Oct 15 2012

VINTEST 2012: despre salon in general si cum mi-a trecut glontul pe la ureche..

Published by at 9:35 AM under Diverse,Manifestari si targuri

 

Ieri am fost la Vintest. Am ajuns de abia ieri din cauze obiective. Am notat cam tot ce am degustat intre 12 si pana la inchiderea targului si au fost cateva vinuri bune despre care voi vorbi intr-un post viitor.

Ieri a fost destul de aglomerat si am inteles ca sambata a fost mai aglomerat mai ales ca au trecut vreo doua spectacole de Sala Palatului prin targ, si la intrare si la iesire..:) Ma gandesc ca macar au platit biletul la spectacol, pentru ca la targ am un “feeling” ca se intra cam gratis. Pana la urma nu inteleg eu foarte bine goana asta dupa (orice fel) de vizitatori si la un moment dat va trebui sa ne oprim sa facem culturalizari (sau baute) “de masa”. Dar poate si chestia asta va avea un impact pozitiv pe termen lung pe care nu sunt eu acum in stare sa il vad. Asadar, lume pestrita, multi tineri si multi pensionari cu obiective diferite in ceea ce priveste rezultatele personale de pe urma targului. Toti insa in mana cu clasicele pahare turcesti, tinute cu evlavie in saculetul de la gat ca sa nu se sparga si care din punctul meu de vedere putea lipsi din “recuzita”; felicitari expozantilor celor care au avut inspiratia sa isi aduca propriile pahare de degustare.

Offcourse ca se putea cumpara cam tot de la targ, ca asa e la noi, targurile de vin sunt cu desfacere si pe peste tot defilau oameni cu cutii, cartoane, sacosi, sacosele si plase de vin. Bine era si duminica. Sporadic mai identificam si oameni care stiau sa tina un pahar si care mai foloseau scuipatorile de vin, dar acestia mai mult faceau nota discordanta si erau priviti cu neincredere de ceilalti particpanti la eveniment. Apoi cuvantul de ordine era “dulce” cu declinatiile: “demidulce”, “dulceag”, “dulcisor” si  le-am auzit cam pe toate.

 

Pana la urma nu este vina organizatorilor, asta este nivelul pietei si trebuie sa ne obisnuim cu el. De fapt acestea sunt si motivele pentru care am considerat potrivit sa ajut la promovarea evenimentului, in masura posibilitatilor proprii, fara sa cer nimic in schimb.

Si ar mai trebui sa ne obisnuim cu faptul ca tranzitia spre un consumator de vin cel putin initiat, daca nu educat va fi destul de lunga. Si grea. De ce zic grea? Pentru ca uneori nici cei care lucreaza in domeniu si care ar trebui prin atitudine si comportament sa incurajeze aceast tranzitie nu fac foarte multe in acest  sens. Ba din contra. Dar mai bine sa va povestesc ce am patit ieri la Vintest, mai precis la standul de la Vincon.

 

In primul rand ma bucur ca nu am luat bataie pentru aroganta de a clati paharul cu 10 ml de Ambrosio Cabernet Sauvignon, inainte de a degusta efectiv vinul. De altfel singurul vin pe care il mai aveau la degustare din renumita gama. Degeaba am explicat eu somelierului oripilat ca inainte bausem un CS de la Anima (un vin care m-a surprins placut dealtfel) si actiunea respectiva o consideram personal necesara. Nu! Mi s-a explicat ca vinul este ceva foarte pretios ca sa fie aruncat asa si apoi mi s-a tinut un scurt curs in care mi s-a adus la cunostinta ca bloggerii nu au nici o cadere si pregatire sa isi dea cu parerea despre vin si ca, pe scurt, sunt varza. In final am fost efectiv blagoslovit intr-o atmosfera de “treaca de la mine” cu ambrozia respectiva care, trebuie sa va spun, nu prea m-a impresionat.

 Probabil ca acest fapt s-a citit si pe fata mea pentru ca a urmat un nou mini curs tinut pe acelasi ton superior in care mi s-a explicat foarte clar ca nu trebuie sa compar CS-ul din Vrancea decat cu alte CS-uri din Vrancea. Ei nu serios? Si daca il compar cu alte CS-uri din piata? Ntzzz, nu merge…12 luni in baric, 24 de luni in sticla (sper ca am retinut bine Doamne Ajuta) = ceva baubil, dar destul de diluat si usor descarnat, cu un baric care bineinteles ca iese cam evident din el (mai ales cu niste note afumate in nas). Asta din ce am apucat sa imi dau seama, inainte sa bat usor in retragere sub ochii severi ai “specialistului”, care apropo a cerut destul de imperativ sa vada si ce am scris in carnetul de degustari. A fost ceva de genul unei intalniri cu militia de pe vremuri, la ceas de seara pe o strada pustie, cand trebuia sa declari scopul pentru care te afli pe strada, unde lucrezi si de ce nu esti acasa sau la servici la ora respectiva.

 

Subliniez inca o data ca parerea despre vinul de mai sus este a mea, personala,  adica a unui neavenit care nu ar fi trebuit sa si-o exprime deloc. Pe scurt, un consumator care ar trebui sa isi tina gura. In fine…socanta atitudine, eu personal nu am mai intalnit asa ceva pana acum si desi am facut cursuri la ASE plus un doctorat cu profesori universitari, ministri de finante si guvernatori de BNR (care fac si vin), acestia au inca de invatat la capitolul morga, atitudine dispretuitoare si aroganta de la persoana respectiva. Sincer eu de acum incolo o sa dau “pass” la Vincon sau pe unde il vad pe respectivul la stand. Nu ca as fi un fan declarat al vinurilor lor si oricum nu cred ca o sa am foarte multe de pierdut. E socant totusi ca cineva cu o asemenea atitudine (fie si fata de un blogger de vin, personaj nu tocmai iubit in “industrie”, in general) se poate intitula un profesionist din industria ospitalitatii. Care ospitalitate? In fine…

 

Acum eu stiu ca noi cu blogurile nu prea suntem priviti cu mare bucurie si intelegere de cei din “industrie” de la producatori pana la comercianti, atitudine pe care dealtfel colegul George a surprins-o perfect in postarea de aici. Dar macar eram obisnuit cu genul acela de toleranta intelegatoare, de genul “sunt si looser-ii astia care nu au alta treaba si au prea mult timp liber sa scrie despre vin” pe aici. Eu personal nici nu am pretins vreodata ca as fi vreo somitate in domeniu sau posesor de cine stie ce cunostinte vaste, asa cum puteti citi si in disclamer-ul din dreapta jos. Singura pretentie pe care o am la acest gen de evenimente este sa fiu tratat macar ca un simplu consumator. Oricum nu ma duc sa flutur carti de vizita, sa ma laud cu cine sunt si ce fac si prefer sa stau frumos si linistit la coada pana cand cineva isi face timp pentru mine.

 

Imi dau acum  seama ca intr-adevar am fost tratat ca un consumator obisnuit. De fapt ca orice consumator care a ridicat vreodata vreo problema infima despre un vin sau o portie cu ciorba printr-un restaurant si a trebuit sa fie pus la punct de catre ospatarul mereu la post si vigilent in corecta “derapajele” consumatorului de la inaltimea piedestalului pe care singur se pozitioneaza prin simplul fapt ca (nu e asa?) are experienta si cunostinte mult superioare oricarui client sau pasionat de subiect. Acel dispret clasic pentru oricine si orice indrazneste sa aiba o parere contrara sau macar sa exprime o opinie relativ la domeniul de expertiza al respectivului.

 

Asa ca revin la ceea ce spuneam mai sus: e greu sa pretinzi consumatorului sa se informeze despre vin si sa isi perfectioneze nivelul de cunostinte. Pana la urma de la cine?

Oricum simt nevoia acuta sa adresez niste scuze, atat persoanei in cauza, careia i-am promis ca o sa citeasca despre ce parere am despre vin pe blog, cat si celorlalti, probabil nu putini, care gandesc la fel. Deci scuze ca scriu despre vin, scuze ca nu cer bani pentru asta si o fac dezinteresat, scuze ca imi pierd timpul sa ma informez si sa informez mai departe si pe altii cat pot de bine, scuze ca vreau sa incerc cat mai multe vinuri, scuze ca doresc pe cat posibil sa nu judec apropri un producator, scuze ca imi cheltui banii proprii si personali pentru toate cele de mai sus, scuze ca promovez gratis evenimente de vin la care sa mi se tina prelegeri despre cat de inutil si neavenit sunt in aceasta lume si pana la urma scuze ca exist. E suficient?

 

27 responses so far

27 Responses to “VINTEST 2012: despre salon in general si cum mi-a trecut glontul pe la ureche..”

  1. Bogdan Bocseon 15 Oct 2012 at 10:14 AM

    Sa-nteleg ca la standul Vincon te-ai intalnit cu Alin Mihalcea (https://www.facebook.com/alinmihalcea.sommelier) ?

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Bogdan Bocse, Bogdan, scuze dar prefer sa nu dau nume pentru ca nu vreau sa fac inchizitie, doar sa semnalez un fenomen…oricum din ce am vazut cei de la Vincon au avut un singur sommelier duminica la standul respectiv. Daca mai era si altcineva voi spune despre cine este vorba, ca sa nu se creeze confuzii…

    [Raspunde]

  2. Razvan Stoenescuon 15 Oct 2012 at 10:14 AM

    Imi pare rau ca ai patit asa ceva si ma bucur ca nici nu m-am oprit la standul Vincon, vineri cand am fost acolo. Sa nu uiti sa ne spui cate ceva si depre ce ai gasit bun printre vinuri.
    RaSto

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Razvan Stoenescu, Ce sa zic, probabil ca nu Vincon poarta cea mai mare vina. O sa fie un post in curand, au fost cateva vinuri care mi-au placut.

    [Raspunde]

  3. cristion 15 Oct 2012 at 10:22 AM

    …fain articol. Socant la partea cu “somelierul” si cu aratatul carnetelului :))..sunt curios – chiar i-ai aratat pana la urma ce ai notat ?
    Continui sa cred ca vinul la noi, trebuie sa fie “dulcisor” , vrac , mult si ieftin, pentru ca asta e piata si asta e cererea.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @cristi, Bineinteles ca nu, doar nu o sa facem CTC-ul pentru notele de degustare… I-am spus ca o sa citeasca pe blog despre vin. Si am scris despre vin exact ce am scris si in carnetel…

    [Raspunde]

  4. Zolion 15 Oct 2012 at 10:40 AM

    Dan, gre?e?ti!
    Pentru tot ce se întâmpl? la aceste evenimente de vin? sunt doar organizatorii!
    Ei sunt de vin? pentru paharele proaste, pentru pi?ipoancele din spatele unor pulturi care habar nu au despre vinuri, pentru intrarea gratuit?, pentru sumele uria?e pe care le cer de la expozan?i ?i pentru tot nivelul evenimentului.

    Eu nu vreau gratis, vreau s? pl?tesc. Nici m?car pahar nu-mi trebuie, c? de ani de zile umblu cu paharul propriu ?i scuip?toarea mea (btw, la vinvest eram singurul cu scuip?toare:) din câte am v?zut).
    Dac? oamenii vor pl?ti la intrare va fi din start eliminat? grupul care vine s? se îmbat? gratis ?i care habar nu are de vinuri. Astfel din ce în ce în ce mai pu?ini vor merge la standundirle demidulci, la pi?ipoance ?i la fetele de pe centur? care s-au r?t?cit în spatele unor standuri. Fiind mai pu?ini participan?i produc?torii vor putea aduce vinuri mai bune, pentru c? merit?, pentru c? oamenii care vor pl?ti intrarea chiar iubesc vinul ?i chiar sunt interesa?i s? vad? ce a mai ap?rut pe pia?a asta. ?i iaca a?a, încet/încet se vor educa atât consumatorii cât ?i produc?torii.

    A?adar, Dan, nu ai dreptate. Doar organizatorii sunt de vin?…

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Zoli, Zoli, organizatorii nu au aterizat aici pe teren viran. Ei ofera de doresc prodcautorii si daca acestia vor asa ceva sau nu spun stop si zic data viitoare nu mai vin din motivul x, y sau z, se va merge in continuare asa. Este ca la televizor unde ni se spune ca ceea ce vedem se cere de catre public si face rating. Si tot ce ai enumerat tu mai sus face din pacate rating in lumea vinului romanescde astazi. Pentru ca astia sunt consumatorii.
    E un mix toxic intre consuamtori, producatori si organizatori care conduc la chestiile pe care le-am spus si eu si tu mai sus.
    Plus ca daca s-a pune o taxa clara la intrare sa intre doar cei pasionati de vin, cati vizitatori crezi ca ar avea un salon de acest gen in Romania de astazi? Pana la urma depinde ce vrei cantitate sau calitate…la noi se vrea cantitate…din partea tuturor, a majoritatii producatorilor, organizatorilor si consumatorilor.

    [Raspunde]

  5. George Moisescuon 15 Oct 2012 at 12:15 PM

    Dane, respect! Tine-o tot asa!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @George Moisescu, Multumesc…este reconfortant sa stii ca esti apreciat, mai ales cand te incearca un sentiment de zadarnicie si neputiinta …

    [Raspunde]

  6. Cristian. E.on 15 Oct 2012 at 1:56 PM

    Eu am fost vineri la deschidere, cat si sambata. Vineri s-a intrat gratis, iar sambata cu 10 lei intrarea cu exceptia celor ce reusisera sa se inscrie pe site.
    Referitor la Vincon, intr-adevar era un tip acolo mic de statura cu “plete” a la Kojak, inconjurat de “beciuri” si vorbind tare (racnea) unui grup de gura casca. Pentru moment am avut impresia ca am nimerit la o intrunire a asociatie bolnavilor hipoacuzici. Atmosfera era cat se poate de penibila, tipul se credea ca este un Cezar tocmai venit din campania din nordul Africii si adresandu-se poporului Romei…, iar poporul astepta painea (vinul) ca de circ aveau parte…
    Tot timpul imi promit sa nu mai gust nimic de la marii mamuti, dar si de data asta nu m-am tinut de promisiune. Nu inteleg de ce trebuie aduse la stand si tot felul de pipite pe post de mobilier stradal, la fuste mini, fardate si pudrate de parca le cazusera un sac de faina in cap. As prefera o femeie de varsta medie , dar care sa aibe habar macar sa faca diferenta intre sec, demisec ..etc..Cand am intrebat “Va rog frumos, as putea gusta un vin rosu sec din cele expuse?”. Am primit ca raspuns doar o privire bovina si un prelung “Aaaaaa!”
    Gata! si acum sa vb despre impresiile legate de vin: La stand la Cotnari am putut bea minunea devenita realitate. Grasa de Cotnari sec…Mi-a placut mult fraza lui Dan Micuda generatoare de schimbari de productie si vinificatie in strategia celor de la Cotnari. “Cand o zbura porcul si oi vedea grasa de cotnari sec”. Am discutat cu un tip solid de la ei de la stand, chiar priceput…Vinul chiar promite, iar ce am aflat este ca au pus si ceva feteasca neagra ce trebuie la anul sa intre pe rod…Si aici ca si la concurenta lor de la Vincon aveau la stand o juna aleasa dupa numarul purtat la sutien, iar un angajat ii facea un training rapid: “Deci vinurile sunt seci, demiseci…Ai inteles, da?”
    Domeniile Anastasia, mi-a placut mult Merlotul, iar pretul pare ok 26 lei sticla. Anul acesta au venit si cu primul cabernet scos de ei, dar mai trebuie lasat la invechire. Oricum au dat si cateva sticle gratis celor ce pareau foarte interesati si mai cunoscatori in ale vinului. Buna stategie, mai ales ca ma asteptatm ca si altii mai mari sa fi facut la fel, dar au fost singurii.
    Crama Basilescu…ah, cea mai buna Feteasca Alba, am fost servit din paharele lor.
    Aurelia Visinescu…o nota maxima ptr Tamaioasa Romaneasca sec, un buchet mirositor puternic si un gust deosebit. Interesant si Red Artisan…
    Vinarte mi-a placut Negru de dragasani “imbracat” intr-o noua sticla cu o noua infatisare. In centrul standului tronau un Riesling Sirena Dunarii, Cabernet Soare si Prince Matei….In rest Castel bolovanu, poate cel mai bun cabernet de la noi sub raportul pretului si inegalabilul Prince Mircea…
    Oprisor…Shiraz-ul La Cetate m-a impresionat, la fel si Feteasca Neagra ce m-a facut sa si cumpar cate o sticla (35 lei fata de 45 lei in hipermarket)
    Au mai fost pietroasa veche, domeniile sara (nu auzisem de ei), cei de la Urlati cu al lor Paganus, domeniile franco-romane si agricola fetesti…plus vinurile Poezie ale lui Mircea Dinescu ce erau expuse sugestiv langa un mare castron cu zacusca, o paine uriasa de casa si doua pulpe imense de porc (jambon)….o idee buna ca la ce foame ma luase mi-am cumparat o portie de zacusca cu jambon…chiar au mers cu vinul.
    In final ce sa spun, vremea a fost cam ploioasa, dar cu toate astea au fost ceva vizitatori si am ramas placut surprins de foarte multe persoane varstnice ce chiar achizitionau vin…Nu stiu daca medicul cardiolog o avea vreo legatura in recomandarea vinului, dar varstnicii sunt importanti consumatori de vin

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Cristian. E., Deci te rog frumos mi-ai luat painea de la gura..:)) Cam aceleasi impresii in linii mari le-am avut si eu, o sa le descriu sapt asta….
    Vinarte si Oprisor i-am pastrat pentru Goodwine.

    [Raspunde]

  7. sergiuon 15 Oct 2012 at 5:54 PM

    In numele Somelierilor, cer scuze Domnului Dan Micula. Va asigur ca nu toti sunt asa cum este somelierul intalnit de dumneavoastra. Singura mea rugaminte este sa nu generalizati, pentru ca si noi (somelieri) suntem in slujba vinurilor, unii mai mult altii mai putin! (altii foarte, foarte putin!) Cu stima Somelier Sergiu Nedelea

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @sergiu, D-le Nedelea sa stiti ca m-am gandit de doua ori pana sa scriu postul de mai sus, tocmai pentru ca stiu ca exista si somelieri extrem de pregatiti si seriosi a caror imagine va fi afectata de “evenimentul” nefericit de mai sus.
    Nu este cazul sa va cereti (tocmai) D-voastra scuze dar apreciez eleganta gestului!
    Pana la urma, asa cum spuneam si in comentariile de pe Facebook la postul de fata, nu este cazul sa generalizam cele spuse de mine si este pacat ca intreaga breasla sa aiba de suferit de pe urma unui incident de acest fel…

    [Raspunde]

  8. silvasanon 15 Oct 2012 at 9:17 PM

    impresia mea este ca a fost o bauta organizata….desi trenu e gratis pana la Bucuresti, as ffi avut ocazia sa cunosc 40% din prietenii de pe FB … totusi nu m-am dus si nici la Iasi nu ma duc desi am cazare masa si amici foarte simpatici si imi este si dor de Iasi 🙂

    eu nu sunt un fan al vinurilor, dar imi place ideea de a avea in casa si de a face cadou o sticla de vin … fie ca e vorba de Uberland, Erotikon, Solo Quinta, Nachbil, SERVE, Ana si Maria respectiv Castel Jidvei etc etc la mine e acelasi traseu: la o cina am 2-3 sticle, le desfac pe toate si beau doar cat imi cade bine, restul e servit in vestiar la servici. Destinul m-a facut sef peste niste oameni modesti uneori limitati, loiali dar care de ceva vreme au invatat multe, mult mai multe decat specimenul iubitor de vinuri mentionat mai sus.

    acum ceva vreme am ajuns sa dau google sa aflu ceva mai multe despre vinuri sa nu ma duc aiurea sa cumpar cadouri oxidate.rezultatul google a fost Mihai Oprea, Mihai Vasile, Dan Micuda, Ciprian Haret, George Mitea, Vinul.ro etc etc … nu intind vorba: farfuria de aluminiu din grumazul dl. respectiv nu valoreaza cat topul meu de hartie listat cu articolele ale autorilor mentionati mai sus…. PS conturile personale de FB ale bloggerilor tarziu le-am adaugat in lista mea de prieteni :), cei de la servici schimasera deja cartusul laser 😀 PPS maine baietii mei se delecteaza cu Rollan si Valreas

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @silvasan, Uite de asta scriem noi asa de nebuni…pentru ca vrem sa schimbam mentalitati, sa cunaostem oameni si sa promovam vinul de calitate…uneori ai parte de “succesuri” alteori de “eshece”…

    [Raspunde]

  9. Rares Marinescuon 15 Oct 2012 at 9:46 PM

    Da !

    Asa trebuie. Sa spui ceea ce este de spus. In lumea asta (mica si stramba) a vinului, toti, cu foarte putine exceptii fac exact ca in povestea aia cu hainele imparatului.

    Nimeni nu zice despre ce e vorba, iar daca zice vorbeste asa, la modul general, fara sa spuna, asta e vinul cu pricina, asta e producatorul ….

    Vorba lui Cosmin Zidureanu: “Vinul asta are un defect … genial !” :))) – ce sa zici cand esti platit de cel care a facut vinul ?

    Keep on doing what you doing !

    Respect !

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Rares Marinescu, Mersi de incurajari Rares! Ce sa ii facem, mergem inainte fiecare cum putem…
    Vorba maestrului Dinica pe care cred ca o repet de mii de ori cand vad vreo chestie aiurea si care ma deranjeaza: “O tara mica, mese putine!”

    [Raspunde]

  10. Cristian. E.on 16 Oct 2012 at 12:52 PM

    Faza e ca acesti bloggeri de vin fac mai mult pentru vinul romanesc decat costisitoarele reclame ce mai mult te tampesc..(vezi pinot noir – zestrea murfatlar) …”Se cheama rebranding tata. Hai taci, ca ma enervezi!!”…
    Oricum revenind la vintest nu stiu daca vreo televiziune sau vreun post de radio au anuntat ceva de acest eveniment…pacat!!
    Sa ne vedem cu bine la goodwine de la romexpo pe la sfarsitul lui noiembrie…

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Cristian. E., Ne chinuim si noi cum putem dar avem mijloace limitate…si eu sunt curios cum va fi Goodwine-ul de la Romexpo!

    [Raspunde]

  11. […] sa luam o pauza de la evenimentele „tumultoase” de la Vintest, inainte sa va povestesc despre vinurile incercate, (intr-un post pe care promit ca ma voi stradui […]

  12. berbecutioon 16 Oct 2012 at 8:32 PM

    Vintest a fost cel mai mediat eveniment de gen de pana acum: radio si out-door-uri din plin.
    Dane, te-am razbunat eu… Vrei un pahar Vincon?
    Muscatul e ok, chiar daca schioapata din lipsa de zahar. Dupa CS (slab) n-am mai incercat nimic pentru ca am avut impresia ca trebuie sa fac flotari sa mai capat ceva.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @berbecutio, Nu multumesc…dupa Cabernet-ul ala mi-am dat seama cum vine treaba cu Ambrosio…vroiam sa incerc Merlot-ul ca parca ala era medaliat…

    [Raspunde]

  13. sergiuon 28 Oct 2012 at 9:12 PM

    http://www.foodandbar.ro/diverse/4010-somelierul-una-din-solutiile-reabilitarii-afacerilor-din-restauratie
    O recomandare, domnule Micuda. Cu stima, Sergiu Nedelea

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @sergiu, Multumesc! Nu l-am ratat!

    Chiar l-am distribuit pe Facebook in “Oenologie” inca de joi:
    http://www.facebook.com/groups/113444318723977/

    Felicitari si exact cum spuneam si pe FBK,ma bucur ca exista somelieri care ridica problema in mod realist!

    [Raspunde]

  14. […] fapt o sa va povestesc doar de spre Merlot-ul din gama respectiva. Despre Cabernet am adus vorba in experienta de trista amintire (Vincon nu are nici o vina) de la Vintest-ul din […]

  15. […] Am aflat trecator despre lansarea noii game “Ambrosio” anul trecut, in preajma unui targ de vinuri, insa am patit cam acelasi lucru ca si amicul Dan, care a relatat intamplarea mai plastic decat as fi …. […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply