Aug 31 2012

Revista presei straine de vin: La Revue du Vin de France – Septembrie 2012

Published by at 9:23 AM under Diverse,Franta

 

Am mai scris in trecut despre articole aparute prin RVF. De data asta nu am gasit nimic singular si important de raportat, asa ca o sa va prezint pe scurt ce info puteti gasi in ultimul numar:

 

 • Revue du Vin de Franceun interviu cu Valery Giscard d’Estang despre vinurle frantuzesti si preocuparile sale scriitoricesti. Daca nu stiti despre cine vorbesc, cautati filmul “Amintiri din Epoca de Aur” si vizionati-l. Merita!
 • Un scurt articol despre preturile la Bordeaux 2011, care nu au scazut cat trebuie si acum, in pragul recoltei 2012, se asteapta inca o scadere de pret a acestora pentru a elibera cramele pentru recolta din acest an
 • Vega Sicilia si Benjamin de Rotchschild au scos primul Rioja facut impreuna in regiunea Alavesa. Cei din revista il anunta ca “impresionant prin finete si catifelare”. Se numeste Macan. Nu se stie inca cat costa…toata lumea presupune ca mult. Si eu!
 • China doreste sa isi dubleze productia de vin pana in 2015. Probabil ca si noi…
 • Un consumator intreaba ce vin sa cumpere din recolta 2011 pentru copilul de abia nascut pentru a i-l oferi la majorat. Daca va gasiti intr-o postura asemanatoare, sfatul redactiei este Canon, Figeac sau cru-urile din nordul Medoc-ului si neaparat magnum.
 • Cativa cititori confirma concluziile experimentului privind aerarea dintr-un numar anterior pe care vi l-am prezentat si eu aici. Pe scurt aerarea ideala este sa tineti vinul in sticla pana a doua zi, eventual cu dopul pus la loc, in frigider.
 • Ancheta despre vinul bio si noile reglementari europene care il privesc. Plus 3 raspunsuri din partea lui Dacian Ciolos (singura prezenta romaneasca din revista) cu privire la subiect.
 • Cateva prezentari de Chateau-uri construite in China, care bineinteles imita arhitectura exemplarelor celebre din Bordeaux. Mai greu sa imite si vinurile…
 • Apoi un dosar exclusiv care se intinde pe aprox. 100 de pagini cu vinurile ce pot fi cumparate din marile lanturi de hypermarketuri din Paris si din provincie (principalele regiuni): cele mai bune preturi, posibilitati de alegere, interviuri (foarte interesante) cu managerii departamentelor de vin din magazine despre cum aleg vinurile si ce vand cel mai bine, etc. Un demers laudabil, extrem de util cititorilor si bun de preluat si la noi!
 • Urmeaza sectiunea de degustari unde au trecut prin toate cru-urile din Bordeaux ale anului 2009 si 2010 incheind (inca o data) cu aceeasi concluzie: scaderea de pret pentru recolta 2011 este insuficienta la momentul actual.
 • Prezentare a Domanie de la Vougeraie et du L’Arlot si a Domaine A. et P. de Villaine (creat de celebrul Aubert de Villaine in 1971 in Bouzeron pentru a scoate in evidenta Aligote-ul ca soi local), articol incheiat cu o verticala 1990-2010.
 • Scurta trecere in revista a AOC Chambolle-Musigny si a influentelor diferitelor terroir-uri asupra Pinot Noir-ului. Foarte interesant!
 • La final o prezentare a insulei grecesti Santorini ca destinatie de vacanta, a restaurantului Epicure (Paris VII) si a catorva noi aparitii editoriale

 

Cam atat v-am plictisit pentru azi… Daca stiti ceva franceza si aveti chef de citit o puteti cumpara on-line de aici, contra sumei de 5.14 $ (aprox. 18 lei). Au si Decanter la 6.51 $, Wine Enthusiast la 2.99 $ sau Wine Spectator la 5.99 $. Preturi ok dupa parerea mea…

Revista de fata  are nu mai putin de 236 de pagini si chiar te tine ocupat: ai ce citi o luna pana la numarul urmator. Bine, au si despre ce scrie..:)

 

2 responses so far

2 Responses to “Revista presei straine de vin: La Revue du Vin de France – Septembrie 2012”

 1. George Miteaon 31 Aug 2012 at 9:36 AM

  Sau puteti sa nu o cumparati:)

  [Raspunde]

  Dan Micuda Reply:

  @George Mitea, Ok, se poate si asa, pentru cei mai orientati cu netul…:)

  [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply