Jan 17 2012
Somelierul Bogdan Todor, membru fondator OSR 2011: “Ardelenii consuma mai mult vinuri premium si superpremium” (P)
.
Somelierul clujean Bogdan Todor, membru fondator al Organizatiei Somelierilor Din Romania 2011, vorbeste intr-un interviu acordat PROVINO despre importanta Festivalului PROVINO – Vin, Arta, Gastronomie care va avea loc in perioada 15 – 18 martie la Cluj, comportamentul de consum al clujenilor in materie de vin si piata HoReCa din Transilvania. Bogdan Todor are cu o experienta de peste 17 ani in industria ospitalitatii, a participat la numeroase concursuri in domeniu iar in 2010 a obtinut Locul I in competitia WINE MASTER.
Reporter: Care este impactul pe care il va avea festivalul PROVINO in zona Transilvaniei? Care sunt asteptarile dumneavostra de la acest eveniment?
Bogdan Todor: Din punctul meu de vedere dar si al celorlalti colegi care lucreaza in industria ospitalitatii din Transilvania, Festivalul PROVINO de la Cluj va fi cu siguranta o reusita, este un eveniment asteptat iar impactul va fi maxim. In ultimii ani, in zona nu a avut loc un festival de acest gen iar reactia publicului cred ca va fi peste asteptari. Cred ca PROVINO Cluj va avea un impact chiar mai mare decat editia PROVINO care a avut loc la Iasi in 2011. Festivalul PROVINO de la Iasi a fost unul din cele mai bune la care am participat si pot spune ca am vazut destul de multe. Lumea a fost foarte interesata de degustarea vinurilor prezente in expozitie si am avut degustari cu peste 30 de persoane per sesiune. La Cluj cred ca publicul va fi si mai receptiv iar impactul va fi mai mare pentru ca suntem intr-o zona “virgina” in privinta prezentarilor si degustarilor de vin organizate si o piata spre care producatorii de vin sunt din ce in ce mai orientati in ultima vreme. Asteptarile mele in privinta PROVINO Cluj sunt mai mult decat pozitive, am discutat si cu foarte multi reprezentanti HoReCa care asteapta cu mult interes sa ia parte la acest festival.
Reporter: Privita din perspectiva somelierului, cum arata piata de vin din zona Transilvaniei?
Bogdan Todor: In urma cu 5 – 6 ani producatorii de vin erau doar curiosi sa vina in zona, in ultimii 2 ani am constatat insa ca interesul lor a crescut, isi doresc sa fie mai prezenti si mai bine reprezentati si sa le creasca vanzarile. Nu avem multi producatori mari de vin, exista Jidvei si Cramele Recas pe partea Banatului, insa si cei din alte regiuni, cum este Cotnari sau Murfatlar, au interese mari in zona. Producatorii mai mici de vin trebuie si ei avuti in vedere pentru ca aduc niste vinuri foarte bune.
Reporter: Care sunt preferintele de consum ale clujenilor in materie de vin? Putem vorbi de un consum ridicat de vin in zona Transilvaniei? Consumatorul clujean este educat in ceea ce priveste consumul de vin de calitate?
Bogdan Todor: Desi nu merg foarte des in restaurante, ardelenii consuma mai mult vinuri premium si superpremium, chiar daca nu venituri foarte mari, fac un sacrificiu si cumpara un vin bun. Consumul de vin este in continua crestere, vinul este preferat in detrimentul berii sau a cocktailurilor. Am lucrat in afara sase ani si atunci cand am revenit, in urma cu trei ani, am constatat ca a inceput sa se schimbe comportamentul de consum, vanzarile de bere si spirtoase au scazut, chiar si in cluburi a inceput sa se bea mai mult vin, sampanie sau macar un distilat de vin. De asemenea, cerintele si cunostintele in materie de vin s-au imbogatit. Inainte clientii comandau un vin alb sau rosu, sec, dulce si demidulce, doar atat se stia. Acum au inceput sa apara cunoscatori in materie de vin si incepe sa se contureze un dialog intre client si ospatar. Din pacate insa, putine persoane din industria ospitalitatii din Transilvania cunosc aspecte din domeniul someleriei, foarte putini ospatari stiu sa povesteasca un vin.
Reporter: Putem spune ca notorietatea vinului se capata in restaurante?
Bogdan Todor: In restaurant se desavarseste ciclul de viata al unui vin care incepe de la butasul de vie, continua prin invechirea in baricuri, urmeaza invechirea in sticla si eventual tezaurizarea. In Cluj sunt 3 – 4 Wine – Bar-uri in care poti merge pentru a cunoaste si testa vinurile, locuri unde se povesteste vinul si in care se realizeaza degustari. Consumatorul clujean este foarte interesat de a participa la degustari, exista si solicitari pentru degustari private.
Reporter: Cum arata piata HoReCa din zona Transilvaniei la acest moment? Cati somelieri activeaza in segmentul HoReCa din zona Transilvaniei? Care sunt activitatile pe care le desfasurati in zona pentru a populariza cultura vinului?
Bogdan Todor: Din pacate nu toti cei care isi deschid un restaurant au cunostinte in industria ospitalitatii, multi incep activitatea pentru ca se gandesc ca este un business bun si fac totul dupa ureche. Este nevoie de somelieri in restaurante, un somelier da o alta nota unei locatii, si, mai mult, daca stie ce face si ii place ceea ce face, aduce un plus de valoare locatiei dar si un alt tip de clienti, ii aduce pe cei care isi permit sa iasa des la restaurant. Nu ii inteleg pe cei care activeaza de multi ani in industria HoReCa si care nu isi iau macar un somelier colaborator, mai este inca de lucru pe partea aceasta. In zona Transilvaniei somelierii activi pot fi numarati pe degetele de la o mana, suntem putini in pacate. In ultimul timp insa ne-am facut auziti la festivaluri si targuri din Bucuresti, Timisoara si Iasi iar de un an si jumatate realizam saptamanal degustari in Cluj cu participarea reprezentantilor producatorilor de vin veniti din intreaga tara. Vreau sa ii multumesc in special lui Vlad Muresan si domnului Marian Timofti, presedintele Organizatiei Somelierilor din Romania 2011 pentru increderea acordata zonei si colegilor din regiunea Transilvaniei.
.