May 24 2012

Asasinul din Sicilia: Mannara Merlot 2009

Published by at 10:07 AM under Merlot,Rosu,Sec,Slab

 

Kaufland loveste din nou. La nivel organoleptic, ca financiar paguba nu a fost mare. De fapt lovitura vine mai de departe, din Sicilia, insula asociata de obicei (prin filme) crimei organizate. Eu personal o pot asocia de acum incolo si terorismului viti-vinicol.

Bine nici chiar asa, exista si producatori din Sicilia cu vinuri corecte sau chiar bune (vezi colosul Planeta, importati de Recas sau Magma, un vin fermentat in amfore de pamant si cultivat pe pantele vulcanice ale vulcanului Etna, ca sa numesc doua care imi vin in minte).  Cel al vinului de fata este tot un colos local care probabil face si vinuri mai reusite decat exemplarul de fata.

 

Asadar, impins de curiozitate (sentiment care mi-a adus si multe satisfactii oenologice, recunosc) am achizitionat vinul din titlu contra uriasei sume de 12 lei din supermarketul denumit Kaufland. In diferite expeditii anterioare incercasem cateva variante spaniole destul de reusite despre care au mai scris si colegii de blogosfera (Ciprian si Berbecutio), deci am zis sa ma extind geografic mai la est, adica in Sicilia. Si va povestesc in continuare ce am descoperit, o data vinul debarcat si desfacut la domiciliu, adica la locul consumului. Apropo are dop de plastic de un negru atat de inchis incat te sperii cand il tragi din sticla…costurile, deh.

 

Aspect (Culoare): corespunzatoare, clara, de visina putreda, concentrata, cu tente violacee si margini usor caramizii-rosiatice. Picioarele care le lasa in mersul pe pahar confirma alcoolul de 14%, ca deh, in Sicilia e mai cald.

 

Nas: interesant la banii respectivi, de intensitate medie spre ridicata, cam cu trebuie pentru un Merlot: magiun de prune usor afumat, visine, prune afumate plus ceva note corect asociate de ciocolata, cafea si un pic de vanilie. Alcoolul bineinteles ne impusca si in scena asta, dar deh, e Sicilia, e cald, vinul e ieftin…stiti povestea. Dupa aspect si nas am dedus logic ca la gust ma voi confrunta cu ceva fructat, greu, concentrat, un fel de gem de fructe de New World si ma rugam deja pentru ceva aciditate…Si am primit..

 

Gust: Atacul este catifelat, usor diluat, neagresiv, corpul cam lipsit de structura, dar nimic deranjant pana acum. Evolueaza sters, tern, liniar si cand ma asteptam sa colapseze inevitabil (si de data acesta chiar era de dorit), ma loveste brusc o aciditate frenetica cu accente puternic astringente, amare, deranjante. Senzatia este la fel ca la o masina care curge lin pe o panta de 37 de grade, scoasa la punctul mort, cu vreo 60 km/h si din greseala o bagi in viteza a doua…Astringenta respectiva ne insoteste bineinteles si in final si in postgust si cateva minute dupa, cand in gura nu se mai simte nimic altceva. Conceptul de integrare este total strain constructiei de fata, usoarele si efemerele urme de fructe si tanini moi din final fiind prompt anihilate de catre asasina componenta denumita mai sus. Nici macar alcoolul de 14% nu face fata, vinul parand chiar lejer si usor, despre caracterul matasos si suplu care caracterizeaza Merlot-urile nici macar nemaifiind vorba in povestire.

 

Din trei una: ori au scapat prea mult corector de aciditate, ori au dat rasol in crama si au renuntat la deschiochinare si alte fineturi, gen triere (previzibil la banii astia), ori au vrut sa il faca mai pe stilul Chianti, unde usoarele tente amarui il fac un excelent vin de masa pentru italieni. Ideea este ca au exagerat, rezultatul fiind un vin Slab, dezechilibrat  cu un RPC Acceptabil. Daca stau sa ma gandesc la 10-12 lei nu stiu ce as gasi pe la noi baubil (vinul de fata, acompaniat de mancare este baubil). Poate doar ceva Merlot Castel Starmina de la Vinarte la promotie, care intr-adevar este vreo 2 clase peste el. Ahh…si Recas, dar daca vreti Merlot, in gama Huniade, doar cupaje demi o sa gasiti (oricum mai docile si abordabile decat cel de fata).

 

Cand ma gandesc la acesta imi vine in minte imaginea clasica de “mafioso” sicilian, asa cum apare in filmele de la Hollywood: elegant, manierat, gelat, dar care nu se da in laturi sa iti traga in glont cap daca are o problema cu tine.

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply