Feb 27 2012
Incet, pe drumul cel bun: Corcova Cabernet Sauvignon/Merlot 2009
Cu vinurile celor de la Corcova m-am mai intalnit pe la targuri, in special la Goodwine, parca anul trecut in primavara din ce imi aduc aminte. Corcova este o investitie a doi parteneri: Michel Roy si Serban Damboviceanu creata cu scopul de scoate in evidenta caracteristicile terroir-ului din zona prin realizarea de vinuri excelente. Chiar se precizeaza la un moment dat pe site un lucru interesant: “A ajuta Corcova sa-si regaseasca renumele si oamenii, sa-si reia muncile, a insemnat mai mult pentru Michel Roy decat urmarirea unui profit rapid si sigur.” Suna bine, nu? Podgoria Corcova are insa o istorie si o traditie mult mai indelungata, fiind mosie a Bibestilor, in grija unui oenolog francez recunoscut pentru cupajele Corcovin si Corcovel, a caror reteta este acum pierduta. Acum de partea oenologica se coupa tot un director tehnic francez, Laurent Pfeffer, fapt imbucurator si un indiciu ca la Corcova oamenii sunt ambitiosi in ceea ce priveste calitatea vinurilor. In prezent suprafata plantata cu vie este de 55 Ha, dintre care 40 Ha, soiuri rosii, folosindu-se la replantari fonduri europene. Tot cu ajutorul acestora a fost reabilitate si retehnologizate si cramele in 2009.
In prezent, conforminforamtiilor de pe site-ul producatorului, portofoliul celor de la Corcova incepe sa se sedimenteze in doua game mari: Corcova si Dealul Racoveanu. Pana acum cateva luni eu nu stiam decat de existenta unui Chardonnay, a Cabernet Sauvignon-ului cu Merlot de fata si a doua variante (diferite si cantitativ) de rose, toate in gama Corcova. Plus un Syrah in Gama Dealul Racoveanu. Acum vad ca s-au diversificat cu un vin dulce Corcova si au completat gama Dealul Racoveanu cu Chardonnay, CS/Merlot si Pinot Noir. Foarte interesant de incercat pe viitor!
Sa revenim insa la specimenul de fata: Carbernet Sauvignon si Merlot 2009. Fiecare 50%, alcool de 13,8 %. Deci:
Aspect (Culoare): rosu rubiniu, cu nuante violacee si tente intense, cerneloase sugerand un vin tanar, crud.
Nas: confirma impresia de tinerete data de culoare, proaspat, intens, curajos, cu visine coapte, fructe de padure presarate cu note de scortisoara, vanilie, menta si eucalipt.
Gust: In gura se instaleaza cu un atac flexibil,suplu, usor acid si astringent, pe fondul aromelor de fructe de padure si visine coapte asociate notelor specifice baricului: vanilie, scortisoara, cafea, piele. Taninii au o compozitie medie, pe alocuri preluand prim planul prin tineretea si caracterul verde al acestora. La aceasta impresie contribuie si corpul usor spre mediu, care uneori nu face fata structurii taninoase pe parcursul evolutiei vinului. Postgustul este mediu, usor alcolizat, cald si amarui cu note de compot de visine, cafea si ciocolata neagra.
Vinul exulta tinerete si impetuozitate de la primul contact visual pana in postgust. Tineretea are multe calitatii, dar specifice ei sunt si derapajele si dezechilibrele, proba de fata nefacand exceptie si aparand uneori usor neintegrata in anumite etape ale evolutie pe palat. Potentialul este insa acolo, vinul are structura, prevestind parca o dezvoltare spre mai bine a recoltelor viitoare.
Trebuie spus ca tinand cont de varsta viilor, teoretic abia intrate pe rod in urma replantarilor, vinul de fata este o realizare. Un vin proaspat, tanar, baubil, care trage mai mult spre Cabernet Sauvignon, Merlot-ul, probabil inca tanar si nestructurat, nereusind sa il domoleasca indeajuns (eu personal as fi pus mai mult Merlot in cupaj, acum depinde si cu ce s-a lucrat). Cred ca ar castiga si din putina aerare inainte de consum, asa cum recomanda si producatorul. De asemenea ar fi interesant daca 2-3 ani deoparte, i-ar conferi un plus de integrare a taninilor si complexitate. Ingredientele de baza pentru asa ceva sunt acolo.
In acest context, trebui sa intelegem si incapatanarea cu care producatorii romani care au facut investitii in plantatii care tocmai au intrat pe rod doresc sa scoata vinuri pe piata cat mai repede, fara sa mai astepte cativa ani pana cand acestea vor ajunge la “expresia” lor deplina. Pentru a “ascunde” aceasta lipsa de expresivitate se apeleaza de obicei la cupaje sau la mult baric pentru a estompa caracterul tanar al vinului provenit din aceste vii. Daca ai un oenolog bun si dispui de tehnologie si variante de baricuri cat mai diverse, demersul poate avea ca finalitate un vin Bun, cum este si cel de fata. Eu personal as aprecia mai mult rabdarea acordata viei, decat tehnica propriu-zisa, dar, in acelasi timp, daca as privi din punct de vedere al producatorului, probabil as proceda la fel, tinand cont de constrangerile de ordin economic si concurential din piata. Pretul la vinul de fata este in jur de 25 de lei in magazinele de specialitate, rezultand un RPC Acceptabil, dupa parerea mea.
Per ansamblu cei de la Corcova sunt de laudat pentru efortul depus in revigorarea unei crame de traditie, uitata, ca atatea altele in paragina. Ma repet in a afirma ca Romania are nevoie de mai multi investitori de acest gen daca dorim in viitor sa contam cat de cat si pe plan international. Drumul spre succes este unul lung si anevoios (mai ales in Romania), dar Corcova este pe drumul cel bun. Astept cu nerabdare versiunile viitoare si sunt curios sa incerc vinurile din gama premium a aceluiasi producator: Dealul Racoveanu.
In final mai punctez un fapt care m-a bucurat si mi-a lasat o impresie de seriozitate care promite vinuri bune pe viitor: Site-ul. Si nu doar organizarea si design-ul acestuia, cat prezenta la fiecare produs a unei fise cu informatii despre modul in care a fost realizat vinul respectiv. Cum este de exemplu aceasta, pentru vinul de fata. Este un pas inainte si cum acum catva timp deplangeam lipsa acestui tip de informatiede pe site-urile producatorilor de la noi (aici) ,ma bucur sa mentionez Corcova ca exemplu pozitiv (rar ce e drept). Exista si aici putin loc de imbunatatiri (cum ar fi adaugarea de informatii despre productia obtinuta la hectar, aciditate, Ph, varsta viei si intervalul de cosnum recomandat) dar deja sunt prea pretentios. Este foarte bine si asa cum este acum, fata de alti producatori care nu se sinchisesc nici macar sa mentioneze corect anul recoltei sau sa schimbe pozele etichetelor de pe site!
Varianta 2008 este pt mine unul dintre cele mai bune vinuri romanesti pana in 25 lei, daca nu cel mai bun
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
February 27th, 2012 at 5:32 PM
@Ciprian, Cel din 2008 doar mi-a trecut prin fata la o degustare si intr-adevar mi s-a parut mai echilibrat decat cel de fata.
[Raspunde]
Interesant, chiar m-ai facut curios sa-l incerc. Mie varianta 2008 mi s-a parut a avea un raport calitate-pret excelent si subscriu la cele spuse de Ciprian.
Nu stiu ce sa zic in privinta procentajului de Cabernet Sauvignon din cupaj – poate ca face vinul un pic mai neprietenos acum, dar in acelasi timp poate il va ajuta sa evolueze frumos. 🙂
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
February 27th, 2012 at 5:34 PM
@Sorin, La asta ma gandeam si eu ca incercat peste ceva timp s-ar putea sa arate altfel. Plus ca si putina aerare nu i-ar strica. Eu recunosc ca l-am luat pe nepregatite…:) Oricum vinul este bun iar banii ceruti pe el sunt corect cheltuiti.
[Raspunde]
Problema este unde gasesti la pretul pana in 25 de lei………………..
[Raspunde]
Din cate stiam, se putea lua si direct de la crama. Give it a try
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
February 27th, 2012 at 7:33 PM
@Ciprian, Asta cu direct de la crama nu o stiam..
[Raspunde]
Ciprian Reply:
February 27th, 2012 at 7:38 PM
@Dan Micuda, asa era la inceput, acum nu mai stiu 🙂 Eu am prins sticle si la 19-20 de lei anul trecut
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
February 27th, 2012 at 9:51 PM
@Ciprian, Stai ca tocmai m-a lovit o degustare in seara asta, de ce crezi? De Corcova..complet aleator.
Partea proasta este ca sunt intr-un varf de raceala cu nas infundat&stuff, dar o sa scriu ce am reusit sa inteleg..:) Intr-adevar, confirm ca se pot lua si direct de la crama.
[Raspunde]
Ciprian Reply:
February 27th, 2012 at 10:45 PM
@Dan Micuda, told ya 🙂
[Raspunde]
[…] Cabernet Sauvignon/Merlot 2009: imi mentin afirmatiile de aici. Mi-a placut mult prospetimea nasului, care a reusit sa razbata printre barierele si ravagiile […]
[…] de fata, in comparatie cu varianta 2009 nu a vazut deloc “lemn”. Si se prezinta […]