Mar 30 2012

Un “Merlotzel” de la Gallo

Published by at 11:34 AM under Merlot,Rosu,Sec,SUA

 

In primul rand sa lamurim sensul cuvantului “Merlotzel”. Nu il cautati in DEX, nu exista, este un diminutiv de alint al Merlot-ului, atunci cand ne referim la o varianta mai light, mai abordabila. Nu l-am inventat eu, este folosit cu o intensitate demna de invidiat de un prieten atunci cand se pune problema achizitiei unui vin sau a comandarii unuia la restaurant:  “Sa luam un Merlotzel!!!” Trebuie sa recunosc ca suna funny si mai mult ca sigur il folosesc si altii ca termen de referinta pentru Merlot. Termenul in sine cred ca face parte din aceeasi familie etimologica si de sensuri cu celebra “Capsunica”, care desemneaza cam acelasi lucru si din punct de vedere gustativ cat si organoleptic:  ceva placut, usor, agreabil, cu mult fruct si eventual rest de zahar, etc.

Daca stam si ne gandim ca oricum Merlot-ul nu este un soi foarte agresiv si prin definitie si caracteristici beneficiaza de corpolenta, catifelare, rotunjime si chiar fructuozitate (in comparatie cu Cabernet-ul Sauvignon pe care vine sa il mai “imblanzeasca” in clasicele cupaje bordoleze) aplicarea diminutivului de mai sus aduce o nota in plus de inofensivitate,  invocand, cel putin in imaginatia personala, un bichon maltez alb, cu funda roz, asezat pe trei perne la fel de albe in fata unei ferestre cu vitralii…Ciudata imagine nu? Deh , imaginatia…

 

In fine, pana zilele trecute termenul Merlotzel il aplicam in general la vinurile din gamele inferioare ale producatorilor de pe la noi, facute in stil rotund, fructat, usor glicerinos, prietenoase cu consumatorii care de abia se initiaza in tainele vinului. De exemplu, Rapsod-ul de la Rotenberg mi s-a dat exemplu de catre prietenul de mai sus cand l-am interogat despre ce Merlotzel a incercat el de pe la noi. Si mai sunt si altele (exceptie notabila face Castel Starmina de la Vinarte, dupa parerea mea). Se pare totusi ca exista ceva si mai prietenos, si mai Merlotzel, daca ar fi sa fortez gradele de comparative ale limbii romane. Si acel ceva se numeste Gallo Family Vineyards Merlot(zel) 2009. Surprins nu am fost cand l-am incercat, pentru ca ma asteptam ca gigantul American sa produca ceva profund comercial si baubil, mai ales pe entry-level, dar chiar asa de baubil si de comercial nu credeam sa existe. Asadar:

 

Aspect (Culoare): un rosu deschis, tanar, spre cireasa coapta, surprinzator de apos si transparent, specific mai degraba unui Pinot Noir decat unui Merlot. In mod cert cel mai decolorat Merlot pe care l-am intalnit pana acum. Sticla inchisa parca cu dop de plastic, sugerand in avans stilul vinului.

 

Nas: Tanar, usor fara cine stie ce veleitati, iti arunca in mod ostentativ si direct arome de visine, fructe de padure, prune coapte alaturi de ceva tuse usor alcoolizate de vanilie si scortisoara.

 

Gust: Un atac cu o corpolenta medie, care se dezintegreaza rapid pe palat intr-o materie diluata, neagresiva, prietenoasa cu fructe si gemuri (coacaze, visine, prune supracoapte) plus ceva vanilie. Aciditatea este slaba spre inexistenta, la fel ca si taninii, toate pentru a nu deranja consumatorul de la masa de fructe vanilate cu fundal usor dulceag-glicerinos.  In privinta complexitatii ne putem referi cel mult la unidimensionalitate, fapt confirmat si de postgustul meteoric, in aceelasi note fructat-dulcege de compoturi si gemuri.

Realizarea suprema a “Merlotzel-ului” de fata este agreabilitatea, lipsa completa de agresivitate, fapt care cu siguranta il face placut si celor mai inversunati dusmani al vinurilor rosii si imi ofera mie posibilitatea de a-mi redefini preconceptiile legate de diminutivul de mai sus.

Per ansamblu un vin Acceptabil (cred ca acest calificativ se potriveste intrutotul vinului de fata) care imi aduce aminte de conceptul la fel de “dragalas” al sampaniei pentru copii care incearca sa creeze pustimii iluzia ca sta la masa cu “cei mari”. Cam acelasi lucru face si vinul de fata: te lasa sa crezi ca bei vin, dar mai degraba este un fel de Cappy de visine usor alcoolizat.

Apropo, ca am uitat sa mentionez un fapt demn de luat in seama: are 12,5 % alcool. Sa scoti asa ceva in insorita Californie (Central Valley) e ceva, dar din ce stiam eu producatorii americani din California sunt printe putinii care au voie prin lege sa puna apa in vin, deci….Cheers!!!

P.S. Se pare ca nici Cabernet-ul nu este mult diferit ca idee, dupa cum spuneam prin toamna.

 

11 responses so far

11 Responses to “Un “Merlotzel” de la Gallo”

  1. Ciprianon 30 Mar 2012 at 12:49 PM

    Pai zi si tu, nu e mai serios un Starmina? 😀

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Ciprian, Starmina e la polul opus…:)) Personal prefer Starmina, dar la consumatorul obisnuit cred ca palce mia mult cel de sus…macar sa palca si asta, e un inceput!!

    [Raspunde]

  2. Ciprianon 30 Mar 2012 at 12:51 PM

    Din cauza unor asemenea sucuri alcoolizate, Merlot-ul are o reputatie negativa in SUA (pe langa efectul Sideways)

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Ciprian, Chestia cu Sideways e foarte tare…si tinand cont ce reprezinta Gallo pe piata interna a SUA, e bun de dat in judecata de catre producatorii de Merlot serios..:) Pentru manipularea pietei…
    Pai de aia cand dau de Chile li se apre raiul pe pamant…de fapt Merlot-ul de Chile eu un fel de Gallo pe steroizi, un fel de next level pentru cine a baut pana acum asa ceva…

    [Raspunde]

  3. berbecutioon 31 Mar 2012 at 2:07 AM

    Ce mi-ar mai placea si mie sa mai gasesc din cand in cand vreun vin romanesc cu 12,5%. Lasa ce scrie pe sticla…de-adevaratelea ;). Si hai odata la GoodWine ca au luat-o razna Jidvei si Cotnari…in sens …nu pozitiv…mega-ultra-pozitiv!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @berbecutio, Maine pe la un 10.30 aterizez..:) Sunt curios si eu cu Jidvei si Cotnari..:)

    [Raspunde]

  4. berbecutioon 31 Mar 2012 at 2:11 AM

    Sunt foarte multe vinuri noi, incearca sa scuipi cat mai mult (la propriu), ca altfel n-ai viata lunga pe-acolo 🙂
    Apar si eu dupa-amiaza intr-un tur de rosii.

    [Raspunde]

  5. Darius Tulbureon 01 Apr 2012 at 12:30 PM

    Descrierea ta imi aduce aminte de Feteasca Neagra Calauza, un vin usor, fara aciditate si fara tanin. Nici proaspat, nici agresiv, nici sec, nici dulce… Sau de Prahova Valley Pinot Noir Reserve 2009 (?). Prefer un pahar de Merlotzoc decât o sticla de Merlotzele de-astea!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Darius Tulbure, Corect, eu personal nici nu l-as include la capitolul vin..eventual la produse pe baza de vin. Nu am incercat Calauza, dar in gamele de jos, produse de acest gen atrag publicul care se fereste de vinurile rosii pe motiv ca ar fi prea taninoase, grele.
    La ora actuala, dupa ce am mai incercat pe la targ, preferinta personala la Merlot-uri cu preturi normale este Vinul Cavalerului 2010 de la SERVE, excelent la banii respectivi plus Castel Starmina 2010, mult mai abordabil decat 2009. Asta ca fac un preview la postul (urile )ce vor urma despre Goodwine…:)

    [Raspunde]

  6. Darius Tulbureon 01 Apr 2012 at 2:53 PM

    Merlotul de la Castel Stârmina 2010 e mult mai abordabil decât 2009? Asta e o veste bun?. Eu a? mai include în rândul merloturilor bune la pre?uri normale: Rapsod de la Rotenberg, Merlot Frunza 2009 (nu se compar? cu Cabernet Frunza 2009, dar e destul de corect pentru… 10,49 lei!)… ?i-n rest nu-mi amintesc acum. Of, trebuie s?-mi fac un blog s? le ?in cumva seama!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Darius Tulbure, Ai dreptate cele de mai sus sunt toate Ok. Si cupajele cu Merlot ale celor de la Recas pe gama Huniade sunt interesante, dar mai pe stilul popular, fructat, light.
    Intr-adevar Castel Starmina mi s-a parut mai abordabil in varianta 2010!

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply