Oct 12 2011

Despre Caloian Feteasca Neagra 2010 si Revolutia Romana

Published by at 12:41 PM under Crama Oprisor,Feteasca Neagra,Rosu,Sec

 

 

Despre Gama Caloian acelor de la Oprisor am mai scris aici. Adica despre Zinfandelul Alb, o idee de marketing destul de reusita, vin corect si interesant.  Zilele trecute mi-a trecut (sic!) prin fata o Feteasca Neagra din aceeasi gama. Nu stiu daca numarul de sticle este limitat ca la Zinfandel Alb, cert este ca si Feteasca Neagra, daca nu ma insel, a fost creata de acelasi autor: Liviu Grigorica.

Asa cum sta bine oricarui lucru atins macar un pic de specificul romanesc, pentru Feteasca Neagra nu exista o idee clara despre cum ar trebui sa fie si sa arate, inca se fac experimente pe la mai toti producatorii, fiind mult trambitata ca soiul cu care am putea sa “rupem gura” strainatatii.  Imi este teama sa nu se intample ca la copilul cu mai multe moase,  sa nu ajunga sa moara “speranta”, fara sa confirme vreodata. Daca iau la rand sticlele de Feteasca Neagra de pe rafturile magazinelor sau de prin HORECA, personal, pot confirma ca zicala “cate bordeie, atatea obiceie” se aplica consistent la noi si in industria vinului. Unii o fac mai spre Pinot Noir, altii spre Merlot sau Cabernet Sauvignon, ca sa nu mai amintesc de valul de “plonk” pe care aveti ocazia sa il gasiti daca va aventurati in jurul pragului psihologic  de 10-12 lei/sticla.

In cazul de fata, nu e cazul (sic!), Gama Caloian o gasiti doar prin restaurante si magazinele de specialitate, in afara de o situatie devenita clasica, cand o gasiti in retail, adica la Real, dar va trebui sa va intoarceti tot spre magazinele de specialitate (sic!) daca vreti sa o achizitonati la un pret decent (adica intre 25 si 30 lei) pentru ca la Real, printr-o ingenioasa politica de stabilire a preturilor, e vreo 39 de lei.

In concluzie, datorita pretului, peste media straturilor de noroi oenologic in care cautam de regula diamantele putem avea o surpriza placuta.

 

Culoare: un rubiniu clar, cu nuante purpurii

Nas: curat,  prune, ceva condiment (piper?) si note vegetale

Gust: tanar, cu un corp mediu, vioi, sustinut de o aciditate peste medie care aduce in prin plan notele de prune (magiun), cirese amare,  piper ceva cacao si visine. Prima data esti intampinat de aciditatea atacului care apoi face loc elegant aromelor si  taninilor moi, pentru a se pierde intr-un postgust mediu, usor astringent, in care visina si ciresele negre predomina. Alcoolul (13.5%) este bine integrat,  se simta poate doar putin in nas.

In majoritatrea cazurilor, subconstientul propriu va incerca sa clasifice vinul intr-o categorie sau sa il asocieze unui alt vin pe care l-a mai baut. Daca stau sa ma gandesc, practic nu e nici Merlot (desi are prune), nu e nici Pinot Noir (desi are aciditate din plin), nici Cabernet Sauvignon (tanini foarte moi si fara fructe de padure), deci poate fi altceva? Parerea mea, tinand cont si de cine a facut-o, ca este Feteasca Neagra. Poate ii trebuia mai mult piper, poate ca aciditatea este cam mare, dar este prima Feteasca Neagra pe care nu o pot incadra la alte soiuri clasice.

Are insa o problema: celelalte “Fetesti” de prin piata, facute pe calapodul altor soiuri si care adesea par mai atractive si mai “abordabile” consumatorilor care tind sa le confunde cu ceea ce ar trebui sa fie acest soi romanesc. Tendinta periculoasa la noi in vinificarea si adesea si in aprecierea acestui soi autohton, este confundarea cu Merlot-ul, lucru care nu face bine nici vinului si nici industriei, deoarece cu o Feteasca Neagra gen Merlot nu o sa avem vreodata sperante sa ne impunem in exterior.

Concluzia este ca am in fata un vin bun, posibil un varietal autentic de Feteasca Neagra, dar in acelasi timp controversat, demn de intrebarea dintr-un film clasic despre Revolutie:  “A fost sau nu a fost?”

P.S.  Ideile sunt oricum impartite si in blogosfera: aici si aici, despre varianta 2008. Cred ca putem afirma ca si controversele pe seama lui ii confera tipicitate de soi specific romanesc pana la urma….

 

39 responses so far

39 Responses to “Despre Caloian Feteasca Neagra 2010 si Revolutia Romana”

  1. George Miteaon 12 Oct 2011 at 1:33 PM

    Eu unul cred ca ne asteptam la prea multe de la un strugure. Adica vorbim despre caracter de soi de ca si cum ar trebui sa fie diferit de orice exista. Daca ai baut mult merlot o sa-l regasesti intr-o mie de alte vinuri si le vei subaprecia pe acelea, din aceasta cauza. Adevaratul terroirul, astazi, este vinificatorul, nu pamantul sau clima. Un experiment interesant facut de o crama din Noua Zeelanda (sau Australia) a fost sa invite vreo 15 baieti din toata lumea sa faca vin “conform cu terroirul” zonei. Toti au primit aceiasi struguri. Rezultateale au fost pilduitoare: 15 rieslinguri diferite, care semanau mai degraba cu felul in care se face rieslingul in tarile de origine ale respectivilor, mai degraba decat unicitatea australiana sau neo-zeelandeza. Funny, huh?

    [Raspunde]

  2. Dan Micudaon 12 Oct 2011 at 1:38 PM

    Aici ne intoarcem la ce zicea Aime Guibert in Mondovino: poti sa faci vin exceptional oriunde, trebuie doar sa il angajezi consultant pe Michel Rolland..:)
    Ce e paradoxal, ca in mai multe review-uri ale vinului de fata am tot citit ca lumea identifica terroir-ul (nota) de Oprisor…
    Personal tind sa iti dau dreptate, vinul este mai mult o chestie de autor, care interpreteaza cum doreste sau cum este programat in subconstient, strugurele cu care lucreaza.

    [Raspunde]

  3. Ciprianon 12 Oct 2011 at 4:29 PM

    cred ca la Oprisor terroir = drojdie selectionata 😀

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Ciprian, Probabil de un singur fel daca toata lumea o recunoaste ca atare..:)

    [Raspunde]

  4. Mihaion 12 Oct 2011 at 7:36 PM

    Este intr-adevar o Feteasca Neagra care mi-a placut, si se diferentiaza de celelalte. Totusi, tind sa fiu de acord cu parerea ca nu ne putem astepta la prea mult specific din partea acestui soi, care oricum este apropiat Merlotului.
    Imi aduc aminte de un articol citit mai demult, care spunea ca unii au imbuteliat din greseala un Malbec ca si Merlot si l-au vandut ca atare, si a fost apreciat; doar contabilul si-a dat seama de eroare mult prea tarziu…
    Prin stilul de vinificare, poti nu doar sa corectezi anumite aspecte, ci si sa treci dicolo de caracteristicile naturale ale unui strugure. De aceea, un terroir care nu este cu totul exceptional se va diferentia greu de celelalte, si aici intervin drojdiile… 🙂

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    Oricum la ora actuala mai toata lumea de pe la noi “se joaca” cu Feteasca Neagra, fiecare cu ideile lui. Sunt curios ce o sa faca cei de la Lacerta cu ea ca ziceau ca au si ei plantate cateva hectare si parca la anul ar fi prima recolta. Tinand cont de stilul modern de vinificare pe care il au si experimentele pe care le fac cu baricurile si drojdiile, s-ar putea sa avem inca o varianta de Feteasca Neagra pe piata..:)

    [Raspunde]

  5. Sorinon 13 Oct 2011 at 12:31 PM

    Si eu sunt de parere ca “terroir”-ul de Oprisor este de prea multe ori drojdia selectionata (si baricul). 🙂

    Cat despre tipicitatea Fetestii Negre, sa spunem ca e un soi foarte versatil. 🙂 Mie Stirbey (2006 si 2008) si Paganus (2007) mi s-au parut niste vinuri unice, diferite de “poporul” anonim al fetestilor, cu caracter propriu (si foarte bune pe deasupra). Ca sunt tipice sau nu, sa aprecieze unii care se pricep mai bine.

    Din punctul meu de vedere, tipicitatea ar trebui sa nu se refere doar la soi, ci si la locul unde este produs vinul.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Sorin, Am impresia ca Feteasca Neagra este tratat la noi de catre oenologi ca un strugure de “interpretare” personala. Fata de varietatile internationale la care teoretic trebuie sa te inscrii in niste standarde.
    Ai dreptate ca vinul trebuie sa evidentieze si locul unde este produs si exact aici “bat” si eu. De exemplu un consumator de vin din SUA, sa zicem, ar dori ca Feteasca Neagra sa evidentieze Romania ca loc de productie, pe cand noi avem alta perspectiva, ne dorim ca fiecare zona viticola sa isi impuna caracteristicile asupra unui vin. Si de aici se naste paradoxul: vrem sa iesim su soiul in afara trebuie sa avem un stil unitar, vrem sa ramana intre noi, vom avea o mie de stiluri.
    Din pacate Romania nu isi permite luxul si nu are puterea sa imprime pe piata internationala a vinului stiluri diferite de Feteasca Neagra. Eu zic ca ne trebuie un standard, din punct de vedere al industriei, cu care am putea sa incercam sa iesim “afara” dar in acelasi timp imi doresc variabilitate in interpretare din punct de vedere al consumatorului roman care are de unde alege dintre atatea Fetesti si ar fi plictisitor sa fie toate la fel….

    [Raspunde]

  6. Sorinon 13 Oct 2011 at 1:23 PM

    Eu nu imi doresc neaparat ca Feteasca Neagra sa se impuna pe piata internationala – oricat de ciudat ar suna asta. Ce inseamna sa se impuna pe piata internationala? Sa exportam cantitati mari de Feteasca Neagra baricata si super-extractiva in diverse locuri? (aici nu vad foarte bine de ce ar mai fi relevant “caracterul de soi”). Sa impunem noi un stil deosebit? Sa vindem un vin foarte ieftin in cantitati mari?

    Eu unul imi doresc doar sa beau Fetesti Negre “autentice” – orice ar insemna asta. 😛

    [Raspunde]

  7. Dan Micudaon 13 Oct 2011 at 1:52 PM

    Dorintele mele sunt asemanatoare, personal prefer sa gasesc altceva in fiecare sticla de Feteasca Neagra si de aceea le si incerc. E ca la loz in plic pe vremuri, nu stii daca pica “Dacie” sau “Necastigator.”
    Problema e ca producatorii nostri vor si vor vrea si mai mult in viitor exact ce spui tu: “sa vanda cantitati mari in diverse locuri.” Si de aici discutiile despre ce “forma” vor da acestui vin.
    Plus ca, vb strict din abordarea de business, face bine si la marketingul de tara sa avem un soi national pe afara.

    [Raspunde]

  8. Ciprianon 13 Oct 2011 at 1:58 PM

    Eu vreau un singur lucru de la cei care fac FN: sa nu mai abuzeze cu baricarea acestui soi :)) Mie imi e clar ca lumina zile ca soiul asta nu suporta o baricare prea indelungata, altfel o va lua de nebuna pe campiile lactate :))

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Ciprian, Ai dreptate…din pacate au aparut pe la noi niste trenduri din afara care vin din cartile de chimie si de consumer research care prescriu baric la greu si in special american.
    Mi se pare ca FN e sensibila la baric la fel ca Pinot Noir-ul; trebuie doar sa il vada putin ca altfel nu mai intelegi din ea decat cacao, vanilie, piper si lemn. In plus nu are structura si corpul necesar sa inglobeze toate mirodeniile astea.

    [Raspunde]

  9. Ciprianon 13 Oct 2011 at 2:16 PM

    Pai nu are, de aceea exmplele enumerate de Sorin mi s-au parut si mie cele mai apropiate de ideea mea de FN. Cu o singura mentiune: cele de la Stirbey mai au nevoie de timp pentru a se integra ca lumea

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Ciprian, Eu nu am avut ocazia sa ma intalnesc cu ele…am auzit ca si cele de la Basilescu sunt ok, ma gandeam sa dau o tura pe la magazin…

    [Raspunde]

  10. Ciprianon 13 Oct 2011 at 2:21 PM

    nu ma lansez in controverse legate de Basilescu 😀

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Ciprian, Cunosc fenomenul…de aia si sunt curios.,:))

    [Raspunde]

  11. Sorinon 13 Oct 2011 at 3:36 PM

    @Ciprian: intr-adevar, mai au nevoie de un pic de timp.
    @Dan: Basilescu (Ancestral) e facuta intr-un stil destul de neobisnuit – foarte corpolenta, densa, aromata, probabil un pic “over-done”. Merita incercata, dar nu sunt convins ca asa as vrea sa arate fetestile…

    Am sa incerc si Caloianul asta. 🙂

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Sorin, Asta e cam la polul opus, cam asta am auzit si eu de Basilescu, de aceea sunt curios.

    [Raspunde]

  12. Ciprianon 13 Oct 2011 at 3:58 PM

    Macar vei fi curios pe banii tai 😀

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Ciprian,Da, corect….deci as putea sa cer banii inapoi daca nu imi place..:D

    [Raspunde]

  13. berbecutioon 13 Oct 2011 at 11:34 PM

    Am incercat Ancestralul dupa un flight de Chardonnay-uri, timp in care a stat cuminte in decanter, iar descrierea lui Sorin e foarte fidela. Noua ne-a placut asa, densa si corpolenta, chiar daca ne-a trimis la culcare dupa primul pahar 🙂
    Exemplarul de fata mi-a captat (chiar azi) atentia cu mirosul frumos, insa fata de descrierea ta, Dane, post-gustul mediu l-as transforma in mai deloc, iar corpul in compot. Oricum decent, avand in vedere varsta si categoria de pret. A mai avut un neajuns – i-a urmat un print din Vanju Mare care i-a dat o palma in locuri rusinoase 🙂

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @berbecutio, Daca iti plac vinurile puternice, corpolente, dense atunci intr-adevar cea de fata poate parea cam subtire. Daca i-ai dat si cu Prince Mircea sau Vlad dupaia e clar..:)

    [Raspunde]

  14. Ciprianon 14 Oct 2011 at 3:12 AM

    Bineinteles, depinde de gusturi; cum eu le prefer pe alea medii (light, zic unii rauvoitori :)), elegantoase si echilibrate, de aceea am zis ca nu intru in controverse legate de Basilescu 😀

    Poate fu un Prince Matei, cine stie 😀

    [Raspunde]

  15. Ciprianon 14 Oct 2011 at 3:13 AM

    ahh, de fapt e Vanju Mare, corect, nu-i Matei 😀

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Ciprian, Personal nu pot spune ca imi place un stil anume, dar prefer vinurile echilibrate, care “spun” ceva despre autor sau despre locul unde au fost facute. In functie de dispozitie, context sau anturaj, intr-adevar inclin spre un stil sau altul.
    Stai ca ne lamureste zilele astea cu ce printi a umblat.

    [Raspunde]

  16. Ciprianon 14 Oct 2011 at 2:22 PM

    Eu prefer un stil anume dar, vorba ta, depinde de context; cateodata merge si-un vin direct, plin de fruct si de alcool 😀

    [Raspunde]

  17. berbecutioon 20 Oct 2011 at 12:12 AM

    Bai, nu radeti de mine cand nu sunt acasa 🙂

    Era micutul Mircea, intr-adevar, intr-o forma de zile mari.

    Care e stilul tau preferat Ciprian?

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @berbecutio, citeste-i posturile de pe blog si o sa iti faci o idee destul de buna…:)

    [Raspunde]

  18. […] timp sunt inconjurat de vinurile din Gama Caloian ale celor de la Oprisor. Dupa istorisirea cu Fetesca Neagra, recunosc ca din curiozitate am incercat zilele trecute si un Merlot. Daca la Feteasca Neagra nu […]

  19. Ciprianon 20 Oct 2011 at 1:00 PM

    Berbecutio, fiind un iubitor de vinuri mature si chiar foarte vechi, iti poti face o idee cam care e stilul preferat 🙂

    [Raspunde]

  20. […]  In aceleasi auspicii ca data trecuta.  Cu o parte din ele m-am mai vazut si in trecut aici, aici si aici. Aseara am completat seria de Caloian-urilor […]

  21. euon 21 Dec 2011 at 4:44 PM

    Salut! Aveti ceva informatii despre principalele componente din vin si rolul acestora in sanatatea umana? Imi trebuie pentru lucrarea de licenta si nu prea gasesc in romana. Am gasit ceva in engleza, dar imi este greu cu traducerea.

    Multumesc! O seara buna!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @eu, Din pacate in romana nu prea o sa gasesti…singura solutie ar fi engleza…gasesti o groaza de materiale pe net. Sau franceza…
    La noi ce s-a tradus este mai mult folclor si nu prea merg intr-o lucrare academica!

    [Raspunde]

  22. euon 21 Dec 2011 at 6:48 PM

    Ai mare dreptate. O sa incerc cu engleza. Cunosti vre-un site mai bun care sa cuprinda tema mea?

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @eu, Sunt o groaza, cauta pe google dupa “wine health benefits”. Un punct de plecare ar fi:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Health_effects_of_wine
    Incearca cu Google Translate (Traducere) daca nu te descurci cu engleza…

    [Raspunde]

  23. euon 22 Dec 2011 at 4:40 PM

    Multumesc! Pe wiki gasisem si io 2 mici materiale.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @eu, In principal acolo este baza, teoretic mai poti gasi pe google materiale sub forma de PDF-uri, articole stiintifice in general..

    [Raspunde]

  24. euon 26 Dec 2011 at 5:24 PM

    Nu gasesc deloc materiale sub forma de documente. Doar niste cursuri, dar nu am ce face cu ele.

    [Raspunde]

  25. euon 19 Feb 2012 at 8:42 PM

    Aveti ceva materiale despre soiurile de vin romanesti cu concentratiile acestora in diferite substante? Chiar nu gasesc si imi trebuie pentru studiul de caz…

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply