Jul 05 2011
Chardonnay Domeniul Coroanei Segarcea
Satul fiind de experientele nefaste din ultima vreme in domeniul vinurile albe am decis sa apelez la un producator mai serios. Si pentru ca de cateva zile e mai rece afara am decis ca vremea permite un Chardonay in detrimetnul unui Sauvignon Blanc sau vreun soi neaos mai sprintar si racoritor.. .Dupa cum scrie la carte, Chardonay are o tipicitate de soi mai redusa si reflecta adesea “terroir-ul” locului sau stilul de vinificatie al producatorului. Cel putin mie asa mi se pare…cu Chardonnay totdeauna ai surpriza la ce poti gasi in sticla, de la vinuri corpolente cu arome grele de unt si cu senzatii dulci pana la cele crocante, chiar minerale cu aciditate ridicata, despre care poti jura ca sunt Sauvignon Blanc-uri.
Asa ca, pornind la drum cu o impresie buna despre Domeniul Coroanei Segarcea din intalnirile anterioare cu vinurile lor, am zis sa vad ce parere au despre Chardonnay. Vinul il gasiti cam prin toate hipermaketurile cu pretentii (sic!) gen Real, Carrefour, Metro (stiu, asta tehnic nu e hypermarket.). Pret: in jur de 20 de lei. Rectific (Thx Bogdan): vinul il gasiti mai greu prin hypermarket-uri deoarece apartine gamei Prestige (sic!) cu preturi intre 30-35 lei. Informatia de mai sus se refera la gama Elite care apare des in hypermaket-uri. Oricum la ei pe site nu apare deloc Chardonnay-ul…de nici o gama. Nu pot sa nu remarc designul ingrijit al etichetei, in ton cu numele producatorului si brand-ul pe care vrea sa il construiasca, axat pe valori autentice, traditie, regalitate, etc.
Culoare: Galben-auriu, nu foarte deschis, ma astept la o corpolenta mai pronuntata
Nas: usoare note citrice, ananas, vanilie, ceva unt, o idee de caramel parca
Gust: Rotund, corpolent, se simte untul (asta cred ca vine fermentatia malolactica, des intalnita la vinificarea Chardonnay-ului, aparand fie note de mar verde, fie de unt, acesta e mai spre lactic), putina stafida care alaturi de corpolenta trimite la note dulci. Postgust mediu cu note onctuoase si ceva “stone fruits” (caise), rom si stafide. E un Chardonnay corect, in stilul mai “greu”, corpolent, complex cu arome si aciditate bine integrate cu alcoolul. Cred ca pe undeva a intervenit si ceva lemn sub forma de butoi sau chips-uri. Personal nu am intalnit stilul acesta la multi producatori romani… mai degraba la americani sau ceva vinuri din Australia (desi in ultima vreme au trecut si ei la un stil mai usor, care sa placa maselor). Mie personal mi-a placut la modul ca este altceva fata de valul de Chardonnay ieftin de pe piata, mai complex, mai lucrat vazandu-se atentia acordata stilului de vinificare.
P.S. Cei de la Domeniul Coroanei Segarcea au si Chardonnay la “bag-in-box ” care este insa mult mai “acid”, proaspat, baubil, cu note florale, fructate (mere verzi) si se vede ca e mai putin lucrat. Oricum clar nu are aceeasi corpolenta si nici notele de unt si vanilie, deci nu cred ca “a vazut” lemnul. Merge mai mult la categoria vinuri racoritoare, de vara, deci daca vreti asa ceva e o alternativa foarte buna de la aceeasi producator la aprox. 27 lei /3litri (adica 4 sticle) in Real parca. Oricum pentru cine vrea sa faca diferenta dintre doua stiluri diferite de vinificatie ale aceluiasi strugure va recomand sa le gustati in paralel.
Dan, din cate stiu in hypermarketuri pe la 20 de lei se gaseste gama Elite (eticheta mare pe toata sticla), ori tu ai pus o poza cu un vin din gama Prestige (eticheta mai mica) care de altfel e si ceva mai scump (vreo 30-35 de lei).
Anul e 2009 sau 2010?
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
July 7th, 2011 at 5:21 PM
@Bogdan Bocse, Ai dreptate, sticla de fata e primita cadou (nu de la producator..:)) si e un Prestige din 2009, sec, poza corespunde. Oricum la ei pe site nu aparea deloc Chardonnay-ul cand m-am uitat.
Stiu ca la Elite mai era ceva deasupra denumirii producatorului pe eticheta, o serigrafie cu un castel..
Interesant daca exista deosebiri notabile intre Prestige si Elite…oricum la nivel de prezentare nu se deosebesc foarte mult, doar forma sticlei si putin grafica etichetei.
[Raspunde]
Producatorii spun ca e invechit 6 luni la baricuri de stejar frantuzesc, pe care le au si de vanzare noi, la crama, la 300 de lei bucata.
Medalie de argint proaspat infipta langa eticheta – Challenge International du vin, France 2011.
Vin bun spre foarte bun dupa parerea mea (am in gura chiar acum), mai rara complexitatea asta de arome. Diferenta de pastrare inox vs. baric fata de Elite, asa mi se pare. Nu asa mare ca la Theia vs. Prahova Valley de la Halewood, dar exista. Sunt multumit de achizitie, mai ales ca pretul la crama e mult sub ce spune Bogdan mai sus. Sic, am chitanta! 🙂
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
July 22nd, 2011 at 12:18 AM
@berbecutio, Vazusem si eu chestia cu baricul pe undeva….ieftine rau la 300 lei bucata..si mai sunt si frantuzesti, ceva nu e in regula acolo..:).
Oricum e un stil de Chardonnay de care gasesti mai rar la noi, un stil greu, onctuos, destul de scump de produs as zice. De cand Chardonnay s-a “democratizat” s-a cam renuntat la stilul acesta. S-a trecut pe partea fresh, fructata si cu aciditate mai ridicata, care place mult americanilor.
De la Segarcea pot spune ca nu m-a dezamagit nimic desi nu au preturi mici…nici macar bag-in-box-urile. Chardonnay-ul lor de la bag-in-box e exact stilul opus celui de mai sus. Nu am degustata inca Tamaioasa Roze si sunt foarte curios. Mai ca as da o fuga la crama daca zici ca au preturi mai ok.
[Raspunde]
Ei zic ca-s din stejar frantuzesc.
Acum cateva luni mi-a zis cineva ca vrea sa ia niste vin imbuteliat, o cantitate mai mare, inca nu stia ce, dar sa-i recomand o crama unde nu poate sa se pacaleasca. Desi nu fusesem niciodata acolo, Segarcea a fost prima la care m-am gandit. Interesant cum se naste imaginea unui brand in mintea clientului 🙂
Ieri mi s-a spus ca Tamaioasa Roza e pe terminate, mai aveau cateva (zeci de?) cutii. Cam piperat pretul prin magazinele de specialitate – daca ajungi prin B iti dau un pont de unde poti lua la pret de crama – sub 45 de lei.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
July 22nd, 2011 at 12:27 AM
@berbecutio, Ia da-mi un mail te rog ca ajung mai repede prin Bucuresti, decat la Segarcea.
[Raspunde]
vine in 5 ‘, sa scanez intai.
[Raspunde]
[…] celor de la Segarcea m-am mai intalnit si in trecut, una dintre intalniri, am descris-o chiar aici. Si apoi in alte ocazii, in general, nu m-au dezamagit. Pana acum. De fapt nu este chiar o […]
[…] sa incep prin a spune ca vinul celor de la Segarcea (despre ale caror produse am, per ansamblu, o parere destul de buna) a suferit prin faptul ca a fost degustat dupa cel de […]