Jun 15 2012

Despre vinuri, Slow Food si vinurile recoltei 2011 in Franta

Published by at 9:55 AM under Diverse

 

         In ultimul numar al « La Revue du Vin de France » (RVF) am gasit un interviu interesant cu parintele miscarii Slow Food fondata (coincidenta) in 1989 la Paris: italianul Carlo Petrini. Acesta denunta abordarea actuala a vinului si gastronomiei pe care le considera prea elitiste si care risca sa instraineze consumatorul obisnuit de valorile pe care cele doua le promoveaza. Daca nu stiti ce este miscarea slow-food si ma intrebati pe mine, datorita faptului ca nu vreau sa ma arunc in explicatii fluviu si oricum va puteti documenta la o simpla cautare pe Google, va spun pe scurt ca este exact antiteza conceptului de Fast Food. Daca nu ati auzit (inca) de Slow-Food, sigur stiti de Fast-Food, sau macar aveti cunostinta de exponentul cel mai de seama al “curentului” respectiv: Mc’Donalds.

 

.

       Interviul prezinta o perspectiva interesanta a politicilor actuale ale UE in domeniul agriculturii si al vinului in special, dar ce mi-a atras in special atentia este pasajul privind abordarea miscarii Slow Food in ceea ce priveste vinul, descrisa de fondatorul acesteia:

 

    “In ultimii cincizeci de ani hrana si vinul (intr-o proportie mai mica) si-au pierdut valoarea. Slow Food lupta contra transformarii vinului intr-o simpla marfa. Omul cand vede o sticla intr-o vitrina sau intr-un restaurant are tendinta sa nu mai intrebe despre ce vin este vorba, ci sa se intereseze doar de pretul acestuia.

      A reduce un vin doar la variabila pretului de vanzare inseamna a distruge valoarea acestuia. In mod contrar, a afirma despre un vin ca este bun, reprezinta rezultatul unui set de cunostinte despre un pamant, un loc, despre persoanele care creaza vinul respectiv, despre amintiri care se intretes intr-un amalgam complex de senzatii, terroir-uri, fete cunoscute si de experiente gustative traite. (…) In viata, trebuie sa cultivi aceast viziune holistica despre vin, pentru ca dintre toate produsele agricole, acesta descrie cel mai bine trecerea timpului…”

 

       La fel de interesata este initiativa crearii un ghid Slow Wine al vinurilor italiene, care sa nu descrie doar senzatiile vizuale, olfactive si gustative prilejuite de degustarea unui vin, dar sa evalueze de asemenea si munca, pasiunea depusa de cel care l-a creat, respectul pentru pamant, adaosurile si drojdiile folosite in procesul de vinificare, etc. Si cel mai important sa nu acorde puncte..:) O initiativa cu care sunt perfect de acord, dar din pacate, cu un succes comercial limitat in societatea actuala. Ceva de genul acesta ne-ar trebui si noua in Romania dar, desi ar fi un efort mult mai mic de realizat, mai avem mult de mers pana acolo in conditiile in care la noi de abia se cristalizeaza versiunile clasice ale unor initiative de gen „Ghidul Vinurilor Romanesti”.

 

       In rest,pentru amatorii de cifre, daca ar fi sa va spicuiesc chestii tehnice din revista, v-as spune ca este evaluata recolta 2011 in toate regiunile Frantei, in linii mari cu plusuri la vinurile albe si cu minusuri la cele rosii, aflate sub cele din 2009 si 2010.

La Bordeaux cel putin avem 15/20 pentru reusita recoltei, 12/20 pentru omogenitate si 16/20 pentru potentialul de  invechire la Rosii. La Albe scorurile sunt, in aceeasi ordine 17/16/17 si la licoroase 16/15/15. La Bourgogne e 15 pe toata linia la Rosii si cu un punct in plus la albe. Si da, si la ei toata lumea este ofensata si cere o scadere a preturilor mai ales pe Bordeaux cu minim 30-50 %.

 

      Si apropo de Burgundia, este citata o mica confidenta a lui Joseph Henriot (Bouchard Pere et Fils) facuta in TGV-ul Dijon – Paris: „Admir rigoarea caselor din Champagne. Fluxurile si provenienta strugurilor sunt urmarite strict. In Burgundia e altfel: nu poti fi niciodata sigur ca vinurile anumitor case provin 100% din struguri recoltati in Burgundia” Ops..:)

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply