Jan 03 2012

Sauvignon contra Sauvignon: Misiones de Rengo Varietal vs. Domeniul Coroanei Elite

 .

Cu ocazia sirului aparent nesfarsit de sarbatori de iarna, Sfinti si revelioane care a caracterizat ultimele doua saptamani m-am intalnit cu cateva produse (nu multe) ale oenologiei atat autohtone, cat si internationale despre care o sa va povestesc in cateva posturi. Am grupat mostrele in cauza in functie de criterii ce pentru unii vor parea aleatoare, pentru mine au fost mai degraba atat subiective cat si obiective. De exemplu, in cazul de fata o sa ma refer la doua variante de Sauvignon Blanc extrem de diferite, unul autohton si unul New World, adica provenit din Chile. Este vorba de un Sauvignon Blanc Misiones de Rengo Varietal si unul Elite de la Domeniul Coroanei Segarcea. Amandoua sunt din 2011, amandoua au 13% alcool. Si de aici incolo drumurile se despart fundamental si ireconciliabil, ca si impresiile celui care le incearca. Sa le descriu in ordinea de mai sus, care a fost de altfel si ordinea degustarii:

 

Misiones de Rengo Sauvignon Blanc Varietal 2011

 

Culoare: Galben pai, aproape transparent cu tente verzui, de lime. O culoare asemanatoare am mai intanit la cateva exemplare de vin verde incercate vara trecuta.

Nas: Extrem de intens, direct, concentrat, surprinzator, proaspat. La primul contact cu paharul are ceva note florale, de iasomie, deschizandu-se apoi  cu arome caracteristice de agrise verzi si fructe exotice (mango, ananas, papaya) plus ceva note de lime si grapefuit. Este un coctail ametitor si intens de arome, o bomba de fruct in adevartul inteles al cuvantului. Pe final apare in paharul gol si o caracteristica usoara de mineralitate si ceva pipi de chat care dau o tusa de specificitate in plus intregului ansamblu.

Gust: in gura se remarca un atac cu o aciditate vioaie, peste medie, cu tente verzi, de agrise, sustinute insa foarte bine de notele de fructe exotice (mango, ananas) care rotunjesc senzatia de prospetime debordanta. Evolutia continua, pe fondul temperarii aciditatii, cu note citrice de grapefruit si lime care sustin constructia vinului. Alcoolul este extrem de bine integrat si nu isi face simtita prezenta nici un moment; finalul este dominat de tusele citrice, acrisoare, cu un postgust cu ceva note minerale si, “finis coronat opus”: pipi de chat.

Per ansamblu un vin proaspat, crocant, cu un echilibru de invidiat intre componente si cu toate ingredientele unui Sauvignon Blanc prezente la locul si momentul potrivit. Aceasta este varianta Varietal a producatorului, existand si Reserva. Pretul este in jur de 22 de lei in Real, iar la banii acestia raportul pret/calitate este Foarte Bun, calificativ pe care il acord de altfel si vinului de fata.

Off topic: Producatorul Misiones de Rengo are si variante rosii reusite, pe acelasi tipic fructat, in special din soiul Carmenere, cam la aceleasi preturi, pentru cei doritori sa le incerce.Acesta face parte dintr-un concern mai mare (SouthernSun Wine Group) alaturi de un alt brand de succes in peisajul bloggurilor de vin autohtone: Vina Mar, despre care puteti citi aici, plus Tarapaca si inca vreo trei branduri mai mici. Asta ca sa lamuresc o banuiala pe care o aveam impreuna cu George  cu privire la eventualele origini comune ale celor doua branduri de mai sus, Misiones de Rengo si Vina Mar. Despre cel de fata puteti citi si impresiile lui de aici.

 

Sauvignon Blanc Domeniul Coroanei Elite

 

O sa incep prin a spune ca vinul celor de la Segarcea (despre ale caror produse am, per ansamblu, o parere destul de  buna) a suferit prin faptul ca a fost degustat dupa cel de mai sus, desi asta ar fi fost ordinea corecta tinand cont de faptul ca este demisec.

 

Culoare: galben spre auriu, clar, cu cel putin o treapta de intensitate cromatica peste cel de sus

Nas: destul de retinut, curat, rotunjit, de intensitate medie spre scazuta, dar corect la nivelul aromelor, cu note de citrice (gref rosu, mandarina) si ceva fructe exotice si arome de florale de soc si flori de vita in fundal.

Gust: Un atac mult mai rotunjit, cu o nota e videnta de corpolenta care domina experienta de ansamblu si acopera notele de citrice si caise din constructie. Vinul pare fad si apatic fata de cel dinainte si asta in principal din cauza restului de zahar de care mi-am dat seama dupa ce am studiat cu atentie sticla, nedumerit cumva de diferenta mare de aciditate dintre cele doua mostre. Finalul este in aceeasi nota, cumva greoi, cu note florale si dulcege. Per ansamblu un vin care m-a dezamagit si care din punctul meu de vedere este Acceptabil spre Bun pentru Sauvignon Blanc, raportul pret/calitate fiind unul Slab la cei 28-30 lei la care il gasiti prin magazine.

Sincer, nu inteleg de ce a fost vinificat cu rest de zahar, poate pentru a parea mai prietenos pentru consumatorul roman, desi la acest nivel de pret nu cred ca asta ar trebui sa fie scopul. Restul de zahar, desi ii da o senzatie de echilibru, este acel echilibru in mediocritate, specific vinurilor ieftine. Cred ca se putea mai mult, iar daca nu se putea si zaharul a fost folosit pentru a ascunde ceva “nerealizari” viticole, probabil ar fi fost mai bine sa nu fie scos pe piata sau sa fie dirijat catre bag-in-box, unde ar fi fost un hit. Apropo, Chardonnay-ul  lor de la bag-in-box mi s-a parut mai vioi si mai expresiv in arome. Acum marea curiozitate este daca si cel din gama superioara, adica Prestige se prezinta la fel sau exista diferente notabile, desi vad ca este tot demisec. Parea mea, era mai nimerita Feteasca Alba sa fie demisec, daca se dorea neaparat un vin mai dulceag in portofoliu, dar destul cu parerile mele personale.

 .

Pe scurt si in concluzie: ghinionul celui de la Segarcea, care este un vin chiar baubil (cred ca asta a fost si ideea) a fost ca venit dupa cel din Chile. Apoi, ca sa nu fiu nedrept cu ei: nu prea exista, din ce am incercat eu, in acest interval de pret, Sauvignon Blanc de pe la noi sa stea langa Misiones de Rengo. In privinta celui din Chile, urmatoarea curiozitate personala este cel de la Vina Mar despre care a scris George aici. Produs in nordul statului Chile, in Vale Casablanca, caracterizata de un climat mult mai arid decat cel al celui de fata care provine din sud din Vale Maule (care beneficiaza de mult mai multe precipitatii), ma astept la o concentrare mai mare a fructului, chestie care mi se pare destul de greu de atins, tinand de intensitatea celui de mai sus.

.

P.S. Un bun exemplu de urmat ar fi si site-urile celor doi producatori din Chile (Misiones de Rengo si Vina Mar), extrem de bine realizate grafic si cu informatii pertinente in content, in afara de “aroma sa caracterisica” si merge bine cu “ficatei, icre si un pahar intre mesele principale (?!?!?)” cum spicuiesc de pe site-ul celor de la Segarcea. Cam asa as vrea sa arate o fisa a unui vin pe care sa o citesc si pe site-urile producatorilor de pe la noi. E chiar atat de greu sa scrii o pagina despre vinul propriu?

.

C’mon people, get your act together!

.

6 responses so far

6 Responses to “Sauvignon contra Sauvignon: Misiones de Rengo Varietal vs. Domeniul Coroanei Elite”

  1. Bocse Bogdanon 04 Jan 2012 at 2:14 PM

    1st thing 1st: Misiones si Vina Mar au lucrat si cred ca inca mai lucreaza cu unul dintre cei mai buni enologi din America de Sud: Edward Flaherty. Interesant e si vinul pe care il face Flaherty pe domeniul sau, vin despre care am scris anul trecut: http://printrevinuri.ro/2011/01/flaherty-2005-flaherty-wines.html

    In ceea ce priveste fisele vinurilor, trebuie sa iti marturisesc ca in ciuda eforturilor pe ca producatorii romani le fac in reconversie si tehnologizare mare parte dintre ei nu-si fotografiaza decent sticle. Pentru primul numar al revistei Millesime am fotografiat 70-80% din sticlele vinurilor notate si degustate!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Bocse Bogdan, Salut Bogdan si La Multi Ani pe 2012!
    Pe site-ul de la Misiones de Rengo parca prezinta si oenologul: Sebastian Ruiz si zic ei ca e din 2001 la post. Probabil ca il folosesc ca si consultant pe Flaherty, bine ca mi-ai atras atentia ca trecusem cu vederea vinul din postul tau. Interesant!
    Cu privire la fisele respective, majoritatea nici nu prea au ce sa scrie…dar cine face eforturi in vie si in crama e pacat sa piarda la capitolul imagine. Ce ai zis tu cu prezentarea grafica a sticlelor e chiar flagranta…

    [Raspunde]

  2. George Miteaon 05 Jan 2012 at 9:44 PM

    Foarte putini producatori inteleg aceasta modalitate de promovare. Nu-i de mirare ca si vinurile lor sunt inapoiate: asa sunt si ei.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @George Mitea, Pe la noi eu nu prea stiu multi…sunt curios ce o scrie Vinarte pe site… Daca apare anul asta..:)

    [Raspunde]

  3. […] Hai sa o iau de la capat cu ce scriam si in finalul postarii de aici. Chiar e asa greu sa facem un site profesional (fara trimiteri in cazul prezentarii vinurilor doar […]

  4. […] lunga) eu prefer ceva mai slab alcolizat si mai « light » in exprimare, cum ar fi de exemplu Misiones de Rengo (care dealtfel nu este nici foarte departe ca […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply