Aug 21 2012
Azi jucam pe teren propriu: Aurelia Visinescu Chardonnay Anima 2011
Dupa ce v-am povestit ieri de Chablis si William Fevre, astazi o sa va povestesc despre un productor autohton, Aurelia Visinescu si despre Anima Chardonnay 2011. Deci high expectations…
Despre Aurelia Visinescu cred ca stie toata lumea (viticola) de pe la noi, mai ales dupa “isprava” cu celebrul Pinot Noir creat pe cand era la Halewood si care a fost parca primul vin romanesc medaliat cu Marea Medalie de Aur la Bruxelles in 2002. Cred ca a ramas si singurul…si e o performanta, mai ales ca vorbim de Pinot Noir.
In fine, nu stiu din ce motive eu nu m-am impacat niciodata foarte bine cu stilul de vinificare al D-nei Visinescu. Cred ca datorita baricului uneori excesiv aplicat si a vinurilor cam complicate, incarcate, excesiv de serioase si alambicate. Sau poate nu sunt “in touch with my feminin side”…Sa nu ma intelegeti gresit, vinurile sunt bune (unele chiar foarte bune) si nu am ce sa le reprosez, doar ca nu sunt tocmai genul meu preferat. De gustibus…
Cel de fata, medaliat in 2012 cu argint la Concours Mondial de Bruxelles si la Chardonnay du Monde, nu face nici el exceptie:
Aspect (Culoare): Galben stralucitor, intens, cu ceva nuante verzui si consistenta vizibila pe pahar.
Nas: Intensitate medie, directa, integrat, serios, structurat cu evidente arome fructate (pepene galben, fructe exotice dulcege, pere parguite). Evolueaza greu, apasat, complex, in tonuri usor ierboase, provensale, de ierburi uscate si rozmarin proaspat, rasfirate pe un fundal vanilat si de toast cu unt. Apar efemer si ceva note lactice, drojdioase, iar pe masura ce se incalzeste in pahar baricul preia stafeta si acopera celelalte arome cu note evidente de lemn. Acestea sunt si mai evidente in paharul gol…
Gust: Atac rotund cu accente de corpolenta care conduce ulterior la un corp mediu spre greu, cu onctuozitate ridicata care lasa impresii evident cremoase pe palatin. Aciditatea este insa la un nivel corect, bun, imprimand vinului o nota de prospetime usor citrica. Aromele coincid in principal cu cele din nas: mere golden, mult fruct exotic si nuante vanilate si de fagure cu miere (de salcam parca). Constructia este evidenta (parca prea evidenta), structurata, la aceasta impresie ajutand mult si baricul. Finalul are aciditate corespunzatoare, fresh, cu nuante usor tonice. Postgustul este mediu spre lung, evolutiv, in prima faza fructat, usor mineral pentru ca mai apoi lemnul sa preia controlul papilelor cu arome de miere si ceva impresii de carne afumata (imaginatia bogata imi sugereaza o sunculita afumata, gen piept de porc, dintre cele cu E-uri din comert. Ciudat, nu?).
Avem de a face cu un vin serios, lucrat, complex, exagerandu-se un pic cu baricarea care mi-a parut usor neintegrata pe finalul evolutiei. Vinul este Bun, iar amatorii de Chardonnay-uri baricate, cremoase, in stil New World cred l-ar considera probabil Foarte Bun. Pentru mine exact asta este pacatul sau: un exces de complexitate, alambicare si baricare care fura din puritatea, simplitatea si expresivitatea fructului.
In ceea ce priveste RPC-ul pentru mine este unul Slab la cei 50-55 de lei, pret prin magazine. Site-ul producatorului (care se prezinta bine) are si magazin online unde il gasim la 55 lei si daca aruncam un ochi la ce preturi au variantele rosii din gama Anima, dupa ce ne sta un moment inima in loc, e posibil sa ne mai inmuiem cu criticile la adresa RPC-ului celui de fata…Sau din contra, sa ne creasca tensiunea!
Nu stiu daca as numi complexitate o lista de 100 de arome din care 98 date de baric – desi nu stiu daca e cazul aici. 🙂
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
August 21st, 2012 at 4:14 PM
@Sorin, Cred ca nu am reusit eu sa ma exprim cum trebuie…este vorba de o complexitate fortata si inutila…si data cu ajutorul baricului.
O complexitate “fabricata”, usor artificiala ca sa zic asa..cel putin asa mi-a lasat mie impresia.
[Raspunde]
Sorin Reply:
August 21st, 2012 at 6:15 PM
@Dan, Da, se pare ca nu suntem fani ai stilului Aureliei Visinescu.
[Raspunde]
berbecutio Reply:
August 22nd, 2012 at 2:15 AM
@Sorin,
May I join the club?
Neah..sunt membru fondator :))
[Raspunde]
[…] integrat si nu s-a fortat nota cu acea complexitate greoaie care pare usor artificiala in cazul Anima. Oricum este departe de Chablis-urile de luni si ca stil si ca preferinta personala (cel putin in […]
[…] care ii confera un caracter proaspat. Apoi Anima Chardonnay care s-a prezentat in notele descrise aici, parca un pic cu lemnul mai integrat pe final. Trecem printr-un Rose Karakter (apropo ce o fi cu […]