Oct 09 2012
Vinho Verde la el acasa: Torre de Menagem Quintas de Melgaco 2011
In urma periplului portughez de la sfarsitul lunii septembrie, care mi-a oferit informatii si material pentru inca vreo cateva postari de acum incolo, va supun atentiei un vin de supermarket care a costat fix 3,29 € si a fost baut la fata locului. Si era printre cele din partea superioara a clasamentului pecuniar, majoritatea osciland intre 1,5 si 2.5 € pe sticla. De fapt segmentul asta e la fel de aglomerat la ei cum e la noi cel de 40-50 lei/sticla..:))
Dupa cum ati putut deja afla de aici, Vinho Verde vine din nordul Portugaliei (vechea provincie Minho, plus ceva zone adiacente adaugate la DOC), fiind un vin usor, lejer, cu aciditate ridicata, nivel alcoolic mai redus si rest de dioxid de carbon evident. Un food-wine veritabil. Si apropo nu va uitati dupa el sa fie verde, denumirea vine de la faptul ca este un vin proaspat, de consum rapid, de aceea i se spune “vin verde”!
Potrivit DOC-ului, este obtinut din cupajarea mai multor soiuri indigene, multe vii fiind cultivate in sistem pergola, cu diferite alte culturi de legume la adapostul acestora. Variantele mai “serioase” se bazeaza pe cupaje dintre Alvarinho si celelalte soiuri indigene (in cazul celui de fata cu Trajadura). Acesta este produs in cea mai nordica subregiune a DOC-ului, Melgaco si datorita Alvarinho-ului din componenta capata o nota mai serioasa, cu mai multa structura, fruct si un nivel alcoolic mai ridicat (12%).
Denumirea vinului inseamna, in traducere libera, “turnul castelului (donjon)”, iar producatorul se numeste Quintas de Melgaco. Acestia se pare ca sunt specializati pe vinuri albe, neavand in portofoliu decat un vin rosu si vreo 5 variante de Alvarinho in diferite trepte de calitate, cupaje si stil. Chiar si o varianta dulce, Late Harvest (Vindimia Tardiva) cu 126g zahar rezidual, pe care as fi fost foarte curios sa o vad cum sta cu aciditatea. Plus un spumant bazat tot pe Alvarinho.
Vinul de fata a primit diferite distinctii si aprecieri cu denumiri si trimiteri placute urechilor unui blogger de vin care nu a castigat la 6/49, cum ar fi: WineEnthusiast best buy under 10$ (86p), desemnare de catre „Revista de Vinhos” (un fel de Vinul.ro de la ei) ca unul dintre cele mai bune sapte vinuri portugheze sub 4 €, plus alte diferite distinctii, lista putand fi consultata aici.
Inainte sa va povestesc despre el, va mai spun ca a fost penalizat un pic de temperatura usor crescuta din lipsa de agregat frigorific la dispozitie pentru racire…Asadar:
Aspect (Culoare): un galben proaspat, parguit, cu straluciri verzui si perlaj usor pe pahar, indiciu al restului de dioxid
Nas: Direct, inspira prospetime, cu aspecte florale si de fructe exotice (ananas, banane, mango) care se dezvaluie toate cu o intensitate medie. Fara a fi foarte incarcat de arome mai putem decela ceva caise, piersici si o idee citrica de lime. Oricum destul de “bogat” pentru un Vinho Verde, dar probabil acest fapt se datoreaza atat soiului principal din componenta, cat si temperaturii.
Gust: Atacul este corect, usor, tipic, cu evidentul caracter spritat prezent la datorie. Restul de dioxid ajuta dealtfel si la o senzatie de subtirime si lejeritate a corpului care devine destul de evident daca aveti chef de rotit vinul in pahar, actiune care duce la disparitia efectului “bulelor”. Pe palatin se evidentiaza note de fructe exotice, “stone fruits” si citrice amarui, corespunzatoare nasului. Alcoolul este contrabalasant de o aciditate bine si corect reprezentata, chiar daca aceasta devine usor deranjanta pe final, prin nivelurile cam prea ridicate. Finalul aduce in plus ceva note amarui, tonice alaturi de senzatia crocanta de mai sus. Ma gandesc ca daca este servit rece, acest fapt ar fi constituit un punct in plus. Postgustul este scurt spre mediu, in note citrice care stimuleaza papilele, invocand parca un nou pahar.
Per ansamblu, un vin Bun, echilibrat, savuros, proaspat, verde, dar in acelasi timp cu o nota de seriozitate si consistenta peste ce am incercat pe la noi in aceasi categorie de pret. Se potriveste de minune cu bucatarie litorala locala, bazata pe peste fript, scoici sau fructe de mare. RPC-ul este la fel de Bun, pentru 3.29 € (aprox. 15 lei) facandu-si din plin datoria, chiar cu ceva, greu de definit, in plus. Probabil ca daca il coboram la o temperatura corecta de servire ar fi fost si mai placut. Dar nu poti sa le ai pe toate…:)
Foarte bun! Face parte din portofoliul meu dar nu putem sa-l vindem in Romania (ma refer la pret) asa de bine cum l-ati gasit pe rafturi in Portugal: costuri de logistica, transport si distributie; costuri financiare; TVA 24% in loc de 13%
[Raspunde]