Sep 14 2011
Un “Auslese” de Kaufland
Pentru cine nu este obisnuit cu sistemul de clasificare a vinurilor nemtesti titlul ar putea parea ciudat.
Pe scurt si in mare aceasta clasificare ar suna cam asa:
Tafelwein – vin de masa
Landwein – vin de tara
Qualitatswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) – vin cu denumire de origine
Pradikatswein (care provine dintr-o clasificare mai veche denumita “Qualitatswein mit Pradikat”) – vin facut din struguri cu un nivel ridicat de maturitate (coacere). Pe masura ce maturitatea strugurilor creste , cresc implicit si nivel de zahar/alcool si pretul.
In cadrul acestei ultime clasificari avem 6 categorii distincte: Kabinett, Spatlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein si Trockenbeerenaulese. Fiecare din categorie este definita de un potential alcoolic rezultat din coacerea strugurilor care este definit in mod specific fiecarei zone de crestere sau varietati de struguri in parte si are “povestea” ei in ceea ce priveste tehnicile de recoltare si vinificare. De exemplu, la Eiswein unde se folosesc strugurii care au inghetat in mod natural in vie si care sunt culesi uneori prin ianurie, iar la Trockenbeerenaulese, cea mai inalta clasificare unde vinurile ating uneori preturi exorbitante rivalizand cu marile vinuri frantuzesti (Sauternes in special), se folosesc struguri ajunsi in stadiul de stafidire, culesi manual boaba cu boaba, cel mai adesea din vii cu pante inclinate la unghiuri imposibile si din care rezulta vinuri dulci sau foarte dulci.
Pe scurt, sticla de fata este achizitionata din Kaufland la aprox. 10 lei, mai mult din curiozitate cu privire la ce s-ar putea gasi in ea la acest pret “cado” ca sa citez un clasic al teleshopping-ului. Este un Auslese din 2009, Rheinhessen (adica din regiunea viticola aflata pe stanga vaii Rinului, cea mai mare din Germania), cu 10% tarie alcoolica, bineinteles dulce, produs pentru Kaufland de Peter Mertes una dintre cele mai mari intreprinderi viticole din Germania, furnizor in special pentru hipermarket-uri si “mass-market”.
Pe scara de clasificare de mai sus un Auslese este cam la jumatatea acesteia, iar preturile sunt in general mai ridicate decat echivalentul a 2,5 Euro. Asta ca sa nu mai mentionez ca la Kaufland au un “pachet” de la acelasi producator cu un Beerenauslese si culmea, un Eiswein la incredibilul pret de aprox. 35 lei amandoua ….pomana fara lumanare am putea spune. Parca despre unul din ele scrisese si George la un moment dat.
In primul rand este de remarcat sticla eleganta de 0,5 l, subtire, cu linii drepte si sobre, destul de des intalnita in cazul vinurilor dulci germane, dar neobisnuita pentru publicului autohton.
Culoare: Galben-pai, stralucitor, curat.
Nas: Intensitate medie spre scazuta cu note de miere, caise, petale de trandafir si ceva tente minerale.
Gust: un vin corpolent, datorita in special zaharului, cu o aciditate medie care ii mai estompeaza din dulceata, dar nu intr-un mod reusit. Alcoolul nu se simte foarte puternic in principal datorita lipsei acestuia (doar 10 % tarie alcoolica), ajutand vinul sa para mai elegant decat variantele dulci autohtone care sunt mai alcolizate. Senzatii puternice de miere (fagure, ceara) insotite de note fructate (caise, piersici), stafide si ceva pepene galben. Post-gust mediu spre scazut cu aceleasi note dominante de miere si parca o crestere a aciditatii spre final, unde mai apare putin si alcoolul, care impreuna mai salveaza vinul compensand o parte din senzatia dulceaga permanenta specifica vinurilor ieftine.
Pe scurt, o varianta de luat in seama la Tamaioasele si Grasele din aceeasi categorie de pret oferind parca mai multa eleganta si subtilitate decat exprimarile alcoolice vulgare ale variantelor autohtone. Pare o varianta light a unei Grasei de Cotnari mai atent lucrata. Putin mai sus ca pret, putem gasi insa Tamaioase Romanesti mult mai bine echilibrate si mai complexe ca note de degustare. Pentru satisfacerea curiozitatii sau a imaginii asociate cu degustarea unui vin nemtesc (adica pentru “impresie”) este un vin care nu dezamageste. Acceptabil
De data asta mi-ai luat-o inainte. Am baut si eu vinul acesta in weekend:) De fapt face parte din proiectul personal “89 pct”, initial de Ciprian, Florin si anonimul combativ:)
[Raspunde]
:)) si uite asa vom degusta sute de Riesling-uri :)) Sunt 88 pct pt asta, na 😀
[Raspunde]
Eu am dustat doua in weekend: unul demi de 11 lei 1L si aceasta dulcegarie. Mai am doar vreo 290:)
[Raspunde]
dulcegaria asta am gustat-o si io la un party; cam plat si cam artificial, dar la banii astia sa zicem ca-i ok
[Raspunde]
George Mitea Reply:
September 15th, 2011 at 12:22 PM
@Ciprian,
Cun spunea si Dan, un pic mai buna decat grasa de Cotnari. Un pic mai proasta decat tamaioasa de Cotnari
[Raspunde]
Astept invitatia in cadrul proiectului si detalii despre conditiile de participare..:))
Vinul puncteaza la capitolul imagine (Auslese, Rheinhessen, etc.); daca am fi in Germania probabil ca am sterge pe jos cu el..:) La propriu si la figurat.
Interesant insa ce parere am avea despre produsele asemantoare invocate mai sus provenite din Romania…
[Raspunde]