Feb 13 2012
Doua vinuri de prin Balcani
Chadonnay Mezzek Katarzyna Estate 2010
Chadonnay-ul (iar) bulgaresc vine de la Katarzyna, iar linia se numeste Mezzek, aceasta fiind prezenta si pe piata de la noi (parca in Real am vazut). Personal nu cunosc foarte bine preturile, mostra de fata fiind achizitonata din Bulgaria cu in jur de 13 lei in banii nostri. Despre vinurile din gama Mezzek de la producatorul bulgar amintit am mai gasit review-uri la colegi (aici, aici si aici ) majoritatea despre vinuri rosii care se invart intr-o zona destul de tenebroasa a calitatii, fara sa epateze cu ceva. Oricum Katarzyna am inteles ca face si vinuri mai bune, in gamele superioare. Poza este a unei etichete din 2009, site-ul producatorului nu functioneaza la ora la care scriu aceste randuri (o fi si la ei din cauza codului portocaliu de ninsoare sau sunt metehnele balcanice atat de specifice si noua). Oricum eticheta este aceeasi si pentru varianta 2010.
Culoare (aspect): Galben cu ceva reflexii aurii intense, destul de onctuos pe pahar, probabil si datorita alcoolului de 14%
Nas: timid, retinut, cu ceva citrice si piersici plus ceva note lactice si de alcool.
Gust: Atac mediu spre slab, diluat, cu ceva fructe exotice aruncate la intamplare. Corpul este destul de subtire (in pofida alcoolului ridicat) la un moment dat dezintegrandu-se intr-o structura semiapoasa si fada. Aciditatea, desi nu este foarte ridicata pare neintegrata in raport cu corpul. Evolutia pe palat este efemera, cu ceva note de citrice (gref, lamaie) si pepene galben lasand rapid loc unui final scurt cu samburi de piersici si usor alcolizat.
Un vin Acceptabil din toate punctele de vedere, fad, nu tocmai de neabaut, care practic nu deranjeaza prin nimic, poate doar prin platitudine, plafonare si lipsa de expresie. Tinand cont de ultima experienta cu un Chardonnay bulgaresc, acestuia nu ii poti reprosa nimic in mod direct, singura lui calitate fiind aceea de a putea fi consumat.
Citlucki Samotok Mostarsko Vinogorje 2009
Adica pe scurt un Samotok obtinut din soiul local Zilavka (cupajat si cu alte soiuri, dupa cum se pare ca ar preciza eticheta) si achizitonat in conditiile descrise aici. Despre vinurile din zona am mai vorbit si aici . Din ce am inteles, Samotok este denumirea data vinului obtinut prin fermentarea mustului extras doar prin presare naturala a strugurilor, fara mijloace mecanice, prin greutatea proprie. Proba de fata a costat in jur de 11 lei la fata locului si prezinta un nivel alcoolic de 12, 5%. Nu am reusit sa identific producatorul pe sticla (nu are nici contraeticheta), fiind produs in zona cramei Citluk, probabil chiar de catre acestia (mai este un producator in zona).
Aspect (culoare): Galben auriu, destul de inchis, cu nuante brune
Nas: Intensitate medie, proaspat, cu fan cosit, ardei verde, pere si mere verzi (totul cam verde) si ceva note de ceara pe fundal
Gust: Un corp mai spre mediu, cu note proaspete, fresh, de mere, pere si ceva citrice. Aciditate ridicata cu o senzatie de neintegrare si cu un alcool cam la vedere, desi are doar 12,5%. Vinul evolueaza liniar si repede, in linia specifica a soiului, adica o aciditate ridicat aplicata pe un corp mediu, doar ca de data aceasta grefa nu prea a reusit si cele doua par puternic disparate. Finalul este mediu spre scurt cu tuse alcoolice, note amarui de samburi de piersica, migdale si note de ceara in fundal
Per ansamblu un vin Acceptabil spre Slab, creat in stilul “popular” atat de raspandit la noi, soiul de struguri (Zilavka) conferindu-i ceva trasaturi aparte de caracter. RPC cam tot pe acolo. Probabil ca tot asa ar parea si o Grasa de Cotnari autohtona unui consumator obisnuit cu cel de mai sus. Celelalte doua variante pe baza aceluiasi soi amintite mai sus sunt exemplare mai reusite decat cel de fata, care pare destinat consumului curent.
“Poza este a unei etichete din 2009[..] Oricum eticheta este aceeasi si pentru varianta 2010.” Ti s-a stricat camera foto?
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
February 13th, 2012 at 5:31 PM
@berbecutio, Nu..:)) Proba e cea de a doua poza facuta in-house…Am zic sa nu le stric chiar pe amadoua si am optat pentru varianta “oficiala” la Mezzek cu precizarea diferentei de an. Este exact aceeasi eticheta…dar vad ca la “puristi” nu da bine..:)
[Raspunde]
florin Reply:
February 14th, 2012 at 12:52 AM
e un cupaj. scrie pe eticheta : “zilavka impreuna cu alte soiuri”. 🙂
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
February 14th, 2012 at 1:36 AM
@florin, Multumim pentru precizari..asa e cand nu esti cunoscator de limbi slave..:)
[Raspunde]