Aug 31 2011

Scurt periplu viticol…in Bosnia: Hercegovacka Žilavka

Published by at 12:06 AM under Alb,Bosnia,Sec,Zilavka

Ce va vine in minte prima data cand va ganditi la Bosnia? Razboi, gloante, dezastru, ruine, haos, etc…cel putin mie asta imi sugera. Inainte sa plec in concediu. Acum ca m-am intors intreg, ce pot sa spun este ca m-a surprins cel mai mult dintre toate cele 4 tari vizitate/tranzitate (Serbia, Croatia, Muntenegru, Croatia). In mod placut….

Ce e drept, cam toate cladirile de pe marginea drumului sunt ciuruite de gloante si abandonate, langa ele fiind altele construite noi, (99% lasate inca “la rosu”). In plus, inca se mai trage in Bosnia…cu pistolul antiradar, dar asta e alta poveste.

Inainte sa merg in concediu am zis ca trebuie neaparat sa trec prin Bosnia si sa vizitez Mostar-ul. Tara este superba, cel putin drumul de la granita cu Serbia, de la Dobrun la Scepan Polje cu Muntengegru este superb, 80% printr-un canion cu nenumarate tunele si o apa limpede si albastra. Si continuarea in Muntenegru prin canionul Piva este cel putin la fel de spectaculoasa…

In fine, sa revenim la subiectul vinului. Inainte de plecare fac “research-ul” aferent regiunilor viticole de pe traseu, gandindu-ma de la inceput ca in Bosnia, tara preponderent musulmana nu o sa gasesc cine stie ce vinuri…daca o sa gasesc ceva. Inca o data m-am inselat…stateam apoi sa ma gandesc ca asa s-ar simti si turistul strain care vine in Romania pregatit sa gasesca lumea a treia (sau sfarstiul lumii) si pleaca impresionat de frumusetea locurilor. In World Atlas of Wine gasesc o remarca a lui Jancis Robinson cu privire la Bosnia care imi trezeste interesul: “Both its terrain and his Muslim heritage make commercial winegrowing an unlikely occupation, except in the hinterland of the Dalmatian coastal strip and around the city of Mostar. Mostar’s Zilavka is a white grape of memorable character: its wine full-flavored and dry with unique apricot smell”.

Cercetand in continuare aflu ca in apropiere de Mostar se afla Vinaria Citluk, cea mai mare din tara, cu o capacitate de 110.000 hl si cu 300 ha cultivate in majoritate cu varietatile locale: Zilavka (soi alb) si Blatina (soi rosu) plus ceva Cabernet Sauvignon si Chardonnay. Mai exista un partener strategic(producator), Hercegovina Vino cu 100ha cultivate cu Zilavka, Blatina si Vranac (specific in Muntenegru). Zilavka este un soi alb, cu origini necunoscute al carui nume se pare ca vine de la vinele care se vad prin pielita transparenta, dar groasa a strugurelui. Este un soi tolerant la seceta care se preteaza solurilor carstice.

Am vrut sa ma duc sa ii vizitez personal, din pacate timpul nu mi-a permis: nu as mai fi ajuns la Mostar, care de fapt era destinatia excursiei de o zi pe care am facut-o in Bosnia. M-am multumit sa admir viile de pe drum,  cu un sol in general sarac, carstic si pietros. Am gasit insa produsele lor intr-un hipermarket din Mostar. Ce m-a frapat a fost faptul ca nu aveau aproape deloc  la vanzare soiurile “clasice”: Chardonnay, Sauvignon, Cabernet sau Merlot-uri. Doar soiuri autohtone, ale lor sau ale vecinilor muntenegreni sau croati. Un fel de antiteza a bulgarilor din acest punct de vedere. Preturile erau extrem de accesibile intre 4 si 9 coroane (1 coroana = 0.5 Euro) pentru produsele Cramei (vinariei..asa se zice la ei) Citluk, deci intre 8 si 17 lei/sticla.

Primul vin pe care l-am desfacut, dintre cele cumparate, face parte din gama High Quality a celor de la Citluk (exista si o gama superioara Top Quality) si se numeste Hercegovacka Žilavka. Este chiar 100% Zilavka si se prezinta intr-o sticla (de un litru) inchisa la culoare cu un dop mic, insurubat pe care nu l-am mai intalnit la alti producatori.

Culoare: Galben stralucitor cu tente verzui

Nas: Puternic, aromat, stone fruit (caise in primul rand), mere verzi, ceva note ierboase

Gust: Am fost socat de combinatia intre corpolenta si nivelul ridicat de aciditate. In general vinurile acide le percep ca fiind cu un corp usor, chiar spre diafan, subtiri. Acesta are corpolenta pronuntata care domoleste atacul de o aciditate ridicata,extrem de   fructat si vireaza vinul spre o senzatie de demisec. Afiseaza note de pepene verde, carcei de vita de vie, citrice (lime) si note minerale. Postgustul este mediu, usor crocant si cu ceva note ierbos-mediteraneene (rozmarin, menta, salvie).

Una peste alta un vin care pe mine m-a intrigat prin mixul aciditate-corpolenta, cu un alcool (12%) bine integrat si mascat de caracterul acid, cu puternice note distinctive fata de alte soiuri. Se pare ca au reusit sa il marketeze chiar in State unde exista un importator si unde este destul de apreciat datortia raportului calitate/pret. Acolo se exporta varianta “top quality”, Zilavka Mostar pe care de abia astept sa o desfac si sa o degust spre comparatie.

Un mic diamant in noroi la cat am dat pe el (cam 8 lei in banii nostri in hipermarket, cred ca la Crama este mai ieftin de atat, culmea)..pacat ca noroiul este cam departe..

P.S. O ultima recomandare, de data asta fara legatura cu oenologia: daca mergeti in Croatia, la Dubrovnik, vizitati Mostar-ul, merita cu prisosinta cei 120 km presarati cu  peisaje desprinse parca dintr-un western texan.  S-ar putea chiar sa va placa mai mult decat Dubrovnik-ul datorita farmecului aparte. Si oricum, nu evitati Bosnia, este o tara surprinzator de surprinzatoare….

 

13 responses so far

13 Responses to “Scurt periplu viticol…in Bosnia: Hercegovacka Žilavka”

  1. George Miteaon 31 Aug 2011 at 9:42 AM

    foarte frumos si exotic, bravo! Cum ai stat in Croatia?

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @George Mitea, Daaa…si inca nu am ajuns la ce e mai bun..adica peninsula Peljsac din Croatia..:). Iti dau un mail cu detaliile despe cazare..

    [Raspunde]

  2. Mihaion 31 Aug 2011 at 11:49 AM

    Frumos periplu. In cele mai multe ghiduri despre vin, Croatia si Slovenia sunt tratate pe larg, iar Bosnia, Serbia, Muntenegru sunt incluse laolalta in capitolul “Alte tari Balcanice”, impreuna cu Albania si Macedonia.
    Am citit undeva, nu mai retin unde, ca Zilavka e inrudita (indepartat) cu vechiul soi Grasa Romaneasca.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Mihai, Este o zona si greu de cartografiat in ale vinului..Jancis Robinson spune in atlasul citat in post ca sunt 300 de soiuri autohtone in Balcani…in plus nici nu exista motive “economice” petnru promovarea lor…tot ce se face sunt eforturi disparate ale unor producatori locali din tarile respective. Spre deosebire de soiurile clasice care beneficiaza de toata atentia presei de specialitate!
    Sa stii ca la nivel de “corp” se aseamana cu Grasa, gustul e insa altul..m mult mai acid si extractiv. Ce e drept, nu am avut ocazia sa beau Grasa vinificata in sec (exista?). Ce stiu eu, e doar Grasa de Cotnari
    Am citit undeva ca Zilavka se coace complet in partea a doua a lunii septembrie , dar e culeasa in august, tocmai pentru a-i pastra aromele si aciditatea. Cred ca Grasa e culeasa la maturitate deplina..cel putin asa scrie cam pe toate sticlele pe care le-am vazut.

    [Raspunde]

  3. florinon 31 Aug 2011 at 10:38 PM

    Dac? prive?ti atent o s? vezi c? strugurii de la ambele soiuri sunt identici : http://www.ka5an.ba/wp-content/uploads/2010/01/zilavka-kao-brand.jpg + http://www.pietroasaveche.ro/fisiere/image/1269265655_sept_014.jpg 🙂

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @florin, Ai drepate..striking resemblance…
    Vinurile sunt totusi diferite…cel putin Zilavka mi s-a parut mult mai acid si destul extractiv pentru un soi alb..

    [Raspunde]

    florin Reply:

    Posibil sa provina dintr-un “stramos” comun; nici grasa de la Alba Iulia nu e identica cu cea de la Cotnari; la Pietroasa sunt doua clone selectionate diferite, la fel si la Iasi.
    Important e ca vinul incercat de tine, a fost si placut si convenabil ca pret. 🙂

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @florin, ai dreptate..oricum dintotdeauna increngaturile Nalcanilor au fost complicate…in orice domeniu..:)

    [Raspunde]

  4. florinon 31 Aug 2011 at 10:51 PM

    sper ca ai luat si o sticla cu vranac de la citluk; fac un vin foarte placut si catifelat din acest soi, spre deosebire de muntenegreni, unde e mult mai dur si mai taninos.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @florin, am facut exact invers…am zis sa iau varianta traditionala…
    Bine ca mi-ai zis sa pregatesc ceva carne rosie cand o sa desfac Vranac-ul

    [Raspunde]

    florin Reply:

    Daca e din MN, banuiesc ca e cel de la Plantaze, astia sunt cei mai populari … dar nu chiar si cei mai buni. Il au la categorii de pret/calitate diferite.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @florin, cred ca ala e..l-am luat in fuga dintr-un hypermarket, Muntenegru nu prea straluceste la vinuri, in afara de Vranac…

    [Raspunde]

  5. […] pe scurt un Samotok obtinut din soiul local Zilavka si achizitonat in conditiile descrise aici. Despre vinurile din zona am mai vorbit si aici . Din ce am inteles, Samotok este denumirea data […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply