Jun 07 2012

Domeniul Coroanei Segarcea: Degustare si impresii

Published by at 12:06 PM under Alb,Domeniul Coroanei,Romania,Rosu,Segarcea

 

Imi tot reamintesc sa scriu postarea de fata de vreo saptamana, dar tot luat cu alte preocupari si cu idei oenologice care tot imi vin (si imi dispar) in minte, am uitat complet si e pacat pentru ca sunt cateva info interesante.

Degustarea a avut loc in data de 23 mai in Pitesti la Restaurantul Casa Sattler si a cuprins 4 vinuri din gama lor Prestige doua albe: Pinot Gris si Tamaioasa Romaneasca din 2011 plus doua rosii: Pinot Noir si Merlot ambele din 2008.

Despre producator nu mai insir informatii, am facut-o si cu alte prilejuri. Oricum vreau sa fac o vizita la ei vara asta si atunci voi incerca sa fac un profil mai complet. Inainte sa va spun cateva impresii despre vinuri, am notat in memoria extinsa (adica in carnetelul de degustari) cateva info prezentate de reprezentantii producatorului. Asadar la liniuta:

  • se pregateste lansarea cramei in circuitul turistic, cu deschidere catre marele public
  • in prezent in suprafata cultivata domina soiurile albe (parca 60% albe, 10% aromatice si 30% rosii, sper sa fi retinut corect)
  • de partea de oenologie se ocupa chiar D-na Anghel ajutata de un consultant francez, D-na Ghislaine Guiraud. Cred ca de aici a rezultat si cuvee-ul Principesa Margareta bazat pe Marselan, un vin extrem de reusit tinand cont si de cat de dificil este soiul (un hibrid de istorie recenta intre CS si Grenache raspandit in Languedoc care in loc sa ia ce e mai bun de la cele doua a iesit exact invers). Dar know-how-ul de Languedoc cred ca a fost esential si isi spune intr-devar cuvantul.
  • Suprafata plantata cu Tamaioasa Roza (da, au recunoscut ca este Muscat de Frontignan 🙂 ) a crescut de la 1,5 Ha initial la 15  Ha in prezent, deci sa ne asteptam ca nu se va mai termina intempestiv vinul. Un Roze de altfel destul de cunoscut si cerut de catre cei prezenti la degustare.
  • Am inteles ca se va renunta la vinificarea Chardonnay-ul in stil clasic, acesta fiind trecut la categoria spumant, produs ce va aparea in viitorul apropiat (devine incet-incet o moda in Romania asta cu spumantele, mai ales dupa succesul celor de la Stirbey)
  • Va fi lansata o gama noua de vinuri, “Minima Moralia” (este curios ce va intelege fiecare din traducerea libera) care deja a fost sau va fi prezentata pe la targurile din afara (Londra, Hong-Kong, etc.) cu ceva Viogner Baricat, Cabernet Sauvignon si cupaje rosii intre CS, Marselan si Syrah. Plus ceva denumiri interesante: Respect, Devotion, Honesty, Gratitute…care presupun ca la noi pe etichete vor fi traduse in consecinta. Si probabil ca preturile vor fi peste actuala gama Prestige (aici doar speculez).

Cam atat la capitolul scurte informatii..daca mi-a mai scapat ceva sau mai are cineva completari sau adaugiri de facut, il astept sa le faca publice.

 

Despre vinuri. Trebuie sa spun de la inceput ca unele le incercasem deja (Tamaioasa Romaneasca spre exemplu) si acum la  a doua intalnire, in conditii ce e drept mai fericite, mi s-au parut in crestere de forma. Deci:

 

 

Pinot Gris Prestige 2011 (12.5 % Alcool): in pahar apare de un galben pai cu usoare reflexii brune si o tente de corpolenta. Nasul este intensitate medie, surprinzator de fresh si sugereaza arome citrice si de trandafiri cu note picant-ierboase in fundal. In gura debuteaza cu un atac potolit, mediu si o aciditate evolutiva, bine integrata care se traduce printr-un echilibru corect realizat. Finalul este scurt cu urme usoare de drojdii si paine prajita. Un vin Bun, surprinzator proaspat, usor deficitar la capitolul tipicitate, structura si precizie, probabil si datorita varstei viei.

 

 

Tamaioasa Romaneasca Prestige Sec 2011 (13% Alcool) asa cum spuneam mai sus m-a surprins placut fata de prima intalnire. Roba este de un galben deschis cu usoare tente verzui, in nas prezentand arome specifice de strugure copt, busuioc, mere coapte, ceva toast, dar toate frumos asociate intr-o tablou care sugereaza mai degraba o retinere eleganta, decat declaratii bombastice si stridente care duc uneori la intoxicarea simturilor olfactive ale celui care il incearca. Evolutia este suava, diafana cu un atac usor si o aciditate corect dozata. Notele amarui ce pareau deranjante la prima intalnire a mea cu vinul de fata s-au prezentat mult mai bine integrate (si temperatura de degustare a fost mai mica), luand tente tonice (care pe finalul isi fac insa de cap iesind usor din constructie), alaturi de impresii picante si intepatoare care au o remanenta de invidiat pe palatin. Un vin Foarte Bun cu o constructie unitara, eleganta, lipsita de agresivitate si declaratii aromatice bombastice, care imi da sperante pentru viitorul soiului in cazul producatorului de fata.

 

 

Pinot Noir Prestige 2008 (13,5%) Va spun inca de la inceput (ca sa nu avem discutii J ): este vinul care mi-a placut cel mai mult dintre cele patru si de fapt dintre tot ce am degustat pana acum de la producatorul respectiv. Si nu e usor sa faci Pinot Noir. Roba de un rosu deschis, tipic, de cireasa coapta, translucida si stralucitoare deseneaza picioare fine si elegante pe pahar. Nasul, de o intensitate medie spre ridicata, este dominat in prima instanta de note inchise, de baric (piele, piper, pamant, ciocolata neagra) pe un fundal usor alcolizat, dar care se deschide treptat  in arome de fructe rosii de padure, cirese care ajung sa domine intregul ansamblu intr-o armonie de invidiat. Totul este sa ii lasati ceva timp sa respire. Evolutia pe palatin este precisa, unitara, cu un atac usor si un corp suplu. Initial dezvolta note dulcege, vanilate, fericit completate ulterior de fruct. Aciditatea este excelent asociata ansamblului, si mizeaza pe o prezenta treptata, evolutiva conferind vinului o nota de distinctie si eleganta. Finalul este mediu spre lung, cu usoare urme amarui, cald, dominat de fruct copt, cu tanini prezenti si note de lemn bine integrate (tabac, piele si frunze uscate). Un vin Foarte Bun la momentul actual, cu baric bine integrat (ar mai fi o treapta aici de urcat) si un balans excelent intre fruct, aciditate si alcool. Personal mi s-a parut unul dintre cele mai competente Pinot Noir-uri de pe plaiurile mioritice. Asta daca va plac vinurile mai lejere, precise, elegante…despre el au mai scris si George la aparitie (interesant cum aparea atunci) si Berbecutio mai de curand.

 

Merlot Prestige 2008 (13,5 %) Despre fratele de la Elite am mai scris si nu m-a convins foarte tare. Prestige-ul de fata se prezinta insa mult mai competent, mai focusat si mai bine integrat. Culoarea visiniu inchis cu usoare reflexii violacee care incep deja sa paleasca datorita varstei sugereaza concentrare si extract. Nasul confirma acest lucru, intensitatea medie a acestuia aducand in prim plan arome rotunjite de visine coapte,gem de prune, cafea, ciocolata neagra si tente usor dulci-vanilate in fundal. Parca si o usoara urma de alcool. Atacul este rotund, catifelat, evolutia continuand in aceelasi note suple, de muselina. Fructul este matur, concentrat, cu visine coapte si magiun de prune pe fondul unei aciditati usor deficitare care ii induce un caracter mai greoi, gemos. Notele astrigente din finalul evolutiei si taninurile lipsit de agresivitate, bine integrate, ridica insa intreaga constructie, consumatorul beneficiind de un final lung, cald, cu note dulci,de dulceturi de fructe asociate condimentelor specifice baricarii (piper negru, cafea, cuisoare). Per ansamblu un vin Bun, extractiv si rotund, care bate in stilul New world si care evident a intrunit majoritatea sufragiilor de la masa. Personal ii reprosez o aciditate in scadere care ii confera un caracter gemos si o usoara iesire a alcoolului din corp mai ales in finalul evolutiei, dar este o chestiune de gusturi personale. Practic si faptul ca l-am incercat dupa Pinot-ul de mai sus, a accentuat senzatiile de mai sus. De baut acum.

 

Cam atat in linii mari…Repet ce spuneam la inceput; producatorul de mai sus a crescut constant in ochii mei, degustarea de fata aducand surprize placute. Cu gama Elite mai am unele probleme de calitate/pret, dar la Prestige stau binisor, chiar bine pe anumite vinuri. Poate nu sunt eu un foarte mare fan al etichetelor care mi se par prea incarcate de “regalitate” (cele folosite la gama Principesa Margareta sunt mai nimerite) si al preturilor destul de piperate (asa mi se parea ce e drept acum cativa ani, ca acum s-a schimbat paradigma de pret in toata industria), dar pe masura ce se vor maturiza noile plantatii cred ca ne vor astepta surprize placute din partea celor de la Domeniile Coroanei Segarcea.

.

P.S.:  Hai sa o iau de la capat cu ce scriam si in finalul postarii de aici. Chiar e asa greu sa facem un site profesional (fara trimiteri in cazul prezentarii vinurilor doar la asocieri culinare) si sa tinem informatiile actualizate la zi pe el (la sectiunea “News” nu s-a mai umblat din 2008 cand se promova BiB)?  Eu zic ca mai mult de o sticla de vin pe luna nu costa si e pacat dupa investitii de atatea milioane de euro (30 parca?) sa nu existe un site functional si actualizat de prezentare.  Mai ales ca avem si ambitii de a iesi la export si la targuri internationale cu vinurile respective…

 

17 responses so far

17 Responses to “Domeniul Coroanei Segarcea: Degustare si impresii”

  1. berbecutioon 07 Jun 2012 at 12:22 PM

    Pai scrie pe sticla inca de la prima aparitie ca e Muscat Frontignan..doar ca e acela care nu mai exista..cu boabe roz.
    Imi doresc si eu o degustare Segarcea, dar Bucurestiul nu e printre preferatele lor. Am vazut ca merg puternic pe Craiova si zonele apropiate.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @berbecutio, E, ziceam si eu asa la deruta..:) La ce discutii au fost cu Muscatul ala, parca era ultimul strugure pe pe pamant..:)
    Nu stiu ce sa zic, si la noi a fost o degustare destul de mica cu patru vinuri si multi au cerut Tamaioasa Roza…dar nu a fost sa fie…

    [Raspunde]

  2. […] care voi vorbi in continuare m-am intalnit cu ocazia degustarii Domeniile Coroanei Segarcea de aici. Mi-am adus amine sa scriu despre el si in lumina evenimentului de prezentare organizat de cei de […]

  3. […] aceasta de la Domeniul Coroanei Segarcea. Despre producatorul de fata am mai vorbit (ultima data aici), deci nu reiau informatiile generale. Dupa cum majoritatea cred ca ati aflat deja, producatorul de […]

  4. mihaion 14 Dec 2012 at 2:51 PM

    Salut,
    Si eu sunt un mare admirator al gamei Prestige de la Domeniul Coroanei.
    Feteasca Neagra este ceva de vis. e cea mai buna pe care am baut-o si am organizat ceva degustari. Am avut surpriza sa o gasesc intr-un boutique din zona Traian – Basarab Store, dupa multa vreme de cautari, ce-i drept nu prea sustinute.
    Au promis ca aduc si Minima Moralia, pentru ca promoveaza sustinut brandul DCS si cred ca au si motive.
    Revin cu impresii.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @mihai, Scuze, se pare ca nu esti “acel” Mihai, noi mai avem un Mihai pe care il banuim ca e mai nou PR la Segracea…:)
    Vinurile sunt ok,unele chiar reusite. Feteasca Neagra nu o stiu, ca sa imi dau cu parerea.
    Sunt curios cum o sa ti se para cele de pe gama MM…

    [Raspunde]

  5. geluon 10 Dec 2014 at 2:51 AM

    Sunt curios ce parere aveti despre vinul Domeniile coroanei Minima Moralia Speranta 2011. As dori pentru Craciun si doresc impresii!
    Multumesc!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @gelu, Nu am apucat sa il beau, dar daca ar fi dupa mine aveti optiuni mai bune in banii respectivi.

    In plus nu as da atat pe un Rose din 2011…dar retineti, este doar parerea mea.

    [Raspunde]

  6. geluon 12 Dec 2014 at 3:42 AM

    Oricum e tarziu raspunsul D-voastra, deoarece am cumparat deja vinul,asa ca…. o sa-l degust de Craciun. Daca o fi bun e ok daca nu o sa dau o fuga sa iau altceva. Ce ati propune ca vin rose? Alb am Tamaioasa si rosu Feteasca neagra , tot de la Domeniile Coroanei. Multumesc!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @gelu, Nu e nici o problema, vinul cu siguranta va fi ok, nu vor fi probleme.
    Eu daca ar fi sa iau de la noi mi-as lua Terra Romana Rose de la SERVE.

    [Raspunde]

  7. @geluon 12 Dec 2014 at 10:47 AM

    Pai si vinul asta pe care l-am cumparat deja este tot de la noi Domeniile coroanei -Segarcea. Consum de ceva timp si este foarte bun. Cel recomandat de D-voastra , Rose-ul din gama Terra Romana vinificat de Aurel Rotarescu la S.E.R.V.E., nu am auzit de tipul asta??!! Poate o fi bun, o sa-l incerc daca se gaseste curent. Multumesc pentru sfaturi!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @@gelu, Acum daca va place Segarcea puteti continua cu ei, au vinuri bune. Pun pariu ca nici de Ghislaine Guiraud nu ati auzit, dar ii beti vinurile…:)
    Ideea este sa ma incercati si alti producatori/zone.

    [Raspunde]

  8. burebistaon 30 Dec 2015 at 11:10 AM

    lovitura de pedeapsa : nu contest aprecierile facute mai sus despre pinot noir prestige .totusi eu am cumparat ieri o sticla de pinot noir prestige din 2013 recent imbuteliat si este sub ceea ce era de obicei . pare facut din prima recolta a viei . nu comentez pe tema pinot noir ci pe tema cat de bun e vinul . ei bine e o dezamagire la “modestul pret de 39.40 lei . la pretul asta e o catastrofa . probabil facut dintr-o vie la prima recolta . am baut vin din gama prestige mai bun .acesta e o anomalie . scriu asta pentru altii care vor dori sa cumpere acest vin imbuteliat pe 16.12.2015 , sa il evite
    .eu l-am luat din carrefour . sarbatori fericite !

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @burebista, Fata de 2008, ce am baut eu, probabil ca le-au mai intrat ceva vii noi pe rod. Si trebuie sa le vanda si pe alea…:)

    [Raspunde]

  9. burebistaon 30 Dec 2015 at 12:08 PM

    da dar nu pe gama asta . cum sa pui asa ceva intr-o sticla de prestige .?pentru asta merita “SMEURA DE AUR ” , cum se acorda in S.U.A.bine mai sunt si altii ca bazilescu sau recas , etc . cel putin CS huniade 2014 de la recas e acru de-a binelea .si a fost imbuteliat in octombrie , deci e greseala cramei recas . daca sunt atatea tepe , atunci ce sa iau
    ?vin de tohani ?ca aia il fac la fel tot timpul .desi nici mosia de la tohani 2012 nu mai e ca cea din 2011 . doar princiar a ramas la fel .asta e . cainii latra , posirca trece . si e multa in rafturi , mai ales daca au transportat vinul pe perioada verii cand erau 39 de grade la umbra si 46 la soare . si in cora m-am uitat cu durere la un CS terra romana adus la magazin pe caldura insuportabila a lunii lui cuptor
    cred ca acum e deja acru
    doar pretul a ramas exagerat :45 de lei .acum regret ca nu am luat un purcari , care era tot proaspat imbuteliat , in octombrie . si era doar 30 de lei . in romania cumparatul unei sticle de vin a devenit un fel de loterie , dar se pare ca doar producatorii si comerciantii castiga .pacat de segarcea .cum spunea cineva imi pare rau ca m-ai mintit dar mai rau imi pare ca nu mai pot avea incredere in tine .

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @burebista, Eu zic ca ai o parere superidealista despre comertul si productia de vin in Romania…:D

    Asa o sa tot ai dezamagiri…

    [Raspunde]

  10. burebistaon 02 Jan 2016 at 11:16 AM

    da , cred ca atunci cand cumpar vin uneori uit ca sunt in romania . si ca vinul romanesc e supraevaluat . si ca pret dar si calitativ . probabil pentru ca vroiam sa iau ceva mai bun de revelion . norocul a fost ca am luat si altceva . cred ca afacerea asta cu vinul a devenit o batalie crancena pentru “cashcaval” ca sa glumesc amar . e o lupta fara reguli in care arbitrii trebuie sa fim noi . cat despre idealism , cred ca la 8-10 euro poti sa ai oarece pretentii . daca acum 2 ani sa zicem am cumparat un vin romanesc bun cu 10 euro ma astept ca si in 2016 sa fie la fel de bun .asta nu e idealism , e normalitate.daca nu se poate atunci stingem lumina , inchidem pravalia si emigram .in spania , sa zicem , unde vinul vrac e mai bun decat multe vinuri romanesti de 20-25 de lei . si costa 2.5 euro litrul .in zilele dintre craciun si revelion comerciantii nu au mai prea pus in rafturi decat vin spumant . asta ca sa vanda ce aveau de anul trecut . cam asta e cu comerciantii .nu prea au scrupule .si nici unii producatori nu au . ramane sa asteptam ca piata sa fie inundata de vinul produs de viile intrate pe rod in 2013-2015 , poate vor trage in jos preturile , iar alea care sunt acum 50-70 sa coboare spre 40 de lei . vom trai si vom vedea . cam atat . LA MULTI ANI CU SANATATE SI CU VINURI MAI BUNE !

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply