Sep 20 2012
New kid on the (same) block: Feteasca Neagra Corcova 2011
Am scris de atatea ori despre variabilitatea acestui soi autohton la nivelul vinurilor obtinute incat nu are rost sa reiau subiectul pentru ca deja cad desuetudine. Vinul de fata este o alta varianta de vinificare a “traditionalului” soi romanesc.
Pana la urma faptul ca nu gasim (gasesc) o versiune care sa ma dea pe spate prin calitate si tipicitate (care o fi aia?) cred ca tine si de limitarile biologice ale soiului. Probabil ca nu poate mai mult, dar ai nostri producatori prin faptul ca vor sa aiba ceva “traditional” in portofoliu pe care sa il arate strainilor plictisiti de Merlot si Cabernet Sauvignon, „chinuie” vinul cu niste idei si mai ales niste preturi demne de vinuri mai reusite. Dar pana la urma prost nu e ala care cere…
La ora actuala mi se pare ca tot ce este Feteasca Neagra pe piata care trece de 20-25 de lei include in mod automat o “prima” de soi traditional care nu se regaseste la nivelul calitatii vinurilor. Si sub 20 de lei nu prea gasim..:) Adica in mod constant la banii respectivi Merlot-urile, CS-urile, Syrah-urile din portofoliul acelorasi producatori evolueaza peste soiul mentionat mai sus.
Poate nu am dat eu inca de o Feteasca care sa ma impresioneze, poate nu a nimerit deocamdata nimeni de pe la noi reteta magica sau pur si simplu, cum spuneam mai sus, soiul este capricios si rar capabil de vinuri remarcabile. Si ar trebui sa il lasam asa simplu si direct si sa nu il mai exorcizam in 1001 variante doar de dragul de a mai pune cateva sute de lei la pret. In fine…
Varianta de fata nu merge pe mana complexitatii, baricarii si complicatiilor alambicate, ci mai degraba se vrea un vin tanar si proaspat, iesit cat mai repede de portile cramei. Si in parte reuseste….
Aspect (Culoare): rosu rubiniu, intens, opac cu aspecte juvenile spre margini, de cireasa de mai.
Nas: Initial destul de inchis cu iz predominat de baric (piper negru, vanilie, scortisoara, cafea); destul de greoi si neindemanatic. Urmeaza apoi o deschidere in note de fructe coapte, visine si coacaze, cu aspecte usor dulci, gemoase. Intensitatea creste treptat, aromele se rotunjesc, capatand note calde si usor carnoase (are o chestie „meaty” pe care o intalnesc pentru prima data la o Feteasca Neagra)
Gust: Vinul etaleaza un atac rotund, catifelat, unde rolul principal il poarta fructul, preponderent visine, mure si fructe de padure. Aciditatea este prezenta, imprimand vinului o usoara tenta de vioiciune, lejeritate si tinerete. Taninii sunt usor necopti la prima vedere, dar apoi depun armele si devin molateci, cantand aceeasi partitura neagresiva a abordabilitatii si “prieteniei” cu corpul, aciditatea si alcoolul (13.8%). Finalul incalzeste usor palatinul si evolueaza scurt dintr-un postugust dulceag si fructat spre ceva remanente de coaja de paine arsa si ierburi de Provence.
Per ansamblu un vin Bun, (mai spre partea cu Acceptabil), parca iesit prea repede si destul de scump la ce ofera: recte un vin corect, direct, placut, dar relativ simplu si unidimensional. Il gasiti pe la 45 de lei prin „comertul de specialitate” rezultand un RPC Slab.
Pentru cativa lei in plus as merge pe Lacerta, care are un plus evident de structura, echilibru si integrare, dar nu pot compara in mod coerent si concludent un vin din 2010 cu unul din 2011. Si de fapt si despre Lacerta am zis ca e prea scumpa, asa ca deocamdata nu stiu ce sa va indic. Terra Romana pe la 30 de lei e mai abordabila ca pret, dar nici ea nu ma da pe spate, personal preferand celelalte rosii din gama. Ar mai fi Budureasca Origini care la 34 de lei prin Auchan este un vin competent si serios sau Paganus care este o chestie mai dura, brutala si deosebita tocmai din acest motiv. Oricum observ ca cel mai mare succes la public il au variantele moi, spre Merlot,care sporta si mai bine baricul. Dar ce rost are sa iei Feteasca Neagra care seamana cu Merlot si sa nu iei originalul? Daca stau bine sa ma gandesc nu cred ca as cumpara Feteasca Neagra la ora actuala decat pur din curiozitate si multi cred ca fac acelasi lucru.
Revenind la vinul de fata cred ca s-a dorit iesirea cat mai repede cu el pe piata, asa s-a trecut meteoric cu dansul pe la machiaj (adica prin baric) si hop pe „scena”. Iar acest lucru se vede. De fapt in ultimul timp este o moda printre producatorii de la noi sa scoata vinul cat mai repede, acest fapt fiind probabil si semnul unei ascutiri a concurentei si implicit a luptelor pentru cotele de piata.
In detrimentul consumatorilor „off course” care intotdeauna sunt lasati pe ultimul loc in deciziile producatorilor…ca doar facem vin pentru profit, nu pentru “mufloni”..:)
La RPC-ul slab te sustin, doar din ce sa fie platite toate reclamele din Bucuresti. Nu mai e un gard fara Corcova. Insa la calitate…pam-pam!..spre deosebire de alte dati mi s-a parut mai mult spre 83-84 decat spre 78-80. Asta daca m-am pliat bine pe adjectivele tale. Peste vreun an-doi, daca ar fi si avut “parinti cu pedigree”, ar fi aratat bine.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
September 21st, 2012 at 2:32 AM
@berbecutio, Asta e discutia clasica cu ce fel de Feteasca iti place…Daca iti palce ceva mai infensiv, rotund, plush, gen Merlot, atunci va urca mai sus.
Daca iti place ceva mai acid, structurat, puternic, gen Shiraz mai subtirel, atunci ai duce Lacerta mai spre 85 si cea de fata spre mai 80. E pana la urma o chestie de preferinte pe care nici macar punctele nu o o pot elimina. Eventual notele de degustare…:)
[Raspunde]
E cam light dom’soara Corco, dar se gasesc si mai si. Cu LacertA n-am avut ocazia sa fac un dans, apropos de comunicare si alte tobe de batut in mijlocul satului (promovare si mk).
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
September 21st, 2012 at 9:34 AM
@berbecutio, eu cred ca s-a dorit un vin usor, easy, tanar dar la ce ofera, banii ceruti sunt cam multi. Apoi ma gandesc ca fiind primul an de FN la ei, nici nu au avut cu ce sa lucreze si la asta s-a ajuns. Ceea ce repet, nu este un rezultat rau…in plus nici oenologul nu cred ca este obisnuit cu soiul asta si necesita o perioada de preludiu (?!?!)…sau rodaj dupa cum vrei sa priveste lucrurile..:)
[Raspunde]
Corcova nu am incercat. Sambata trecuta am vizitat 3 crame din Dealul Mare. Budureasca, Domeniile Sahateni si Lacerta. Am degustat si Feteasca Neagra. Origini+Eticheta Neagra Budureasca, 3 Fete Negre de la Aurelia Visinescu si Lacerta 2011. Budurestile OK, dar desi cele mai ieftine nu m-au convins sa le cumpar (si pentru motivul ca la aceleasi preturi le iau si din Bucuresti). Lacerta 2011 (59 lei) a fost ultima. Cam devreme scos pe piata (vorba oenologului, trebuie sa scoatem si noi un ban), dar Ok. Aici am luat teapa. Am comandat si platit un pachet cu 2 pahare si 2 vinuri (dintre care unul si Feteasca amintita ca ii placuse sotiei), dar neverificand pachetul frumos ambalat m-am trezit acasa cu Merlot in loc de Feteasca! Am lasat la urma cele 3 Fete Negre care sincer m-a(u) impresionat placut. Si acum regret ca am luat doar o sticla (68 lei, la fata locului am zis ca e cam scump).
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
September 21st, 2012 at 9:46 AM
Visinescu nu o stiu, am auzit de bine despre ea. Din ce ai enumerat tu as lua Budureasca Origini, dar corect nu m-as cara cu ea de la crama. Pahare as lua din Metro, Stolzle… Decat sa dau banii respectivi pe Lacerta, ar prefera (deocamdata) clasicii: Davino (care are o FN de notat pe Purpura Valahica, care paleste offcourse cand o compari cu gama lor din vinuri “internationale”), Stirbey (au si ei o FN buna, in stil Bauer), despre SERVE am zis mai sus, cred ca are cel mai bun RPC la ora actuala (la 30 de lei, se bate cu Budureasca). Vinarte nu prea nimereste FN-urile.
Cum a fost pe la crame? Mai erau afise cu “cumparam struguri?”..:))
[Raspunde]
Bogdan Bocse Reply:
September 21st, 2012 at 11:38 AM
@Dan Micuda, Vinarte nu a mai scos Swallowtail FN de prin 2006. Eu la cap. FN as recomanda Basilescu, FN Ancestral 2008 – e adevarat nu e cel mai bun RCP (se gaseste tot mai putin si cred ca a ajuns 100 de lei prin unele locuri) dar dpmdv trece lejer peste 85 alaturi de recenta FN Ingeri din micul Paris 2009 – pe care as incerca-o mai degraba anul viitor.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
September 21st, 2012 at 11:50 AM
Corect, Coada de randunica nu mai apare demult si ce e prin piata nu e cine stie ce; probabil ca de aceea au si renuntat la ea sau astepta sa intre viile pe rod daca au facut replantari.
De la Basilescu nu am incercat…sau nu mi-o mai aduc aminte. E ciudat ca tot azi spuneam ca nu am incercat nici Busuioaca demidulce de la ei. Cred ca tre sa ma pun la punct cu vinurile lor pe la targurile astea din toamna…
[Raspunde]
Doar la Sahateni era afisul cu cumparare de struguri. Parca 1 leu alb si 1,2 rosu. Si cand eram acolo a si venit un papuc plin cu feteasca alba si mai putin neagra. Paharele au fost scumpe (25 lei buc in pachetul amintit, individual 29 lei). Stolzle e pe la 10 lei. Purpura valahica am avut o sticla dar cred ca trebuia sa o tin mai mult la aerisit. Nu m-a uluit. Si era parca tot 70 lei. Pe restul o sa le incerc cu timpul, desi vad ca unele sunt cam scumpute.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
September 21st, 2012 at 3:05 PM
@BogdanC, Paharele de la ce firma sunt, Riedel? sunt branduite?
Feteasca Neagra e cam overrated pe toata piata fata de vinurile din soiuri internationale, de asta am si zis, ca este posibil mai sus sa nu poata…
[Raspunde]
Nu cred ca sunt Riedel. Pot fi vazute aici:http://www.lacertawinery.ro/ro/cadouri/.
[Raspunde]
La pretul asta 35-40 roni, prin calitatea sa bate lejer orice frantuzism sau Chile sau Australia sau Ungaria sau Italia.
Avem cele mai bune vinuri calitate/pret din lume in gama de pret 100-150ron, cu note peste 9.REPET PESTE NOUA !!!
Stiu ce spun si imi asum acest lucru ca specialist.
Mai pune mana pe carti si studiaza compozitiile solului, traditiile, etc…
Solul din Timis, Mehedinti si Prahova bate orice regiune, nenea Dan.
Dau doar trei exemple: Riesling Sirena Dunarii 2001-Vanju Mare Flamboyant 2009 ,Ceptura si Cuve Uberland 2007 din Recas.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
May 8th, 2013 at 12:42 PM
@eugen, Da, probabil si eu ca specialist cred ca avem cele mai bune carti de marketing din lume…
Asta nu inseamna ca este asa…Poate avem soluri, dar nu sunt indeajuns ca sa face vinuri competitive pe plan international. De traditii nu mai vorbim…daca le-am avut ele s-au oprit la CAP-urile si statiunile de vinificare de pe vremea lui Ceausescu. Fata de Bordeaux, Burgundy, Rioja, etc. nici macar nu contam la capitolul traditie…de fapt si fata de Lumea Noua avem un decalaj vizibil.
Sirena Dunarii…vin bun, dar la banii respectivi se gasesc Sauternes Cru Classe care sunt ani lumine peste el. Asta daca ne referim doar la aciditate, eleganta si echilibru..:D
Flamboyant 2009…hmm..luati ceva Bordeaux din acelasi an, un Cru Bougeois mai rasarit e chiar sub el ca bani. La banii respectivi gasiti Cru Classe.. Faptul ca e cel mai bun vin rosu romanesc nu inseamna ca e la fel cand se compara cu vinurile din Franta…
Cuvee Uberland 2007 ….iarasi un vin foarte bun. La noi. Afara e in pluton, bate mai degraba spre Lumea Noua ca stil si concentrare. Si acolo daca il punem pe langa un Chile de 20-30 € cam scartaie…
Dar astea sunt pareri personale. Fiecare are propriu sistem de valori si referinte…
[Raspunde]
Eugen, in calitate de specialist, cate vinuri din toata lumea ai baut in plaja aia de pret ca sa le poti compara cu exemplele date de tine? Si, din toate vinurile romanesti, vii doar cu 3 exemple si ne spui ca noi avem cel mai tare rpc din lumea asta? Fara suparare, dar e chiar haios
[Raspunde]
iar Sirena Dunarii e un vin bun pt stilul lui, dar mi se pare al dracului de overrated. Ultima oara cand l-am incercat era atat de vascos si lipsit de prospetime, incat un Sauternes din 2000 incercat in aceeasi zi l-a desfiintat instant. Iar la un vin dulce de clasa e vb de echilibru, o chestie pe care pur si simplu nu o vad la Sirena Dunarii, oricat as incerca
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
May 8th, 2013 at 2:11 PM
@Ciprian, Sirena are statut de cult aproape…si corect, e overrated. De fapt unul dintre putinele daca nu chiar singurul vin overrated de la Vinarte…
[Raspunde]