May 30 2012

De prin supermarketurile nemtesti: Schloss Johannisberger 2009er Riesling Trocken

Published by at 11:05 AM under Alb,Foarte Bun,Germania,Rheinriesling,Sec

 

Rasfoind aseara carnetul cu povesti, (a se citi note de degustare) mi-am adus amminte ca purtat de entuziasmul Prowein nu v-am povestit nimic despre vinul de mai sus, achizitionat din supermarketul de peste drum si baut la hotel cu ocazia respectivului eveniment.

Este un Riesling sec din regiunea Rheingau care in spate o istorie de aprox. 1200 de ani. Da, ati citit bine, prima mentiune documentara despre viile respective este din anul 817, la 1100 fiind infiintata manastirea benedictina care se ocupa si cu vinificarea strugurilor. De atunci au avut legatura, mai mult sau mai putin cu mai toate casele regale de prin Europa, in special cele din spatiul german si chiar le dau dreptate cand scriu pe site: “Wines don’t happen by chance”. Lasa, sa vina la noi sa vada cate poti face in 2 ani: plantezi si viile, faci si vinul si il vinzi si mai scump decat niste  nemti cu 1200 de ani de traditie…in fine, nemtii fraieri, “nu stie” sa faca afaceri…

Inca o chestie interesanta pe care am gasit-o cu ajutorul atotputernicului Google este ca ei pretind ca sunt cei care au “descoperit” vinurile din recolta tarzie (stiti discutia: Spatlese, Auslese, Beerenauslese si Trockenbeerenauslese asta daca aveti chef de germana la prima ora etc.).

 

In prezent domeniul are aprox. 35 Ha de vita de vie, reprezinta o apelatiune in sine (Einzellage, single vineyard), fiind unul dintre putinii producatori care nu trebuie sa treaca localitatea pe eticheta vinurilor proprii, acestea mentionand doar “Schloss Johannisberger“. Apartine la momentul actual concernului Dr. Oetker, ca altfel nu cred ca erau prin toate supermarketurile din Germania. Vinurile sunt impartite pe game de calitate in functie de culoare foliei care acopera dopul, de la galben (Qualitätswein) la albastru (Eiswein). Si ghiciti de care se gaseste prin supermarket la pretul enorm de aprox. 10-12 €/sticla ? V-ati prins cel galben… despre care o sa  va povestesc in continuare :

 

Aspect (culoare): Galben pai, reflexe usor verzui, lejer  si dinamic in pahar

 

Nas: intensitate medie, usor retinut la inceput se deschide treaptat in arome de mere golden, pere si ceva note floral-ierboase, fine, delicate. In fundal apar tuse de alune de padure, nuci si o usoara urma de petrol, kerosen (provenita probabil si din subconsitentul propriu).

 

Gust: un vin creat nemteste, extrem de precis, dar in acelasi timp elegant si delicat in constructie. Corpul este usor, cu note predominant citrice (lamaie, gref rosu), pe un fond de pere si mere verzi. Datorita senzatiei usoare, vinul are o tenta marcat florala cu usoare note minerale in final. Echilibrul dintre aciditate si zaharul rezidual (care depaseste cred standardele noastre pentru un vin sec, batand spre un demisec) este de invidiat, rezultatul fiind o senzatie proaspata, chiar usor crocanta la nivelul palatinului pe fondul unei elegante fine, gratioase. Finalul este racoritor, citric, cu note minerale si de coaja de lamaie asociate unor arome usor rotunjite de nuci si petrol…

 

Per ansamblu un vin Foarte Bun, excelent alcatuit, precis ca un bisturiu, cu o puritate de invidiat a fructului in exprimare, dar in acelasi timp gingas ca un voal alb purtat de vant intr-o livada inflorita. La banii respectivi, raportul pret/calitate este Bun, existand si Rieslinguri mai ieftine si cam la acelasi nivel de exprimare, daca nu chiar peste (dupa cum am aflat din degustarile de la Prowein). Totul este sa cauti…

Ceea ce va recomand este sa  nu cautati la noi, personal din ce am incercat din acelasi soi pe plaiuri mioritice, nimic nu se apropie de cel de mai sus decat eventual ca pret (daca ma gandesc bine unele chiar il depasesc fiind singurul capitol unde stam “mai bine”). Probabil dupa 1200 de ani de traditie s-ar putea, cu ceva noroc sa ajungem si noi pe acolo.

 

Bucurati-va, nu mai avem decat vreo 1198 de ani de asteptat! Eu imi mentin totusi optimismul! Rational si temperat….

 

 

4 responses so far

4 Responses to “De prin supermarketurile nemtesti: Schloss Johannisberger 2009er Riesling Trocken”

 1. florinon 30 May 2012 at 3:45 PM

  eticheta cu VDP ii salta pretul. nejustificat de mult, bineinteles !

  [Raspunde]

  Dan Micuda Reply:

  @florin, intr-adevar Florin..si faptul ca beneficiaza de logistica si resursele celor de la Dr. Oetker.
  Se gasesc variante mult mai ieftine, dar pentru un vin facut pentru supermarket sta foarte bine.

  [Raspunde]

 2. Florin Brutarescuon 16 Oct 2018 at 12:51 PM

  A aparut si la noi prin Kaufland, cred ca e vreo 70 de lei.

  [Raspunde]

  Dan Reply:

  @Florin Brutarescu, Cam prea scump…:)

  [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply