May 02 2012

Sa gatim cu Davino!

Published by at 10:23 AM under Alb,Ceptura,Sec

 

Nu..nu am castigat la 6/49. Doar cautam un vin de gatit zilele astea, stiti despre ce vorbesc, o licoare alba, cu gust (macar) de vin si pe care sa scrie sec, ca nu am nevoie de zahar in mancare. Pana acum de aceasta sarcina s-a ocupat cu succes Domeniul Coroanei Segarcea, cu un Riesling Italian si apoi cu un Chardonnay la Bag-in-Box (BiB), amandoua corespunzand  sarcinilor de mai sus, ba in plus mai mergeau si de baut la pahar, fara frica de “fenomene adverse”.

Asa ca am facut turul supermarket-urilor in cautarea unei licorii potrivite. Prima constatare a fost ca cei de la Segarcea nu mai au vin alb la BiB. Doar un Cabernet Rosu Sec si cam scump pentru gatit (cam 40 de lei 3 l parca). Singura varianta identificata si care sa corespunda criteriul de mai sus (no sugar) a fost un Sauvignon Blanc de la Oprisor la 3l, in jur de 26 de lei.

 

Asta pana nu am ajuns la Metro..:)) Si tot invartindu-ma pe acolo vad un BiB de carton simplu, alb cu o eticheta comunista pe care scria (cum atlfel) Vinul Casei. Zic, stai sa vezi ca o fi vreo licoare provenita din zona Vrancea-Moldova, de la vreun producator incert sau cert ca fiind de evitat. Cand intorc cutia (are si 5l, deci m-am luptat ceva cu ea) vad scris pe spate: Unicom Ceptura S.R.L. Dupa aceea vad ca scria si pe fata….Zic ops, ca sa vezi chestie. Davino face BiB..:)) Cupaj Feteasca Alba si Sauvignon Blanc, 12.7 % alcool, IG Dealurile Munteniei.

 

“Povestea” de pe contraeticheta o vedeti si in poza. Scrie ca “se consuma in compania preparatelor din peste, mancarurilor pe baza de carne alba, produselor din patiserie.” Lipseste un cuvint totusi: TEORETIC. Pentru ca practic nu prea merge consumat. Culoarea este de un galben inchis, spre chihlimbar, indiciu cert de oxidare daca tinem cont de ce soiuri sunt afisate pe eticheta. Vinul este clar, nu are depuneri. Nasul este puternic oxidat, madeirizat, aduce a Nectar PX Pedro Ximenez, cu chestii confiate, coji de nuca, curmale, smochine si clasicele lac de unghii si diluant in fundal…in gura este plat, rotund, fad, fara arome si cu un plus de aciditate pe final. Asta e un lucru bun, pentru ca poate fi folosit in scopul pentru care a fost achizitionat: cooking. Desi o sa fiu cu bagare de seama ca altfel toata mancarea o sa aiba un usor iz oriental, dat de “buchetul” descris mai sus.

Deci pe scurt vinul este oxidat (parerea mea ca asa a fost la ambalare; desi am auzit ca se poate oxida si la BiB, desi nu cred ca a avut timp). Cred ca poate fi folosit la gatit (nu am incercat inca, daca iese rau revin cu un post) si la banii pe care i-am dat pe el oricum nu am cine stie ce pretentii. Ah, am uitat sa va spun cat a costat, ca aici e culmea: aproape cat o sticla de Faurar de 750ml, adica 21 de lei, deci cam 4 lei/litru. Culmea exista si varianta la sticla de 1,5 l la 9 lei, un fel de Babanu. Era si oferta la Metro de -20% semn ca se doreste epuizarea rapida a stocului..:)

 

Sincer in locul celor de la Davino nu as fi pus pe piata asa ceva: nu se face, strica firma. Eu stiu si inteleg ca un producator ca Davino cu o calitate excelenta si indiscutabila a vinurilor din portofoliu mai are si loturi de vin nereusite sau stocuri ramase prin crama din anii anteriori, pentru ca nu tot vinul e de 100 lei sticla, dar parca mergea mai bine la distilare decat in raftul magazinelor, chit ca banii incasati nu ar fi fost aceiasi.

Citeam deunazi prin Ghidul Vinul.ro ca Davino s-a retras la un moment dat din retail si s-a concentrat pe HORECA premium si de lux. E uite ca nu mai e tocmai asa si se pare ca au revenit pe segmentul retail si au luat-o de jos in sus. Probabil ca vandut la “vremea lui” (pe ambalaj nu scrie nici un an, dar presupun ca vinul de fata are deja vreo 3-4 la activ) ar fi aratat altfel, poate nu ar fi fost “demn” de “ultimate high-end” (citat tot de pe Vinul.ro), dar de un vin bun de retail tot ar fi mers. Asa ca daca nu l-au vandut atunci, nu avea rost sa il vanda acum. E ca si cum in Franta am gasi Chateaux Margaux (sau alegeti voi un Premier Cru) prin Auchan la BiB.

 

Oricum prin Metro (cel putin de la Pitesti) mai gasim “experimente” Davino, cum ar fi gama scoasa pentru LeManoir (Rosu, Rose si Alb de Ceptura) la preturi in jur de 30 de lei sticla si ani mai apropiati contemporaneitatii (2009,2011 parca), probabil cu perspective gustative mult mai bune.

Asa ca pe scurt, daca vreti sa va laudati pe Facebook (sau la prietenii cunoscatori in ale oenologiei) ca gatiti cu vinuri de la Davino da-ti o fuga in Metro si cu 20 lei aveti 5 l de vin cu “pedigree”. Totul e sa nu beti din el sau mai rau sa il dati la invitati.

 

 

P.S. I: Exista (tot la BiB de 5 l sic!) si varianta in rosu, cupaj Merlot cu Cabernet si ghiciti ce? La banii mentionati mai sus am luat un bax si de asta, tot in scopuri culinare. Sper sa se prezinte mai bine..Revin cu impresiile personale de Masterchef..:))

L.E.: Nici pe cel rosu nu va recomand sa il apropiati de mancare sub nici o forma…e mai grav decat varianta in alb (opac, oxidat, cu defect puternic). De baut nu mai vorbesc. A luat calea canalului..:)

 

P.S. II:  Ca tot am vorbit de Masterchef, am vazut zilele acestea la o emisiune pe Acasa TV parca (cum am nimerit pe canalul asta nici eu nu stiu) ca Chef Florin Dumitrescu (cel cu parul lung, ca sa nu mai cautati) gateste cu Merlot Castel Starmina de la Vinarte. O alegere fericita, mai ales daca era varianta 2010, ca la 2009 s-ar putea sa ii iasa un iz de baric in gulas..:))

 

5 responses so far

5 Responses to “Sa gatim cu Davino!”

  1. George Miteaon 02 May 2012 at 1:35 PM

    Cred ca principala calitate a vinului de gatit e sa nu aiba defecte. Apoi sa aiba cat mai mic zaharul rezidual. In rest nu prea conteaza, parerea mea. Treburile de genul sa facem cocos in vin cu pinot de Burgundia sau Chateauneuf mi se par nitel exagerate. Cea mai buna pulpa de cocos pe care am mancat-o a fost gatita cu vin provenit de la 1000 de metri de domiciliul cocosului:) Esta da terroir si somelarie:)

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @George Mitea, Corect, corect…doar sa nu imi iasa cocosul cu arome de oxidat..:)) Bine, sper ala rosu sa fie mai ok…
    Intr-adevar e snobism sa gatesti cu vin scump, cel putin la noi Merlot-ul de la Vinarte e perfect pentru scop, plus ca poti sa gusti si ceva langa cratita…:) Nu contest ca probabil vinul respectiv poate aduce arome interesante si alte chestii frantuzesti de finete, dar conteaza si pentru cine gatesti.
    Multe chestii din bucatarie au devenit motive de etalat snobismul…citeam zilele trecute “French Provincial Cooking” de Elizabeth David si erau niste retete foarte normale si simple (suprinzator de normale si simple), facute fara cine site ce tehnici si ingrediente “magice”, ca sare roz din Himalaya, vin de nu stiu unde, etc…etc…

    [Raspunde]

  2. George Miteaon 02 May 2012 at 1:57 PM

    Da’ ce, mamaia din Crache-du-bas gatea cu sare de himalaia?

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @George Mitea, Cel mult cu Fleur de Sel de Guerande..:))

    [Raspunde]

  3. […] de fata (2010), ma va dezamagi isi va gasi cu siguranta o utilizare culinara mai propice decat BiB-ul rosu de la Unicom Ceptura (aka. Davino) care a luat calea canalului. O sa il desfac zilele astea ca sunt si eu curios daca se […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply