Sep 10 2012
Un vin bun, la un pret corect: Crama Garboiu Livia Sauvignon Blanc 2011
A venit randul meu sa particip la o asa numita leapsa…Daca nu stiti ce inseamna, pe scurt, acest fenomen se manifesta cand un coleg blogger (sau alt personaj credibil din “industrie”) descopera un vin interesant si cu cu un RPC superior. Ceilalti, din curiozitate, il cauta, il incearca si isi dau cu parea despre el…
Subiectul “lepsei” de fata este un Sauvignon Blanc de la Crama Garboiu din gama Livia. De ce tocmai acesta? Pentru ca a primit medalie de aur la Concours Mondial de Bruxelles anul acesta, performanta reusita in general de vinuri din gamele mai scumpe ale producatorilor autohtoni, cel de fata costand “doar” 20 de lei. Deci exista premisele unui vin ieftin si bun, lucru destul de rar intalnit pe la noi.
Prima data a scris de el George, apoi Mihai si vor urma probabil si alti colegi, dupa “valul” de achizitii din ultimele zile, “infectia” raspandindu-se cu repeziciune. Vinul este produs intr-o serie limitata de 3000 de sticle; probabil ca atatea buline au si primit in urma concursului de la Bruxelles si nevrand sa “prapadeasca orzul pe gaste” vor muta restul de vin intr-o gama superioara (Bacanta?). Sau pur si simplu, pentru cei neafectati de scenarita ( ca mine), atat au produs. Vinul are un nivel alcoolic impresionant pentru un alb (14.5%), de aceea va recomand sa il raciti foarte bine inainte sa il beti (pe al meu l-am coborat pana la vreo 6-7 grade) si eventual sa il tineti la gheata pe parcursul consumului. Remarcati si bulina aurie de pe sticla, pentru reusita de la concurs.
Iata ce am descoperit eu in sticla:
Aspect (Culoare): Galben deschis, usoare reflezii verzui, stralucitor, corpolent in pahar
Nas: Nas initial mineral, cu aspecte usor citrice (gref alb, lime) si preponderent florale (salcam, soc, ) plus note drojdioase, surprinzator de lejer (aduce izbitor a Crampoasie, o fi de la drojdii?). Pe masura ce se incalzeste in pahar apar note de pepene galben, ceva fructe exotice (ananas, papaya, mango) si clasicul « pi de chat » specific soiului. Interesanta tusa minerala si usor vegetala, de ardei verde si conserva de legume, care insoteste nasul pe parcursul deschiderii vinului in pahar.
Gust: in gura se simte initial rotund, apasat, usor dulceag, vanilat si glicerinos, cu un corp mediu spre pronuntat (consecinta alcoolului). Aromele sunt preponderent citrice, plus ceva agrise. Pe masura ce se deschide apar note de pepene galben si fructe exotice. Evolutia este surprinzator de proaspata pentru corpul si nivelul alcoolic mentionat, consecinta a unei aciditati pronuntate, care il echilibreaza destul de bine si pe alocuri chiar reuseste sa ia prim planul, iesind in evidenta. Finalul este chiar fresh, cu note amarui-picante si tente minerale, de cremene si coji de citrice (o senzatie de Schweps). Postgustul este mediu, usor cald, continuand evolutia tonica de mai sus, cu citrice si o remanenta mineral-sarata, placuta si surprinzator de persistenta.
Un vin Bun, a carui reusita principala este maiestria cu care isi ascunde impresionantul nivel alcoolic sub notele fructate si minerale, asta facandu-l un pic brutal si colturos pe alocuri. Ca stil este asemanator Sauvingon-urilor mai grele, mai incarcate de arome; personal in ultima vreme am mai incercat ceva asemanator de la Villa Vinea (parca acela mi s-a parut un pic mai bine echilibrat si mai lucrat). Mi se pare un pic ciudat cum a luat aurul la Bruxelles, dar e chestie de gusturi. Asta daca e acelasi vin (iar devin paranoic). Mostra de mai sus am primit-o de la Ionut de la Vinescu.ro, unde gasiti vinul la 20 de lei.
La pretul acesta RPC este unul Foarte Bun, calificandu-l ca un excelent vin de consum curent. A mers de minune langa o pastrama la gratar, rece (se intelege foarte bine cu notele sarate), dar merge si langa ceva saramura de crap, somn (un peste mai gras) sau frigarui de pui picante.
Personal pentru un vin de “quaffing” (de cursa lunga) eu prefer ceva mai slab alcolizat si mai « light » in exprimare, cum ar fi de exemplu Misiones de Rengo (care dealtfel nu este nici foarte departe ca pret).
Am sentimentul ca exista o eroare de editare. Treburile pisicesti trebuie sa le fi sesizat in nas, nu in gust. Nu de alta, dar…
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
September 10th, 2012 at 3:25 PM
@George Mitea, De fapt nu e o eroare de editare e alcoolul ala de 14,5%…si a durat vreo 2 pahare pana sa ma dumiresc ce si cum..:) Gata, paste/copy si mutat sus la locul lui.
[Raspunde]
[…] noi ziua asta, sa vad un vin cu medalie de aur la Bruxelles la 13.5 lei. Cel mai aproape a trecut Livia Sauvignon Blanc, dar tare imi e teama ca a fost o eroare umana la mijloc de nu a ajuns in gama Bacanta, stiti care, […]
Buna ziua,
Vinul care a fost imbuteliat pe gama LIVIA este cel medaliat la Bruxelles, dovada fiind si anul , respectiv 2011. Pe gama Bacanta avem un lot special de Sauvignon Blanc, din anul 2009. Va rog sa il incercati si pe cel din urma. Sunt loturi diferite din plantatii diferite, din ani diferiti.
Pentru orice informatie va stau la dispozitie.
Cu stima,
Livia
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
October 7th, 2012 at 9:52 AM
Multumesc pentru preciz?ri!
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
October 7th, 2012 at 4:06 PM
@Girboiu Livia, Haideti ca eram pe mobil si era greu de scris. Partea cu Bacanta era o informatie care circula prin “piata” si e foarte bine ca ati lamurit-o. “Legenda” spunea ca atunci cand se va termina lotul premiat la Bruxelles veti muta vinul din 2011 pe gama superioara, Bacanta.
In orice caz, felicitari pentru vinul de mai sus, mai ales prin perspectiva pretului cerut pentru el.
Daca o sa am nelamuriri in viitor am retinut mailul, multumesc!
[Raspunde]
da azi am vazut acest vin pe care l,am cumparat dar este din 2013,s.b,alcol 13,5 %,este o gama mai recenta,
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
December 14th, 2014 at 9:35 PM
E chiar indicat sa iei un an mai recent, mai ales la albe ieftine. Si din ce am auzit 2013 e la fel de reusit…
Incearca si Sarba ca e buna.
[Raspunde]