Apr 26 2012
Jancis Robinson mi-a dat dreptate…:)
Daaaa, se pare ca nu am batut degeaba apa in piua ca imi place Tamaioasa Romaneasca a celor de la Stirbey, considerand ca este la ora actuala cea mai nimerita vinificare in sec a acestui soi….
Intr-un articol foarte interesant, despre internationalizarea si globalizarea viei publicat in Financial Times si pe care va recomand calduros sa il cititi ca sa vedeti unde s-a ajuns cu via si vinul, la propriu si la figurat, Jancis Robinson aduce aminte si de Romania, spunand ca avem “o lunga traditie in domeniu si legaturi stranse cu Franta”.
Cum a ajuns insa la Stirbey? Prin “conservativa” Wine Society, pe care cei de la Stirbey au reusit sa ii convinga sa listeze doua vinuri produse din soiuri traditionale romanesti: Tamaiosa vinificata in sec din 2010 si Novacul din 2009, pe care Jancis le considera “impresionante”, mai ales prin prisma faptului ca sunt produse din varietati locale si nu internationale. Eu zic ca Stirbey ar trebui sa trimita si Negrul de Dragasani la Wine Society, mai ales varianta pe care am vazut-o la Goodwine, in varianta “barrique sample”.
P.S. Acum ca sa fie satisfactia completa, ma intreb: ce parere ar avea Jancis despre varianta Dulce a Tamaioasei de la Stirbey, despre care mai toti de pe la noi (si aici ma numar si eu) afirma ca ar fi peste peste cea in sec. S-ar putea sa avem surpriza ca in cazul unei persoane obisnuita cu vinurile seci opinia de mai sus sa nu corespunda. Si atunci sa ne gandim introspectiv ca anii de vinificare in dulce a acestui soi ne-au modificat iremediabil perceptia despre cum ar trebui sa arate? Sau pur si simplu suntem programati genetic ca popor pentru zahar si dulcegarii? La propriu si la figurat..:)
Eu cred ca anii de vinificare in dulce a Sauternului le-au modificat genetic bordolezilor perceptia asupra semilionului…
Vezi tu, pentru un turist japonez un mar romanesc viermanos e zen.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
April 26th, 2012 at 11:26 AM
@George Mitea, Intr-adevar, in afara de Sauternes unde este vinificat in dulce, il mai folosesc pentru Bordeaux Blanc, dar cam tot timpul in cupaj cu Sauvignon sau Muscadelle. Rar am vazut exemple de Semillon sec varietal.
Exact asta ma intrebam si eu, daca mie imi place varianta in dulce a tamaioasei si cei din vest vor considera ca cea in sec este mai reusita (standardele lor de comparatie pentru un vin dulce fiind probabil Sauternes, unde e greu sa ajungi cu Tamaioasa), cine este zen? 🙂
[Raspunde]
Impresii despe vinurile de la Wine Society au fost publicate azi pe site-ul lui Jancis Robinson.
Uite link-ul, dar se pare ca nu te poti conecta daca nu ai abonament:
http://www.jancisrobinson.com/tasting_articles/ta20120323.html
Pentru orice eventualitate, postez descrierea vinurilor de la Stirbey 🙂
Prince Stirbey, Sec Tamâioasa Româneasca 2010 Romania 16.5 Drink 2012-2014
Very fruity and fragrant and clean and precise on the nose. On the palate it’s pretty light and finishes dry. Lots of fun and stimulating for those who are tired of the familiar in their wine glass. Very clean and well made. Fair value. 13%
£9.50 The Wine Society
Prince Stirbey, Sec Novac 2009 Romania 16 Drink 2011-2013
Rather round and very textured. Clean and well made. Mineral finish. Real zip to this – unlike anything else I have tasted. Good old Prince Stirbey might just reignite Romania wine’s reputation. Finish is a bit sudden but it’s certainly novel! 14%
£13.95 The Wine Society
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
April 26th, 2012 at 8:32 PM
@Marius, Exact asa am zis si noi…:)
Multumim, le-am mai aranjat eu in pagina!
[Raspunde]
[…] si cozonacul, insotite ad-hoc de superbele variante de Tamaioase Romanesti, cea in Sec din 2011 apreciata si peste hotare si pe bune dreptate, iar cea in Dulce 2010 de-a dreptul sublima prin imbinarea dintre aciditate, […]