May 16 2012
Vinul si Masterchef: o asociere nefericita…
Recunosc! Ma uit la Masterchef! Fara sa am pretentii de mare maestru culinar ma mai descurc cu cutitul prin bucatarie fara sa imi tai degetele…
Ce am aflat din episodul de aseara (de fapt de la concurenta Andreea care le explica chestia asta la niste clienti): ca in bucataria moderna nu mai conteaza asocierea clasica a vinului cu mancarea si merge si vinul rosu la peste…Pe bune?
Probabil ca daca ai vreun somon, peste spada sau vreun ton te mai risti la vreun Pinot light sau vreun Beaujolas Cru mai lejer, dar la dorada si cod nu cred ca vrei sa servesti vin rosu.
E posibil ca informatia tinerei respective sa fie preluata de aici (poza din dreapta de acolo este, daca nu va-ti dat deja seama), unde se spune ca cercetatorii au descoperit ca vinul rosu ajuta pestii sa traiasca mai mult. Pacat totusi ca avem nevoie de ei morti in bucatarie…
In plus aflam cateva cadre mai incolo si cine are contract de plasare produse cu emisiunea: Domeniile Samburesti. Nu am nimic cu vinurile lor, nu ma pronunt pe subiect pana nu le incerc. Chiar am inteles ca au luat si niste medalii prin China (desi cred ca era mai aproape faimosul Bruxelles).
Totusi, intrebarea care imi vine evident si firesc in minte este: ce vin rosu de la Samburesti merge cu peste? Adica cu dorada si cod in sosuri usoare si garnituri de legume, care se gateau aseara la Masterchef ?
Astept provincia!
.
P.S. Tot aseara am mai aflat ceva despre vinul rosu: cliseul devenit de acum clasic pe la noi, cum ca face rau la inima si creste tensiunea..:)) Tot dintr-o discutie concurent clienti… Masterchef Paradox…Parol!!!
.
Provincia raspunde prompt !
Doamne, ce-mi plac mie emisiunile astea de larga respiratie si mare angajament ! Afli tot felul de lucruri la care, nici cu gandul nu gandeai! Vin rosu la peste, conform “bucatariei moderne”!? Nu mai conteaza asocierea dintre vin si mancare!
Ei, bine, tot la o emisiune de profil, am aflat si eu ca ungurii, recomanda Tokay-ul la orice fel de mancare ! Pe categorii, ce-i drept!
Dar de aici pana la a pune alaturi vinul rosu cu pestele sau salata….e ceva distanta!
Somon? Peste spada? Poate v-o balena moarta de batranete!
Si, vreau sa cred ca faza cu vinul rosu, care creste speranta de viata a pestilor, e o gluma! Buna intr-adevar!
Probabil, pe principiu ca-s asa de ametiti de vin ca nu mai vad rama de la capatul firului!
[Raspunde]
@Adriana, e mai aflam si noi “nazbatii” noi….. Oricum concurenta respectiva e sarea si piperul…de aceea nici nu cred ca a fost eliminata pana acum!
La pestele mai gras sau care are carnea rosie,eventual cu un sos mai greu mai merge un vin rosu mai usurel si acid….sau eventual un rose…
Dar pana la vin rosu la file de dorada (parca asta se servea) mai e drum lung…..;)
[Raspunde]
Adriana Reply:
May 16th, 2012 at 10:35 AM
@Dan Micuda,
[Raspunde]
Da, asa este! Dar…excesul de sare si piper…nu dau bine ca sa nu discutam de faptul ca” dauneaza grav sanatatii”, dupa cum ne invata reclamele Tv !!!
Personal, nu am incercat formula cu vin rosu la peste, nici macar in formula “light”.
Si, sincer vorbind, nici nu am de gand! Vreau sa-mi pastrez parerea buna despre ambele. (Am incercat intr-adevar cu un rose: Alira Rose 2009 ! La un pastrav afumat si unul proaspat pus la gratar, consumat chiar la mama lui, la pastravarie!) Desi este unul din vinurile mele preferate, parca, parca, tot ar fi mers ceva …mai usor, mai “sprintar” pe la 12% alcool.
Dar, gaselnitele astea seamana cu o mamaliga pe care o imbraci in crema de ciocolata si o declari….nonconformism!
Ca, vinul rosu creste tensiunea si face rau la inima e cam adevarat! Daca-l bei ca pe apa ! Specialistii ( aia cati sunt) recomanda 2 l de lichide pe zi, nu 2 l de vin!
Parerea mea! Si, nu spun ca e cea mai buna!
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
May 16th, 2012 at 11:28 AM
@Adriana, corect, e bine sa mergi pe variantele safe.
In legatura cu show-ul respectiv, parerea mea ca este multa regie si goana dupa rating …decat bucatarie.
Dar macar niste balbe ca cea de mai sus ar trebui corectate. Si mai sunt si altele, asta mi-a sarit mie in ochi si nu m- am putut abtine….:)))
[Raspunde]
Adriana Reply:
May 16th, 2012 at 11:52 AM
Da, foarte adevarat!
Se alearga dupa rating si, acesta se obtine , de regula, de la cei multi si nu foarte ……….
Ce s-ar intampla cu respectiva emisiune ( si, nu numai cu asta) daca distinsii telespectatori ar fi atenti la derapaje? Mari sau mici.
Esti primul care sesizeaza in scris balbele. Sunt destui cei care nu iau in seama emisiun(ile)ea .
Din pacate, destul de putini, avand in vedere ratingul de care se bucura.
Si, ne mai si mai si recomandam ca mari cunoscatori intr-ale bucatariei si vinului! (noi, care…traditia, care de la Stefan cel Mare, care ….):-)))
In aceeasi oridine de idei, vreau sa te rog ceva, daca nu-ti este cu suparare: doua variante: ori preiau articolul tau pe blogul meu, cu specificarea ca iti apartine, ori am sa scriu si eu un articol cu aceeasi tema, specificand ca sursa de inspiratie am gasit-o pe blogul tau!
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
May 16th, 2012 at 12:19 PM
@Adriana, in general asta este televiziunea acum: showbizz.
Eu inca astept o emisiune culinara fara retete si bucatari cu halate in care sa se prezinte eventual traditiile culinare si cum au evoluat marile bucatarii ale lumii. De referinte la cultura nici nu indraznesc sa amintesc, ca atnci se duce rating-ul de tot…:))
In legatura cu rugamintea ta, in principiu cum iti este mai usor. Da-mi un mail si stabilim clar ce si cum…
[Raspunde]
Adriana Reply:
May 17th, 2012 at 10:08 AM
Cenusa-n cap!!!!:-((( Matanii! Rugaminti de “da Doamne sa nu citeasca asta cei care ma cunosc cat de cat! ”
Vad paiul din ochiul altuia si nu vad barna din ochiul meu! Greseala pe care am facut-o este absolut impardonabila!!!!
Recitind ce am scris intr-un cometariu anterior, am vazut greseala crunta : Am scris Alira Rose 2009 ! Te rog sa ma crezi ca numai tastatura este de vina! A luat-o inaintea mintii! Evident este vorba despre ENIRA ROSE 2009!
Dra, merg si eu pe principiul ca o greseala recunoscuta este pe jumatate iertata! Macar pe jumatate!
[Raspunde]
Cred ca tot televiziunea este de vina pentru asocierile cel putin ciudate dintre vin si mancare. Recent am urmarit o emisiune (Vedete si podgorii) pe postul Travel, in care actorul/regizorul Jason Priestley (Beverly Hills 9021….de acum 20 de ani, daca va mai amintiti) impreuna cu un tip mai in varsta fac un tur al podgoriilor si producatorilor de vin din SUA si Canada. La un canadian s-a prezentat un cupaj rosu (Merlot, Shiraz si Cabernet Franc) de 50 de dolari (St. Clement) care era recomandat sa se consume cu peste, pui si branzeturi! Asa ca Adriana casnica, sotia lui Freaka da Disc (un DJ la Bamboo sau alt club de fite din Mamaia) este indreptatita sa spuna ce aude/vede la TV.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
May 16th, 2012 at 5:18 PM
@BogdanC, Bogdan, pe tot mapamondul lumea incearca sa faca rating cu chestii noi, socante, inovative, etc….
Care mai de care debiteaza felurite trasnai pe care publicul in general le crede. Mai ales ce american.
La ora actuala putini mai au timp si pasiune sa se documenteze cu privire la un subiect si sa puna sub semnul intrebarii ce se afirma pe la TV, restul iau de bun afiramtiile respective si uneori, mai grav, isi apara ignoranta cu o ferocitate demna de cauze mai bune….pe principiul “daca a zis la TV, am auzit eu la TV, etc.”
TV-ul a devenit un fel de evanghelie a timpurilor moderne, unde, tot ce se spune este sigur adevarat. De ce? Pe ce baza? Pentru ca “asa au zis aia la televizor”, nu?
Sunt curios unde o sa se ajunge cu dilutia asta a valorilor si conceptelor doar pe baza si de dragul rating-ului…
[Raspunde]