Apr 25 2012
Domaine Peraldi: SERVE in stil corsican! Plus un experiment reusit, Terra Romana Chardonnay 2011 (I)
Nu cu mult timp in urma am avut parte de o placuta surpriza din partea celor de la SERVE, fiind invitat la o degustare a vinurilor lor produse in Corsica. Dupa cum probabil stiti deja, actionarii SERVE detin in Corsica un domeniu incarcat de traditie si recunoscut in Franta pentru calitatea vinurilor produse. Este vorba de Domaine Peraldi, un producator cu 45 de Ha de soluri in apelatiunea Ajaccio, cea mai veche regiune viticola a insulei Corsica, situata in partea vestica a insulei, in jurul capitalei, cu acelasi nume (da, capitala Corsicai nu este Bastia, orasul despre care presupun ca s-a auzit cel mai mult la noi, datorita in primul rand fotbalului.). De cand am aflat de existenta lor am fost curios cum arata vinurile respective si se pare ca SERVE s-a hotarat sa importe si in Romania o mica cantitate.
Intotdeauna am ridicat in slavi diversitatea vinului si recunosc ca ma aflu intr-o cautare permanenta de soiuri locale cat mai diverse, atat sub aspectul caracteristicilor, cat mai ales ca variante de exprimare la nivelul produsului final. Iar Corsica, fiind atat de aproape de Italia, dar aflandu-se sub influenta scolii franceze de vin, nu duce lipsa de diversitate si de calitate, aceasta din urma evoluand mult in ultimele decenii cu ajutorul subventiilor din fonduri UE ce au avut ca scop principal limitarea productiei. De fapt insula nu duce lipsa nici de oameni geniali, imparatul francez Napoleon Bonaparte fiind nascut intr-o familie de viticultori corsicani, chiar din regiunea Ajaccio…
Soiul principal cultivat in aceasta apelatiune este Sciacarello, indigen insulei. Este unul dintre cele mai vechi soiuri cunoscute si in mod surprinzator, nu prezinta similitudini cu nici un alt soi de struguri cultivat la ora actuala, banuindu-se fie ca a fost adus pentru prima data de pe continent, de catre romani, intre timp acestia renuntand la cultivarea lui si ramanand indigen doar Corsicai, fie ca a evoluat aici dintr-o soi local. Oricum o istorie interesanta a unui soi care ofera vinuri la fel de interesante: moi, picante, cu aciditate notabila, parfumate si condimentate, ceva in genul unui Pinot Noir, cu o tenta de rusticitate plina de farmec, specifica insulei.
Al doilea soi prezent in vinurile celor de la Domaine Peraldi si specific Corsicai, este Niellucciu, ale carui origini sunt inca disputate, unii crezand ca este indigen Corsicai, altii, pe baza ultimelor cercetari genetice, identificandu-l ca pe o ruda apropiata a celebrului Sangiovese italian.
Sub aspectul climatului, desi ne-am putea astepta la o clima calda, specific mediteraneana (aceasta fiind intr-adevar mai calda si mai secetoasa decat in Franta continentala), relieful muntos al insulei (este cea mai muntoasa insula din Mediterana) si influenta marii reusesc sa tempereze cu succes extremele climatice si variatiile de temperatura.
Aceasta ar fi pe scurt descrierea Corsicai ca zona viticola. Principalele apelatiuni le puteti identifica dand “click” pe harta de mai sus. “Mise-en-place”-ul oenologic fiind facut, inainte de a va descrie cele doua vinuri de la Domaine Peraldi incercate cu ocazia acestei degustari (lucru pe care il voi face in urmatorul post, din considerente de spatiu si ergonomie), voi spune cateva cuvinte despre interesantul experiment denumit Terra Romana Chardonnay-ul 2011 al celor de la SERVE, cu care m-am intalnit prima data la Prowein.
De data aceasta, degustat in conditii mult mai bune (adica bine racit, la temperatura corecta de servire si proaspat deschis) mi s-a parut mult mai echilibrat decat atunci, cu note de baric (vanilie, toast) bine integrate si balansate de o aciditate vioaie, pe fondul aromelor de fructe exotice (mango, ananas, papaya). Finalul in mod special este foarte reusit, mediu spre lung, desfasurand note minerale, de coaja de paine si aspecte usor ierboase, mediteraneene, mentolate. Este un vin la inceput de drum, care cu siguranta va mai oferi surprize in privinta evolutiei, atat in baric (am inteles ca nu este inca imbuteliat) cat si ulterior in sticla. Datorita conditiilor anului 2011 si a tehnicii speciale de vinificare probabil va avea un potential de pastrare si evolutie superior variantelor din anii anteriori.
Am adus aminte de tehnica de vinificare, care este, din cate stiu, o premiera in Romania, constituind si pentru cei de la SERVE un experiment in sine: fermentare in baricuri noi frantuzesti la temperatura controlata prin bare de inox introduse in acestea. In poza de mai jos se vede exact cum se prezenta vinul asta toamna, sub supravegherea atenta a “creatorului”, d-nul oenolog Aurel Rotarescu.
Rezultatul “experimentului” de fata este dupa parerea mea un succes; daca aveam unele indoieli in urma degustarii de la Prowein, acum fiind sigur ca am in fata un Chardonnay reusit, diferit de ceea ce am incercat pana acum pe la noi si pe care il plasez in topul preferintelor personale alaturi de Sole de la Recas, fiind totusi doua stiluri diferite de exprimare a acestui soi extrem de versatil.
.
Se pare ca am pornit sa vorbesc de vinurile corsicane si am ajuns tot la creatiile SERVE de pe pamant autohton. E posibil sa fie de vina nationalismul, dar acesta se “inmoaie” treptat in fata interesantelor realizari oenologice ale celor de la Domaine Peraldi.
Dar despre toate acestea intr-o postare viitoare….adica urmatoarea..:)
[…] Am ramas dator de acum cateva postari cu impresiile despre vinurile Domaine Peraldi incercate la invitatia celor de la SERVE. Pentru partea de introducere cu privire la viticultura din Corsica si la soiurile specifice care se regasesc si in vinurile despre care voi vorbi mai departe puteti citi in cadrul primei postari, aici. […]