Jul 13 2012
“Sange de Taur” loveste din nou : 2 Hot Alcodisiac…
Aseara. Carrefour. Inghesuiala, caldura, atmosfera de sfarsit de saptamana…
Manat de considerente comerciale ma plimb agale printre rafturi… La sectorul de vinuri, in capul aleii, adica “prime hypermarket real estate” troneaza o noua licoare bahica, sugestiv numita: “2 Hot Alcodisiac”. Si culmea aflam (de pe contraeticheta) ca este vin…De asemenea mai intuim ca marketingul noii aparatii se sprjina la modul cel mai serios si direct pe o alta poveste de succes a aceluiasi producator: celebrul Sange de Taur. Ce este Sange de Taur? Ca sa va faceti o idee cititi pe site-ul (extrem de sugestiv, dealtfel) al producatorului despre cele trei variante… Bineinteles si acesta este demi-dulce, nu are DOC si este produs de Domeniile Tohani, despre care puteti citi un scurt “review” facut de cei la vinul.ro aici.
Pentru a capitaliza in urma unei povesti de succes producatorul anunta cu emfaza pedigree-ul noului produs prin intermediul unui ‘fluturas” agatat de gatul sticlei. Acesta nu indica vreo medalie castigata pe la ultimul IWCB (International Wine Contest Bucuresti pentru ignoranti, unde numai daca nu ai vin in portofoliu nu iei o medalie de aur) ci ca varianta de fata este fratele de sange (de taur, off course) al mult mai celebrei variante in rosu. Adevarul e ca producatorul a identificat in mod corect (numai pentru asta si merita felicitat) faptul ca vara romanul nu prea are chef de “sange de taur” la 40 de grade la umbra si s-a gandit sa ofere in contrapartida un produs mai potrivit caniculei. Un mare “NU, multumesc” din partea mea…
Ma abtin de la panseuri privind calitatea vinului si a consumatorilor de pe la noi, gandurile devenind deja redundante si intrucatva cu un caracter de ciclicitate. Intalniri de genul celor descrise mai sus au darul doar de a ma aduce cu piciarele pe pamant.
Sa va mai povestesc ca producatorul de mai sus, care nu cred ca a scos in existenta sa un vin baubil si care in momentul actual isi bate joc de 1300 Ha de vita de vie (fiind cam pe locul 4 la noi in aceasta privinta, asta prin 2009, ultimele informatii aratand intr-adevar suprafete mai mici, in jur de 500 Ha) a avut o cifra de afaceri prin 2010 de 5 milioane de euro majoritatea facuta pe gama low, adica Sange de Taur&Co? Culmea cica fac si replantari…pentru? Si apropo la replantarile acestea pe fonduri europene nu exista si un criteriu legat de calitatea vinului obtinut ulterior? De altfel se extind si spre piata chineza, ceea imi confirma supozitia ca in China chiar poti vinde orice, aceasta devenind din acest punct de vedere o Turcie a anilor ‘90 pentru romani, unde te duceai cu ce gaseai prin magazinele de la noi si veneai cu blugi. Ce sa zic, tinand cont de ce produc, le doresc sa se extinda cat mai mult spre China si nu ma mir ca ajung chinezii sa se dea pe spate cand pun mana pe un vin de la Domeniile Samburesti, daca sunt obisnuiti din Romania cu genul asta de “plonk”. In fine….
In alta ordine de idei daca tot am fost in Carrefour, macar sa va transmit si vesti despre aparitiile noi de vinuri, cel putin in cel din Pitesti: celebrul Nectar PX despre care a vuit tot internetul de pe la noi (si despre care am scris si “moi”),importat de Recas la un pret mai maricel (vreo 50 lei, fata de 32 cat era acum un an-doi) plus un cream sherry de la acelasi producator (Gonzalez Byass): Solera 1894 pe la vreo 40 lei. Apoi niste vinuri unguresti si un silvaner de Alsacia cu o contraeticheta cum numai Carrefour stie sa faca pentru vinurile pe care le importa ( tind sa cred ca le printeaza direct la contabilitate pe imprimante cu jet de cerneala si le taie cu foarfeca, lipindu-le in magazie, totul pentru reducerea costurilor). A mai scris si George despre aspectul acesta in finalul postarii de aici.
Ceva Rose-uri, dintre care unul de Provence mi-a sarit in ochi, pe la 23 de lei care vizual se prezenta corect, dar am fost descumpanit la achizitie tot de contraeticheta in stilul descris mai sus. In rest multa bozie, plonk, cum vreti sa ii ziceti, adica obisnuitele lichide de la “marii” producatori de pe la noi care aduc vag cu vinul si in care categorie (banuiesc) ca se inscrie si specimenul care face obiectul luarii de pozitie de fata…
Concluzie: constat ca trebuie sa updatez constant in ultima vreme postul cu “Alegerea vinului la raft”. Piata se misca si dusmanul (a.k.a. producatorul roman de bozie) este pervers si insiduos ca un Lord Sith din Razboiul Stelelor, adaptandu-si in mod continuu tacticile de marketing grefate pe aceeasi calitate constant indoielnica a vinurilor. In acest context, cred ca a aparut o noua specie: vinul prost cu marketing bun (adica adaptat pietei ) fapt cedenota dealtfel o maturizare (indoielnica, ce e drept) a pietei autohtone…
.
Eu am gasit ok cateva vinuri de Tohani, mai ales luate din crama. Nu stiu daca acolo sunt cele din “butoiul de medalii” sau doar au fost pastrate in conditii bune, insa chiar din 2003 am vazut o Busuioaca excelenta, chiar daca atipica.
Referitor la STF, pot spune ca am fost de-a dreptul socat sa vad in Regie acum cateva luni ca mai bine de jumatate din geamurile studentilor erau tapate cu un imens colant asa. In afara de cacatul de Radio Zu. Astia se pare ca au fost cei doi care au marsat masiv pe piata asta. Aici lua Isarescu peste 90% in 2000, aici lua Basescu 99% oricand. Unde s-a rupt filmul? Eu cred ca la stat, promovand non-valori, si spun asta din pdv al unui absolvent de master la “Poli”, promotia 2011. Mi-e rusine sa povestesc despre diferentele fata de anul 2000.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
July 14th, 2012 at 9:25 AM
@berbecutio, eu sincer nu am intalnit nimic demn de mentionat in sens pozitiv de la ei…parca am citit la tine niste review-uri dar vinurile (ultra) prezente in comert sunt cele de sus…
Deh…mai era si campania cu Maggi intr-o vreme. Oricum Regia a fost si este “stat in stat” cam in toate privintele…:)
[Raspunde]
Eu chiar aveam nevoie de blogul asta 🙂 Multumesc!
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
July 14th, 2012 at 11:21 AM
@Nucu, Si eu iti multumesc pentru apreciere si sper sa iti fie de folos si in continuare…
Pana la urma asta este unul din scopuri: informarea a cat mai multi consumatori si schimbul de idei si experiente oenologice…:)
[Raspunde]
Interesante articole …….
Stau si ma gandesc daca ai fost vreodata fata in fata cu un butuc de vita de vie si daca ai vazut zbaterea ciorchinilor de struguri in axul melcat al zdrobitorului ,inainte ca lichidul dulce mieros sa-si urmeze calea spre desavarsirea mult asteptata .
Sa stii ca la Tohani se primenesc cu adevarat vechile plantatii ,iar traditia si aleasa reputatie a vinurilor obtinute in acest centru viticol au depasit demult granitele Romaniei .
Ce inseamna pentru tine calitatea vinurilor ,atata timp cat te intrebi daca un vin poate fi ” baubil “?
Vinul ,sufletul decantat al vitei de vie , nu trebuie sa fie “baubil” .Trebuie sa-ti incante simturile si sa puna in evidenta savoarea mancarii.
Nu stiu care este experienta ta in domeniul viti -vinicol ,dar te invit si te astept la Tohani .
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
July 14th, 2012 at 2:40 PM
@robert baicoianu, Raspunsurile la intreabrile de mai sus sunt da…
Eu am vorbit de ce promovati D-voastra prin supermarketuri. Va rog sa ii indicati un vin pe care il pot gasi pe piata si pe care il considerati reprezentativ pentru crama Tohani…
Sunt sigur ca la crama aveti si vinuri bune (mi se pare ca Mihai (Berbecutio) chiar a scris la un moment dat despre ele), dar constat ca pe piata promovati vinuri de calitate indoielnica ca cele despre care am scris mai sus. Clientii trebuie sa stie ca in spatele unui marketing reusit sta un produs slab. Nu credeti?
Si apropo, vinurile de mai sus incanta simturile D-voastra? Vazand pasiunea cu care vorbiti despre vinuri, nu cred…
Despre experienta mea in domeniiul viti-vinicol spune totul textul din stanga-jos care apare pe fiecare pagina a blogului. Nu mi-am arogat niciodata pretentii de mare cunoscator in domeniu, doar fac simple comparatii si imi exprim opinii personale. Ma puteti considera un consumator mai initiat decat marea masa a celor din Romania…
Daca ajung in zona cu siguranta ca voi contacta pentru a sta de vorba pentru ca va impartasesc pasiunea pentru vinul de calitate….
Pana atunci astept recomandarea D-voastra pentru un vin pe care il pot gasi in magazin….
[Raspunde]
burebista Reply:
October 30th, 2014 at 6:44 PM
@robert baicoianu, chiar daca vine dupa doi ani si ceva , acest mesaj al meu este facut dupa ce am baut mai multe sticle de vin marca Tohani . intre timp a aparut pe piata si gama Mosia de la Tohani . eu am cumparat numai gama respectiva si gama Princiar Special Reserve . nu am avut curaj sa cumpar vin mai ieftin marca Tohani .am incercat sa cumpar din ani diferiti , ca sa imi dau seama daca nu sunt vinuri ” nimerite ” .acestea incercate de mine sunt baubile , ca sa ma exprim asa . dar nu te dau pe spate .adica sunt vinuri de pluton , printre altele produse in Romania . sincer , mie mi-a placut pinot noir 2010 gama PRINCIAR , cu un amendament :alcoolul putin iesit din corp .si mi-ar placea si pinot noir MOSIA de la Tohani daca ar fi sec . totusi , vinurile acestea nu ies in evidenta decat prin pretul prea piperat pentru ce ofera . si raspund si eu cu da la intrebarile de mai sus . chiar pot sa spun ca am facut vin . din struguri hibrizi ,e adevarat , dar si acela trebuie facut punand mult suflet . de aia al meu era baubil , iar al vecinilor era posirca . dar ei nu intelegeau asta . si , atentie , eu nu aveam dotarile unei crame moderne , doar niste butoaie pentru fermentatie si doua barrique -uri . deci faceam ca pe vremea lui Stefan cel Mare . si drojdia era una obisnuita . dar vinul se fermenta lent intr-o magazie la temperatura mediului ambiant , adica la temperatura de afara . cam asta era tot . fara absolut nici o interventie . deci era si nefiltrat si fara sulfiti , asa cum e vinul de casa .erau insa alte vremuri atunci . am scris asta asa , ca sa nu credeti ca noi cei care postam cate ceva despre vin suntem ignoranti. nu , stim ca e lucru delicat sa faci un vin . si apreciem munca celor care fac vinuri bune . mai cititi pe blogurile acestea si veti vedea . iar chestia cu baubil am folosit-o si eu pentru ca unele vinuri NU sunt baubile . adica merg si se varsa la chiuveta . dar sa stiti ca mai intai trebuie sa va respectati dumneavoastra , producatorii . si sa ne respectati si pe noi cumparatorii . dupa aceea poate o sa ajungem sa va respectam si noi . succes .
[Raspunde]
burebista Reply:
October 30th, 2014 at 6:52 PM
@robert baicoianu, si ar mai fi ceva : eu ma pricep la vinuri mai putin decat cineva care are un blog despre vinuri . adica am experimentat mai putin decat bloggerii profesionisti , ca sa ma exprim asa . s-ar putea ca unii dintre ei sa fi degustat mai multe vinuri decat ati facut-o dumneavoastra . asa ca sa fim modesti . e mai bine .
[Raspunde]
[…] la ultima postare despre ei s-a lasat cu lirisme si vorbe memorabile referitoare la romantismul procesului de productie al […]
[…] de peste deal, de la Tohani (Sange de Taur, STF, 2Hot, “axul melcat al zdrobitorului” remember?) cred ca plange in pumni de invidie la asa lovitura […]