Jun 05 2012

O adiere de Solo Quinta: Sole Chardonnay Barrique 2011

Published by at 9:04 AM under 2011,Alb,Foarte Bun,Recas,Sec

 

Avem de a face cu un Chardonnay  “Single Vineyard” (Dealul Tiganului pe care din ce stiam mai au cei de la Recas ceva Syrah si Sauvignon Blanc) devenit deja o aparitie clasica in peisajul oenologic autohton  prin standardele inalte de calitate (vinul , nu dealul). Anul 2011 a fost un deosebit de calduros, mai ales pe finalul verii si se pare favorabil Chardonnay-urilor nascute pe plaiuri autohtone care au castigat nu mai putin de cinci medalii  dintr-un total de treisprezece atribuite  Romaniei (ahhh…scuze: castigate de Romania) la faimosul deja: Concours Mondial de Bruxelles (care se tine de fiecare data in alta parte decat la Bruxelles, de exemplu la anul o sa fie la Bratislava). Foarte interesant cum am luat noi medalii doar pe soiuri internationale si mai nimic pe soiuri romanesti (e o Feteasca Regala de la Jidvei, dar nu cred pana nu o vad in magazin si mai e un OZN din 1900 toamna, de fapt o Tamaioasa Romaneasca de la Revolutie ca sa fiu mai precis, de la Vincon care presupun ca va pune bulina cu medalia de aur pe toata gama de albe, daca nu si pe la rosii).

 

Si inca o mica curiozitate legata de concursul respectiv: inca ne intrebam (pana acum retoric se pare) daca producatorii romani nu au trimis si mostre de vin rosu la concursul respectiv, pentru ca medaliile au venit doar pe albe si rose-uri. Din doua una: ori nu am trimis deloc vinuri rosii (scenariu putin plauzibil in opinia mea) ori am trimis si nu s-au ridicat la inaltimea asteptarilor. Cel putin ale celor medaliati mai sus, daca au mai trimis si altii nu vom afla se pare niciodata. De aceea e bine (de dorit de fapt) ca la acest gen de concursuri sa se afiseze toate probele inscrise in concurs si ce cantitati din fiecare exista spre comercializare la producator. Rezulta din cele de mai sus ca din punct de vedere al faimosului concurs trebuie sa privim cu scepticism vinurile rosii romanesti din 2010? Intrebarea este tot retorica, iar raspunsul mi-l dau tot singur: nu cred, pe alocuri s-au facut si vinuri bune, chiar foarte bune…

In fine, sa revenim la vinul de fata care a “impuscat” si el o medalie de argint la concursul de mai sus, dupa aurul obtinut in 2011 (cu varianta 2010). Deci un vin “galonat”…Asadar:

 

Aspect (Culoare):  galben pai, straluctior, cu reflexii verzui in margini

 

Nas: intens, bombastic, cu straturi frumos asezate de fructe exotice (cam tot ce va puteti inchipui in acest sector : mango, fructul pasiunii, banane, etc..), pere, pepene galben )din acela lung), caise, piersici plus clasicele note dulcege de vanilie rotunjite de ceva toast cu adieri de popcorn cu unt. In fundal defileaza retinut si ceva note minerale, de cremene, dar acoperite de invazia de fruct de mai sus. Unul dintre cele mai parfumate Chardonnay-uri din ultimul timp, atingand cote ale intensitatii specifice soiurilor aromatice prin evantaiul aromelor.

 

Gust: atacul este rotund, vinul etaleaza in prima instanta corpolenta onctuoasa specifica unui Chardonnay baricat si cu nu mai putin de 14 % alcool (bine integrat de altfel). Tocmai cand ma pregateam sa il cataloghez ca greu si “intoxicating” (datorita aromelor descrise in nasul de mai sus care se pastreaza si pe palatin) isi face aparitia o aciditate sprintara, bine integrata care vireaza intregul ansamblu spre partea mai light, mai usoara. Aceasta, combinata in mod fericit cu o nota subtila de mineralitate tonica (samburi de caise, migdale) ce apare pe final confera vinului eleganta si suplete. Postgustul este in urcare din punct de vedere al mineralitatii si aciditatii descrise mai sus, asociate cu note dulcege de vanilie, bine dozate.

 .

Per ansamblu un vin Foarte Bun, bine si atent construit, cu mult extract (pentru mine este o adevarata bomba de fruct exotic) dar si cu o aciditate care sustine vastul repertoriu aromaticde mai sus. De fapt, din ce imi aduc aminte de la Goodwine cam toata gama Sole se bucura de intensitati ale fructului la cote maxime, specifice vinurilor New World de calitate (parca la Sauvignon Blanc au cam totusi exagerat cu fructul si baricul). La Chardonnay stilul de mai sus se preteaza totusi foarte bine si pentru amatorii de fruct, baric si extract exemplarul de fata ii va satisface complet, fiind unul dintre Chardonnay-urile de top din piata. Il gasiti la preturi in jur de 45 Lei in magazinele de specialtate, acest sugerand un RPC Acceptabil spre Bun, in functie bineinteles de gusturile si bugetul fiecaruia.

 

Eu personal am asociat vinul de fata cu filozofia pe care este construita Solo Quinta in primul rand datorita intensitatii nasului si a constructiei, aceasta fiind insa o treapta mai sus decat Chardonnay-ul, avand “volumul” dat mai tare la toate capitolele. Din cate am inteles varianta actuala de Solo Quinta are in compozitie mult mai mult Chardonnay decat in trecut. Aceasta probabil si datorita profilului aromatic mai in concordanta cu filozofia Solo Quinta pe  care l-a luat Chardonnay-ul in 2011.

 

4 responses so far

4 Responses to “O adiere de Solo Quinta: Sole Chardonnay Barrique 2011”

  1. berbecutioon 05 Jun 2012 at 10:23 AM

    Ai vazut preturile per proba la IWCB 2012?

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @berbecutio, Dap…: http://www.iwcb.ro/taxa-de-inscriere

    O sa scriu aici ce am comentat si pe Facebook:

    “Pentru transparenta eu as fi curios sa stiu toate probele trimise de catre fiecare producator (cat si ce a inscris in concurs) si stocurile existente din vinurile respective la producator plus daca acestea exista (sau vor exista vreodata) in comert.
    In rest,daca ar fi sa fac un pronostic, ma astept sa apara iar dulcegariile de la 1900 toamna din butoiul mic, care sa ia premul mare..:)”

    [Raspunde]

  2. berbecutioon 05 Jun 2012 at 10:36 AM

    Pai asa ar fi corect, la sfarsit sa vedem punctajele primite de fiecare proba din concurs. Doar ca transparenta nu exista intr-o tara comunista. Desi cred ca nici pe-afara nu se publica listele complete.
    Dar 70 EUR bucata mi se pare enorm. Daca participa la vreo 10 concursuri si tot atatea targuri, parca n-as mai da banii pe sticla aia. E o dilema…vreau si faimos si ieftin 🙂

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @berbecutio, Nici la Bruxelles nu e asa, pentru ca nu ar mai veni cam nimeni din cati vin.
    Logica e simpla: cine are vinuri bune nu are nevoie de medalii si sa dea banii aiurea pe la concursuri(bani multi dupa cum putem observa), iar cine are un portofoliu mai”ciufulit” i-ar fi frica sa se vada ca a participat cu 40 de vinuri si doar 2 au luat medalii…
    In plus sa se faca categorie separata pt. vinurile dulci, demidulci, demiseci si seci..ca altfel ne cam duc cu zaharelul..:)

    Comentariul 2, tot pe FBK:
    “Fara nici o urma ironie si bascalie: Eu zic ca daca avem pe hartie informatiile de mai sus nu mai este nevoie de geamul de plexiglas ca sa urmarim juratii ca la zoo…eu cel putin ma declar multumit si pe deplin increzator!”

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply