Feb 28 2012
Update Corcova: Episodul doi – Degustarea…
O conjunctura fasta si profund aleatoare m-a adus aseara din nou fata in fata cu vinurile celor de la Corcova (sic!). Partea cu fasta este partiala deoarece, ironia sortii, tocmai ma aflu intr-un varf de gripa cu nas infundat&stuff, fapt care imi rapeste momentan o mare parte din „abilitiatile” ce imi permit sa ma bucur de licoara magica denumita vin.
Asadar ieri dupa-amiaza pe la orele 16 primesc SMS: „degustare Corcova la Casa Sattler la orele 19.” Zic: E inscenare..:) In prima faza declin elegant pe motive medicale si apoi ma hotarasc brusc pe la 19.30 sa ma bazez pe ce imi mai ramasese din simturile vizuale, olfactive si gustative si sa particip totusi. Curiozitatea, deh..
In consecinta, am pierdut un Chardonnay Corcova nebaricat, ajungand prea tarziu, dar pe restul le-am prins. Voi scrie cateva pareri despre fiecare, tu cititorule tine cont de handicapul generat de gripa asupra simturilor subsemnatului. Asa ca din “nas mediu” puteti sa treceti la “intens” si din „arome usoare de fructe de padure” , le puteti considera medii spre ridicate, probabil chiar intense…Asadar, in ordinea aparitiei:
Muscat Ottonel Corcova 2010: Am trecut foarte repede peste el, deja fiind intarziere, vad ca nu apare pe site. Nas tipic, de strugure copt si ceva citrice si flori de camp, interesant; pe palat se simte corpolent, cu o aciditate bine integrata care ii da o nota de fresh, surprinzatoare pentru soi. Finalul este destul de scurt, tamaios; un vin prietenos si vioi.
Chardonnay Baricat 2009 (Dealul Racoveanu?): un nas clasic de baric, rotund, vanilat, cu mult unt si paine prajita si ceva note ierboase interesante (rozmarin, eucalipt, menta). In pofida nasului care anticipeaza ceva greu,extrabaricat, gen Australia, in gura, dupa ce debuteaza cu un atac rotund si previzibil, cremos, cu unt si toast, prezinta o aciditate medie, bine integrata care echilibreaza notele grele din atac si ofera un final destul de fresh pentru cat baric se simte in el, cu ceva adaugiri de drojdii si fructe exotice. Un vin interesant, aflat aproape de granita stilului greu, baricat, dar care, in mod ciudat, nu poate fi catalogat asftel (probabil s-a dorit ceva gen Burgundia) si care confirma inca o data versatilitatea Chardonnay-ului ca vin de “autor” (vinificator).
Corcova Alb Dulce: 50%Chardonnay si 50% Muscat Ottonel cu o culoare galbena cu reflexe maronii si un nas de Muscat (struguri copti) si ceva fructe exotice si note dulcege, vanilate. In gura apare corpolent, greoi si destul de plat cu arome sfioase (pere , piersici si ceva note de vanilie) acoperite de restul de zahar, plus un final scurt si abrupt. Aciditatea este pe acolo, dar nu face fata zaharului rezidual. Vinul reprezinta un stil pe care personal nu il agreez, dar caruia ii vad utilitatea tinand cont de preferintele consumatorilor romani.
Corcova Rose 2011: un rose pe stil frantuzesc inca din aspect (un somon, usor in degrade, petala de trandafir roz), care are in componenta Merlot si Cabernet Sauvignon. Nasul este delicat, elegant cu note de capsuni, zmeura si fragi. Atacul este rotund, dar suav, neagresiv, corpul mediu cu subtilitati de capsuni, trandafiri si ceva bomboane, toate contrabalansate de o aciditate vioaie, bine integrata. Un Rose echilibrat, bun pentru vara la terasa cu un final fresh, fructat si putin mineral.
.
Corcova Cabernet Sauvignon/Merlot 2009: imi mentin afirmatiile de aici. Mi-a placut mult prospetimea nasului, care a reusit sa razbata printre barierele si ravagiile facute de gripa asupra simturilor subsemnatului.
Corcova Cabernet Sauvignon/Merlot Dealul Racoveanu 2009. Versiunea imbunatatita si baricata a celui de mai sus. Si mai scumpa, bineinteles. Paradoxal desi are mai mult CS decat varianta de mai sus, este mult mai echilibrat si mai integrat. Un plus de rotunjime il da si alcoolul care trece de 14 % (mai exact 14,3%), iar cele 12 luni petrecute de intregul ansamblu in baric (fata de doar 50% pentru cel de sus) isi spun cuvantul sub aspectul integrarii taninilor si al plusului evident de complexitate. Aceasta complexitate este confirmata si de nas, asezat,evoluat, dezvaluind fructe de padure, visine, cirese negre armonios integrate cu arome de cafea, vanilie si ceva piele specifice baricului. Pe palat vinul dovedeste structura, cu un atac rotund, suculent, cu fructe de padure si visine alaturi de note piperate si de cafea. Aciditatea este medie, nederanjanta, iar tanini sunt mult mai evoluati si integrati fata de cel de sus, bine asezati in peisaj. In evolutie apar de asemenea si note amarui, de ciocolata neagra cu multa cacao sau esenta de migdale care dau o nota de rustica intregului ansamblu. Finish-ul este cald, usor onctuos, fructat, cu note dulcege asociate vaniliei. O evolutie evidenta fata de varianta din gama inferioara, cu perspective bune pentru un plus de integrare, in eventualitatea pastrarii in sticla pentru inca 2-3 ani.
Corcova Syrah Dealul Racoveanu 2009: Un Syrah de un rosu rubiniu, intens, concentrat, cernelos ce sugereaza extract si condiment “all over”. Nasul confirma concentrarea de fructe negre de padure, visine surpacoapte si condimente cat cuprinde (cafea, piper negru,cuisoare si ceva piele) alaturi de note usoare de vanat. Atacul este rotund, dezvaluind un corp mediu, surprinzator de fructat, (chiar aducand spre Merlot pe alocuri), fata de nasul puternic condimentat, cu visine si fructe de padure alaturi de ceva piper, cafea prajita si note gudronice, de smoala. Vinul are o structura puternica, integrata, condimentul reaparand in linia constructiei in postgustul mediu spre lung, unde capata note picante, amarui, calde si usor vanilate. Tanini sunt puternici, dar catifelati, moi, un fel de “pumn de fier in manusa de catifea”, asa cum sta bine unui Syrah. Una peste alta este vinul care mi s-a parut cel mai reusit (la momentul actual si in conditiile descrise mai sus) cu o evolutie excelenta pe palat si un final pe masura.
Corcova Pinot Noir Dealul Racoveanu 2009 A aparut providential in degustare, pe final, desi merita incercat la inceputul seriei de rosii si aerat mai mult in prelabil. Doar 4.200 de sticle produse. In pahar arata un rosu visiniu, semitransparent cu ceva tente caramizii. Nasul, la desfacerea sticlei, ofera in principal note de baric (vanilie, piele, tutun si ceva piper). Dupa ceva plimbare prin pahar se ridica sfios din spatele baricului si caracterul fructat al vinului, in special cu fructe rosii (zmeura, rodie, coacaze) alaturi de ceva note lactice. Atacul este catifelat, insotit de o aciditate placuta si bine integrata care apare inca de la inceput si care continua intr-un echilibru excelent pana in final, dezvaluind pe parcurs arome de rodie, scortisoara si vanilie. Corpul este mediu, catifelat, sustinut de nivelul alcoolul (13.7%), de altfel bine integrat. Taninii sunt moi, discreti, actori in rol secundar ai piesei. Finalul este plin de fruct, vanilie si o reflexie de scortisoara. Per ansamblu cred ca vinul s-ar fi prezentat mai bine dupa o aerare corespunzatoare, potentialul exista, este acolo: un Pinot Noir bine definit, compact,unitar, care nu da nici impresia de lipsa de concentrare, de apos, de subtire, dar nici nu agreseaza prin prea mult extract, avand, undeva in fundal, acea “gena” de eleganta specifica soiului.
Ca o concluzie de final, pot spune ca imi (re)confirm supozitiile trase in postarea precedenta: vinurile celor de la Corcova sunt pe un trend ascendent de calitate, gama premium Dealul Racoveanu confirmand acest lucru: vinuri atent lucrate, serioase, foarte bune tinand cont de “tineretea” materialului cu care s-a lucrat. Sunt de urmarit pe viitor, fiind interesanta “imprimarea” atributelor specifice terroir-ului asupra vinului, pe masura maturizarii viilor si a sedimentarii tehnicilor de vinificatie folosite pentru a scoate aceste particularitati in evidenta. Cam tot aceeasi garnitura a incercat-o si Mihai la Cluj, concluziile fiind in general favorabile!
P.S. 1: Am aflat de asemenea ca am fost destul de aproape si de o Feteasca Neagra in portofoliul celor de la Corcova, eveniment amanat pentru un an cu auspicii viticole mai bune din ce am inteles. Daca intr-adevar este asa, atunci “Chapeau Monsieurs” si o astept cu interes!
P.S. 2: Tot la degustarea de mai sus am incercat, spre final si cele doua variante de rose din gama Unico de la Tenuta Ulisse, unul din Montepulciano si celalalt din Merlot, delicioase amandoua, desi diferite ca stil. Revin cu detalii pe larg!
La Craiova era o legenda, despre care si la 33 de ani se spunea ca e cea mai mare speranta a fotbalului romanesc: http://www.pandurii-tg-jiu.ro/index.php?id=4440
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
February 29th, 2012 at 10:17 AM
@berbecutio, Mda cunoastem…era “noul Gica Hagi” intr-o vreme..:))
In cazule de fata cred (sper) ca lucrurile stau mai optimist! Oricum timpul le va lamuri pe toate, ca sa folosesc tot o expresie din lumea fotbalului….:)
[Raspunde]
Pinot Noir-ul e foarte frumos, o sa scriu si eu despre el cand apuc.
In ceea ce priveste Chardonnay-ul Barrique 2009 am deschis doua sticle, ambele defecte! Bad bad bad!
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
March 9th, 2012 at 11:26 AM
@Bogdan Bocse, Da Pinot-ul este o reusita, pacat ca au putin si am inteles de la Serban ca si plantatia este destul de mica, deci si pe viitor nu vor fi cantitati foarte mari.
Cu Chardonnay, curat ghinion, sau au o prob. cu dopurile…Am patit-o si eu de curand, la case mai mari, un Chablis Premier Cru…
[Raspunde]
[…] spuneam in finalul degustarii Corcova de aici ca am incercat si doua Rose-uri de la Tenuta Ulisse despre care voi scrie in curand. Iata […]