Dec 08 2011
“Floarea care nu ofileste niciodata”: Tenuta Ulisse Amaranta 2009
Daca sunteti curiosi cu privire la tiltu acesta este traducerea literara a denumirii vinului. Exact asta insemana “Amaranta”, cuvant provenit din grecescul “amarantos” = care nu se ofileste. Vinul este varful de gama al celor de la Tenuta Ulisse despre ale caror vinuri am vorbit aici. Ramasesem dator cu cel de fata pe care il sintetizez in continuare, ajutat atat de memorie cat si de notele de degustare completate cu constiinciozitate.
Este vorba de un vin provenit din soiul Montepulciano D’Abruzzo (DOC permitand si cupajarea cu maxim 15% Sangiovese), rod al unor vii cu varsta de peste 40 de ani si care a fost baricat 6 luni in stejar frantuzesc. Este, dupa parerea mea, una dintre cele mai reusite “ intruchipari” ale acestui soi de strugure cunoscut pentru vinurile populare si corecte pe care le produce. Daca tratati vinul din aceasta perspectiva, o sa aveti o surpriza. Aceea de a descoperi un vin serios si complex care va va impune respect.
Aspect (culoare): rosu-purpura cu tonalitati inchise si straluciri de granat.
Nas: Intens, sobru, cu complexitati de fructe de padure alaturi de cafea, tabac si condiment (scortisoara). Dupa o aerare mai indelungata se simt si ceva cirese negre, alaturi de ceva cuisoare si anason.
Gust: Atacul este rotund, cu note usor dulci, cu fructe de padure si visine coapte atasate unui corp bogat si catifelat. Note de cacao, piper, migdale, flori uscate si parca ceva cetina de brad echilibreaza cu succes intregul ansamblu, conferindu-i o structura eleganta si stratificata. Pe final se simt tanini barbatesti, bine intregrati cu alcoolul (14%), care completeaza fericit intregul ansamblu. Postgustul este lung, o reverberatie de visine coapte, dulci-acrisoare si cirese amare alaturi de mirodenii, care se succed in cadre lente, asemenea unui film de epoca. Vinul in mod clar mai are multe de spus, neatingandu-si inca apogeul. Cred ca merita o a doua “conversatie” peste cativa ani pentru a-i putea aprecia cu adevarat caracterul si evolutia, in momentul de fata fiind necesara aerarea pentru a-si etala intreagul arsenal de trucuri si veleitati.
Per ansamblu un vin serios, sobru, un exercitiu reusit, pornit de la un soi specific italian, care nu este in general recunoscut ca fiind extrem de expresiv, dar care, tocmai de aceea, intr-o interpretare atenta, poate furniza rezultate surprinzatoare asa cum este si cel de fata.
[…] Ulisee am mai scris aici, aici si aici. Amaranta este linia lor high-end si pana de curand continea o interpretare extrem de serioasa a soiului rosu local Montepulciano. De curand, acesteia i s-a alaturat si un vin alb, obtinut tot […]