Oct 10 2012
Despre Portugalia viti-viniciola in doua postari (II)
Astazi o sa termin de prezentat principalele zone viticole ale Portugaliei. Pentru ca mai apoi sa continuam cu ceva vinuri si o privire mai atenta asupra vaii Douro.
Asadar, coborand de la nord spre sud, avem:
Bairrada DOC este un DOC mai mic aflat aproape de coasta Atlanticului, la sud de Porto, care se bazeaza in majoritate pe toanele unui singur soi de strugure, Baga, care in anii favorabili produce vinuri deosebite cu potential bun de invechire, in rest rezultand variante “verzi”, taninoase si greu abordabile. Mi-a trecut pe la ureche o asemanare a acestuia cu Tannat-ul din Madiran. De cativa ani DOC-ul a permis si alte soiuri de struguri (autohtoni) rezultand o multime de stiluri de vinificare. Eu personal nu m-am intalnit cu nici unul, fiind destul greu de gasit, cel putin pentru mine. De asemenea, regiunea este puternic faramitata, cu multi producatori mici, dar si cu cateva nume consacrate. De asemenea se produc si vinuri albe, dar am inteles ca mai recunoscuti sunt pentru cele spumante.
Ribatejo DOC se afla la nord est de Lisabona si de micile DOC-uri (Bucelas, Colares, Alenquer) din jurul acesteia care produc vinuri destul de scumpe datorita in principal preturilor in crestere la suprafetele agricole din zona. Se intinde de-a lungul raului Tejo (de aici si denumirea) si era pana de curand producator de vinuri de masa. In ultimii ani unii din oenologii renumiti ai Portugaliei au cumparat terenuri aici si au scos vinuri demne de luat in seama. Cea mai cunoscuta poveste de succes pare a fi Joao Portugal Ramos, unul dintre starurile viti-vinicole autohtone. De mentionat ca Ribatejo DOC permite cele mai multe soiuri de struguri, pe langa cele traditionale ale Portugaliei aparand si variantele internationale gen Merlot, Pinot Noir, Syrah sau Cabernet Sauvignon rezultand astfel miriade de posibilitati de a obtine vinuri bune la preturi excelente. La ora actuala Ribatejo este extrem de “fancy” printre portughezi, majoritatea recomandand vinurile din aceasta zona daca ii intrebi prin magazine si baruri. La aceasta contribuie si excelentul raport pret calitate al acestora.
Alentejo DOC se afla la est de Lisabona si se intinde pe o suprafata enorma, vinurile putand fi produse oriunde si etichetate sub clasificarea de Vin Regional. Exista si zone aflate direct sub incidenta DOC, dar acestea nu inseamna neaparat ca vinurile sunt mai bune decat cele (unele) regionale. Zona este cunoscuta pentru producatia de dopuri de pluta si a constituit port-stindardul revolutiei moderniste in sectorul viti-vinicol portughez. Vinurile sunt in general in genul celor New World, concentrate, gemoase, cu mult fruct si baric, bazate pe soiuri authotone in cupaj cu cele internationale. O sa va prezint in curand un vin tipic din aceasta zona, cumparat din supermarket cu 8 € si de o calitate surprinzatoare la banii respectivi. Exista insa si un stil traditional, bazat in principal pe soiul Trincadeira, uneori fermentat in recipiente de lut (lemnul fiind rar in trecut, de aceea fiind folosite recipiente de lut). Rezulta vinuri care iau pe alocuri statutul de cult-wine, cu preturi pe masura (ex. Pera Manca de la Cartuxa care pleaca de la 180 de € in sus, scos in functie de conditiile anului; ultimul s-a facut in 2007).
Cam acestea ar fi, pe scurt, principalele zone viticole ale Portugaliei, o tara cu o diversitate de terroir-uri si soiuri de struguri indigene de invidiat si cu un potential imens, inca insuficient valorificat. Nu stiu de ce am impresia ca si ei au probleme la capitolul marketing extern fiind cumva in umbra vecinilor spanioli.
RPC-urile pentru vinurile portugheze este unul mult superior celor de pe la noi si situat la un nivel competitiv chiar in comparatie cu alte tari producatoare de vin din Europa (ma gandesc aici la Franta si Italia in principal). Singuri care ii pun in dificultate la acest capitol sunt tot vecinii spanioli. La ora actuala Portugalia se confrunta cu o usoara criza de supraproductie, cererea de vinuri pe plan extern scazand, acest fapt fiind pus de ei si pe seama preturilor mici ale spaniolilor care le-au acaparat unele piete.
In rest prin supermarketuri preturile nu depasesc 8 €, majoritatea vinurilor invartindu-se pe la 2-3 €, Vinho Verde chiar mai ieftin. Un exemplu elocvent (despre care am mai facut vorbire) este Cabriz Colheita 2011 care costa 2.5 €, in conditiile in care poarta pe sticla o medalie de aur la Bruxelles. In magazinele mai mari mai apar „Reserva” de pe la Quintele de pe Douro care sar de bariera de 25 €, asta in conditiile in care majoritatea au peste 90p Parker, Winespectator sau Wine Enthusiast. O idee despre preturi va puteti face si de aici. Pacat ca transportul este destul de scump.
“Cabriz Colheita 2011 care costa 2.5 €, in conditiile in care poarta pe sticla o medalie de aur la Bruxelles”. Pai ziceau unii ca vinurile trebuie impartite pe categorii de pret 😛
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
October 11th, 2012 at 7:39 AM
Pai presupun ca la renumitul concurs le-or fi împartit, nu stiu. Cert e ca Encruzado de care am vorbit sapt trecuta si e mai scump ca asta a luat argint la acelasi concurs….
[Raspunde]
[…] crestere a vinurilor din zona. Mai multe detalii despre zona gasiti in descrierea mea initiala de aici unde va si “amenintam” ca o sa va povestesc de un vin din Alentejo. A durat […]
[…] Apoi, revenind la vinul de fata, adica Sao Domingos Reserva 2010 curiozitatea mi-a fost declansata si de zona din care provine, respectiv Bairrada DO unde se cultiva un soi de strugure foarte capricios si ciudat, pe numele lui Baga. Bine, vinul este un IG Beira Atlantico (care include si DO Bairrada) si are doar o parte Baga, asamblat cu Touriga Nacional, Tinta Roriz (Tempranillo) si Merlot. Mai multe despre vinurile portugheze si zona in cauza puteti citi aici si aici. […]