadar polivalent. Eu in general sunt sceptic la polivalenti. Si mai ales la cei polivalenti in inginerii…
Ideea de baza este ca inventatorii revolutionarei unelte sunt inca prieteni, dar se ocupa acum mai mult cu partea de consultanta in domeniul vinului si nu prea mai doresc sa fie asociati cu inventia respectiva. Ciudat, eu ma gandeam ca daca inventezi ceva care revolutioneaza asa tare lumea vinului, ar trebui sa scrii si sa te lauzi pe toate site-urile proprii. Se pare ca baietii au exploatat ideea cat au putut si apoi, cand vanzarile au scazut si au aparut si pareri contra bine fundamentate, s-au reprofilat pe domenii “mai lucrative”, cum ar fi consultanta. Se pare ca acum business-ul a fost preluat integral de cei de la Peugeot (nu aia cu masinile, sunt unii si cu accesorii de vin) care doar produceau chestia respectiva la inceput. Oricum site-ul de prezentare initial nu mai functioneaza demult. Ca asa e in tenis…
Atunci, la ce foloseste Clef du Vin?
Pai tinand cont ca a fost inventata de un somelier este in general destinata acestora si eu o vad ca o unealta utila pentru spectacolul prezentarii vinului. Ca sa citez dintr-un interviu dat de un angajat (pe atunci) al producatorului, care cred ca citeaza si el din manualul de training al produsului pentru somelieri:
“The Clef du Vin is an aid to sales on a large scale, it optimises the selection and purchasing processes. It increases the pleasure of drinking, thus increasing the sales of wines at a restaurant for instance.”
Unealta “functioneaza” (intre ghilimele pentru ca ea e facuta pentru oameni si perceptiile lor, nu pentru vin in sine) insa pentru o anumita clasa de consumatori, mai „clasi” decat cei aflati acum pe la degustarile si targurile noastre care dau pe gat toate paharele pe care le prind in fata, pleacand apoi acasa sau comandand „Fata in Iarba”. Probabil de aceea nici nu este folosit prea mult acum in prezentarile de pe la noi, fapt asociat si cu un pret destul de mare al “device”-ului, care din rationamentul expus mai sus nu prea justifica investitia (un fel de RPC Slab la momentul actual cum ar veni).
Dar, ca sa fac o predictie a la Brucan, va veni o etapa in dezvoltarea consumatorului roman, cand nu il mai „vrajesti” cu banalul decantor si cu tastevin-ul, iar chestia de fata va deveni probabil “the shit” si o etapa standard in prezentarea unui vin. Eu personal ii apreciez pe cei care nu o folosesc sau promoveaza, nu pentru faptul ca nu stiu despre ea sau nu o detin, ci pentru faptul ca (probabil) inteleg ca vinul si evolutia acestuia sunt fenomene si procese mult prea complexe pentru a fi tratate cu lingurita sau briceagul respective.
Exista insa o utilizare practica pentru noi, „pasionatii de vin”. Chestia de mai sus produce in fenomen interesat de „netezire” a asperitatilor vinului. Adica: daca ai un vin mai acid, mai amar, cu tanini mai verzi, Clef du Vin il mai “integreaza” si il face baubil. Rationamentul folosirii acesteia in acest caz este exact invers scopului pentru care a fost creata: in loc sa o aplici la vinuri „mari” despre care crezi ca au potential de invechire, o folosesti la vinuri de consum curent, dezechilibrate, pentru a le face baubile. Un fel de viceversa din “Doua Loturi” a lui Caragiale…
In concluzie:
Data viitoare cand vedeti pe cineva ca va ataca cu un breloc pe care vrea sa il introduca in paharul vostru de vin si sa il numere ca la box, refuzati-l politicos si trimiteti-l pe blogul de fata sa se documenteze. Vinul este in primul rand o experienta care tine de gustul personal al fiecaruia. Nu lasati aspecte triviale si frivole sa v-o strice…
Asta-i o vrajeala care tine doar la cei care n-au habar despre cum arata un vin invechit in conditii clasice. Normal ca-i o tampenie sa crezi ca un aliaj de metale poate replica procesele chimice prin care trece un vin de-a lungul somnului la sticla. Si chiar daca-l mai rotunjeste si il face mai “baubil”, tot nu este un proces normal ci doar un truc, nimic mai mult. Nu are nici o relevanta pentru vinul respectiv si cu atat mai putin ar trebui sa aiba pt consumator
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 19th, 2012 at 10:37 AM
@Ciprian, E Ciprian dupa cum stim marketing-ulinseamana sa spui o poveste….
Iar acest lucru este valabil si functioneaza foarte bine pentru ca lumea vrea sa creada in povesti..si le doreste de fapt…
Vrea cavaleri in armura straluctioare pe cai albi, Ferrari cu 10.000 de euro si vin invechit in 3 secunde.
Asta e psihologia umana..:)
[Raspunde]
si eu am incercat vin “invechit” cu brelocul, si este intr-adevar o schimbare…dar de aici si pana la a spune ca asa va imbatrani vinul e cale lunga…zic ca e doar de impresie artistica si trebuie luat ca atare
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 19th, 2012 at 11:04 AM
@Geta, corect, puncteaza decisiv la impresia artistica… Marea majoritatea a clientilor chiar cred chestia asta..:)
[Raspunde]
se cumpara in State, restul ce mai conteaza? 🙂
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 20th, 2012 at 10:44 AM
@newyorkescu, Corect..tara tuturor posibilitatilor..:)
[Raspunde]
Degustand intr-o zi un vin foarte bun, vin care era apreciat de catre clientii localului sau, un sommelier a hotarat sa cumpere mai multe sticle pentru a satisface papilele gustative, ale clientilor, o perioada mai lunga de timp; un an,doi trei, etc. Calculand cam cate sticle se consuma, anual, somelierul a dorit sa faca o proba de rezistenta la oxidarea in timp, a vinului, pentru a cumpara un stoc ce se va epuiza “in plina glorie”.
Astfel a aparut vestitul Clef du Vin.
Nimeni, dar absolut nimeni, dintre inventatorii acestui “gadget” nu a afirmat ca poate invechi vinul. Stim ca aceasta accelerare, a oxidarii elementelor din vin, nu face altceva decat sa rupa echilibrul acestora ducand ireversibil la o alterare, aproape totala, a vinului in circa 30-45 de minute. De ce a fost totusi inventat? Deoarece in prima faza imi poate spune daca respectivul vin este de “incredere” sau nu; daca pot sa-mi cumpar o cantitate mai mare si sa ma bucur de acel vin si peste ani si ani, cu conditia sa-l tin in conditii optime de invechire: temperatura, umiditate si lumina.
Am fost unul dintre pionierii utilizarii si prezentarii acestei…. mici jucarii.
De fiecare data am prezentat-o corect, explicand consumatorilor care sunt calitatile acetei “Chei a vinului” si pana unde se poate avea incredere in ea.
Nu o judecati prin prisma prin care ea a fost prezentata de catre unii ….somelieri!
Stiu ca multi dintre somelieri incearca sa iasa in evidenta prin afirmatiile pe care le fac in legatura cu “uimitoarele gadget-uri” pe care cred ca le-au descoperit ei. Poti sa crezi ca am invatat un “somelier” sa ia temperatura la un vin, cu un termometru cu laser, prin ….piciorul paharului :)! Si am fost crezut. A si probat si mi-a raspuns ca nu functioneaza bine termometrul…! Deci despre ce vorbim??.
Clef du Vin-ul este corect, isi face datoria, atat cat poate si trebuie apreciat pentru ceea ce poate sa faca.
Cu stima,
Marian Timofti
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
May 28th, 2013 at 8:59 PM
@Marian Timofti, Buna ziua D-le Timofti si multumesc pentru precizari!
Pana la urma este vorba exact de elementul uman care ne tradeaza intotdeauna. Inventia in sine este intr-adevar utila dintr-un anumit punct de vedere, dar exista intotdeauna tentatia din partea celor care o folosesc (sau o promoveaza si vand) sa “intinda” coarda pentru a epata.
Va cred si sunt convins ca este plina piata de somelieri …naivi (slab pregatiti). Fapt pe care il deplang si eu deseaori…
In alta ordine de idei, un adevarat “vin de garde” isi arata singur potentialul de invechire nu cred ca este nevoie de un test cu clef de vin. In plus cred ca multe vinuri “scapa” testului cu clef de vin. Ma gandesc ca au fost atatea recolte de Bordeux considerate underrated si fara nici o sansa de invechire care in final s-au dovedit a fi vinuri care au evoluat excelent pe termen lung. Din punctul meu de vedere clef de vin este o abordare mult prea tehnica, aplicata unui proces foarte eluziv si variabil cum este invechirea vinului
[Raspunde]
D-le Timofti, pai atunci cum putem explica experimentul lui Gary Vaynerchuck, cel care a lasat clef du vin 30 de sec = 30 ani intr-un vin rose de 5 dolari. Si, surpriza, vinul era aproape neschimbat. Sa intelegem ca acel vin avea un potential de invechire de cel putin 30 de ani? 😀
[Raspunde]
Goldy Reply:
November 20th, 2018 at 1:40 PM
@Ciprian, E de prost gust experimentul, incalca 2 din cei 3 pasi necesari…
[Raspunde]
Mi se pare ca exagerati in articol, detin un Clef du Vin si face exact ceea ce zice in prospect, sub nici-o forma nu zice ca se foloseste pentru a-ti invechi vinul pe care-l bei… Pai cum sa sustii ca nu are sens Clef du Vin ca nu are de unde sa stie in ce conditii iti ti vinul cei 20 de ani. Pai chestia asta e o unealta care-ti oxideaza vinul si ii schimba gustul in acest sens, normal ca se anuleaza toti ceilalti factorii, altfel n-ar avea sens. Este o unealta care face exact ceea ce sustine ca face… mi se pare ca-si merita banii. Restul e can-can, nu scrie nicaieri in brosura lui ca ar face altfel, nu scrie ca-ti garanteaza ca si in cazul in care ti sticla de vin 20 de ani in geam ca un ghiveci sigur o sa aiba acel gust… Sunt cativa pasi foarte clar enumerati acolo, iar limitarile dispozitivului sunt descrise perfect in brosura, asa ca nu mai exagerati cu fel si fel de ineptii.
PS: Mi se pare fascinanta dorinta omului de a parea senzational, de a cauta conspiratii acolo unde nu-s. Daca cumperi o panza de fierastrau pe care scrie ca poti taia doar lemn cu ea, probabil ca nu poti taia fier, ca exista sansa sa reusesti sa tai asta e alta, dar nu acela e scopul produsului, asa ca mai taiati din scenarii si panica, instrumentul nu este un miracol dat de la dumnezeu, dar isi face treaba, esti dispus sa-l cumperi il cumperi, nu esti nu-l cumperi.
[Raspunde]