Aug 07 2012
Un Fumee mai “light”: La Cetate Sauvignon Blanc 2011
Se stie ca 2011 a fost un an propice pentru vinurile albe. Intr-adevar de mult timp nu am vazut un asa nivel calitativ care sa se extinda si pe gamele low ale “gigantilor” de pe la noi. Bine unii (si mai ales ei) zic ca e rezultatul investitiilor si cresterii de calitate pe gamele “high”, care acum incepe sa se vada si pe cele inferioare. Personal ma cam indoiesc de acest fapt si astept confirmarea pentru vinurile de anul acesta si bineinteles din anii ce vor veni. Si asta conform zicalei arhicunoscute in lumea vinului potrivit careia e greu intr-un an foarte bun sa faci vin prost. Decat daca vrei…iar aici nu banuiesc pe nimeni de intentii de a-si da cu stangul in dreptul.
In fine, vinul de fata este un produs al anului 2011 si se regasese in gama “superioara” La Cetate (Clasic, nu Miracol) a Cramelor Oprisor. Niciodata mi-a fost foarte clar care e diferenta dintre cele doua game in afara de eticheta si banuiesc de partea de baricare, mai agresiva in cazul celei dintai. Dar nu imi fac probleme, la Oprisor imi e greu sa navighez conceptual si printre gamele high-end, mai ales la rosii. Deci avem de a face cu Sauvignon Blanc baricat, genul de vin des intalnit pe la americani sub denumirea de Fumee Blanc, la a carui faima si glorie un rol important l-a avut Robert Mondavi. Bine acum prinCaliforniaintalnim si Fumee-uri nebaricate, dar “originalul” incorporeaza clar o doza sanatoasa de lemn.
Eu personal recunosc ca nu sunt un mare fan al acestui gen de baricare, adesea excesiva, mai ales pentru Sauvignon Blanc, preferand stilul mai usor, acid, sobru si mineral al variantelor frantuzesti. In fine, despre vinul de fata:
Aspect (culoare): galben pai usor translucid si cu ceva reflexii verzui. Parca o nota in plus de intensitate coloristica fata de un sauvignon fara lemn dar clar nu galbenul acela intens pe care il gasim la unele variante.
Nas: Destul de plin, intensitate medie cu chestii rotunde si dulcege cum ar fructele exotice (mango, papaya) plus note de vanilie si fum specifice baricului. Aromele tipice de Sauvignon, acrisoare, proaspete, citrice de agrise verzi plus flori de soc, sunt cumva mascate in fundal, dar oricum prezente si notabile la o cercetare mai atenta. Lemnul este bine integrat, nasul fiind surprinzator de fresh, elegant, asta si datorita unor usoare aluzii minerale.
Gust: Dezvolta un atac proaspat, cumva neasteptat pentru un Sauvignon baricat, mai ales ca este urmat de o constructie a corpului cu veleitati usoare, elegante. In evolutie avem note de citrice dulci–acrisoare (gref rosu) alaturi de fructele exotice din nas. Aciditatea este medie, integrata, iar alcoolul (13.5%) nu isi face simtita prezenta. Finalul este in aceelasi note diafane, cu aspecte tonic-amarui (chiar usor deranjante) si note de caise si piersici coapte. Postgustul este mediu, cu note “prietenoase” (vanilie, ceva fagure de miere) si usor afumate.
In concluzie, un vin usor, integrat, ingrijit, care prezinta o asociere fericita a baricului cu tipicitatea de soi. Spun fericita pentru ca in mult prea multe cazuri baricului pur si simplu copleseste vinul rezultand un lichid fara personalitate si destul de banal (dar comercial). Anul favorabil cu siguranta a ajutat la aceasta “impreunare”.
Pentru ca asa cum spuneam in deschidere nu ma omor cu vinurile albe baricate o sa spun ca este un vin Bun chiar spre Foarte Bun pentru amatorii de Fumee-uri mai light. La RPC stam mai prost, eu personal nu as da pe el aprox. 40 de lei cat e prin magazine. Daca as prinde o promotie la Carrefour cu 20 de lei, as zice ca beneficiez de un RPC cat de cat onorabil. Dar bineinteles, dupa cum am mai spus si in alte imprejurari, RPC-ul este un concept care in corporeaza o doza ridicata de subiectivitate.
Ca de altfel si parerile personale despre vinuri…
hmm…m-ai facut curios. o sa-l caut .
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
August 7th, 2012 at 1:14 PM
@Razvan Stoenescu, Depinde de ce stil iti place…eu daca ar fi sa aleg un Fumee (desi nu sunt fan declarat), l-as prefera mai light, mai diluat, nu foarte agresiv in arome si baricare. Un contraexemplu care imi vine acum in minte este Sole de la Recas.
[Raspunde]
Mda, inteleg ce spui. Si mie imi place Sole-ul SB de la Recas, desi il gasesc un pic prea aromat. Pe cel din postare, insa, nu l-am incercat.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
August 7th, 2012 at 1:30 PM
@Razvan Stoenescu, Eu exact invers am vrut sa zic: ca Sb-ul de la Recas e prea aromat si baricat si practic nici nu mai stii ce e..:)) E un experiment totusi…desi pe mine nu ma atrage, sunt oameni care apreciza stilul ultraromat si incarcat.
[Raspunde]
“Niciodata NU mi-a fost foarte clar care e diferenta dintre cele doua game” – Luminita a dat share, dar n-a catadicsit sa ofere o explicatie despre asta. In alt post, tot de azi, vorbeste despre paparude, acest brand fiind deja adjudecat de Recas.
Mi-am amintit doar asa…ca am trecut azi prin localitatea bulgareasca Tsar Kaloian.
Alta chestie care nu-mi iese la socoteala: zici ca e un vin foarte bun, dar nu face 40 de lei? Cat ar trebui sa coste un vin foarte bun?
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
August 7th, 2012 at 11:38 PM
@berbecutio, Asta cu RPC stii ca e subiectiva..nu mai tarziu de azi a scris Ciprian un post si am comentat la greu le el.
Mie vinul mi se pare doar Bun, am zis ca ar fi Foarte Bun pentru cei carora le place stilul de SB baricat.
Cat as da? Pai cat am dat pe Shiraz la ultimele reduceri de la Carrefour…pentru mine, daca ma cumparat, a fost un pret corect.
In rest sunt chestii cu care m-am obisnuit deja…asta cu diferenta dintre game o tot intreb de vreun an si nu se sinchiseste nimeni. Am ajuns sa cred ca nici ei nu stiu exact.
Recas stiu ca mai are si Calusarii si mai are cateva..:))
Apropo, la Prowein am vazut niste vinuri de la bulgari cu “Kaloian” pe ele…nu cred ca ae cineva monopolul de denumiri si obiceiuri.
[Raspunde]
Am notat. 82 de puncte = 20 de lei 🙂
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
August 7th, 2012 at 11:48 PM
@berbecutio, :)) nu e chiar asa usor, depinde si de stilul de vin…poate Shiraz-ul pe care am 20 de lei o sa imi placa mai mult…:)
Ar fi culmea sa transformam punctele in bani acum..:)
[Raspunde]
La Cetate SB 2011 Maturat in baricuri.
Azi am deschis o sticla. Nu va spun ca dupa postarea initiala eram f. curios si bucuros ca pot gusta vinul descris.
Si incepem: nas bun, interesant, exact conform cu descrierea lui Dan M. Apoi, atac pe masura (un pic dulceag), usor-placut acidulat. Dupa inghitire,…amarui. In timp ce beam citeam postarea lui Dan. Descriere absolut perfecta. Amaruiul creste in intensitate si devine deranjant. La sfarsit ..imi lasa impresia ca am baut un chardonnay frantuzit . Vinul e elegant, rafinat , insa tenta aia de amarui cu afumatura de baric tinde sa-i transforme gustul in alt soi e vin !!
Una peste alta, mi-e clar ca descrierea facuta in postarea initiala e perfecta, iar concluzia- fara gresala “Fumee-uri mai spre light”.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
August 9th, 2012 at 7:27 PM
@Razvan Stoenescu, Multumesc pentru review..:) Asta e pacatul cu baricarea unui soi mai l”ight”, cum este Sauvignon-ul: il vireaza spre Chardonnay. Cel de fata macar nu este baricat excesiv si pastreaza inca ceva tipicitate…
[Raspunde]